Home / ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΜΠΑΣΚΕΤ / Κίνδυνοι στην εγκυμοσύνη μιας αθλήτριας

Κίνδυνοι στην εγκυμοσύνη μιας αθλήτριας

Δημοσιεύτηκε στις 10 Αυγούστου 2009

Μια μέρα του Δεκεμβρίου του 2004, στην προπόνηση της γυναικείας ομάδας μπάσκετ του Πανεπιστημίου του Λούιβιλ, ο προπονητής στράφηκε σε μία από τις παίκτριές του, την Κόνι Νιλ και της είπε σε αυστηρό ύφος: «έχεις βαρύνει και έχει γίνει πολύ αργή, είσαι σα να κουβαλάς μόνιμα ένα πεντόκιλο». Στην πραγματικότητα, είχε πέσει έξω για περίπου 2 κιλά. Η Κόνι Νιλ, μέλος της βασικής πεντάδας του πανεπιστημίου της, στα 20 της έμεινε έγκυος και το έκρυψε από όλους, συμπαίκτες, προπονητή και οικογένεια, και έφτασε στον 8ο μήνα της εγκυμοσύνης της παίζοντας μπάσκετ χωρίς κανείς να το γνωρίζει.

Ο κύβος για αυτήν ερρίφθη στις 26 Δεκεμβρίου όταν γύρισε σπίτι μετά την προπόνηση με αφόρητους πόνους και συστολές που διήρκεσαν αρκετή ώρα μέχρι να υποχωρήσουν. Το ίδιο βράδυ αποκάλυψε την αλήθεια στη μητέρα της και στην καλύτερή της φίλη. Την επόμενη μέρα της ήταν αδύνατο να προπονηθεί. Όταν μια συμπαίκτριά της τη ρώτησε αν είναι καλά, αυτή αποχώρησε κλαίγοντας από το παρκέ. Στη συνέχεια εξομολογήθηκε την πραγματικότητα στον, απόφοιτο του πανεπιστημίου, βοηθό προπονητή, ο οποίος μίλησε στον προπονητή τους.

Το σοκ και οι τύψεις του προπονητή ακολουθήθηκαν από το αυτονόητο. Η Κόνι Νιλ αποχώρησε από τις προπονήσεις και, λιγότερο από ένα μήνα αργότερα, γέννησε την κόρη της. Όντας στην 36η εβδομάδα της κύησης η Νιλ έπαιζε σε αγώνες (θα μπορούσε μέχρι και να κατηγορηθεί η ομάδα της ότι έπαιζε έξι εναντίον πέντε!), ενώ, βρισκόμενη στο τρίτο τρίμηνο, έβαλε 21 πόντους με 6 τρίποντα, εναντίον του Μπολ Στέιτ. Οι προπονήσεις γίνονταν όλο και πιο βασανιστικές για αυτήν, κι όμως, κανείς δεν αναγνώρισε την εγκυμοσύνη της λόγω της σωματοδομής της.

Η Κόνι Νιλ ρίσκαρε την υγεία του παιδιού της, φοβούμενη ότι θα έχανε την υποτροφία, τις σπουδές, τη φήμη της, αλλά δικαιώθηκε καθώς γέννησε ένα μωρό υγιέστατο έστω και αν στερήθηκε τη βασική προγεννητική φροντίδα.

Αυτή η περίπτωση είναι μοναδική, όχι μόνο γιατί δεν έχει καταγραφεί άλλη μητέρα που να παίζει μπάσκετ τόσο συστηματικά και έντονα, σε τόσο προχωρημένη εγκυμοσύνη, αλλά και γιατί είχε ένα απρόσμενο ευτυχές αποτέλεσμα. Στην πραγματικότητα, το μπάσκετ δεν είναι και η ιδανική άσκηση για την περίοδο της εγκυμοσύνης, διότι περιλαμβάνει έντονα λυγίσματα και υπερβολική πίεση στον κορμό. Γενικώς, το άθλημα που αντενδείκνυται πλήρως κατά την κύηση είναι η άρση βαρών.

Η υπερβολική άσκηση ή ο λάθος τύπος ασκήσεων μπορεί να έχουν αντίθετα αποτελέσματα για τη μητέρα και το αγέννητο παιδί και να μειώσουν το ρυθμό εμβρυϊκής ανάπτυξης, ώστε το νεογέννητο να ζυγίζει λιγότερο αμέσως μετά τη γέννηση. Συμπτώματα όπως αίσθημα λιποθυμίας, μητροραγγία και πόνος στην κοιλιά ή το στήθος κατά την άσκηση απαιτούν άμεση διακοπή της και ενημέρωση του γιατρού. Άλλες πιθανές παρενέργειες στην εγκυμοσύνη της υπερβολικής άσκησης είναι η ναυτία, η κατακράτηση υγρών, οι πονοκέφαλοι, οι πόνοι στις αρθρώσεις και η πρόωρη ρήξη των υμένων.

Μετά τη γέννηση η, ήπια αρχικά άσκηση θα πρέπει να ξεκινάει μετά το πέρας περίπου 6 εβδομάδων για μια γυναίκα, ή περίπου στο μισό για μια επαγγελματία αθλήτρια και καλό θα είναι η αρχική επαναφορά να γίνεται κολύμπι και περπάτημα. Η Κόνι Νιλ επανήλθε στις προπονήσεις 26 ημέρες μετά τον τοκετό, ενώ, το χθεσινό μας παράδειγμα, η Κάντας Πάρκερ, που είχε πιο επαγγελματική αντιμετώπιση, ξεκίνησε να παίζει στους αγώνες περίπου 1,5 μήνα μετά.

Η άθληση κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να προσφέρει πολλά, αλλά θα πρέπει να γίνεται πάντα με προσοχή, ειδικά όταν διαταράσσουν την καριέρα μιας επαγγελματίας αθλήτριας.

About nikolask11

Check Also

Η live μετάδοση του final-four Κυπέλλου Γυναικών

Το final four του Κυπέλλου μπάσκετ Γυναικών ξεκινά το Σάββατο στην Κω και η ΕΟΚ …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *