Home / Πάνος Ζαχαρογιάννης 2014-15 / Η ώρα της μεγάλης γιορτής!

Η ώρα της μεγάλης γιορτής!

 

Ο μαραθώνιος της χρονιάς έφτασε στο επιστέγασμά του. Το Α1 του «Πάνος Ζαχαρογιάννης» μετά από 26 αγώνες για όλες τις ομάδες και 30-32 για όσες πέρασαν στα νοκ άουτ, μας έδειξε ποιες είναι οι 4 εκλεκτές του φάιναλ φορ. Οι 4 που θα στηθούν στα τελευταία τζάμπολ της σεζόν με το θρόνο της λίγκας στο φόντο. Οι πρώτες μάχες, οι ημιτελικοί, είναι μπροστά μας, με δύο πολύ ενδιαφέροντα ζευγάρια, που κουβαλούν αρκετή ιστορία πίσω τους, φετινή ή και παλιότερη. Ας ετοιμαστούμε, λοιπόν, για τα μεγαλύτερα παιχνίδια της χρονιάς.

Run ‘n’ Gun – Victorious

Στον 2ο ημιτελικό φιγουράρουν δύο ομάδες που μας προσφέρουν ένα ζευγάρι με πολλές ιδιαιτερότητες. Οι δυο τους έχουν ξανασυναντηθεί φέτος στον 3ο όμιλο του Α1, ενώ οι περισσότεροι και από τις δύο πλευρές είχαν βρεθεί και πέρσι στα προημιτελικά (είχε μπει με 0-1 η Victorious για να απαντήσουν οι Gastone για το 2-1). Απ’ τη μία είναι η Victorious που θέλει να βρεθεί στον τελικό, κερδίζοντας τη μοναδική ομάδα που της άλλαξε τη λογική φέτος, απ’ την άλλη οι Run ‘n’ Gun που ξέρουν ότι ή θα το πάρουν αήττητοι ή θα γνωρίσουν την πρώτη τους ήττα τη χειρότερη δυνατή στιγμή.

Οι Run ‘n’ Gun έχουν 30-0 αυτή τη στιγμή, ενώ κουβαλούν και ένα 16-0 από το 3ο γκρουπ προ διετίας, το οποίο και είχαν κατακτήσει αήττητοι. Ήτοι, συνολικά βρίσκονται στο 46-0, το οποίο θα πρέπει να πάει στο 48-0 αν θέλουν να σηκώσουν το τρόπαιο. Πραγματικά ζηλευτό νούμερο, αλλά και μια μεγάλη παγίδα όταν φτάνεις εδώ που έχουν φτάσει. Οι περισσότεροι ήταν μαζί με τους Gastone ήδη στον τελικό της λίγκας τα τελευταία τρία χρόνια, οπότε ξέρουν πώς να αντιμετωπίζουν τέτοια παιχνίδια, σίγουρα αυτό είναι μεγάλο πλεονέκτημα. Απ’ την άλλη, με τη νέα ομάδα θα θέλουν να ξορκίσουν αυτόν τον κακό δαίμονα των φάιναλ φορ, που τους αναγκάζει να σταματάνε κάθε φορά στα μισά του δρόμου. Στα πλέι οφς απέκλεισαν με 2-0 τους Big Ballers στους «16» για να πετύχουν το ίδιο και με τους Red Hot Chili Hoopers στα προημιτελικά, κερδίζοντας δύσκολα στην παράταση το 2ο παιχνίδι.

Η Victorious δυσκολεύτηκε στα προημιτελικά απέναντι στους Αστέρες B.C., πήρε το πρώτο ματς, έχασε το 2ο και κέρδισε το 3ο για να περάσει στην τετράδα, ενώ νωρίτερα, στους «16» είχε περάσει από μια πολύ σκληρή σειρά κόντρα στην πρωταθλήτρια του 2ου γκρουπ, Α.Ε.Π.Ε., ξανά με 2-1. Είναι η μοναδική ομάδα του Α1 που έπαιξε 6 παιχνίδια στις δύο πρώτες φάσεις των πλέι οφς, αλλά νομίζω αυτό που κρατάει από τις δυο αυτές σειρές, είναι ότι επιβίωσε της κάθε δοκιμασίας που βρήκε απέναντί της.

Οι Run ‘n’ Gun ξεκινούν από τον Πανδή, που ηγείται της περιφέρειάς τους και έχει βαλθεί να σηκώσει την κούπα του πρωταθλήματος πάση θυσία φέτος μετά από τρεις συνεχόμενους χαμένους τελικούς στο 1ο γκρουπ. Δίπλα του ο Καραλής τα κάνει όλα να μοιάζουν πιο εύκολα και βοηθάει πολύ με τον οίστρο του από μέση απόσταση. Ο Αντωνίου οργανώνει το παιχνίδι και με τα ντράιβ του προσφέρει πολύτιμες λύσεις, ενώ στη ρακέτα δεσπόζει η μορφή του Χιώτη, που δίνει και σκορ και δύναμη στην άμυνα, αλλά και ταχύτητα τους Run ‘n’ Gun. Ο Παράσχος δίνει εμπειρία στην περιφέρεια, με τον Περρή να προσφέρει δύναμη στη ρακέτα και τον Ρήγα να βοηθά στην άμυνα και στα επιθετικά ριμπάουντ, που είναι βασικό στοιχείο του παιχνιδιού του. Ο Μόντι δίνει ταχύτητα και καλό σουτ, με τον Τζάνο και τον Γρυλλάκη να προσφέρουν παρουσία στη ρακέτα.

Η Victorious ξεκινά από τον Χριστόπουλο στην περιφέρεια, που με την ταχύτητά του και την ικανότητά του να τελειώνει φάσεις από μέση απόσταση, αποτελεί γρίφο για τις αντίπαλες άμυνες. Ο Θεοδωρόπουλος δίνει μακρινό σουτ στην ομάδα του, σκληρή άμυνα και παράλληλα καλά τελειώματα από τη ρακέτα, με τον Τσιάκα να κρατά την μπαγκέτα στην περιφέρεια και να σκοράρει με ευχέρεια από μακριά. Ο Παγουλάτος με τον Καραμπάτσο και τον Χριστοδουλόπουλο στη ρακέτα δίνουν δύναμη, σκορ, σκληρή άμυνα και μάχες πολλές στα ριμπάουντ, ενώ στην περιφέρεια ο Ρατσιάτος με τον Κυρμίζογλου βοηθούν σε αρκετούς τομείς. Ο Νικηφορός με τον Αντωνίιου στα φόργουορντ δίνουν ύψος και πλουραλισμό στο παιχνίδι της ομάδας, ενώ ο Λουπασάκης προσφέρει τα μακριά του χέρια στην άμυνα, με τον Χρυσανθακόπουλο να δίνει πολύτιμες λύσεις.

Ο αγώνας θα κριθεί στον έλεγχο του ρυθμού, οι Run ‘n’ Gun είναι η μόνη ομάδα που έχει κερδίσει φέτος τη Victorious όταν εκείνη πέρασε τους 60 πόντους, μάλιστα το έχουν καταφέρει δυο φορές. Όμως, τα μεταξύ τους ματς ήταν και τα δύο πολύ κλειστά, στο πρώτο η Victorious ήταν μπροστά στο σκορ 1 λεπτό πριν το τέλος, ενώ το δεύτερο κρίθηκε στην παράταση. Αυτό νομίζω είναι ο καλύτερος προάγγελος για το τι θα δούμε στον πολυαναμενόμενο αυτόν ημιτελικό.

Τα ριμπάουντ θα παίξουν ρόλο στη δυνατότητα των δύο ομάδων να τρέξουν, όπως και το αν η Victorious θα καταφέρει να περιορίσει το καλό passing game των Run ‘n’ Gun που οδηγεί σε εύκολα σουτ. Οι μακρινές πάσες από το ριμπάουντ στον αιφνιδιασμό δίνουν στους Run ‘n’ Gun τη δυνατότητα για εύκολους πόντους, ενώ αντίστοιχη ευκολία βρίσκει η Victorious από τις κούρσες του Χριστόπουλου. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν κάποια από τις δύο ομάδες θα προσπαθήσει να κατεβάσει το ρυθμό του αγώνα, αλλά και τι ρόλο θα παίξει η φθορά με τα φάουλ. Τα τρίποντα είναι βασικό όπλο και για τους δύο, οπότε όποιος βρεθεί σε καλύτερη μέρα θα έχει ένα μεγάλο αβαντάζ από αυτό το κομμάτι. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα παιχνίδι που δεν θέλουμε με τίποτα να χάσουμε.

Dirtus Bologna – Ρεμπελιακός

Ένα ζευγάρι που το έχουμε ξαναδεί φέτος. Ένα ζευγάρι με πολλά κοινά. Πρώτον; Αμφότεροι απέκλεισαν κάποιον πρωταθλητή για να φτάσουν εδώ. Η Dirtus Bologna γκρέμισε τους πρωταθλητές της λίγκας από το θρόνο τους και άνοιξε το δρόμο για όλους τους υπόλοιπους. Μάλιστα, τους κέρδισε αναγκάζοντάς τους στα χειρότερα επιθετικά παιχνίδια τους φέτος, δείχνοντας ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο από αυτό που μας είχε συνηθίσει ως τώρα.

Ο Ρεμπελιακός απέκλεισε τους πρωταθλητές του Challenge League, Nikea Lions. Μπορεί το παράσημο να μην είναι εξίσου μεγάλο (όχι λόγω δυναμικότητας ομάδων, αλλά λόγω της λάμψης του τίτλου που κατείχαν) αλλά το να πετάς κάποιον που πέρσι είχε φτάσει ως το τέλος είναι πάντα σημαντικό. Και, μάλιστα, τους κέρδισε όντας καλύτερος στο παιχνίδι τους. Έξω από την comfort zone του αναγκάστηκε να παίξει, αφού έχασε τον έλεγχο του ρυθμού και στα τρία παιχνίδια, αλλά έδειξε ότι μπορεί να γίνει και πιο σκληρός και να αντέξει σε χαμηλό σκορ και μάχες μέχρις εσχάτων στην άμυνα.

Άλλο κοινό; Δεν είναι η πρώτη φορά που συναντιούνται φέτος. Έχουν ξαναπαίξει. Στον 1ο όμιλο του Α1, όπου τερμάτισαν στις δύο πρώτες θέσεις. Εκεί η Dirtus Bologna είχε κερδίσει με 26 πόντους το πρώτο ματς και ο Ρεμπελιακός με 21 πόντους το δεύτερο. Έχουν, δηλαδή, κυριαρχήσει από μια φορά απόλυτα ο ένας πάνω στον άλλο.

Κι άλλο κοινό; Είναι η πρώτη φορά και για τους δύο, που θα βρεθούν στο φάιναλ φορ της κεντρικής σκηνής της λίγκας. Όμως, μόνο ο ένας θα πάει στον τελικό και θα μπορέσει να διεκδικήσει το τρόπαιο.

Η Dirtus Bologna μας έδειξε στα νοκ άουτ ότι μπορεί να παίξει πολύ σκληρή άμυνα (99 πόντους έβαλαν συνολικά οι πρωταθλητές στο 2ο και 3ο ματς της προημιτελικής σειράς), με καλές αλληλοκαλύψεις, βοήθειες σε double team, γρήγορες επιστροφές στους παίκτες. Ο Σπυρόπουλος ηγείται της επίθεσης της ομάδας, με τον Ράνη να κρατά τα κλειδιά στην περιφέρεια και με το all around παιχνίδι του να γίνεται καθοριστικός. Το σουτ του Χαλκιά κάνει τη διαφορά σε πολλά ματς, ο Αλεξόπουλος στη ρακέτα προσφέρει δύναμη και ικανότητα, με τον Ξυπολιτά και τον Μάινα να βοηθούν στην περιφέρεια. Στη ρακέτα ο Μητρόπουλος με τον Γιαννόπουλο δίνουν δύναμη και ενέργεια, ενώ ο Μαθιουδάκης είναι ο μπαλαντέρ που θα γεμίσει κάθε τρύπα στην πεντάδα, με τον Πια να σκοράρει από μακριά.

Ο Ρεμπελιακός ξεκινά την επίθεσή του από τον Ηλιάκη, με τον Κοντογεώργη να δίνει ενέργεια και να τροφοδοτεί αιφνιδιασμούς με τα κλεψίματά του. Ο Καρράς οργανώνει από το πόιντ με μαεστρία ελέγχοντας το ρυθμό, με τον Σαρρή να παλεύει στη ρακέτα, έχοντας δίπλα του τον Μαρκοζάνη και τον Παπασωτηρίου. Ο Τάσσιος ψηλώνει τις πεντάδες και δίνει αλτικότητα στην ομάδα του, ο Λαρεντζάκης βοηθά με το επιθετικό του ταλέντο, ο Τουλικάρογλου έχει σουτ που δεν μπορείς να αγνοήσεις, ενώ ο Ντούσιας κρατάει τα γκέμια όποτε χρειαστεί, με τον Πλεξουσάκη να παίζει το ρόλο του μπαλαντέρ όπου χρειαστεί στην πεντάδα.

Δύο ομάδες που τις δύο φορές που αντιμετώπισαν η μία την άλλη, είδαμε κάποια να περνά τους 80 πόντους και κάθε φορά είχαμε τουλάχιστον 60 πόντους από κάθε πλευρά. Όμως, αμφότερες προέρχονται από μια σειρά που την πήραν με την άμυνά τους. Θα επιστρέψουν στα κανονικά τους πρότυπα με τις γρήγορες επιθέσεις και τους αιφνιδιασμούς, ή τελικά το δόγμα «η άμυνα κερδίζει τίτλους» είναι αυτό που θα επικρατήσει στο μυαλό τους και θα τις κάνει να προσέξουν πρώτα τα μετόπισθεν;

Θα καταφέρει ο Ρεμπελιακός να περιορίσει τον Σπυρόπουλο; Η Dirtus Bologna να σταματήσει τον Ηλιάκη; Ποια ομάδα θα γλιτώσει τη φθορά με τα φάουλ πάνω στο αστέρι της άλλης; Ο Ράνης θα μπορεί ανενόχλητος να κάνει το παιχνίδι του από το αμυντικό ριμπάουντ ως το ντράιβ ή την πάσα στην επίθεση; Ο Καρράς να παίρνει φάσεις στην άμυνα και να βγάζει την ομάδα του μπροστά; Στη ρακέτα ο Αλεξόπουλος και ο Μητρόπουλος θα μπορέσουν να κερδίσουν τη μάχη με τον Μαρκοζάνη και τον Σαρρή; Ο Πλεξουσάκης ή ο Μαθιουδάκης θα κάνουν τη διαφορά στο φόργουορντ;

Γεμάτο ερωτήματα το παιχνίδι, αλλά όλα θα βρουν απάντηση το βράδυ της Παρασκευής. Μέχρι να μας τα απαντήσουν οι δυο ομάδες θα έχουμε απολαύσει ένα από τα καλύτερα ματς της σεζόν και εκείνο που θα μας δείξει ποιος θα πατήσει παρκέ στη μάχη για το τρόπαιο.

About nikolask11

Check Also

Στους Over the River η κούπα!

Οι Over the River επιβεβαίωσαν τα προγνωστικά που τους ήθελαν το απόλυτο φαβορί για την …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *