Home / Α1 / Χειμερινοί περίπατοι, διπλό γίγαντας και επιβεβαίωση προγνωστικών

Χειμερινοί περίπατοι, διπλό γίγαντας και επιβεβαίωση προγνωστικών

Δύο πολύ εύκολες νίκες στα θεωρητικά ντέρμπι των καλύτερων ομάδων είχε το μενού του Σαββάτου που άνοιξε την 8η αγωνιστική στην Α1. Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ έκαναν περίπατο με Άρη και Πανελλήνιο αντίστοιχα. Σημαντικές βαθμολογικά νίκες πέτυχαν το Μαρούσι εκτός έδρας, που εκμεταλλεύτηκε την τραγική αστοχία του Ηρακλή, και το Περιστέρι, που εκμεταλλεύτηκε τις απουσίες του Ίκαρου. Η συνέχεια την Κυριακή, ενώ το ματς Ηλυσιακός-Ολυμπιακός θα γίνει την Πέμπτη στις 16/12, λόγω υποχρεώσεων του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα.

ΠΑΟΚ-ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ 76-55
Άλλο παιχνίδι περιμέναμε στην Πυλαία, αλλά ο ΠΑΟΚ φρόντισε να το καθαρίσει νωρίς και να μην αφήσει τον ελλιπή Πανελλήνιο να σκεφτεί καν ότι μπορεί να διεκδικήσει τη νίκη. Από την αρχή ο ΠΑΟΚ κυριαρχούσε στο παρκέ, ο Πανελλήνιος σκόραρε μόνο με αίτηση και τα πράγματα έγιναν πολύ απλά για τους νικητές, που κράτησαν το απόλυτο (4-0) στην έδρα τους.

Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε με 9-0 στο ματς, με τον Πανελλήνιο να έχει 0/4 σουτ στο ξεκίνημα, τον Παπαδόπουλος να κατεβάζει τα πρώτα 3 αμυντικά ριμπάουντ του ματς δείχνοντας ότι στη ρακέτα θα είναι αυτός κυρίαρχος και τον Σκουρτόπουλος να αναγκάζεται στην πρώτη το υ αλλαγή μόλις 2 λεπτά μετά την έναρξη του αγώνα. Η συνέχεια δεν ήταν διαφορετική, ο ΠΑΟΚ σκόραρε πολύ εύκολα, ο Πανελλήνιος μόνο με ατομικές ενέργειες των παικτών του και μετά από 6 λεπτά το σκορ ήταν 16-6 για να πάει στο 23-11 στο δεκάλεπτο.

Ο Πανελλήνιος δεν έφτασε καν τους 20 πόντους στο ημίχρονο, με το 42-19 να μην του αφήνει περιθώρια ότι μπορεί να αλλάξει κάτι στο δεύτερο μέρος. Ο ΠΑΟΚ δικαιολογημένα χαλάρωσε, αφού το ματς είχε κριθεί, η άμυνά του δεν ήταν πια τόσο σφιχτή και οι παίκτες του έκαναν αρκετά λάθη, καθώς έψαχναν το εξεζητημένο, και ο Πανελλήνιος μπόρεσε να μαζέψει τη διαφορά, η οποία, αν το ματς συνέχιζε στους ίδιους ρυθμούς, θα ξεπερνούσε τους 30-35 πόντους.

Η διαφορά στους αριθμούς τα λέει όλα με τον ΠΑΟΚ να σουτάρει 55% εντός παιδιάς και τον Πανελλήνιο με μόλις 36%. Ο ΠΑΟΚ είχε 41 ριμπάουντ, με τον αντίπαλό του να έχει μόνο 22 και 18 ασίστ έναντι 13 του Πανελληνίου. Το γεγονός ότι το ματς ήταν χαλαρό σε όλη του τη διάρκεια φαίνεται και από τα φάουλ που ήταν μόλις 31 σε όλο το ματς με τις δύο ομάδες να σουτάρουν όλες κι όλες 13 βολές συνολικά. Καλύτερος για τον ΠΑΟΚ ήταν ο Παπαδόπουλος με 10 πόντους, 12 ριμπάουντ, 5 ασίστ και 5 κερδισμένα φάουλ, ενώ πολύ καλός ήταν και πάλι ο Μάρσαλ που κάνει το 6ο συνεχόμενο πολύ καλό παιχνίδι τους. Ντόζιερ, Τζεσέφσκι και ΜακΓκραθ επίσης ξεχώρισαν. Για τον Πανελλήνιο (που είχε αρκετές απουσίες) διασώθηκε ουσιαστικά μόνο ο Κράμπενχοφτ, ενώ καλούτσικος ήταν και ο Όστοϊτς.

Ξανά ο Πανελλήνιος έδειξε τεράστιες αδυναμίες και προβλήματα και στην επιθετική ανάπτυξη, αλλά και στην αμυντική λειτουργία. Και πάλι δεν είδαμε τίποτα διαφορετικό από τα προηγούμενα ματς του και δικαιολογημένα η ομάδα βρίσκεται πια στο 1-7. Ο Σκουρτόπουλος έχει πάρα πολλή δουλειά μπροστά του και, πλέον, ο χρόνος πιέζει, καθώς ο Πανελλήνιος είναι τελείως αφερέγγυος. Ο ΠΑΟΚ, απ’ την άλλη, μοιάζει να βρίσκει το δρόμο του, με τις δεδομένες ελλείψεις και αδυναμίες που έχει, αλλά πια ο Μαρκόπουλος μοιάζει να μπορεί να εκμεταλλευτεί όλα του τα όπλα. Η άρτια συνεργασία Μάρσαλ-Ντόζιερ-Παπαδόπουλου δίνει τεράστια δύναμη στην ομάδα και αυτή είναι που της έχει αλλάξει τη μοίρα εδώ και 2-3 εβδομάδες.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΑΡΗΣ 93-62
Δεν μπόρεσε να φανεί ανταγωνιστικός ο Άρης στο ΟΑΚΑ, με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός να κερδίσει πολύ εύκολα, με περισσότερους από 30 πόντους διαφορά. Ο Άρης δεν μπόρεσε παλέψει ούτε για ένα δεκάλεπτο με αποτέλεσμα να φύγει από το ΟΑΚΑ με άδεια χέρια και το κίτρινο φύλλο αγώνα.

Το ματς ξεκίνησε με τον Παναθηναϊκό να χτυπάει μέσα στη ρακέτα, τον Άρη να έχει σοβαρό επιθετικό πρόβλημα, αφού οι περιφερειακοί του έκαναν λάθη και πετούσαν τις μπάλες χωρίς λόγο και τον Ίαν Βουγιούκα να αρπάζει την ευκαιρία από τα μαλλιά. Ο Βουγιούκας άρχισε να σκοράρει μετά το 9-2 και μέχρι το 25-12 είχε βάλει 14 πόντους σμπαραλιάζοντας την άμυνα του Άρη και καταδεικνύοντας το πρόβλημα των «κιτρίνων» στη θέση του σέντερ, παρά τις απουσίες των Μπατίστ, Μάριτς από πλευράς Παναθηναϊκού. Ο Βουγιούκας είχε τελικά 16 πόντους και 10 κερδισμένα φάουλ τελειώνοντας το ματς με 10/11 βολές.

Ο Παναθηναϊκός δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα απέναντι στην «αναγκαστική» άμυνα του Άρη, σκοράροντας 80 πόντους στις τρεις πρώτες περιόδους. Ο Άρης δεν μπορούσε να κλείσει τους αντιπάλους του αμυντικά, δεν μπορούσε να «καταστρέψει» τις επιθέσεις τους ή να τους αναγκάσει σε βεβιασμένες και κακές επιλογές, με αποτέλεσμα να μένει όλο και περισσότερο πίσω. Αν ο Παναθηναϊκός δεν έσβηνε τελείως τις μηχανές στην 4η περίοδο (αποτέλεσμα χημείας της πεντάδας του, αλλά και κούρασης εν μέρει από το ματς της Πέμπτης) η διαφορά θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη και το σκορ θα είχε ξεπεράσει τους 100 πόντους.

Οι «κίτρινοι» σκόραραν από 16 πόντους σε καθεμία από τις τρεις πρώτες περιόδους, αλλά οι 48 πόντοι του 30ου λεπτού έμοιαζαν με «αστείο» μπροστά στους 80 του Παναθηναϊκού. Το ματς για τον Άρη χάθηκε στην άμυνα με τον Ντρούκερ να μην μπορεί να προετοιμάσει την ομάδα του κατάλληλα για τις απαιτήσεις του αγώνα.

Ο Άρης έδειξε ξανά ότι φέτος είναι ή του ύψους ή του βάθους (του βάθους στο συγκεκριμένο ματς) και ο Παναθηναϊκός μπόρεσε να βγάλει ξεκούραστα ένα ματς που ερχόταν λιγότερο από 48 ώρες μετά το πολύ απαιτητικό και κουραστικό (που κρίθηκε και στην παράταση) αγώνα με την Ολίμπια.

Ο Ομπράντοβιτς μοίρασε το χρόνο με τον νεαρό Ζούμπο να παίζει κι αυτός για 12 λεπτά και τον Μπόγρη για 7, ενώ ο Διαμαντίδης ήταν και πάλι πολύ καλός, όπως ήταν και ο Τέπιτς. Ο Ντρούκερ είδε τους παίκτες του να τα «σπάνε» και τον Χαραλαμπίδη να είναι ο μόνος που στάθηκε καλά απέναντι στην άμυνα του Παναθηναϊκού. Ο Μπράουν είχε 1/11, ο Χατζηβρέττας 1/8, ο Σλούκας 0/2, ο Ντάνστον ήταν ουσιαστικά ωσεί παρών με 1/2 σε 9 λεπτά συμμετοχής. Συνολικά ο Παναθηναϊκός σούταρε με 58,4% εντός παιδιάς και ο Άρης με 35,4%.

Ο Παναθηναϊκός συνεχίζει αήττητος με 8-0 ως τώρα, ενώ ο Άρης έπεσε στο 4-4 και δεν έχει βρει ακόμα καλό ρυθμό και κάποιο δυνατό πάτημα για να τον βοηθήσει να ανεβάσει στροφές (ας πούμε έχει 2-2 εντός έδρας).

ΗΡΑΚΛΗΣ-ΜΑΡΟΥΣΙ 59-68
Πολύ κακό
από πλευράς θεάματος και ποιότητας μπάσκετ ήταν το ματς στο Ιβανώφειο, με το Μαρούσι, όμως, να μην… ενοχλείται καθόλου από αυτό αφού το ροζ φύλλο σε τέτοια ματς έχει την ικανότητα να σε βοηθάει να τα ξεχνάς… όλα! Οι γηπεδούχοι προβλημάτισαν για ακόμη μία φορά, έπεσαν στο 2-6 και έδειξαν ξανά ότι η χρονιά θα είναι πολύ δύσκολη. Απ’ την άλλη, το Μαρούσι «της τελευταίας στιγμής» έφτασε στο 4-4 και έδειξε απ’ τη μία ότι είναι αξιόλογη ομάδα και έχει μπορέσει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να γίνει πλήρως ανταγωνιστικό, αλλά απ’ την άλλη το 4-4 του φετινού Αμαρουσίου που σχηματίστηκε 1 εβδομάδα πριν την αρχή της σεζόν καταδεικνύει και το άθλιο (κάθε χρόνο και χαμηλότερο) επίπεδο της Α1, καθώς παλιότερα τέτοια πειράματα δεν θα είχαν καμία μα καμία τύχη στο πρωτάθλημα.

Στο ματς οι δύο ομάδες είχαν βαλθεί να εκνευρίσουν και τον πιο… ένθερμο οπαδό τους, όντας τραγικά άστοχες. Ο Ηρακλής είχε 61% στις βολές και το Μαρούσι 53%, ενώ εντός παιδιάς οι γηπεδούχοι είχαν 28% (το Μαρούσι 47%). Με 28% είναι αδύνατο να κερδίσεις αγώνα ακόμα και στη φετινή Α1, ακόμα κι όταν έχει 49 ριμπάουντ (37 οι αντίπαλοί σου), ακόμα κι όταν αναγκάζεις τον αντίπαλό σου σε 20 λάθη (15 ο Ηρακλής).

Ο Ηρακλής στις 83 επιθέσεις που έκανε με σουτ εντός παιδιάς στο ματς (τα 68 σουτ μαζί με τα 15 λάθη), σκόραρε κατά μέσο όρο κάθε 4,4 επιθέσεις! Δηλαδή, πετύχαινε σουτ εντός παιδιάς κάθε 2 και περισσότερα λεπτά αγώνα.

Το Μαρούσι μπορεί να έκανε συνεχή λάθη στο πρώτο μέρος (11 ως το 15ο λεπτό), αλλά ο Ηρακλής ως τότε είχε 5/31 σουτ, δηλαδή 16% και ήταν μόλις 3 πόντους μπροστά στο σκορ. Μόλις το Μαρούσι περιόρισε λίγο τα λάθη του, φάνηκε η διαφορά που προέκυπτε από τα συνεχή άστοχα σουτ του Ηρακλή και οι «κιτρινόμαυροι» προσπέρασαν με 23-29 και 32-41 στο 27ο λεπτό.

Όταν ο Ηρακλής μείωσε σε 43-44 άρχισε και η γκρίνια προς τους διαιτητές και απ’ τις δύο πλευρές, αφού το ματς έγινε πολύ σκληρό. Το Μαρούσι, όμως, έβρισκε πιο εύκολα το δρόμο προς το καλάθι, είχε περισσότερες λύσεις και τη βοήθεια του Μπαγκαριτς στη ρακέτα και πήρε μια πολύ σημαντική νίκη, που δείχνει ότι είναι πιθανό να ξεμπερδέψει γρήγορα με την υπόθεση παραμονή. Το τρίποντο του Κογιαντίνοβιτς που έγραψε το 53-57 ήταν εκείνο που έγειρε την πλάστιγγα, καθώς ο Ηρακλής δεν πλησίασε ξανά πιο κοντά από τους 4 πόντους (με τέτοια ποσοστά ήταν αδύνατο να το κάνει, καθώς ως το τέλος είχε 1/10 εντός παιδιάς).

Ο Δεμερτζής ήταν καλύτερος (με τον Λαμπρόπουλο να τον βοηθάει) από την ομάδα του, που είδε τον Μπόιλντιν να έχει 1/9 εντός παιδιάς, τον Πέτροβιτς 3/11, τον Παπανικολόπουλο 1/9, τον Κοπρίβιτσα 1/11 και τον Ειτουταβίτσιους 2/10. Το Μαρούσι είχε μεγαλύτερο πλουραλισμό και, παρότι έκανε αρκετά λάθη, βοηθήθηκε ιδιαίτερα από το γεγονός ότι 7 παίκτες του είχαν από 7 ως 12 πόντους σε ένα τόσο κακό παιχνίδι.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ-ΙΚΑΡΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ 75-62
Μεγάλη νίκη για το Περιστέρι
που έμεινε μόνο 3ο στη βαθμολογία με 5-3 (τουλάχιστον μέχρι να αγωνιστούν Καβάλα και Κολοσσός), με τον Ίκαρο να μένει στο 4-4. Οι πολύ σημαντικές απουσίες του Ικάρου φαίνονταν δια γυμνού οφθαλμού όσο κυλούσε το ματς, ιδίως από τη στιγμή που άρχισε να κουράζεται ο Χάρις, καθώς όλη η άμυνα του Περιστερίου προσαρμόστηκε πάνω του.

Με τον Καλαμπόκη τραυματία, στον Ίκαρο είχαν και δεύτερο κακό μαντάτο στην προθέρμανση, όταν ο ΜακΑλάρνι δοκίμασε, αλλά φάνηκε ότι δεν μπορεί να αγωνιστεί. Έτσι, οι επιλογές στην περιφέρεια περιορίστηκαν πάρα πολύ. Ο Χάρις μπήκε δυνατά και σκόραρε με ευκολία βοηθώντας τους συμπαίκτες του να πιστέψουν στη νίκη, κάτι που επέτρεψε στον Ίκαρο να είναι μπροστά στο σκορ μέχρι λίγο πριν τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου.

Η συνέχεια ήταν διαφορετική, αλλά και δικαιολογημένη. Όσο περνούσε η ώρα οι επιλογές για τον Ίκαρο στέρευαν και το μοιρασμένο ματς έγειρε προς την πλευρά του Περιστερίου. Στο πρώτο ημίχρονο το Περιστέρι κατάφερε να διατηρείται κοντά (ο Ίκαρος δεν έκανε ποτέ σερί μεγαλύτερο των δύο καλαθιών), αλλά η συνέχεια ήταν τελείως διαφορετική. Το 21-26 του 16ου λεπτού έγινε 36-32 μέχρι να τελειώσει το ημίχρονο, ενώ ο Ίκαρος πέτυχε όλους κι όλους 28 πόντους στο δεύτερο μέρος, δηλαδή όσους είχε το Περιστέρι μόνο στην 3η περίοδο. Το ματς κρίθηκε στα πρώτα λεπτά της 3ης περιόδου, όταν η άμυνα του Ίκαρου άνοιξε και οι διάδρομοι βρέθηκαν για το Περιστέρι που σκόραρε πολύ εύκολα από το pick ‘n’ roll.

Τα 13/39 δίποντα του Ίκαρου καταδεικνύουν σαφές πρόβλημα δυστοκίας, την ώρα που το Περιστέρι είχε 26/52 εντός παιδιάς, ενώ δεν «έχασε» σε καμία στατιστική κατηγορία. Μαζί με τον Χάρις (που τελείωσε το ματς με 5/15 σουτ και 7 λάθη από την άμυνα της ομάδας του Πεδουλάκη) ο Καράμπουλας και ο Τόμπσον βοήθησαν, αλλά οι αλλαγές στον Ίκαρο ήταν περιορισμένες και οι ανάσες ξεκούρασης για τους βασικούς λίγες (34 λεπτά ο Καράμπουλας, 36 ο Χάρις).

Την ίδια ώρα, ο Βαγγέλης Μάντζαρης έδειξε ξανά μέρος του πλούσου ταλέντου του με 19 πόντους και 8 ασίστ (συν 3 ριμπάουντ και 9 κερδισμένα φάουλ), ενώ Σένσλι, Παπανικολάου, Κινγκ και Σκοτ βοήθησαν αρκετά.

Νίκος Κουσούλης
Νώντας Κρεμαστής

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *