Home / NBA / Η μαγκιά του Μπλατ, η κλάση του ΛεΜπρον!

Η μαγκιά του Μπλατ, η κλάση του ΛεΜπρον!

…και το ριμπάουντ του Ντέλι! Οι Κλίβελαντ Καβαλίερς κέρδισαν το 2ο παιχνίδι των τελικών του NBA, επικρατώντας με 93-95 στην παράταση των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς, για να σπάσουν έδρα και να ισοφαρίσουν τη σειρά σε 1-1. Αυτό που οριακά δεν κατάφεραν στο πρώτο ματς το έκαναν στο 2ο οι Καβς, με τον ΛεΜπρον Τζέιμς να γράφει triple-double, τον Μοζγκόφ να κάνει τη διαφορά, τον Ντελαβεντόβα να παίρνει το ματς στο τέλος, τον Μπλατ να κάνει επίδειξη κλάσης στους Αμερικανούς, και όποιος δεν έχει καταπιεί τη γλώσσα του ήδη, τότε δεν ξέρει μπάσκετ.

Εμείς στην… από εδώ πλευρά του Αταλντικού τα ξέραμε, οι Αμερικανοί στην αρχή της χρονιάς έλεγαν κάθε είδους βλακεία για τον Μπλατ. Πια, ελάχιστοι συνεχίζουν και αυτοί στη λογική ότι έχει τον Τζέιμς και γι’ αυτό έφτασε εκεί που έφτασε. Βέβαια, ο Μπλατ έχει φτιάξει μια ομάδα που δεν έχει καμία σχέση με αυτή που ανέλαβε στην αρχή της σεζόν και αυτό είναι εύκολο να το δει κάποιος. Με τον Λοβ και τον Έρβινγκ εκτός θα περίμενε κανείς οι Καβς να υποταχτούν πολύ εύκολα. Το αντίθετο, όμως. Είναι πιο σκληροί και πιο δεμένοι. Γιατί ο Μπλατ μπορεί πια και δουλεύει στην ευρωπαϊκή λογική. Όποιος είδε το 2ο ματς το κατάλαβε αυτό πολύ εύκολα. Και εννοείται ότι φαινόταν και πιο πριν στα πλέι οφς. Χτες οι Ουόριορς  έμειναν για πρώτη φορά κάτω από τους 60 πόντους μετά από 3 περιόδους φέτος!

Ο Τζέιμς έπαιξε 50 λεπτά, είχε 39 πόντους, 16 ριμπάουντ, 11 ασίστ, ένα μεγάλο triple-double. Αλλά για να τα λέμε και όλα, στο τέλος έχασε ό,τι θα μπορούσε να χάσει, ενώ η αποτελεσματικότητά του έπεσε απίστευτα στα τελευταία 19 λεπτά του ματς. Μέχρι 2:13 πριν το τέλος της 3ης περιόδου είχε 26 πόντους με 9/21 σουτ, 10 ριμπάουντ και 8 ασίστ. Από εκεί και πέρα και ως το τέλος του ματς, είχε 2/14 σουτ, 6 ριμπάουντ, 3 ασίστ. Το 2/14 θα μπορούσε να είναι καταδικαστικό για το Κλίβελαντ, και θα έπρεπε να είναι καταδικαστικό, αν δεν υπήρχε ο Μπλατ στον πάγκο να μπλοκάρει εντελώς τους Ουόριορς, αλλά και ο Κάρι στο παρκέ να πετάξει 13 άστοχα τρίποντα.

Ο Κάρι έβαλε 19 πόντους, με 6 ριμπάουντ και 5 ασίστ, αλλά με 5/23 σουτ, 2/15 τρίποντα, χάνοντας τα 3 τελευταία που επιχείρησε. Ο Τόμπσον ήταν σε απίστευτη μέρα, πολλές φορές έπαιζε μόνος του όλους τους Καβς, τελείωσε με 34 πόντους, 14/28 σουτ, κάποια στιγμή στο ματς είχε 28 από τους 62 πόντους του Γκόλντεν Στέιτ. Απ’ την άλλη ο Μοζγκόφ είχε 17 πόντους και 11 ριμπάουντ, κρατώντας τον Μπόγκατ χωρίς καλάθι εντός παιδιάς σε όλο το ματς!

Οι Ουόριορς έχαναν με 11 πόντους περίπου 3 λεπτά πριν το τέλος, αλλά η αστοχία του Τζέιμς τους βοήθησε να γυρίσουν. Ο ΛεΜπρον έχασε το λέι απ της νίκης στην κανονική διάρκεια, ενώ αστόχησε και στο ντράιβ νίκης στην παράταση. Αλλά τότε ήταν ο Ντελαβεντόβα εκεί. Και… δεν ήταν οι ψηλοί των Ουόριορς, που στην πιο κρίσιμη άμυνα του αγώνα, ίσως και της χρονιάς, έχασαν δύο αμυντικά ριμπάουντ (το ένα κατέληξε… πλάγιο άουτ).

