Home / ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ / Το Ευρωμπάσκετ στο AoB: ο 3ος όμιλος

Το Ευρωμπάσκετ στο AoB: ο 3ος όμιλος

Δημοσιεύτηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2009
Συνεχίζουμε την ανάλυση στις ομάδες του Ευρωμπάσκετ με τον 3ο όμιλο:

ΙΣΠΑΝΙΑ
Ο ηγέτης: Ο Παού Γκασόλ είναι το μεγαλύτερο όνομα της διοργάνωσης (μαζί με τον Πάρκερ), αλλά προέρχεται από τραυματισμό. Εάν είναι καλά μπορεί να πάρει τα περισσότερα ματς πάνω του.
Το κλειδί: Ο Χουάν Κάρλος «Λα μπόμπα» Ναβάρο θα κληθεί να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά στις περισσότερες περιπτώσεις. Από τα χέρια του θα κριθεί η επιθετική παραγωγικότητα της Ισπανίας.
Το ερωτηματικό: Ο Ρίκι Ρούμπιο, ελλείψει Καλντερόν, θα πρέπει να αρχίσει να αποδεικνύει αν δικαιολογημένα γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το όνομά του. Δεν έχει ακόμα, πάντως, το ειδικό βάρος για να καθοδηγήσει ομάδα τέτοιου επιπέδου.
Οι υπόλοιποι: Ξεχωρίζουν αισθητά οι Ρούντι και Ρέγιες, καλά εργαλεία ο Μουμπρού και ο Κλαβέρ, ο Μαρκ Γκασόλ παίρνει όλο και περισσότερες αρμοδιότητες (καλό για εμάς). Στον «άσο» θα υπάρχουν άλλα τρία ονόματα: Καμπέθας, Ραούλ Λόπεθ και Λιουλ δεν κάνουν μαζί έναν Καλντερόν, αν και ο τρίτος έχει τα προσόντα για να γίνει καλύτερος από τους υπόλοιπους.
Θέλει… το χρυσό και μόνο το χρυσό. Θεωρεί τον εαυτό της την καλύτερη ομάδα, οπότε δεν μπορεί να περιμένει κάτι άλλο.
Πρέπει… να κερδίσει επιτέλους έναν τελικό. Άλλωστε, σύμφωνα με τις διακηρύξεις τους, οτιδήποτε άλλο εκτός από το χρυσό θα είναι αποτυχία.
Θα… ψάχνει τρόπο να καλύψει το κενό του Καλντερόν, θα περιμένει τον Γκασόλ να επανέλθει σε καλή κατάσταση, θα αγωνιά για το αν ο Ρούντι τραυματίστηκε σοβαρά, θα παλεύει να βρει εναλλακτικές λύσεις στη φροντ-λάιν. Τόσα ερωτηματικά μάλλον δεν είχε ποτέ στο πρόσφατο παρελθόν…
Δεν θα… προβληματιστεί ιδιαίτερα για να κερδίσει τις περισσότερες ομάδες στη διοργάνωση.
Πού πάει; Πάει προς το χρυσό, αλλά ο δρόμος δε θα είναι χωρίς λακούβες. Πολύ ταλέντο, αλλά, οι προϋποθέσεις είναι αρκετά χειρότερες από το 2007.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ
Ο ηγέτης: Ο Μπόστιαν Νάχμπαρ είναι ικανότατος σκόρερ και ριμπάουντερ, δύσκολο να μαρκαριστεί από τη θέση 3. Θα τραβήξει την ομάδα του, αρκεί να συγκρατήσει τα νεύρα του…
Το κλειδί: Ο Γιάκα Λάκοβιτς, όπως πάντα, θα έχει τον καθοριστικό ρόλο. Η εμπειρία και η εκτελεστική του δεινότητα αποτελούν ανεκτίμητα όπλα στα χέρια του Ζντοβτς.
Το ερωτηματικό: Ο Ματίας Σμόντις θα πάει στην Πολώνία προερχόμενος από τραυματισμό, χωρίς να έχει παίξει πολλά φιλικά. Τι μπορεί να προσφέρει; Άγνωστο…
Οι υπόλοιποι: Πολύ καλό υλικό με δυνατή κυρίως τη θέση «5» με Μπρέζετς και Εράζεμ Λόρμπεκ. Στους φόργουορντ ο πολυσύνθετος Γκόλεματς, ο ρολίστας Σλόκαρ και ο αειθαλής σκόρερ Γιαγκόντνικ, είναι αρκετοί, αλλά δεν μπορούν να κάνουν τη διαφορά αν δεν μπορεί να παίξει ο Σμόντις. Ντόμεν Λόρμπεκ, Σάμο και Μπένο Ούντριχ και Ντράγκιτς προσφέρουν αρκετές εναλλακτικές λύσεις στα γκαρντ.
Θέλει… ένα μετάλλιο, όσο… ακριβότερου υλικού μπορεί.
Πρέπει… να είναι μες στις δύο πρώτες του ομίλου της στο φινάλε του δεύτερου γύρου. Πρέπει, κυρίως, να δείξει επιτέλους χαρακτήρα στα κρίσιμα νοκ άουτ.
Θα… είναι πολύ δυνατή, με πολλές εναλλακτικές λύσεις και λογικά θα κερδίσει και τις τρεις ομάδες του άλλου ομίλου.
Δεν θα… είναι εύκολο να μπει στην τετράδα, αφού κάπου εκεί την πιάνουν οι «παιδικές ασθένειες.
Πού πάει; Αν δείξει χαρακτήρα, πάει μακριά και χτυπάει μετάλλιο. Εάν εμφανιστεί με μια από τα ίδια, δύσκολα θα μας πείσει ξανά να την συμπεριλάβουμε στα φαβορί.

ΣΕΡΒΙΑ
Ο ηγέτης: Ήρθε η ώρα του Νέναντ Κρστιτς. Ο Σέρβος σέντερ, στην καλύτερη περίοδο της καριέρας του πρέπει να επιβεβαιώσει ότι μπορεί να σηκώσει στις πλάτες του το βάρος της ομάδας. Ο Κρστιτς είναι ο μόνος έμπειρος ενός νεανικού και γεμάτου ταλέντο ρόστερ. Μέχρι στιγμής ανταποκρίνεται πλήρως, όντας υπόδειγμα εκτός γηπέδου και βασιλιάς στη ρακέτα. Πρέπει, όμως να συνεχίσει έτσι.
Το κλειδί: Μιλένκο Τέπιτς. Πρόωρα τον βάφτισαν «νέο Μποντιρόγκα», όταν ακόμη δεν είχε κλείσει τα 18 του χρόνια. Τότε, αρκετοί έπεσαν να τον φάνε, αλλά πια ο Τέπιτς αποδεικνύει ότι έχει όλα τα φόντα να αντέξει στη σύγκριση, αν και έχει (προφανώς) πολύ δρόμο μπροστά του. Παίκτης που είναι ο ηγέτης της περιφέρειας των Σέρβων και που στο πολύπλευρο παιχνίδι του οι πλάβι βασίζουν πολλά φέτος και για αρκετά ακόμη χρόνια.
Το ερωτηματικό: Θα μπορούσα να βάλω κάθε παίκτη της δωδεκάδας σε αυτή τη θέση, καθώς ελάχιστοι περνούν τα 24 χρόνια σε ηλικία και κανείς δεν ξέρει πώς θα αντιδράσουν σε τέτοια διοργάνωση. Όμως, θα διαλέξω τον Ούρος Τρίπκοβιτς επειδή είναι… ο πιο ασταθής, ο καλύτερος Σέρβος σουτέρ, ο παίκτης τον οποίο ο Ίβκοβιτς στηρίζει απρόσμενα πολύ. Ο Τρίπκοβιτς έχει πολύ ταλέντο και εκτός αυτού έχει το χάρισμα να είναι ο μοναδικός καθαρόαιμος σουτέρ της ομάδας. Θα ανταποκριθεί στο Ευρωμπάσκετ, ή θα τα σπάσει;
Οι υπόλοιποι: Ομάδα τόσο νεανική και με τόσο ταλέντο χρόνια είχαμε να δούμε. Βελίτσκοβιτς, Πέροβιτς, Μάτσβαν στη ρακέτα, Τεόντοσιτς, Πόποβιτς στην περιφέρεια. Ο Έρτσεγκ και ο, μόνος βετεράνος, Κέτσμαν κόπηκαν από τη δωδεκάδα. Οι Σέρβοι έχουν τα πάντα εκτός από εμπειρία. Αυτό συνήθως στοιχίζει. Όμως, όση εμπειρία τους λείπει στο παρκέ την έχουν στον πάγκο τους. Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς ίσως είναι ο καλύτερος προπονητής στην Ευρώπη, είναι σίγουρα ο πιο έμπειρος, ξέρει να παίρνει αυτό που θέλει από τους παίκτες του και συνήθως ό,τι αγγίζει… λάμπει στη συνέχεια. Μεγάλη πρόκληση γι’ αυτόν να πετύχει εκεί που τόσοι (και μεγάλοι σε αξία) απέτυχαν. Ιδίως φέτος που με το «έτσι θέλω» πέταξε έξω από την ομάδα παίκτες επιπέδου NBA.
Θέλει… να είναι η έκπληξη των αγώνων. Να επανέλθει εκεί που ήταν. Να μας κάνει ξανά να μιλήσουμε γι’ αυτή. Να πάρει την πρόκριση για το Μουντομπάσκετ.
Πρέπει… να τιθασεύσει το ταλέντο της, να καταπολεμήσει την απειρία της και να μην απογοητευτεί αν το τουρνουά αρχίσει με 0-2.
Θα… μας απασχολήσει σίγουρα. Ελάχιστοι την υπολόγιζαν, όλοι όσοι την είδαν στα φιλικά ανασκεύασαν και πλέον έχουν απαιτήσεις.
Δεν θα… περάσει άνετα και αναίμακτα τα τελευταία λεπτά αγώνων που είναι ντέρμπι και στους οποίους είναι μπροστά στο σκορ (και άρα το φαβορί εκείνη την ώρα).
Πού πάει; Η απειρία της λέει εκτός οκτάδας, το ταλέντο και τα δείγματα δουλειάς που έχουμε μιλούν για Μουντομπάσκετ και για ομάδα που δεν θα χάσει εύκολα από κανέναν. Σε ένα όνειρο τρελό, οι «πλάβι» ονειρεύονται τετράδα και βάθρο, κοιτούν το 2ο ματς της πρώτης φάσης και… λιγουρεύονται.

ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ο ηγέτης: Φτάσαμε στις 2 Σεπτεμβρίου για να δούμε στην ιστοσελίδα της βρετανικής ομοσπονδίας το θριαμβευτικό άρθρο με τίτλο «ο Ποπς έκανε την πρώτη του προπόνηση με την ομάδα». Σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα θα προκαλούσε γέλιο ένας παίκτης να προσπαθεί με κάθε τρόπο να γλιτώσει την προετοιμασία, αλλά να παίξει μόνο στους αγώνες. Όμως, ο Ποπς Μένσα Μπόνσου το κατάφερε. Και όχι μόνο θα παίξει, αλλά θα είναι και ο ηγέτης της Βρετανίας.
Το κλειδί: Η παροιμιώδης έλλειψη σχετικά γνωστού παίκτη στον άσο, ρίχνει το βάρος στην περιφέρεια στον Νικ Τζορτζ, που μέχρι την άφιξη του Μένσα Μπόνσου ήταν η βεντέτα της ομάδας. Μένει να δούμε πώς θα προσαρμοστεί τώρα.
Το ερωτηματικό: Η φροντ λάιν της ομάδας είναι η μοναδική γραμμή της που έχει αξία αυτή τη στιγμή. Όμως, αυτή θα βάλω ως ερωτηματικό, με την έννοια του… πού μπορούν οι Μένσα Μπόνσου, Άντριου Μπετς και Ρόμπερτ Αρτσινμπαλντ να πάνε μόνοι τους μια ομάδα γεμάτη, κατά τα άλλα, φτωχούς πλην τίμιους ρολίστες.
Οι υπόλοιποι: Δεν περιμένατε να δείτε ένα πλήρες ρόστερ… και δεν θα το δείτε. Σάλιβαν, Ρέινκινγκ, Φρίλαντ, Λέντζλι και… λοιπές δυνάμεις συνθέτουν ένα μαχητικό ρόστερ με ταβάνι.
Θέλει… να σταθεί. Να δείξει ότι η πρόταση «Βρετανός μπασκετμπολίστας» δεν είναι πια ανέκδοτο. Να προκριθεί στη δεύτερη φάση. Να κάνει βήματα προς τους Ολυμπιακούς του 2012.
Πρέπει… να προσπαθήσει σκληρά, γιατί ως 4η (σε δυναμικότητα) έπεσε στον δυσκολότερο όμιλο. Είναι πιθανό να φύγει με τρία… «πολλά με λίγα» από το τουρνουά, αν και εκείνη νομίζει ότι θα παλέψει για τουλάχιστον ένα ροζ φύλλο.
Θα… παίζει ξύλο στην άμυνα και θα πηγαίνει για να κρατάει τους αντιπάλους της κάτω από τους 60 πόντους.
Δεν θα… το καταφέρνει.
Πού πάει; Οι Βρετανοί τώρα ανακαλύπτουν το μπάσκετ. Μετά την… επική περσινή χρονιά που τους χάρισε την πρόκριση, φέτος θα δουν και την… πραγματική πλευρά του. Πριν από τρεις μήνες, οι μισοί (από όσους ασχολούνται) πίστευαν ότι η ομάδα τους θα πάρει το Ευρωμπάσκετ. Τώρα, χωρίς τους Ντενγκ και Γκόρντον, μοιάζουν πιο συγκρατημένοι. Και πιο άδειοι. Λογικά 13-16.

About nikolask11

Check Also

Ομαδική… εμπλοκή σε απίστευτη φάση!

Αδιανόητες σκηνές εκτυλίχτηκαν στο παιχνίδι της Σλοβακίας με το Μεξικό για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U17 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *