Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Ήττα στο «αχ» και 3η θέση

Ήττα στο «αχ» και 3η θέση

Ο Παναθηναϊκός έχασε με 66-64 στο Μιλάνο από την Αρμάνι για την 9η αγωνιστική της Ευρωλίγκας, μένοντας στο 5-4 και την 3η θέση στον όμιλο, θέση που έχει κατακτήσει και μαθηματικά. Οι «πράσινοι» έφτασαν μια ανάσα από τη νίκη, προηγήθηκαν μέχρι και στην 4η περίοδο, αλλά με δύο χαμένες βολές του Διαμαντίδη στην εκπνοή δεν μπόρεσαν να πάρουν το ροζ φύλλο. Ως τότε ο Διαμαντίδης είχε κάνει απίστευτο παιχνίδι με double-double, κρατώντας τον Παναθηναϊκό στο ματς μαζί με τα τρίποντα του Μπλουμς.

Ο Μπλουμς είχε 4/6 τρίποντα, ανάμεσά στους και τα δύο που μείωσαν το παιχνίδι από το 62-56 στο 65-64. Ο Διαμαντίδης είχε 12 πόντους, 11 ασίστ, 4 ριμπάουντ και 9 κερδισμένα φάουλ σε 37 λεπτά στον αγώνα, αλλά στο τέλος έχασε την πρώτη βολή στο 66-64 με 7 δέκατα να απομένουν, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να «πετάξει» τη δεύτερη για την πιθανότητα του επιθετικού ριμπάουντ (θα το πω κι ας έχει μικρή σημασία πια, σε εκείνο το ριμπάουντ ξεκάθαρα βάζεις τον Φώτση να πηδήξει στη ρακέτα, όχι τον Ράιτ). Αυτό ήρθε αλλά όχι με τρόπο που να προλάβει ο Παναθηναϊκός να σουτάρει εντός χρόνου. Πάντως, στη φάση της επαναφοράς από τη baseline με 1.3 δευτερόλεπτα για τη λήξη υπάρχει ξεκάθαρο αντιαθλητικό φάουλ στον Διαμαντίδη από τον Τσερέλα. Οι διαιτητές δεν το δίνουν, περιμένουν να γίνει η επαναφορά και μετά δίνουν απλό φάουλ. Αν είχε δοθεί το αντιαθλητικό τότε και να έχανε τις βολές ο Διαμαντίδης ο Παναθηναϊκός θα είχε μια επαναφορά για ένα σουτ ακόμα.

Ο Παναθηναϊκός μπορεί να έχασε αλλά έδειξε ξανά ότι είναι σκληρή ομάδα. Με απουσίες, με τον Μαυροκεφαλίδη ανέτοιμο (6 λεπτά), με τον Μπατίστα σε μέτρια κατάσταση, τον Παππά και τον Γιάνκοβιτς άποντους, κατάφερε να φτάσει την Αρμάνι στο σουτ σε έναν αγώνα που κατά βάση ήταν αδιάφορος από τη στιγμή που η Φενέρ είχε κερδίσει την Μπαρτσελόνα. Τα δύο αυτά αποτελέσματα σημαίνουν ότι ο Παναθηναϊκός θα είναι 3ος στον όμιλο ανεξαρτήτως του τι θα γίνει στην τελευταία αγωνιστική όταν θα αναμετρηθεί με την Μπαρτσελόνα. Και να τον φτάσει η Αρμάνι, στη μεταξύ τους ισοβαθμία έχει πλεονέκτημα ο Παναθηναϊκός.

Πολύ καλός ήταν και ο Σλότερ για τον Παναθηναϊκό, 17 πόντοι και 4 ριμπάουντ, με τον Φώτση να βοηθάει αρκετά και τον Γκιστ να έχει 8 πόντους και 10 ριμπάουντ (ίσως θα μπορούσε να έχει παίξει παραπάνω από τα 24 λεπτά).

Το ματς ξεκίνησε με 8-4 από τον Μπρουκς με τον Μπατίστα και τον Διαμαντίδη να απαντούν για το 11-8. Ο Τζεντίλε έγραψε το 15-8, με τον Μέλι να γράφει τρίποντο μετά τον Σλότερ για να κλείσει το δεκάλεπτο στο 18-11. Στη 2η περίοδο ο Μπλουμς μπήκε με δύο συνεχόμενα τρίποντα για το 18-17, αλλά ο Τζέιμς κράτησε την Αρμάνι μπροστά, 22-19. Ο Χάκετ ανέβασε τη διαφορά στους 5 πόντους και ο Τζέιμς σκόραρε για το 26-19, με την Αρμάνι να μοιάζει ότι ελέγχει το παιχνίδι, στο 17ο λεπτό ο Κλέιζα την έφερε στο 30-21. Ο Γκιστ με τον Μαυροκεφαλίδη δεν άφησαν τη διαφορά να ανοίξει παραπάνω και βοήθησαν τον Παναθηναϊκό να πλησιάσει σε 30-26 για να σκοράρει βολές ο Διαμαντίδης, πριν ο Χάκετ κλείσει το ημίχρονο στο 32-28.

Με Διαμαντίδη και Φώτση ο Παναθηναϊκός προσπέρασε στις αρχές τις επανάληψης, 32-33, ενώ μετά την απάντηση των Τζεντίλε και Σάμουελς, ο Διαμαντίδης με τον Σλότερ έφεραν το ματς στο 36-38. Η Αρμάνι έγραψε δυο τρίποντα για το 44-38 στο 26ο λεπτό με Σάμουελς και Μος, αλλά ο Παναθηναϊκός απάντησε με σερί 1-8 από τον Γκιστ και τον Διαμαντίδη για να προσπεράσει ξανά, 45-46.

Οι δυο ομάδες συμβάδιζαν μέχρι το τέλος της 3ης περιόδου, Χάκετ και Σλότερ αντάλλαξαν τρίποντα για το 48-49, ενώ ο Γκιστ έγραψε το 50-51 μετά το κάρφωμα του Σάμουελς. Η περίοδος έκλεισε από τον Τζεντίλε στο 52-51, με τον Χάκετ να πετυχαίνει πολύ δύσκολο καλάθι και φάουλ για το 55-51. Γρήγορα ο Παναθηναϊκός απάντησε και πάλι, Γκιστ και Σλότερ σκόραραν από δυο ασίστ του Διαμαντίδη για το 55-56.

Όμως, κάπου εκεί ο Παναθηναϊκός κόλλησε εντελώς στην επίθεση, έκανε σχεδόν 4:30 για να σκοράρει, είχε 5 συνεχόμενα άστοχα σουτ και 2 λάθη στις επόμενες 7 επιθέσεις του για να φέρει η Αρμάνι το ματς στο 62-56 με 7-0 σερί από τον Ράγκλαντ και τον Τσερέλα στον αιφνιδιασμό. Ο Μπλουμς πέτυχε απίστευτο τρίποντο για το 62-59, ο Χάκετ απάντησε με τον ίδιο τρόπο, με τον Μπλουμς να σκοράρει ξανά από μακριά 65-62, και τον Ράιτ να παίρνει φάουλ για 2/2 βολές για το 65-64.

Αν θέλουμε να τα επισημάνουμε όλα, το ματς χάθηκε ουσιαστικά στα 46 δευτερόλεπτα, όταν ο Ράιτ βρέθηκε μόνος στη ρακέτα από πάσα του Διαμαντίδη, αλλά αστόχησε στο λέι απ που επιχείρησε με το σκορ στον πόντο. Μετά ο Παναθηναϊκός έκανε φάουλ αφού έχασε και αμυντικό ριμπάουντ, ο Μέλι είχε 1/2 βολές (από τις αλλαγές είχε βρεθεί με τον Σλότερ πάνω του) για το 66-64.

Έμεναν 23 δευτερόλεπτα, ο Διαμαντίδης επιχείρησε ντράιβ, ο Τσερέλα έβαλε το χέρι και έδωσε επαναφορά από τη baseline για τον Παναθηναϊκό. Μετά έκανε αντιαθλητικό φάουλ που δεν δόθηκε ποτέ (πριν γίνει η επαναφορά είχε αγκαλιάσει απ’ τη μέση τον Διαμαντίδη και τον κρατούσε), για να το χρεωθεί όταν η μπάλα μπήκε ξανά στο παρκέ. Η πρώτη βολή μπήκε και βγήκε και κάπως έτσι γράφτηκε η ιστορία του ματς, υπό τους πανηγυρισμούς του Σπάικ Λι, που έδειξε ξεκάθαρα ότι πρέπει να ήταν Αρμάνι από μικρό παιδί…

Την επόμενη εβδομάδα ο Παναθηναϊκός παίζει εντός έδρας με την Μπαρτσελόνα, σε ένα παιχνίδι αδιάφορο βαθμολογικά και για τις δύο ομάδες (για να χάσει η Μπαρτσελόνα την πρωτιά θα πρέπει να γυρίσουν συνολικά 60 πόντοι διαφοράς στην ήττα της από τον Παναθηναϊκό και στη νίκη της Φενέρ με την Μπάγερν, ώστε να χάσει τη συνολική διαφορά πόντων στον όμιλο). Όμως, το γεγονός ότι οι «πράσινοι» είναι αδιάφοροι βαθμολογικά δεν σημαίνει ότι δεν τους νοιάζει το παιχνίδι. Είναι το τελευταίο πριν τα Χριστούγεννα, είναι απέναντι στην Μπαρτσελόνα, ενώ οι απουσίες και τα προβλήματα των Καταλανών κάνουν τον αγώνα να προσφέρεται για μια ωραία εορταστική νίκη στο τέλος της κανονικής περιόδου.

Τα δεκάλεπτα: 18-11, 32-28, 52-51, 66-64.

Αρμάνι Μιλάνο (Μπάνκι): Ράγκλαντ 7 (1τρ. 3ρ. 3ασ.), Μπρουκς 6, Τζεντίλε 9 (3ρ. 3ασ. 3κλ.), Τσερέλα 2, Μέλι 4 (3ρ.), Μίτσαμ, Κλέιζα 2, Τζέιμς 4 (3ρ.), Χάκετ 21 (3ρ. 4ρ. 4ασ. 2κλ.), Σάμουελς 8 (3ρ. 2κ.), Μος 3 (1).

Παναθηναïκός (Ιβάνοβιτς): Σλότερ 17 (3τρ. 4ρ.), Γιάνκοβιτς (3ρ.), Φώτσης 6 (2τρ. 6ρ.), Παππάς (3ρ.), Μαυροκεφαλίδης 2 (3ρ.), Διαμαντίδης 12 (2τρ. 4ρ. 11ασ. 9κ.φ.), Γκιστ 8 (10ρ.), Μπατίστα 4 (4ρ.), Μπλουμς 13 (4τρ.), Ράιτ 2.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *