Home / ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2015 / Η κούπα του Παού!

Η κούπα του Παού!

Η Ισπανία κατέκτησε το χρυσό στο Ευρωμπάσκετ του 2015 κερδίζοντας με 80-63 στον τελικό τη Λιθουανία, για να ανέβει και πάλι στον ευρωπαϊκό θώκο, 3η φορά στα τελευταία 4 Ευρωμπάσκετ. Οι Ισπανοί κατέκτησαν το 8ο μετάλλιο στα 9 τελευταία Ευρωμπάσκετ, από το 1999 μέχρι σήμερα. MVP της διοργάνωσης ο μέγας Παού Γκασόλ, που θα πρέπει να πάρει το τρόπαιο σπίτι του. Στην καλύτερη πεντάδα μαζί με τον Παού ο Ντε Κολό, ο Ροντρίγκεθ, ο Μασιούλις και ο Βαλανσιούνας.

Οι Λιθουανοί πήραν το 2ο συνεχόμενο ασημένιο μετάλλιο, ολοκληρώνοντας ένα πολύ καλό Ευρωμπάσκετ. Αν πρέπει να πω κάτι, αδικήθηκε ο Μάντας Καλνιέτις που θα έπρεπε να είναι στην καλύτερη πεντάδα του τουρνουά, αφού μόνος του κρατούσε το πόιντ της Λιθουανίας και ήταν σε όλο το τουρνουά πολύ καλύτερος από τον Σέρχιο Ροντρίγκεθ (που μπήκε στην πεντάδα). Στον τελικό του Ευρωμπάσκετ, εκτός των άλλων, έγινε ρεκόρ θεατών, αφού στις εξέδρες του Πιερ Μορουά βρέθηκαν 27.372 θεατές, οι περισσότεροι στην ιστορία σε κλειστό γήπεδο.

Ο Παού Γκασόλ στον τελικό είχε 25 πόντους, 12 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 1 κλέψιμο, 3 τάπες και 10 κερδισμένα φάουλ με 8/17 δίποντα, 1/1 τρίποντο και 6/8 βολές. Ο Παού… δυσκολεύτηκε λίγο περισσότερο με τον Βαλανσιούνας και τον Καβαλιάουσκας (στη λογική ότι δεν σούταρε με 70% αλλά μόλις με… 50%), έκανε ακόμα μια φορά την πλάκα του, έβγαλε δύο παίκτες εκτός αγώνα (10 κερδισμένα φάουλ), ήταν ξανά μια ομάδα μόνος του. Δίπλα του ο Λιουλ είχε 12 πόντους, 6 ριμπάουντ, 5 ασίστ, με 5/7 σουτ και +17 στη διαφορά πόντων, ο Ρούντι είχε 11 πόντους.

Οι Λιθουανοί δεν μπήκαν ποτέ στο ματς, ο Καλνιέτις είχε 13 πόντους, 6 ασίστ με 5/15 σουτ, ο Σεϊμπούτις 13 πόντους και 4 ριμπάουντ, ο Βαλανσιούνας 10 πόντους και 9 ριμπάουντ, ενώ ο Μασιούλις είχε 8 πόντους και 4 ριμπάουντ, με τον Κουζμίνσκας να έχει κι αυτός 8 πόντους και 6 ριμπάουντ.

Η Λιθουανία ήταν πάρα πολύ άστοχη (35% εντός παιδιάς, 59% στις βολές), έμεινε με διψήφια διαφορά στο ξεκίνημα πίσω στο σκορ, μετά όσο κι αν προσπάθησε, με τα άθλια ποσοστά ευστοχίας που είχε, δεν μπόρεσε να επιστρέψει στη διεκδίκηση της νίκης (παρά τα 8-18 επιθετικά ριμπάουντ που είχε). Μπορεί να προτιμούσαμε να δούμε έναν τελικό που θα μας κρατούσε το ενδιαφέρον αμείωτο ως το φινάλε, αλλά αυτό ήταν το Ευρωμπάσκετ του Παού Γκασόλ. Και το τέλος του ήταν γραμμένο ως επίλογος στην παρουσία του Παού σε Ευρωμπάσκετ: μαγική εμφάνιση, MVP και τρόπαιο. Ο Γκασόλ δήλωσε ότι του χρόνου στο Ρίο θα δώσει το «παρών», στα 36 του τότε, αλλά λογικά αυτό ήταν το κύκνειο άσμα του σε Ευρωμπάσκετ. Και τι φινάλε ήταν αυτό! Ένα που θα θυμόμαστε για πολλά χρόνια.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Αχ αυτή η ομάδα…

Αν η Πέμπτη ήταν η βραδιά του ενός, η Παρασκευή ήταν η βραδιά της ομάδας. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *