Home / ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΜΠΑΣΚΕΤ / Η Άρτεμις Σπανού στο Age of Basketball!

Η Άρτεμις Σπανού στο Age of Basketball!

Η νέα χρονιά μπήκε και ποιος καλύτερος τρόπος υπάρχει για να την υποδεχτούμε μαζί με το κατά τεκμήριο μεγαλύτερο νέο ταλέντο στο γυναικείο ελληνικό μπάσκετ! Η Άρτεμις Σπανού είναι μόλις 18 χρονών, αλλά έχει ήδη αφήσει το στίγμα της στα παγκόσμια μπασκετικά δρώμενα. Και πιστέψτε μας: τα επόμενα χρόνια της ανήκουν.

Ήδη μέλος της εθνικής γυναικών, έχει παίξει στην Α1 από τα 14 της χρόνια (!), MVP στα εφηβικά τουρνουά, σκόρερ, ριμπάουντερ, σουτέρ, πλήρης! Αυτή την περίοδο υποδέχεται το νέο χρόνο μαζί με το Age of Basketball, από τις Η.Π.Α., όπου σπουδάζει εδώ και τρεις μήνες με αθλητική υποτροφία στο κολέγιο Ρόμπερτ Μόρις, όντας ήδη το αστέρι στην πρώτη της σεζόν!

 
Στο περσινό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα U18 (Β κατηγορία) ήταν 1η σκόρερ και MVP του τουρνουά με την εθνική μας, έχοντας 18.5 πόντους, 8.1 ριμπάουντ, 2.4 ασίστ, 1.5 κλεψίματα και 1.0 τάπες ανά αγώνα σουτάροντας με 59% εντός παιδιάς. Λίγο καιρό αργότερα έκανε την πρώτη της εμφάνιση στη δωδεκάδα της εθνικής γυναικών με την οποία αγωνίστηκε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Τσεχίας, παίζοντας σε 3 αγώνες, πριν καν κλείσει τα 18 της χρόνια. Πρώτη της παρουσία στην Α1 με τον Πανιώνιο της σεζόν 2007-08, όταν ακόμη ήταν 14 χρονών, ενώ από το 2008-09 παίζει κανονικά στην πρώτη ομάδα (20 αγώνες το 2009-10).

Στο Ρόμπερτ Μόρις έχει ως τώρα 11.7 πόντους, 7.5 ριμπάουντ, 2.6 ασίστ, 1.5 κλεψίματα και 1.0 τάπες ανά αγώνα, παίζοντας 34 λεπτά ανά ματς και σουτάροντας με 39% στα τρίποντα στους πρώτους 11 αγώνες. Είναι 3η σκόρερ, 2η ριμπάουντερ, 1η μπλοκέρ, 2η πασέρ και 3η στα κλεψίματα στο κολέγιο! Καλύτερά της παιχνίδια εναντίον του Σεντ Φράνσις με 18 πόντους και 13 ριμπάουντ σε 36 λεπτά και εναντίον του Κεντ Στέιτ με 22 πόντους, 5 ριμπάουντ, 4 κλεψίματα έχοντας 6/8 τρίποντα στις 29 Δεκεμβρίου!

Η FIBA την επέλεξε στην εκλεκτή λίστα με τις 15 καλύτερες νέες αθλήτριες στην Ευρώπη. Υποψήφια από τη FIBA για καλύτερη νέα παίκτρια της χρονιάς 2010 (μπορείτε να ψηφίσετε για την Ελληνίδα φόργουορντ ως τις 31 Ιανουαρίου σε αυτό το link), η Σπανού μιλάει στο AoB για τα όνειρά της, τις φιλοδοξίες της, το ξεκίνημα στις Η.Π.Α., την εθνική, την απόφαση να φύγει από την Ελλάδα για το κολέγιο. Κυρίες και κύριοι… η Άρτεμις Σπανού!

AoB: Πώς αποφάσισες να φύγεις από την Ελλάδα φέτος, όχι για επαγγελματικό συμβόλαιο, αλλά για σπουδές και μπάσκετ σε κολέγιο;
Α.Σ.: Ήθελα να κάνω σπουδές και μπάσκετ μαζί. Οι Η.Π.Α. είναι σε επίπεδο η πρώτη χώρα για το μπάσκετ. Ήθελα να βελτιωθώ κι άλλο και αποφάσισα να έρθω. Και φέτος ήταν μια καλή ευκαιρία να το κάνω με την υποτροφία που είχα.

AoB: Πόσο δύσκολο ήταν να το κάνεις φέτος που φαινόταν ότι θα καθιερωνόσουν και στην Α1 πια ως βασική παίκτρια μετά την καταπληκτική περσινή σεζόν; Το σκέφτηκες αυτό πριν πάρεις την απόφαση;
Α.Σ.: Το σκέφτηκα, αλλά πίστευα ότι θα ήταν καλύτερο να έρθω στις Η.Π.Α..

AoB: Πώς είναι μέχρι στιγμής; Σωστή απόφαση;
Α.Σ.: Μια χαρά. Το επίπεδο είναι πολύ καλό εδώ. Έχουμε καλά παιχνίδια. Έχουμε χάσει μερικά, έχουμε κερδίσει κάποια, αλλά βελτιωνόμαστε και αυτό είναι το σημαντικό.

AoB: Δυσκολεύτηκες να προσαρμοστείς όταν πήγες στο Ρόμπερτ Μόρις;
Α.Σ.: Στην αρχή ήταν λίγο δύσκολα. Μου πήρε μία-μιάμιση βδομάδα για να τα δω όλα καλά στο κολέγιο, αλλά τώρα που είμαι εδώ τρεις μήνες όλα είναι μια χαρά. Δεν έχω κανένα πρόβλημα.

AoB: Φαντάζομαι ότι παρότι είναι κολεγιακό μπάσκετ και όχι επαγγελματικό υπάρχουν τεράστιες διαφορές με την Ελλάδα και το ελληνικό πρωτάθλημα.
Α.Σ.: Υπάρχουν διαφορές. Εδώ τα βλέπουν όλα επαγγελματικά. Το μπάσκετ είναι εδώ γι’ αυτούς το πρώτο άθλημα. Είναι όλα πολύ διαφορετικά.

AoB: Τι θα ξεχώριζες εσύ περισσότερο απ’ όλα σε σχέση με αυτά που ζούσες στην Ελλάδα τόσα χρόνια;
Α.Σ.: Σκέφτονται συνέχεια το άθλημα, όλοι όσοι ασχολούνται. Έχουμε πέντε προπονητές που ασχολούνται με εμάς ο καθένας ξεχωριστά για το τι τρώμε, για το τι κάνουμε στο γήπεδο, για την ατομική μας, για όλα. Είναι πολύ πιο επαγγελματικά εδώ όλα.

AoB: Θεωρείς ότι η ζωή σου είναι πιο εύκολη εκεί για να παίζεις μπάσκετ; Η ομάδα και το κολέγιο σου έχουν ετοιμάσει τα «γύρω-γύρω» καλύτερα απ’ ότι εδώ;
Α.Σ.: Τα έχω όλα. Μένω μέσα στο κολέγιο, έχω το σχολείο μου, έχω ένα γήπεδο όπου παίζω, μου δίνουν φαγητό. Δεν έχω κάτι να ασχολούμαι εγώ. Τα έχω όλα έτοιμα. Είναι πιο εύκολα.

AoB: Ανέφερες το γήπεδο. Πώς είναι η ατμόσφαιρα στους αγώνες; Έχει κόσμο;
Α.Σ.: Ναι, κόσμο έχει πολύ περισσότερο από τα γήπεδα στην Ελλάδα. Σαφώς, τα αγόρια μαζεύουν πιο πολύ κόσμο, αλλά δεν πειράζει. Έχουμε και τσιρλίντερς που έχουν πλάκα. Είναι ωραία. Όταν πάμε και παίζουμε με μεγαλύτερα κολέγια, με πολύ κόσμο κι αυτοί, είναι μια χαρά.

AoB: Απ’ ότι βλέπω, δεν σου πήρε πολύ χρόνο να προσαρμοστείς αγωνιστικά. Είσαι μέσα στην πρώτη τριάδα σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες στο κολέγιο.
Α.Σ.: (Γελώντας…) Προσπαθώ…

AoB: Πώς είναι η αγωνιστική εμπειρία ως τώρα;
Α.Σ.: Έχουμε παίξει 11 ματς ως τώρα. Στην αρχή ήταν λίγο δύσκολα να προσαρμοστώ. Ειδικά με τους διαφορετικούς κανόνες εδώ και όλα αυτά. Όμως, τώρα που τα έχω μάθει όλα είναι πολύ καλύτερα. Δεν έχω κανένα πρόβλημα.

AoB: Είσαι στην Α1 από το 2007-08, δηλαδή από 14 χρονών. Όμως, ουσιαστικά τώρα μπαίνεις στην ενηλικίωση και σκέφτεσαι πιο σοβαρά την επαγγελματική σου καριέρα. Πώς βλέπεις το μέλλον; Κάνεις σχέδια από τώρα ή είναι ακόμα νωρίς και έχεις στο μυαλό σου μόνο το κολέγιο προς το παρόν;
Α.Σ.: Προς το παρόν σκέφτομαι τα τέσσερα χρόνια που θα είμαι εδώ. Μετά ό,τι προκύψει θα δούμε. Ακόμα δεν σκέφτομαι κάτι για τόσο μακριά Έχω ακόμα τέσσερα χρόνια, άρα δεν είναι κάτι άμεσο.

AoB: Φέτος το καλοκαίρι ήσουν και στην εθνική γυναικών.
Α.Σ.: Ναι, στο παγκόσμιο.

AoB: Έχει κάνει μεγάλα άλματα προόδου η εθνική τα τελευταία χρόνια με τη Μάλτση, την Καλτσίδου, τη Δημητράκου, αλλά και τα υπόλοιπα κορίτσια που παίζουν στον Αθηναϊκό, ή πιο πίσω τη Μέι Κοτσόπουλος που ήρθε φέτος στην Ελλάδα, εσένα. Θεωρείς ότι η εθνική μπορεί να πάει ακόμα καλύτερα στο μέλλον;
Α.Σ.: Ναι, φυσικά. Αν όλοι δουλέψουμε και δώσουμε ό,τι μπορούμε. Αν δώσουμε όσα έδωσαν τα κορίτσια που πάλευαν τόσα χρόνια πιστεύω ότι ναι, μπορούμε να πάμε πολύ καλά. Έχει φτάσει σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο τώρα η εθνική γυναικών και πρέπει να μείνουμε εκεί.

AoB: Τι είναι αυτό που πιστεύεις ότι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια και ξαφνικά η εθνική γυναικών είχε μια έκρηξη και από εκεί που πήγαινε μέτρια και έμενε χαμηλά, τα τελευταία χρόνια πάει τόσο καλά;
Α.Σ.: Η καθεμία έχει δουλέψει ατομικά για τον εαυτό της και στη συνέχεια ό,τι τους ζητούσε ο προπονητής ήταν έτοιμες να το κάνουν. Ήταν πάντα συγκεντρωμένες και το ήθελαν πολύ. Αυτό μετράει. Έτσι τα κατάφεραν.

AoB: Το καλοκαίρι εκτός από το διάστημα που πέρασες με την εθνική γυναικών ήσουν και το αστέρι στην U18. Όχι μόνο το δικό μας αστέρι, αλλά το αστέρι όλου του τουρνουά: MVP και πρώτη σκόρερ. Τι φιλοδοξίες έχεις για το μέλλον με την εθνική;
Α.Σ.: Μου αρέσει να αγωνίζομαι με την εθνική. Το περιμένω κάθε καλοκαίρι και κάθε χρόνο προσπαθώ να βελτιώνομαι όσο μπορώ, ώστε να μπορώ να προσφέρω περισσότερα και να πηγαίνουμε όλο και καλύτερα.

AoB: Σου λείπουν οι δικοί σου στις Η.Π.Α., οι παρέες σου;
Α.Σ.: Στην αρχή μου έλειπαν, αλλά τώρα έχουμε το Skype, το ίντερνετ, άρα τους μιλάω κάθε μέρα και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα!

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Η live μετάδοση του final-four Κυπέλλου Γυναικών

Το final four του Κυπέλλου μπάσκετ Γυναικών ξεκινά το Σάββατο στην Κω και η ΕΟΚ …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *