Η φάση των ομίλων στο Challenge League του «Πάνος Ζαχαρογιάννης» ολοκληρώθηκε για να δώσει τη θέση της σε αυτό που περιμέναμε όλη τη σεζόν, τα νοκ άουτ ων πλέι οφς. Οι 16 ομάδες που παραμένουν ζωντανές στο κυνήγι του τίτλου ετοιμάζονται για το πρώτο τζάμπολ στις σειρές και οι όποιες προβλέψεις είναι ιδιαίτερα παρακινδυνευμένες σε ένα Challenge League που κάθε εβδομάδα μας χάριζε πολλά και σκληρά ντέρμπι ήδη από τους ομίλους. Ο θρόνος περιμένει τον νέο βασιλιά του, μιας και οι Nikea Lions βρίσκονται στο Α1, με τους 16 μονομάχους να μπαίνουν πανέτοιμοι για να διεκδικήσουν τη θέση τους εκεί.
Ατρόμητος Αιγάλεω – Παλαίμαχοι Άνω Λιοσίων
(Σκορ σειράς: 0-0)
Μια σειρά ανάμεσα σε δύο ομάδες πολύ καλές, φιλόδοξες και σκληρές. Αρκετές οι διαφορές στο παιχνίδι τους, από τα πιο ευέλικτα σχήματα της μίας, ως την καλύτερη παρουσία στη ρακέτα της άλλης, όλα μας προϊδεάζουν για έναν σκληρό πόλεμο στους «16» του Challenge League.
Ο Ατρόμητος Αιγάλεω προέρχεται από έναν πολύ καλό πρώτο γύρο στο Challenge League στον οποίο τερμάτισε στην 1η θέση του ομίλου του με 13-3 ρεκόρ, για να φτάσει συνολικά στη σεζόν το 18-6-2 ως τώρα και να μπει στα νοκ άουτ νιώθοντας ότι πατάει πολύ δυνατά στα πόδια του. Πολύ καλή παρουσία στον όμιλο και από τους Παλαίμαχους Άνω Λιοσίων, η πρόκριση είχε καθαρίσει από νωρίς, το ρεκόρ τους 11-5 στο Challenge League, που τους φέρνει στο 15-11 φέτος ως τώρα και τους γεμίζει όνειρα για τη συνέχεια.
Με χαμηλά και ευέλικτα σχήματα κατά βάση, ο Ατρόμητος Αιγάλεω καταφέρνει να διασπά τις αντίπαλες άμυνες, βγάζει αρκετούς αιφνιδιασμούς και έχει πολύ καλή κινητικότητα την επίθεσή του. Σημαντικό στοιχείο του παιχνιδιού του τα τρίποντα, βάζει πάνω από 7 ανά ματς, ενώ η επίθεσή του τροφοδοτείται πολύ από τα κλεψίματα που βγάζει η επιθετική του άμυνα, περισσότερα από 9 ανά αγώνα, που οδηγούν σε αιφνιδιασμούς και παιχνίδι στο τρανζίσιον. Ο Τζοβάρας ηγείται της επίθεσής του, 1ος σκόρερ, 1ος πασέρ, 1ος σε κλεψίματα, 3ος ριμπάουντερ, με τον Τσουνια να ακολουθεί, ενώ ο Καναρης με τον Βατιστα και τον Παπαχρήστου δίνουν πολύτιμες λύσεις. Ο Κεραμισανος με τον Νικολάου, τον Κονόμη και τον Βαΐου τους συνεπικουρούν για τον Ατρόμητο Αιγάλεω που παρότι δεν έχει βαριά κορμιά έχει καλή παρουσία στη ρακέτα. Τα τρίποντα ανοίγουν χώρους στις αντίπαλες άμυνες, ενώ στην άμυνα τα μπλοκ άουτ λειτουργούν σωστά και δεν επιτρέπουν δεύτερες επιθέσεις.
Οι Παλαίμαχοι Άνω Λιοσίων νιώθουν πολύ άνετα στο σετ παιχνίδι, ενώ πρόκειται για μια πολύ έμπειρη ομάδα που ξέρει να εκμεταλλεύεται τα δυνατά της στοιχεία και να έχει υπομονή στο παιχνίδι της μέχρι να βρει σε κάθε επίθεση το σωστό σουτ με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Σε αργό τέμπο τα περισσότερα παιχνίδια τους, αλλά αρκετά αποτελεσματικοί στην επίθεση, οι Παλαίμαχοι Άνω Λιοσίων στηρίζονται στον Σαρικάκη κατά πρώτο λόγο. Δίπλα του, ο Νίκας με τον Βασιλείου και τον Κοσμίδη προσφέρουν πολύτιμες λύσεις, ενώ ο Παπαπροκοπίου με τον Κουντουρη τους συνεπικουρούν. Ο Συκαράς με τον Μαυροειδή και τον Τσάτοβ βοηθούν σε πολλούς τομείς, ενώ συνεισφέρουν και ο Καλαλες με τον Μπακοδήμο. Μπορεί το τρίποντο να μην είναι στις βασικές επιλογές τους (πλην του Σαρικάκη) αλλά κοιτούν όσο το δυνατόν περισσότερο να μπουν στη ρακέτα, κινούνται καλά στη baseline και βρίσκουν αρκετά σουτ από μέση απόσταση με πολύ καλό passing game. Η άμυνά τους δεν είναι επιθετική, αλλά γίνεται πολύ σκληρή όσο πλησιάζουμε προς τη ρακέτα και το καλάθι, αυτό τους επιτρέπει να ελέγχουν τα ριμπάουντ για να μπορούν να τροφοδοτήσουν την επίθεσή τους και τον έλεγχο του ρυθμού.
Δύο διαφορετικές ομάδες, που όμως αμφότερες κινούνται καλά σε σετ παιχνίδι και νιώθουν άνετα σε αυτό. Η επιθετική άμυνα με τα πολλά κλεψίματα του Ατρόμητου Αιγάλεω, απέναντι στη σκληρή άμυνα στη ρακέτα των Παλαίμαχων Άνω Λιοσίων, είναι ένας τομέας που θα κρίνει πολλά στο ματς, όπως και το αν οι Παλαίμαχοι Άνω Λιοσίων θα περιορίσουν τα τρίποντα του Ατρόμητου Αιγάλεω, ή αν οι παίκτες του δεύτερου μπορέσουν και χαλάσουν το passing game των πρώτων. Μια σειρά που αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον.
Τριπόντιοι – Red-dicolo
(Σκορ σειράς: 0-0)
Δύο σκληρές ομάδες που βασίζονται στην ενέργεια και το πάθος τους για να προχωρήσουν στο πρωτάθλημα. Με μυαλό και λογική στις επιθέσεις τους, είναι και οι δύο αρκετά αποτελεσματικοί σε σετ καταστάσεις και βρίσκουν τρόπους να παραμένουν στη διεκδίκηση της νίκες ακόμα και μέσα σε αντίξοες συνθήκες. Η μία θέλει στην πρώτη της σεζόν στο 1ο γκρουπ να δείξει τα δόντια της, αλλά στους «16» έχει να αντιμετωπίσει μια ομάδα που πέρσι έφτασε στο final four του Challenge League.
Οι Τριπόντιοι έχουν πάει πάρα πολύ καλά ως τώρα φέτος επιβεβαιώνοντας την περσινή τους πορεία. Έχασαν στην ισοβαθμία την πρωτιά στον 3ο όμιλο του Challenge League, ενώ το 11-5 ρεκόρ που πέτυχαν τους έχει φέρει στο 13-13 μέχρι στιγμής στη σεζόν. Οι Red-dicolo τα πήγαν κι αυτοί περίφημα. Αφού έχασαν οριακά την πρόκριση στο Α1, κατάφεραν και με ρεκόρ επίσης 11-5, τερμάτισαν στην 3η θέση του 2ου ομίλου για να φτάσουν ως τώρα στη σεζόν το 16-10.
Οι Τριπόντιοι ξεκινούν την επίθεσή τους από το χέρι του Καραδήμα, που ηγείται στο σκοράρισμα. Ο Ράλλης είναι καθοριστικός με το σκορ και τα ριμπάουντ του, ενώ και ο Τσουτης παίζει σημαντικό ρόλο στην επιθετική λειτουργία της ομάδας. Ο Τσαφαντάκης με τον Παντελεο και τον Φαλελάκη τους συνεπικουρούν, ενώ ο Δαμιανάκης με τον Δημόγιωργα και τον Τραχάνη βοηθούν σε πολλούς τομείς. Σημαντική είναι και η συμβολή του Χασόγια, του Χασιώτη, του Μπέη και του Καλορίτη, που δένουν ιδανικά με το υπόλοιπο σύνολο και συνθέτουν μια ομάδα σκληρή που ξέρει πώς να πάρει αυτό που ζητά στο παρκέ. Το τρίποντο είναι ένα από τα στοιχεία του παιχνιδιού τους, αλλά όχι το πρωταρχικό, συνήθως καταφεύγουν σε αυτό όταν παίζουν σε αργό τέμπο. Κατά προτίμηση τα σουτ από μέση απόσταση και τα ρήγματα στη ρακέτα είναι η πρώτη τους επιλογή, τα καλά κορμιά των παικτών τους τους δίνουν τη δυνατότητα να έχουν παρουσία με πλάτη στο καλάθι. Καλοί ριμπάουντερ, δεν επιτρέπουν πολλές ανανεώσεις επιθέσεων στους αντιπάλους τους, ενώ η άμυνά τους είναι ιδιαίτερα επιθετική και οδηγεί σε πολλά κλεψίματα (πάνω από 9 ανά ματς).
Οι Red-dicolo προτιμούν πιο ευέλικτα σχήματα και τρέχουν περισσότερο. Ο Ταγκαλος είναι ο πρώτος τους σκόρερ, με τον Κρικα Κ. και τον Μακρή να ακολουθούν κατά πόδας. Οι τρεις τους σκοράρουν πάνω από 37 πόντους ανά αγώνα, αλλά έχουν μεγάλη βοήθεια από τον Κρικα Α., τον Σπυριδωνίδη και τον Νίκου, ενώ και ο Μακρης Β. συνεισφέρει, με τους Σταμουλη και Εμμανουηλ να συνεπικουρούν όταν είναι στο ρόστερ. Τα ευέλικτα σχήματα με τους φόργουορντ δεν τους εμποδίζουν απ’ το να κατεβάσουν τα ριμπάουντ, ριμπάουντ που τους δίνουν τη δυνατότητα να τρέξουν και να χτυπήσουν σε τρανζίσιον παιχνίδι, που είναι και η προτίμησή τους. Κάνουν αρκετά κλεψίματα ανά ματς (πάνω από 9 κατά μέσο όρο) τα οποία τροφοδοτούν τους αιφνιδιασμούς τους, ενώ παρότι δεν είναι η μεγάλη τους προτίμηση, έχουν 5 παίκτες που σκοράρουν από μακριά και αυτό τους δίνει παρουσία και πίσω από τα 6.75, γεγονός που ανοίγει τις αντίπαλες άμυνες και τους δίνει χώρους για τη ρακέτα, όπου συνηθίζουν να κινούνται καλά στη baseline.
Δύο ομάδες που έχουν πολλάίδια στοιχεία, όπως την επιθετική άμυνα και την προτίμηση σε παιχνίδι από μέση απόσταση, αλλά και διαφορές, όπως τα πιο βαριά σχήματα των Τριπόντιων, ή τους περισσότερους αιφνιδιασμούς των Red-dicolo. Ο έλεγχος του ρυθμού θα παίξει ρόλο, ο περιορισμός των λαθών, ενώ από ύψη ταιριάζουν άρα θα πρέπει να δούμε και ποιος θα τα καταφέρει καλύτερα στα ριμπάουντ, σε μια πολύ δυνατή σειρά.
Rocks B.C. – Μαύρη Θύελλα
(Σκορ σειράς: 0-0)
Οι Rocks B.C. και η Μαύρη Θύελλα συνθέτουν ένα αρκετά φιλόδοξο ζευγάρι που είχε την… αμοιβαία ατυχία να συναντηθεί στον πρώτο γύρο της διοργάνωσης. Δύο ομάδες με πολύ υψηλούς στόχους που είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστούν με αποκλεισμό στην πρώτη φάση των νοκ άουτ. Είμαστε μπροστά σε μια σειρά που δεν θα έχει κανένα ίχνος χαλάρωσης όσα λεπτά κι αν διαρκέσει και θα μας προσφέρει πολύ θέαμα.
Οι Rocks B.C. έκλεισαν το Challenge League στη 2η θέση του ομίλου τους με 12-4, έχοντας ως τώρα μια πολύ καλή σεζόν, μετρώντας 17-9 νίκες μέχρι αυτό το σημείο. Η Μαύρη Θύελλα με το ίδιο ρεκόρ στο Challenge League βγήκε στην 3η θέση του 1ου ομίλου, με το συνολικό ρεκόρ της να είναι 16-10 μέχρι τα νοκ άουτ των «16».
Οι Rocks B.C. καθοδηγούνται από το σίγουρο χέρι του Μποτοζη, που σκοράρει ασταμάτητα από την αρχή της χρονιάς. Ο Καμαριωτάκης ακολουθεί στο σκοράρισμα, δίνοντας ισχυρή παρουσία στη ρακέτα της ομάδας του, ενώ ο Παραρας με τον Γκιουλφέση τους συνεπικουρούν. Ο Χατζηστρογγόλης με τον Παπαδάκη και τον Αυτιά είναι καθοριστικοί, ενώ δεν πρέπει να αμελήσουμε και τη συμβολή του Μηχαλάκη, του Παπαδάκη και του Ευαγγελόπουλου, με τον Παπαευαγγέλου να παίζει κι αυτός σημαντικό ρόλο για την ομάδα του. Γρήγοροι στην ανάπτυξη του παιχνιδιού τους, οι Rocks B.C. βρίσκουν πολλούς διαδρόμους για την αντίπαλη ρακέτα στο τρανζίσιον παιχνίδι τους με αποτέλεσμα να παίρνουν εύκολους πόντους. Οι περιφερειακοί τους βρίσκουν τρύπες στη ρακέτα και τροφοδοτούν τους ψηλούς, ενώ ο έλεγχος των ριμπάουντ από Καμαριωτάκη, Παραρά και Μποτοζη, τους δίνει την ευκαιρία να τρέχουν με το πολύ καλό passing game να προσφέρει καλά σουτ. Δεν προτιμούν το μακρινό σουτ, αλλά συνηθίζουν να σκοράρουν με ντράιβ και από μέση απόσταση.
Η Μαύρη Θύελλα στηρίζεται σε μια μεγάλη ισορροπία στην επίθεσή της, καθώς έχει 7 παίκτες που σκοράρουν από 5,3 ως 9,4 πόντους και έχουν παίξει τουλάχιστον 10 αγώνες. Ο Κουρτης είναι ο πρώτος της σκόρερ, με τον Σταθόπουλο να ακολουθεί και τον Κοτσίφη να προσφέρει παρουσία στην περίμετρο, όπως άλλωστε κάνει και ο Ζήσης Γ.. Ο Βαμβακάς με τον Αναστασόπουλο βοηθούν στη ρακέτα, ενώ ο Κούλουμπος με τον Αλεξόπουλο και τον Σταματελόπουλο τους συνεπικουρούν, με τον Ζήση Δ. και τον Βογιατζάκη να προσφέρουν σε αρκετούς τομείς. Το τρίποντο είναι ξεκάθαρα ένα από τα δυνατά χαρτιά της, αφού σκοράρει πάνω από 7 ανά αγώνα. Με πολλούς παίκτες να μοιράζονται το βάρος των ριμπάουντ έχει μπλοκ που λειτουργούν πολύ καλά, ενώ έχει και πολύ καλό passing game και υπομονή στην επίθεση, αυτά τα δύο στοιχεία της δίνουν αρκετά ελεύθερα σουτ στη διάρκεια του ματς και την κάνουν να νιώθει αρκετά άνετα σε σετ καταστάσεις και να μην κυνηγά τον αιφνιδιασμό, αν και έχει δείξει πολλές φορές φέτος ότι με σκληρή άμυνα μπορεί να τροφοδοτεί γρήγορο παιχνίδι.
Δύο ομάδες που πασάρουν καλά αλλά βασίζονται σε διαφορετικές αρχές, αφού η μία έχει έναν παίκτη γύρω από τον οποίο περιστρέφεται όλη της η επίθεση, ενώ η άλλη αναζητά διαρκώς διαφορετικές και πολυπρόσωπες λύσεις. Το αν η Μαύρη Θύελλα θα ελέγξει τα ριμπάουντ θα παίξει ρόλο, όπως και το αν οι Rocks B.C. θα περιορίσουν το σουτ των αντιπάλων τους, σε μια σειρά πολύ σκληρή.
C-Drifters – Χώματα
(Σκορ σειράς: 0-0)
Μία σειρά που πιο σκληρή της δύσκολα θα βρει κανείς. Από τα κορμιά που έχουν οι δυο ομάδες, ως τον τρόπο παιχνιδιού που προτιμούν, τις σκληρές τους άμυνες, την μπασκετική λογική που έχει η καθεμία τους. Το επιθετικό τους ταλέντο λειτουργεί ως έναυσμα για τον αντίπαλο να παίξει ακόμα πιο σκληρά στα μετόπισθεν, που αποτελούν και για τους δύο τη νούμερο ένα προτεραιότητα.
Οι C-Drifters έκαναν ένα περίφημο γύρο στο Challenge League, φτάνοντας ως τη 2η θέση του ομίλου τους με 13-3 ρεκόρ, έχοντας συνολικό ρεκόρ 18-8 στη φετινή σεζόν. Τα Χώματα έκλεισαν τον 4ο όμιλο από την 3η θέση με 11-5 ρεκόρ, ενώ συνολικά φέτος έχουν 14-11-1. Και οι δύο έχουν κάνει πολύ σημαντικές νίκες μέσα στη σεζόν, νίκες που έχουν δείξει τις φιλοδοξίες και τις δυνατότητες των ρόστερ τους.
Οι C-Drifters αρέσκονται σε ένα γρήγορο στιλ παιχνιδιού, με πολλές και διαρκείς αλλαγές σε πρόσωπα που τους κρατούν φρέσκους και έτοιμος να αντεπεξέλθουν στην απαιτητική άμυνα που τους ζητά ο Γαλαίος. Στην επίθεση σκοράρουν πολύ μέσα από τη ρακέτα, είτε με καλές κινήσεις από τους ψηλούς τους, είτε με ντράιβ, ενώ το τρίποντο αποτελεί δευτερεύουσα επιλογή. Η σκληρή άμυνα τους δίνει δυνατότητα για πολλούς αιφνιδιασμούς και παιχνίδι στο τρανζίσιον, με την επίθεσή τους να είναι αρκετά κινητική και στο σετ παιχνίδι. Ο Κουτέλας Χ. είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας με τον Κουτέλα Π. να ακολουθεί και τα δυο αδέρφια να συνεργάζονται πολύ καλά. Ο Μενιδιάτης με τον Ζαφειράκη και τον Τσαγκουρνό δίνουν πολύτιμες βοήθειες, με τον Μπουρίτη να βοηθά με το πολύπλευρο παιχνίδι του. Ο Καραμήτσος, με τον Παπαδάτο και τον Λαναρα προσφέρουν σε πολλούς τομείς, ενώ ο Αγγελης με τον Γιοβάνη βοηθούν αρκετά.
Σε διαφορετική λογική κινούνται τα Χώματα, τουλάχιστον στην μπροστά πλευρά του παρκέ. Ο Σταυρου ζητάει κι αυτός πολύ σκληρή άμυνα από τους παίκτες του, που επίσης οδηγεί σε πολλά κλεψίματα, αλλά από εκεί και πέρα η ανάπτυξη στην επίθεση είναι διαφορετική για τα Χώματα. Με πολύ καλό σουτ από μακριά, τα Χώματα σκοράρουν πάνω από 7 τρίποντα ανά αγώνα κατά μέσο όρο, έχουν τη δυνατότητα να ανοίγουν τις αντίπαλες άμυνες και να δημιουργούν χώρους για να κινηθούν οι ψηλοί τους. Ο Γκάτσης Σ. τους οδηγεί στην επίθεση, ενώ παράλληλα είναι 1ος πασέρ, 1ος σε τάπες και κλεψίματα και 2ος ριμπάουντερ, ο Τσέλιας έχει καθοριστικό ρόλο, όπως και ο Καραμανλής. Ο Σπανός βοηθά πολύ με το σκορ του, με τον Πεπονη και τον Κατσιράκη να συνεπικουρούν, ενώ πολύτιμη είναι η βοήθεια από τους Δημητριάδη, Αραπο, Γκάτση Χ. σε όλους τους τομείς.
Ένα κοινό που έχουν οι δυο ομάδες είναι η άκρη του πάγκου τους. Αμφότερες έχουν εκεί μια ισχυρή προσωπικότητα (Γαλαίος-Σταύρου) που τις καθοδηγεί και τις βοηθά στην ανάπτυξη του παιχνιδιού τους. Ένα άλλο κοινό είναι η επιθετική τους άμυνα που οδηγεί σε πολλά κλεψίματα. Πάνω από 8 κλεψίματα ανά αγώνα για τα Χώματα, πάνω από 9 για τους C-Drifters, ένα ενδιαφέρον στοιχείο γιατί θα παίξει ρόλο στην εξέλιξη του αγώνα το ποιος θα μπορέσει να χειραγωγήσει τον άλλον αμυντικά. Τα τρίποντα των Χωμάτων, οι διεισδύσεις και η καλή κίνηση των C-Drifters στην επίθεση, είναι στοιχεία που θα κρίνουν μια σειρά πάρα πολύ δυνατή ανάμεσα σε δυο ομάδες που αμφότερες έχουν στόχο την κούπα και δεν θα συμβιβαστούν με ήττα στην πρώτη φάση των νοκ άουτ.
Shooting Stars – Athens Supergrungers
(Σκορ σειράς: 0-0)
Ένα σκληρό ζευγάρι ανάμεσα σε δυο ομάδες με διαφορετική αγωνιστική λογική. Η μία με πιο βαριά κορμιά και μεγαλύτερη τάση να πλησιάζει το καλάθι και να τροφοδοτεί τους ψηλούς της, η άλλη με βάρος στους φόργουορντ, στην εναλλαγή θέσεων ανάμεσα στους παίκτες της και στην κίνηση στην επίθεση.
Οι Shooting Stars πήγαν πολύ καλά στο Challenge League, είναι η μόνη ομάδα από τους 16 που πέρασε παρότι κουβαλούσε έναν μηδενισμό. Με 13-2-1 στο Challenge League και με 16-9-1 συνολικό ρεκόρ, οι Shooting Stars νιώθουν ότι πατούν πολύ καλά στα πόδια τους. Οι Athens Supergrungers κατάφεραν να επιβιώσουν σε έναν πολύ σκληρό όμιλο, πήραν την πρόκριση από την 3η θέση με ρεκόρ 11-5, ενώ συνολικά έχουν 14-12 ως τώρα στη φετινή σεζόν.
Οι Shooting Stars είναι μια σκληρή ομάδα, που προτιμάει να παίζει κοντά στο καλάθι, τροφοδοτεί τους ψηλούς της και έχει πολύ καλή παρουσία μέσα στη ρακέτα. Με δυνατά και μεγάλα κορμιά αποτελεί πρόκληση για κάθε άμυνα να σταματηθεί, καθώς έχει τις περισσότερες φορές πλεονέκτημα ύψους, δύναμης και διασκελισμών στο γήπεδο. Με παίκτες που μπορούν να κάνουν ντράιβ, αλλά και με περιφερειακούς που μπορούν να απειλήσουν από μακριά και να περάσουν την μπάλα στη ρακέτα σε ψηλούς που είναι πολύ αποτελεσματικοί. Ο Σταμάτης κάνει τη διαφορά στο καλάθι, με τον Σαλτουρο να τον συνεπικουρεί. Ο Λουδάρος με τον Ζαφειράτο και τον Σταύρου σκοράρουν από μέση απόσταση και από μακριά, με τον Γεωργόπουλο, τον Νικολάκη και τον Μηλιώνη να δίνουν πολύτιμες λύσεις, ενώ ο Μενουδάκος με τον Σοφιανόπουλο του συνεπικουρούν. Οι Shooting Stars ελέγχουν τα ριμπάουντ σε όλα σχεδόν τα ματς τους, δεν είναι τυχαίο ότι έχουν 5 παίκτες με πάνω από 5 ριμπάουντ μέσο όρο, ενώ σκοράρουν αρκετά καλά και από το τρίποντο με πάνω από 5 ανά αγώνα, τροφοδοτώντας αρκετές φορές την επίθεσή τους με κλεψίματα, έχοντας 5 παίκτες με πάνω από 1 κλέψιμο ανά αγώνα.
Με χαμηλότερα σχήματα και με τα φόργουορντ στην πεντάδα τους να αλλάζουν θέσεις, οι Athens Supergrungers ελέγχουν τα παιχνίδια τους εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν τα μισμάτς, αλλά και με την ευελιξία των παικτών τους σε διαφορετικά σχήματα. Ο Βαρβαρίγος έχει τα πρωτεία σε σκοράρισμα, ριμπάουντ, πάσες και κλεψίματα, με τον Τσιπρα, τον Κατσαμπανη και τον Θεοδωρου να ακολουθούν από κοντά. Ο Χιμος με τον Λιουτα και τον Παπαζαφειρίου συνθέτουν το ολιγομελές ρόστερ των Athens Supergrungers στα περισσότερα παιχνίδια τους, με βοήθειες από τον Τατση σε κάποια ματς. Η επιθετική άμυνα με τα πολλά κλεψίματα, οι 4 πρώτοι στην κατηγορία κάνουν σχεδόν 6 κλεψίματα ανά ματς, που οδηγεί σε παιχνίδι στο τρανζίσιον και αρκετούς αιφνιδιασμούς, συνθέτουν τη λογική των Athens Supergrungers. Με λίγα τρίποντα, περισσότερες διεισδύσεις και σουτ από μέση απόσταση, καλό passing game και παιχνίδι στη baseline, οι Athens Supergrungers είναι ομάδα που είναι αρκετά δύσκολο να περιοριστεί και να καταβληθεί.
Δύο ομάδες με διαφορετική λογική, η μία φορτώνει τη ρακέτα με κορμιά, η άλλη προτιμά το παιχνίδι που ξεκινά από την περιφέρεια και τα κοψίματα. Πιο γρήγορα και ευέλικτα σχήματα απ’ τη μία με περισσότερους αιφνιδιασμούς, πιο στιβαρή παρουσία στο καλάθι απ’ την άλλη, με καλές επιλογές σε σετ επιθέσεις. Τα ριμπάουντ θα παίξουν καθοριστικό ρόλο, η φθορά με φάουλ, το αν οι Athens Supergrungers θα τρέξουν και το αν οι Shooting Stars θα μπορέσουν να βάλουν την μπάλα όσο θέλουν στη ρακέτα, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα σειρά.
Rep-eat – Pick ‘n’ Troll
(Σκορ σειράς: 0-0)
Μια σειρά με φαβορί και αουτσάιντερ, αλλά μια σειρά που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις άλλες ως προς τους κινδύνους που κρύβει για το φαβορί, ή ως προς το πόσο καλή την περιμένουμε. Δυο ομάδες με διαφορετική αγωνιστική λογική, που θα συγκρουστούν προσπαθώντας η καθεμία να επιβάλλει το παιχνίδι της και να μην αναγκαστεί να προσαρμοστεί στο παιχνίδι της άλλης.
Όσα είδαμε ως τώρα μικρή σημασία έχουν, αν και είναι αυτά που θα έχουμε ως οδηγό στο πρώτο τζάμπολ του πρώτου αγώνα. Η Rep-eat μόλις ολοκλήρωσε έναν θεαματικό 2ο γύρο, αφού το 15-1 που είχε στον 1ο όμιλο του Challenge League είναι το καλύτερο ρεκόρ απ’ όλες τις ομάδες και των τεσσάρων ομίλων, ενώ συνολικά φέτος έχει 18-8. Μια ομάδα με τεράστια αυτοπεποίθηση, δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς μετά από 15 νίκες σε 16 αγώνες, που ξέρει να κερδίζει κάθε εβδομάδα και αυτή η νοοτροπία είναι που τη βοηθά από το τζάμπολ κάθε φορά στο πώς θα προσεγγίσει την εκάστοτε αναμέτρηση. Οι Pick ‘n’ Troll κάποια στιγμή μέσα στη σεζόν πάτησαν ένα τεράστιο reset και άλλαξαν τη μοίρα τους. Έκλεισαν με 2-8 την Α Φάση και μπήκαν με 0-4 στο Challenge League, αλλά κάπου εκεί όλα άλλαξαν. Ένα 10-2 για να κλείσουν τον όμιλο στην 4η θέση και να πάρουν την πρόκριση, συνολικά έχουν 12-14, αλλά άλλη η ομάδα που έκανε 2-12 και άλλη εκείνη που έκανε 10-2, αφού εδώ και σχεδόν 3,5 μήνες έχουν εθιστεί κι αυτοί στις νίκες.
Η Rep-eat αντλεί μεγάλη δύναμη από τη φροντ λάιν της και από την ικανότητα των περιφερειακών της να εκμεταλλευτούν την αποτελεσματικότητα των ψηλών της. Με πολλή δύναμη, σκληρή άμυνα, καλά τελειώματα, η φροντ λάιν της κάνει τη διαφορά, ενώ παράλληλα ανοίγει διαδρόμους και χώρους και για την περιφέρεια, που αντεπεξέρχεται στο ρόλο της πολύ καλά. Ο Κονδύλης την οδηγεί, με τον Κακιώνη, τον Κασιμάτη και τον Λατάνη να συνεπικουρούν. Ο Μαμακος με τον Μορφόπουλο αποτελούν σημαντικά στοιχεία στην αγωνιστική λογική της ομάδας, ενώ ο Κουτσαρίδης με τον Νικολόπουλο και τον Τριανταφυλλίδη συμπληρώνουν σωστά βοηθώντας αρκετά, όπως και ο Στριγγος με τον Τετριγκα και τον Κοσσυβα. Με απόλυτο έλεγχο των ριμπάουντ σε όλα σχεδόν τα παιχνίδια της, τροφοδοτεί μια πολύ καλή επίθεση, δεν είναι τυχαίο ότι 4 παίκτες έχουν πάνω από 5 ριμπάουντ μέσο όρο. Πιεστική και στην άμυνα, 5 παίκτες με περισσότερα από 1,5 κλεψίματα ανά αγώνα, δυσκολεύει πολύ τις αντίπαλες επιθέσεις.
Οι Pick ‘n’ Troll αρέσκονται σε πιο ευέλικτα σχήματα, με τον Χιουτακάκο σε θέση μπαλαντέρ στην πεντάδα (από πεντάρι στην άμυνα ως πλέι μέικερ στην επίθεση). Η ευελιξία στα σχήματα, τους κάνει αρκετά απρόβλεπτους στη διάταξή τους στην επίθεση, γεγονός που δυσκολεύει αρκετά τις αντίπαλες άμυνες στην προσαρμογή τους. Οι ξεκάθαροι ρόλοι στους οποίους εδώ και αρκετό καιρό μοιάζουν να νιώθουν άνετα όλοι οι παίκτες τους, τους δίνουν έξτρα δύναμη στα ματς, ήταν από τους βασικούς παράγοντες που οι Pick ‘n’ Troll άλλαξαν τη χρονιά τους. Ο Χιουτακάκος ηγείται της ομάδας σε σκοράρισμα και ριμπάουντ, σκοράροντας εξίσου καλά από το τρίποντο και από κοντά απ’ το καλάθι, ενώ ο Λυραντζης με τον Τσοπανακη Γ. αποτελούν τους επόμενους στόχους στην επίθεση. Μεγάλες βοήθειες προσφέρουν ο Κατσας, με τον Τσοπανακη Ν. και τον Ψυρρη, ενώ ο Αντωνόπουλος με τον Σταυρακα και τον Γκιοκα συνεπικουρούν. Τέλος, ο Αρβανίτης, ο Βλάχος, ο Ζυγιώτης και ο Χαραλαμπόπουλος συμπληρώνουν μια πολύ δεμένη ομάδα. Πολύ δυνατοί από το τρίποντο, οι Pick ‘n’ Troll παίρνουν από δύο παίκτες σχεδόν 5 εύστοχα ανά αγώνα, ενώ έχουν και καλό passing game που αντικατοπτρίζεται στις ασίστ τους.
Δυο ομάδες με διαφορετική λογική που θα δώσουν αλλού το βάρος και ανάλογα με το ποια θα επικρατήσει, προς τα εκεί θα γείρει και η ζυγαριά. Η φροντλάιν της Rep-eat αποτελεί γρίφο δυσεπίλυτο για τους περισσότερους, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίσει στην άμυνα την ευελιξία και τα χαμηλά σχήματα των Pick ‘n’ Troll. Δύο μπασκετικοί κόσμοι που θα συγκρουστούν σε μια αρκετά θεαματική σειρά.
Ήρεμη Δύναμη – Τα Σφυριά
(Σκορ σειράς: 0-0)
Ένα αρκετά αμφίρροπο ζευγάρι μας προσφέρουν οι δύο ομάδες, που θα αντιμετωπίσουν για πρώτη φορά η μία την άλλη, παρότι είναι παλιές γνώριμες στη λίγκα αμφότερες. Είναι σίγουρο ότι ο ένας έχει τσεκάρει τον άλλο, μετά από μια χρονιά 26 αγώνων δεν είναι και τόσο δύσκολο άλλωστε. Τα δυνατά τους χαρτιά φαίνονται μετά από τόσους μήνες, το θέμα είναι ποιος θα μπορέσει να διαβάσει καλύτερα τον άλλον και να τον περιορίσει.
Οι δυο ομάδες έχουν και ένα κοινό, τυχαίο μεν, αλλά κοινό. Η Ήρεμη Δύναμη πήρε την 1η θέση σε έναν πολύ δύσκολο όμιλο, καταφέρνοντας να βγει νικήτρια σε μια τριπλή ισοβαθμία στην κορυφή. Τα Σφυριά τερμάτισαν 4α στον δικό τους όμιλο, καταφέρνοντας κι αυτά, όμως, να υπερτερήσουν σε μια τριπλή ισοβαθμία για την 4η θέση. Και οι δύο έχουν, λοιπόν, αποδείξει ότι ξέρουν να κερδίζουν τα ματς που πρέπει, αλλά μόνο ο ένας θα το καταφέρει στη μεταξύ τους σειρά.
Η Ήρεμη Δύναμη έχει συνολικό ρεκόρ 12-14, καταφέρνοντας να αλλάξει πλήρως την εικόνα της μετά από έναν πολύ κακό πρώτο γύρο (1-9), με τα Σφυριά να έχουν κι αυτά 12-14, αν αυτό λέει κάτι για το πόσο αμφίρροπη θα είναι η μεταξύ τους μάχη.
Μια άκρως επιθετική ομάδα, η Ήρεμη Δύναμη αρέσκεται στο γρήγορο τέμπο και το «άναρχο» παιχνίδι. Σε 12 αγώνες της στο Challenge League σκόραρε πάνω από 55 πόντους, στους 9 εκ των οποίων έβαλε πάνω από 60. Της αρέσει να τρέχει, να χτυπάει στον αιφνιδιασμό ή σε run ‘n’ gun παιχνίδι, με αιχμή του δόρατος τον Τσιβρα, που είναι ο 1ος της σκόρερ και ξεκινά ορμώμενος από το πόιντ της ομάδας. Κοντά του ο Κωλέτσας με τον Βλάχο δίνουν πολύτιμες λύσεις στην Ήρεμη Δύναμη στην επίθεση, ενώ ο Ντρουσιας με τον Τσιρκο συμπληρώνουν μια πολύ καλή επιθετικά ομάδα. Δεν θα μπορούσαν να λείπουν ο Μπουρας με τον Μπίτσικα και τον Κουρετση από την αναφορά, μιας και με την παρουσία τους βοηθούν σε αρκετούς τομείς, ενώ ο Χατζηϊωαννίδης με τον Παπαμιχαήλ και τον Ράπτη συμπληρώνουν περίφημα το ρόστερ μιας πολύ καλής επιθετικά ομάδας. Δεν είναι τυχαίο ότι από τους 11 παίκτες που ανέφερα οι 6 βάζουν πάνω από 8 πόντους ανά ματς.
Τα Σφυριά είναι πιο αμυντικά προσανατολισμένα, σε 7 (από τους 13) αγώνες τους επέτρεψαν λιγότερους από 50 πόντους στον αντίπαλό τους, ενώ αν θέλουμε το στατιστικό να πιάσει το νούμερο της Ήρεμης Δύναμης που ανέφερα πιο πάνω (τους 55 πόντους δηλαδή) σε 12 από τα 13 ματς τους τα Σφυριά σταμάτησαν τον αντίπαλό τους ως τους 55 πόντους, ενώ τη φορά που δεν τα κατάφεραν δέχτηκαν… 56. Η επίθεσή τους ξεκινά από τον 1ο σκόρερ της λίγκας, Κοτσαμπά, που με την επαφή του με το καλάθι και τα αθλητικά του προσόντα αποτελεί γρίφο για τις άμυνες, αφού σκοράρει και από μακριά και μέσα από τη ρακέτα. Ο Σαμέρας προσφέρει σιγουριά στο πόιντ μαζί με τον Σιαμαντά, τον Ζουμπορλή και τον Ρουμπη, ενώ ο Μουρτζος με τον Χρυσαΐτη και τον Σπηλιωτακόπουλο δίνουν δύναμη στη ρακέτα. Σημαντική η συμβολή του Τσουκα, του Γρηγορόπουλου και του Τσιτου, αλλά και του Μακρή, για τα Σφυριά που έχουν ξεκάθαρους ρόλους και μένοντας πιστά σε αυτούς δένουν ως σύνολο και δυσκολεύουν κάθε αντίπαλο.
Δύο ομάδες εκ διαμέτρου αντίθετες θα παλέψουν στη σειρά, που δεν θέλει να είσαι γκουρού του αθλήματος για να καταλάβεις ότι θα κριθεί στο ρυθμό της κατά πρώτο λόγο. Σίγουρα τα ριμπάουντ και τα μακρινά σουτ που δοκιμάζουν αρκετά και οι δυο ομάδες θα παίξουν το ρόλο τους, αλλά ο ρυθμός είναι που θα κάνει τη διαφορά. Η μία δεν δέχεται σχεδόν ποτέ πάνω από 55 πόντους, η άλλη δεν βάζει σχεδόν ποτέ κάτω από 55 πόντους, με την πρώτη να έχει τον καλύτερο σκόρερ της λίγκας για να μένει κοντά σε κλειστά ματς και τη δεύτερη πολλούς ταλαντούχους σκόρερ για να ανοίγει το σκορ. Και επίτηδες να προσπαθούσε κάποιος να βρει ένα τόσο αταίριαστο ζευγάρι, δύσκολα θα το πετύχαινε, αλλά αυτή ακριβώς η διαφορά είναι που μας κάνει να περιμένουμε μια εξαιρετική σειρά.
Pistons – Oklaχώμα Thunder
(Σκορ σειράς: 0-0)
Σε άγνωστα νερά βαδίζουν οι δυο αντίπαλοι στη σειρά αυτή, μιας και στα χρόνια παρουσίας τους στο πρωτάθλημα δεν έχουν βρεθεί ως τώρα αντίπαλοι. Και, πια, θα μάθουν ο ένας τον άλλο και από την καλή και από την ανάποδη. Περιθώρια λάθους δεν υπάρχουν, η βιντεοθεραπεία πάει σύννεφο και η σειρά αναμένεται ιδιαίτερα σκληρή ανάμεσα σε δύο ομάδες που δεν μοιάζουν τόσο αγωνιστικά, αλλά αμφότερες είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές.
Οι Pistons έρχονται στη σειρά με το παράσημο της 1ης θέσης στον όμιλό τους στην προηγούμενη φάση, αλλά αυτό, και το ρεκόρ τους 18-8 ως τώρα, λίγα θα σημαίνει μετά το τζάμπολ, πέραν του ότι θα τους δίνει δύναμη για να ξεπεράσουν τις αντιξοότητες του αγώνα. Η Oklaχώμα Thunder ανησύχησε λίγο παραπάνω στην τρελή μάχη του 3ου ομίλου, αλλά πήρε την πρόκριση από την 4η θέση, με το συνολικό της ρεκόρ στο 13-13.
Οι Pistons αρέσκονται στο γρήγορο παιχνίδι, κυνηγούν τους αιφνιδιασμούς, πρωτεύονται ή και δευτερεύοντες. Είναι χαρακτηριστικό ότι 12 φορές φέτος έχουν σκοράρει πάνω από 60 πόντους, ενώ 16 φορές πάνω από 55. Ο Μαράντος ηγείται της προσπάθειας στο σκοράρισμα, αλλά σε διάφορους τομείς, όπως τα ριμπάουντ, με τον Κοντογιάννη και τον Οικονόμου να τον συνεπικουρούν στην μπροστά πλευρά του παρκέ. Ο Στεργίου με τον Βαρλάγκα και τον Σκια προσφέρουν πολύτιμες λύσεις, ενώ ο Τρικκας με τον Λυρα και τον Δριβα δίνουν βάθος στην ομάδα και έχουν καθοριστική συμβολή. Με 4 παίκτες να σκοράρουν κατά μέσο όρο 4,5 τρίποντα ανά αγώνα οι Pistons έχουν καλή παρουσία έξω από τα 6.75, αλλά η μεγάλη τους δύναμη είναι στα ντράιβ και το τρανζίσιον παιχνίδι.
Αυτό θα πρέπει να πολεμήσει η Oklaχώμα Thunder, που θα πρέπει να βρει λύσεις ώστε να μη χαλάσει τα δικά της, πιο ψηλά και πιο βαριά, σχήματα, αλλά παράλληλα να μην έχει μειονέκτημα στην ταχύτητα. Μια ομάδα που δίνει βάρος στην άμυνα, 10 φορές έχει δεχτεί λιγότερους από 45 πόντους φέτος, και που ξεχωρίζει για την παρουσία της στο τρίποντο. Με πάνω από 7 τρίποντα ανά αγώνα η Oklaχώμα Thunder είναι ομάδα που πρέπει να την προσέξεις πολύ στην περιφέρεια. Ιδιαίτερη μνεία στον τομέα αυτόν πρέπει να γίνει στον Δαββέτα, ενώ οι Γιαννιτσιώτης, Πετρόπουλος, Βολτέας και Χαρίδημος ακολουθούν. Ο Τσάπαλος Φ., ο Χρηστιάς δίνουν δύναμη και ταλέντο στη ρακέτα της, ενώ ο Φασιας με τον Σουφλερη, τον Παντρευτάκη, τον Μιχελάκη και τον Αρβανιτάκη προσφέρουν πολύτιμες λύσεις.
Ο έλεγχος των ριμπάουντ θα παίξει καθοριστικό ρόλο, το πόσο σκορ θα πάρει η Oklaχώμα Thunder από τους ψηλούς της, ο ρυθμός που θα επιλέξουν οι δυο ομάδες και ποια από τις δύο θα μπλοκάρει το παιχνίδι της άλλης, ενώ και τα μακρινά σουτ μπορούν να κρίνουν το ποιος θα πάρει το πρώτο ροζ φύλλο σε μια αμφίρροπη σειρά.