Ο Στεφ Κάρι τα βρήκε μπαστούνια στο ματς απέναντι στον Ντελαβεντόβα. Ο Μπλατ πήρε τον Αυστραλό και τον έκανε κλειδί για τους Καβς. Στον 2ο τελικό απέναντι στον Ντελαβεντόβα ο Καρι είχε 2/10 σουτ και 4 λάθη. Στα ημιτελικά ο Τζεφ Τιγκ είχε απέναντί του 23 πόντους με 9/32 σουτ, στα προημιτελικά ο Ντέρικ Ρόουζ είχε 15 πόντους με 7/22 σουτ.

Μπορεί αυτή η νίκη να άργησε κάποια χρόνια για τον Τζέιμς, αλλά μετά το ματς δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά του που χάρισε στους Καβαλίερς την πρώτη τους νίκη σε τελικούς NBA (μετά από 5 ήττες στην ιστορία τους από το 1970): «Σημαίνει τα πάντα. Σημαίνει τα πάντα να μπορώ να είμαι μέρος της ιστορίας και να παίρνω τη νίκη γι’ αυτή την ομάδα, την πόλη και τους οπαδούς των Καβαλίερς».

Και εννοείται ότι ο Τζέιμς, όταν τον ρώτησαν για τα λεπτά που παίζει ως τώρα, απάντησε όπως θα έπρεπε να απαντάει κάθε μεγάλος παίκτης: «Υπάρχουν ακόμα το πολύ 5 παιχνίδια στο φετινό NBA. Είμαι έτοιμος για οτιδήποτε». Και αυτό φάνηκε στο 2ο ματς. Το θέμα είναι αν οι Ουόριορς θα δείξουν έτοιμοι στο εξής, απέναντι σε μια ομάδα σίγουρα πιο ψημένη (από τον Τζέιμς ως τον Μπλατ) σε τέτοιες καταστάσεις, τόσο απαιτητικές.

Για την παρουσία του Ντελαβεντόβα στα φετινά πλέι οφς, ο Τζέιμς ρωτήθηκε αν θα του κρατήσει θέση στο πούλμαν της ομάδας και απάντησε: «Δεν πρόκειται ποτέ να πάω ξανά κάπου χωρίς τον Ντέλι». Στο τέλος της παράτασης, ο ΛεΜπρον, κουρασμένος, δέχτηκε 2 τάπες στα τελευταία 50 δευτερόλεπτα, η δεύτερη σε ντράιβ στα 22 δευτερόλεπτα στο 93-92, ο Τζόουνς αστόχησε στο τρίποντο από την πάσα του Τζέιμς στα 13 δευτερόλεπτα, ο Ντελαβεντόβα, όμως, πήρε το ριμπάουντ του αγώνα (ή και όλης της σειράς) για να πάρει φάουλ και να γράψει 2/2 βολές για το 93-94. Ο Κάρι πέταξε ένα εκτός ισορροπίας έρμπολ στα 6 δευτερόλεπτα και ο Τζέιμς με 1/2 βολές σφράγισε τη νίκη του Κλίβελαντ, με τον Κάρι να πετάει λάθος πάσα και να κλέβει ο Σούμπερτ στην εκπνοή.

Ο Κλέι Τόμπσον μετά το ματς χτυπούσε το κεφάλι του στον τοίχο: «Ξέχασα να κάνω μπλοκ στον Ντελαβεντόβα στην τελευταία κατοχή, εκεί που πήρε το φάουλ. Νομίζω θα το σκέφτομαι αυτό πάρα πολύ καιρό». Και έτσι θα πρέπει…

Δείτε τα highlights του αγώνα και ανάμεσά τους την τελευταία φάση της κανονικής διάρκειας και το τέλος της παράτασης:

Οι Καβαλίερς κέρδισαν ένα ματς που σούταραν με 32.7% εντός παιδιάς, με τον Μπλατ να το πιστώνεται αυτό (και ο Τζέιμς, βεβαίως). Αυτοί είναι οι πρώτοι τελικοί που και τα δύο πρώτα ματς πάνε σε παράταση.

Ο Κάρι έγραψε ιστορία στο ματς, καθώς τα 13 χαμένα τρίποντα είναι τα περισσότερα που έχει χάσει ποτέ παίκτης σε τελικό NBA. Μέχρι τώρα το… ρεκόρ είχε ο Τζον Σταρκς με 11 άστοχα το 1994. Απ’ την άλλη, ο Τζέιμς έγινε ο 2ος παίκτης στην ιστορία του NBA που έχει τουλάχιστον 35 πόντους, 15 ριμπάουντ και 10 ασίστ σε τελικό, μετά τον Τζέιμς Ουόρθι.

Η σειρά μας έχει κρατήσει στην άκρη της θέσης μας ως τώρα και την πιο πετυχημένη ατάκα την είπε πιθανότατα ο Κάρι στο τέλος της βραδιάς: «Και οι δύο ομάδες πιθανότατα σκέφτονται ‘θα έπρεπε να ήμασταν στο 2-0 τώρα’». Κάπως έτσι είναι.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *