Home / NBA / Σκοτεινές ιστορίες πίσω από τη λάμψη: Από την κατηγορία στην ενοχή (ΙΙΙ)

Σκοτεινές ιστορίες πίσω από τη λάμψη: Από την κατηγορία στην ενοχή (ΙΙΙ)

Δημοσιεύτηκε στις 20 Αυγούστου 2009
Οι σημερινές υποθέσεις με τις οποίες θα ασχοληθούμε αποτελούν τυπικά παραδείγματα της αντίθεσης ανάμεσα στην κατηγορία και την ενοχή. Οι πρώτοι κατηγορήθηκαν και ομολόγησαν την ενοχή τους, ενώ στην τελευταία ιστορία η υπόθεση έκλεισε χωρίς καταδίκη.

Ο ΒΙΑΙΟΣ ΚΥΡΙΟΣ ΠΑΤΕΡΣΟΝ

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις αθλητών με προβληματική εξωγηπεδική συμπεριφορά είναι ο γνωστός μας Ρούμπεν Πάτερσον που ξεκίνησε την καριέρα του από την ΑΕΚ. Ο Πάτερσον θα πρέπει να κάνει ειδική δήλωση ατόμου που έχει κατηγορηθεί για κακούργημα σχετικό με σεξουαλικές δραστηριότητες σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ για να μπορέσει να μεταβεί και να εργαστεί σε αυτές (σ.σ. είναι δηλαδή registered sex offender)!

Το Μάιο του 2001 η νταντά του παιδιού του τον κατηγόρησε για βιασμό. Σύμφωνα με τον δικηγόρο της κοπέλας, 24 ετών, ο Πάτερσον προσπάθησε να την υποχρεώσει να έρθει σε επαφή μαζί του στο σπίτι του. Ο 25χρονος αθλητής στην απολογία του δε δήλωσε ένοχος, αλλά… αποδέχθηκε το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να κριθεί ένοχος από τους ενόρκους. Ο Πάτερσον είχε την κακή τύχη η υπόθεση να ξεσπάσει ενόσω ήταν σε περίοδο υπό αστυνομική επιτήρηση, λόγω του ότι το Γενάρη του 2001 είχε γρονθοκοπήσει και σπάσει την κάτω γνάθο ενός ανθρώπου στο Κλίβελαντ! Ως αποτέλεσμα ο Αμερικανός πάουερ-φόργοουρντ καταδικάστηκε σε 6 μήνες φυλάκιση, ποινή που άλλαξε από τον δικαστή σε 6 μήνες με αναστολή, 1000 δολάρια πρόστιμα και 80 ώρες κοινωνικής εργασίας.

Αυτή δεν είναι η μοναδική ιστορία τέτοιου περιεχομένου του Πάτερσον, αφού το 2002 συνελήφθη λόγω των κατηγοριών από τη γυναίκα του για βίαιη συμπεριφορά. Ο αθλητής αντιμετώπιζε ποινή σε βαθμό κακουργήματος, αλλά η γυναίκα του απέσυρε τις κατηγορίες και, λίγο καιρό μετά, έβγαλαν διαζύγιο. Οι περιπέτειές του θα συνεχίζονται επ’ αόριστον απ’ ό,τι φαίνεται, αφού όταν το 2007 μετακόμισε στο Σινσινάτι και δε δήλωσε την παρελθούσα κατηγορία του αναγκάστηκε να πληρώσει πρόστιμο 1000 δολαρίων!

Η ΕΝΟΧΗ ΤΟΥ ΣΤΗΒΕΝΣΟΝ

Ο Ντεσόν Στήβενσον, παίκτης με καριέρα 10 χρόνων, τα 7 ως βασικός, έχει και αυτός τη σκοτεινή ιστορία του. Στο δεύτερο χρόνο του στο NBA (μπήκε στα ντραφτ χωρίς να παίξει στο κολέγιο) κατηγορήθηκε για βιασμό μιας 14χρονης κοπέλας. Ο Στήβενσον είχε βγει μαζί με την κοπέλα, μια φίλη της και έναν πρώην συμπαίκτη του. Οι κοπέλες μέθυσαν και στη συνέχεια ήρθαν σε σεξουαλική επαφή μαζί τους σε ένα μοτέλ. Ο παίκτης παραδόθηκε στην αστυνομία και ομολόγησε ότι έκανε σεξ με την κοπέλα και ότι την κέρασε πολλές φορές αλκοόλ με αποτέλεσμα να μεθύσει. Η απολογία του σε συνδυασμό με την επιείκεια από την πλευρά της κοπέλας (η οικογένεια της οποίας γνώριζε τα τελευταία 4 χρόνια τον αθλητή), οδήγησαν το δικαστή στο να δικάσει τον Στήβενσον για πταίσμα και όχι κακούργημα με αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε 2 χρόνια υπό αστυνομική επιτήρηση, πρόστιμο 1100 δολαρίων και 100 ώρες κοινωνικής εργασίας τις οποίες πέρασε με δραστηριότητες σε μπασκετικά καμπ παιδιών μαζεύοντας μπάλες, μοιράζοντας νερά και κρατώντας τα σκορ.

ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΤΩΝ ΤΖΑΖ

Σε άλλη ιστορία, 4 από τους γνωστότερους παίκτες των Γιούτα Τζαζ ενεπλάκησαν σε υπόθεση βιασμού πριν από τρία χρόνια. Οι Ντερόν Ουίλιαμς, Πολ Μίλσαπ και Ρόνι Μπριούερ (και οι 3 με διψήφιο αριθμό πόντων την περσινή χρονιά) μαζί με τον Ντι Μπράουν (που δεν έχει σταθερό συμβόλαιο, αλλά στο κολέγιο έγινε γνωστός γιατί, εκτός των άλλων αρίστευσε στην τάξη του!) κατηγορήθηκαν από μία στριπτιζέζ για βιασμό. Οι τέσσερις αθλητές γνώρισαν την κοπέλα στο κλαμπ όπου δούλευε και τη συνόδευσαν με ένα ταξί σε ένα ξενοδοχείο. Σύμφωνα με τον οδηγό του ταξί, στη διαδρομή τους σταμάτησαν σε ένα μίνι-μάρκετ όπου ο Μπριούερ αγόρασε προφυλακτικά, ενώ η κοπέλα επανειλημμένα ανέφερε ότι ήθελε να έρθει σε επαφή με δύο από τους άντρες ταυτόχρονα.

Στις 2:30 τη νύχτα της 23ης Οκτωβρίου οι υπάλληλοι του ξενοδοχείου River Place στο Πόρτλαντ είδαν τους 4 μπασκετμπολίστες να μπαίνουν στο λόμπι μαζί με τη γυναίκα. Στους υπαλλήλους φάνηκε σα να χρειαζόταν οι παίκτες να πείσουν την κοπέλα για να συνεχίσει, αλλά μετά από λίγο μπήκαν όλοι μαζί στο ασανσέρ για τον τέταρτο όροφο όπου οι αθλητές είχαν τα δωμάτια τους. Περίπου 40 λεπτά αργότερα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, η κοπέλα βγήκε μόνη και γυμνή από ένα ασανσέρ και κατέρρευσε στο έδαφος λέγοντας: «Με βίασαν». Οι υπάλληλοι κάλεσαν την αστυνομία, η οποία τη βρήκε να φωνάζει και κλαίει, μεθυσμένη σε βαθμό που δυσκολευόταν να διατηρήσει τις αισθήσεις της. Σύμφωνα με τη δική της μαρτυρία οι παίκτες της είχαν δώσει ναρκωτικά, 3 από αυτούς την κακοποίησαν, ενώ 2 την πίεζαν να έρθει σε επαφή μαζί τους ταυτόχρονα.

Οι 4 άντρες, πάντως, ήταν αρκετά συνεργάσιμοι και οι εκδοχές τους ήταν συμβατές με τα γεγονότα. Ο Μπράουν ανέφερε ότι είχε πιει 8 ποτά στο κλαμπ, οπότε γύρισε στο δωμάτιό του, όπου έπαιξε βίντεοπαιχνίδια. Ο Ουίλιαμς είπε ότι βρέθηκε στο δωμάτιο με τη γυναίκα, τον Μπριούερ και τον Μίλσαπ, αλλά έφυγε λίγο μετά και δήλωσε ότι η γυναίκα άρχισε να φέρεται ξαφνικά παράξενα παρότι κανείς δεν την είχε ακουμπήσει και να λέει ότι την είχαν βιάσει 3 φορές στο παρελθόν και δεν ήθελε να τη βιάσουν ξανά. Ο Μπριούερ είπε ότι η κοπέλα γδύθηκε και ξάπλωσε στο κρεβάτι του, αλλά αυτός, επειδή ήταν πολύ μεθυσμένη, χώρισε τα κρεβάτια και της είπε ότι εάν ήθελε να μείνει στο δωμάτιό του θα έπρεπε να κοιμηθούν χωριστά ή στο πάτωμα. Ο Μίλσαπ ανέφερε ότι έφυγε μόλις η κοπέλα άρχισε να κλαίει και να μιλάει για βιασμό. Και οι 4 παίκτες είπαν ότι είχαν συμφωνήσει να μην έρθουν σε επαφή μαζί της όταν άκουσαν από αυτήν ότι είχε βιαστεί παλαιότερα.

Τελικά οι κατηγορίες αποσύρθηκαν για τρεις λόγους: δεν είχαν βρεθεί αποδείξεις που να ενοχοποιούν τους παίκτες, κανείς δεν παραδέχτηκε ενοχή, ενώ η γυναίκα αδυνατούσε να αναγνωρίσει τους δύο δράστες του βιασμού της. Έτσι, μία ύποπτη υπόθεση πέρασε στους καλένδες αφήνοντάς μας με την αναρώτηση εάν επρόκειτο για μια σκοτεινή βραδιά των σταρ της Τζαζ που κανονίστηκε με άλλο τρόπο ή για μια στημένη κατηγορία από μία ίσως διαταραγμένη κοπέλα…

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *