Home / Α1 / Εδραιώνεται τρίτος ο ΠΑΟΚ, τετράδα ο Άρης, ανάσα για ΑΕΚ!

Εδραιώνεται τρίτος ο ΠΑΟΚ, τετράδα ο Άρης, ανάσα για ΑΕΚ!

Το 66-52 του ΠΑΟΚ επί του Ηλυσιακού φέρνει τον «δικέφαλο» στην 3η θέση, ενώ για την 4η θα παλέψει και ο Άρης, που πέρασε εύκολα από τον Άγιο Θωμά κερδίζοντας με 71-82 το Μαρούσι. Η ΑΕΚ έκανε τεράστιο βήμα σωτηρίας κερδίζοντας με 81-74 τον Ηρακλή, ενώ ο Ίκαρος ανάσανε οριστικά με τη νίκη του επί της Καβάλας (75-67). Η κατάσταση στον βαθμολογικό πίνακα είναι απίστευτα ρευστή από την 3η θέση και κάτω και η 23η αγωνιστική μοιάζει η αγωνιστική του μεγάλου ξεκαθαρίσματος. Ας δούμε γιατί:

 
Ξεκινώντας από την ουρά, ο Ηρακλής μάλλον απώλεσε κάθε ελπίδα παραμονής με την ήττα του από την ΑΕΚ, αφού έχει μείνει στο 5-18, δηλαδή 3 νίκες κάτω από τη σωτηρία του με 3 αγωνιστικές να μένουν. Δύσκολα τα πράγματα και για τον Ηλυσιακό αφού η νίκη της ΑΕΚ και η ήττα η δικιά του στην Πυλαία τον έφεραν στο 6-17, μια νίκη κάτω από την «Ένωση», που έχει και ένα ματς λιγότερο και το πλεονέκτημα στην ισοβαθμία. Αυτό σημαίνει ότι ο Ηλυσιακός στα 3 ματς που έχει θέλει 2 νίκες παραπάνω από την ΑΕΚ για να παραμείνει στην κατηγορία. Ο μεν Ηλυσιακός παίζει με Μαρούσι (μέσα), Περιστέρι (μέσα), Κολοσσό (έξω), η δε ΑΕΚ με Άρη (έξω), Μαρούσι (έξω), Πανιώνιο (μέσα), ενώ χρωστά και το ματς με τον Παναθηναϊκό. Λιγοστές, πλέον, οι ελπίδες του Ηλυσιακού, που θέλει τουλάχιστον 2 νίκες πριν καν κοιτάξει να δει τι κάνει η ΑΕΚ.

Για την οκτάδα τα πράγματα δείχνουν ότι θα παλέψουν 2 με 3 ομάδες. Αυτή τη στιγμή ο Πανιώνιος με 10-12 και το Περιστέρι με 10-11 είναι στην 8η και 9η θέση, με το Περιστέρι, εκτός από το ματς αυτής της εβδομάδας να «χρωστά» και το ματς με τον Ολυμπιακό. Οι πιο πάνω έχουν 11 νίκες, ενώ ο Ίκαρος είναι 10ος με 9 νίκες. Στις 8 είναι ο Πανελλήνιος που, κερδίζοντας το Περιστέρι την Κυριακή, θέλει να μπει στο κόλπο της οκτάδας και θα απέχει 1 νίκη από αυτή (θεωρώντας ότι ο Πανιώνιος θα χάσει από τον Παναθηναϊκό). Η λογική λέει ότι ο Ίκαρος δεν έχει ελπίδες οκτάδας αν δεν κάνει υπέρβαση (στα 3 ματς τα δύο είναι με τον Παναθηναϊκό και στο Αλεξάνδρειο).

Για τη συνέχεια κρατήστε το Κολοσσός-Πανελλήνιος (24η αγωνιστική), που λογικά θα κρίνει αν ο Πανελλήνιος θα παλέψει για οκτάδα, το Ηρακλής-Πανιώνιος (24η), που δίνει ευκαιρία στον Πανιώνιο για νίκη που θα τον εδραιώσει, το Περιστέρι-ΠΑΟΚ (24η), το Πανελλήνιος-Καβάλα (25η) που θα στοιχίσει σε όποιον χάσει (αν ο Πανελλήνιος έχει κερδίσει τον Κολοσσό), το Ηλυσιακός-Περιστέρι (25η), πριν φτάσουμε στην τελευταία αγωνιστική. Ανάλογα πώς θα έρθουν αυτά τα ματς, μπορεί να έχει καθαρίσει η οκτάδα

Εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα πράγματα και στη μάχη για την τετράδα και την θέση. Ο ΠΑΟΚ είναι στο 14-9 και είναι μόνος 3ος με 2 νίκες απόσταση από Άρη και Μαρούσι. Στην ισοβαθμία ο Άρης έχει πλεονέκτημα έναντι του ΠΑΟΚ, ενώ και το Μαρούσι έχει πλεονέκτημα στην ισοβαθμία με τον ΠΑΟΚ. Αυτό σημαίνει ότι ο ΠΑΟΚ για να νιώσει 100% σίγουρος θέλει 2 νίκες στα ματς με Περιστέρι (εκτός), Κολοσσό (εντός) και Καβάλα (εκτός). Σε αυτή την περίπτωση είναι 3ος ό,τι κι αν κάνουν οι άλλοι. Με μία νίκη θέλει και οι δύο άλλοι να χάσουν τουλάχιστον ένα ματς, ενώ αν δεν κερδίσει κανένα ματς θα πρέπει Άρης και Μαρούσι να κάνουν το πολύ από μια νίκη. Ο Άρης έχει ΑΕΚ (εντός), Πανιώνιο (εκτός) και Ίκαρο (εντός), ενώ το Μαρούσι Ηλυσιακό (εκτός), ΑΕΚ (εντός) και Περιστέρι (εκτός). Το πρόγραμμα του Άρη (κυρίως) του δίνει δυνατότητα για 3 νίκες, οπότε είναι πιθανό ο ΠΑΟΚ να χρειαστεί και 2 νίκες για να μείνει 3ος.

ΠΑΟΚ – ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ 66-52

Ένα ημίχρονο άντεξε ο Ηλυσιακός απέναντι στον ΠΑΟΚ που ήταν πολύ καλύτερος και με ξέσπασμα στο δεύτερο μισό του αγώνα ξέφυγε και κέρδισε εύκολα, κάνοντας ένα τεράστιο βήμα για την 3η θέση στο τέλος της κανονικής περιόδου. Ο Ηλυσιακός, ουσιαστικά, μπόρεσε να παίξει το μπάσκετ που ήθελε μόνο στη δεύτερη περίοδο, με την άμυνα του ΠΑΟΚ να είναι καταπληκτική στο δεύτερο ημίχρονο και να επιτρέπει όλους κι όλους 21 πόντους στον αντίπαλό της.

Στην αρχή του αγώνα ο ΠΑΟΚ έπαιξε σκληρή άμυνα, έτρεξε ένα 10-0 και ξέφυγε με 17-7 αλλά γρήγορα είδε τον Ηλυσιακό να πλησιάζει μέχρι τον ένα πόντο, αφού η δεύτερη περίοδος ήταν η μοναδική που η ομάδα της Αθήνας έλεγξε τον αγώνα. Με Τόντιτς, Καρύδα και Χατζή ο Ηλυσιακός έκανε το 30-29 στο 18ο λεπτό και φάνηκε ότι θα παλέψει ως το τέλος. Όμως, οι 21 πόντοι στα 10 λεπτά της δεύτερης περιόδου έγιναν… 21 σε όλο το δεύτερο ημίχρονο, με τον ΠΑΟΚ να παίζει καταπληκτική άμυνα. Η διαφορά πήγε στους 7-10 πόντους κι εκεί κυμάνθηκε σε όλη την 3η περίοδο, ενώ ο ΠΑΟΚ με το ξεκίνημα της 4ης πήγε το ματς στους 15 πόντους και το τελείωσε και τυπικά, για να φτάσει η διαφορά στους 20 και να πέσει πιο χαμηλά ξανά στο τελικό 66-52.

Οι 52 πόντοι που επέτρεψε ο ΠΑΟΚ σίγουρα αποτελούν παράσημο για την ομάδα του Μαρκόπουλου, ενώ με 66 πόντους οι 17 ασίστ που έδωσε ο ΠΑΟΚ είναι πάρα πολύ μεγάλο νούμερο. Ο Ηλυσιακός στάθηκε όσο μπορούσε, ήταν χειρότερος σε ριμπάουντ (36-31) και ασίστ (17-9), πιο άστοχος σε όλες τις κατηγορίες (40%-27% τα ποσοστά στα τρίποντα) και πλέον οι πιθανότητές του για παραμονή έχουν μειωθεί πάρα πολύ.

Ο Μάρσαλ ήταν πάρα πολύ καλός με 19 πόντους και 5/8 τρίποντα, ο Ντόζιερ είχε 21 πόντους και 7 ριμπάουντ, ο Στίγκερς 10 πόντους και 4 ριμπάουντ, ενώ ο Αποστολίδης είχε 7 πόντους, 6 ριμπάουντ και 7 ασίστ με ένα μόνο λάθος, με τον Γκεσέφσκι να προσθέτει 6 πόντους, 10 ριμπάουντ και 4 ασίστ. Πέντε παίκτες από τους 11 με τους οποίους παρατάχθηκε ο ΠΑΟΚ έπαιξαν λιγότερο από 6,5 λεπτά (οι τρεις λιγότερο από 1 λεπτό), με τον ΠΑΟΚ να δρομολογεί την απόκτηση ενός παίκτη ενόψει πλέι οφς.

Ο Ηλυσιακός χωρίς τον Μπάξτερ ήταν άλλη ομάδα, προς το χειρότερο, χωρίς σκορ και με όλους τους υπόλοιπους καλά κλεισμένους (φάνηκε ξεκάθαρα πόσο σημαντικό ρόλο είχε ο Μπάξτερ στην ομάδα). Πολύ σύντομα ο Κώστας Φλεβαράκης ευελπιστεί ότι θα έχει πάρει παίκτη.

ΑΕΚ – ΗΡΑΚΛΗΣ 81-74

“Όλα τα είδε” η ΑΕΚ στο ματς με τον Ηρακλή, καθώς μέχρι το 32ο λεπτό ήταν πίσω με 7 πόντους στο σκορ και καβάλησε τον επιθετικό οίστρο του Μάκη Νικολαΐδη για να γυρίσει το ματς με σερί 17-4 σε ένα τετράλεπτο και να το πάρει. Τη διαφορά στον αγώνα έκαναν οι βολές του Ηρακλή, που ήταν τραγικός στον τομέα αυτό με 11/24, που ουσιαστικά τον καταδίκασε.

Σε ένα ματς που οι ομάδες σούταραν με παρόμοια ποσοστά (καλύτερος ο Ηρακλής στα δίποντα, η ΑΕΚ στα τρίποντα) και είχαν ίδια λάθη, με την ΑΕΚ να έχει περισσότερα ριμπάουντ (36-29) και τον Ηρακλή περισσότερα κλεψίματα (5-10) και αιφνιδιασμούς, το 46% στις βολές του «Γηραιού» ήταν εκείνο που τον οδήγησε στο να χάσει το ματς.

Μετά το 20-21 του Ηρακλή,η ΑΕΚ με σερί 11-3 πήγε στο 32-23, αλλά είδε τον Χουγκάζ να παίζει ζώνη και μπλόκαρε. Έτσι, ο Ηρακλής με δικό του σερί 2-13 προσπέρασε με 34-36. Στο δεύτερο ημίχρονο οι φιλοξενούμενοι είχαν τον έλεγχο, πήγαν στο 44-46 και στο 52-57 με… ρομαντική ατμόσφαιρα, αφού λίγο νωρίτερα είχε γίνει μπλακ άουτ και το ματς άρχισε ξανά σε ημίφως με τις λάμπες μισοαναμμένες μέχρι να ζεσταθούν ξανά! Άλλη μια πρωτοτυπία στην ελληνική Α1, που προσφέρει και αγώνες για… ζευγάρια.

Αφήνοντας την πλάκα στην άκρη, είδαμε τον Ηρακλή να φτάνει στο +7 στο ξεκίνημα της 4ης περιόδου, αλλά ο Νικολαΐδης δεν άφησε το ματς να ξεφύγει. Με δύο κολλητά τρίποντα κι ένα του Δορκοφίκη η ΑΕΚ μπόρεσε να γυρίσει πλήρως το ματς, με τη βοήθεια του κόσμου της και Καστλ, Ντικούδη να συνεπικουρούν. Η ΑΕΚ με καλή άμυνα πήγε από το -7 στο +6 του 71-65 και από εκεί και μετά έλεγξε το ματς. Κάπου εκεί «τελείωσε» και ο Ηρακλής, που με 50% στις βολές κάθε φορά που πήγαινε στη γραμμή, δεν μπορούσε να έχει απαιτήσεις να κερδίσει τον αγώνα.

Ο Ντικούδης είχε 18 πόντους, 13 ριμπάουντ και 9 κερδισμένα φάουλ, ο Νικολαΐδης είχε κι αυτός 18 πόντους με 4 ριμπάουντ, ενώ ο Χαρτ πρόσθεσε 13 πόντους, 3 ριμπάουντ και 4 ασίστ, με τον Μάντιτς να έχει 14 πόντους. Από τον Ηρακλή ο Κόλεμαν και ο Πέτροβιτς έπαιζαν πολλές στιγμές μόνοι τους έχοντας 9/14 τρίποντα, αλλά ο Πέτροβιτς είχε και 3/9 βολές.

ΜΑΡΟΥΣΙ – ΑΡΗΣ 71-82

Περίπατο έκανε ο Άρης στην Αθήνα με το Μαρούσι αφού, από τη στιγμή που έκλεισε τον Μπάγκαριτς, το ματς είχε ήδη γείρει προς τη μια πλευρά. Ο Μπάγκαριτς έπαιξε 25 λεπτά, είχε 1 πόντο, 8 ριμπάουντ, 4 λάθη και 6 κερδισμένα φάουλ με 0/2 εντός παιδιάς, στο χειρότερο ίσως παιχνίδι του στην Ελλάδα. Έτσι, το Μαρούσι παραδόθηκε πολύ εύκολα και ο Άρης μπήκε για τα καλά στο κόλπο της 3ης θέσης.

Το διπλό αποκτά μεγαλύτερη σημασία αν σκεφτούμε ότι ο Άρης αγωνίστηκε χωρίς Χατζηβρέττας, Ουίντερς και Ταπούτος (τραυματίας) να παίξουν έστω ένα δευτερόλεπτο. Ο Μπάβτσιτς έκανε και πάλι τη διαφορά στη ρακέτα, έκλεισε (με τη βοήθεια των άλλων) τον Μπάγκαριτς, αλλά και σκόραρε πολύ στην επίθεση, έχοντας ήδη 12 πόντους στο ημίχρονο με 1 χαμένο σουτ και τον Άρη να είναι στο +17. Τα 11-20 ριμπάουντ, με τον Μπάγκαριτς να είναι εκτός φάσεων είχαν κάνει τη διαφορά, για τον Άρης που μπήκε με 9-20 στο ματς και τελείωσε το ημίχρονο με 59% στα δίποντα και 55% στα τρίποντα.

Η κατάσταση δεν άλλαξε στην 3η περίοδο, με τον Άρη να κρατάει τη διαφορά πάνω από τους 15 πόντους, παρά την προσπάθεια του Αμαρουσίου. Το 44-60 του 30ου λεπτού δεν έδινε πολλά περιθώρια στο Μαρούσι, που μπόρεσε να ρίξει στο 36ο λεπτό τη διαφορά στους 9 πόντους, αλλά όταν εκείνη έπεσε στους 6 (64-70) από το τρίποντο του Γκαγκαλούδη στον αιφνιδιασμό είχαμε σχεδόν μπει στο τελευταίο λεπτό και ήταν πολύ αργά, ιδίως με τον Άρη να έχει 8/8 βολές στο τελευταίο δίλεπτο του αγώνα.

Η ευκολία με την οποία πήρε τη διαφορά ο Άρης στο ξεκίνημα του έδωσε τη δυνατότητα να πάει πολλές φορές στη γραμμή των βολών όσο το Μαρούσι κυνηγούσε και σουτάροντας με 91% (20/22) δεν απειλήθηκε. Απ’ την άλλη, το Μαρούσι είχε 6/8 βολές, αφού κυνηγούσε σε όλο το ματς και ο Άρης «έπαιξε» σωστά με τα φάουλ του.

Οι «κίτρινοι» είχαν καλύτερα ριμπάουντ (28-34), ενώ ανάγκασαν το Μαρούσι και σε περισσότερα λάθη (20-16). Για τον Άρη ο Χαραλαμπίδης έπαιξε 40 λεπτά και ήταν καταπληκτικός με 18 πόντους και 10 κερδισμένα φάουλ, ο Μπάβτσιτς είχε 18 πόντους και 7 ριμπάουντ, ο Σλούκας ήταν πάρα πολύ καλός με γεμάτη στατιστική παρουσία (11 πόντοι, 5 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 3 κλεψίματα), ενώ Μπράουν (14 πόντοι, 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 4 κλεψίματα) και Τσαϊρέλης (11 πόντοι, 4 ριμπάουντ) βοήθησαν πολύ.

Για το Μαρούσι, που έκανε ίσως το χειρότερό του παιχνίδι στη φετινή Α1, Χαριτόπουλος, Γκαγκαλούδης, Μπάστεν και Σούμπτερ ήταν οι καλύτεροι αλλά κανείς δεν ξέφυγε από τη μετριότητα.

ΙΚΑΡΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ – ΚΑΒΑΛΑ 75-67

Από ένα ημίχρονο μοιράστηκαν Ίκαρος και Καβάλα στο μεταξύ τους παιχνίδι, όμως, η σκληρή άμυνα και το «physical» παιχνίδι του Ίκαρου στο δεύτερο ημίχρονο, όταν οι γηπεδούχοι επεδίωξαν την επαφή και η Καβάλα δεν ανταποκρίθηκε. Μέσα σε όλα αυτά ήρθε και η παρουσία του Πετροδημόπουλου, ο οποίος «εξαφάνισε» τον Γιόροβιτς, που είχε 18 πόντους στο πρώτο ημίχρονο.

Το ματς ήταν δύσκολο και οριακό, φαίνεται και από τα στατιστικά: 33-32 τα ριμπάουντ, 14-12 οι ασίστ, 17-16 τα λάθη, 5-11 τα κλεψίματα με τον Ίκαρο να έχει 53% στα τρίποντα και την Καβάλα 37%.

Η Καβάλα μπήκε καλύτερα στο ματς και έλεγξε τον αγώνα στο πρώτο ημίχρονο για να πάει στα αποδυτήρια με 10 πόντους προβάδισμα, 35-45, αφού νωρίτερα, έχοντας 5/6 τρίποντα είχε κρατήσει το προβάδισμα και είχε απαντήσει με ένα 2-9 στον Ίκαρο όταν εκείνος μείωσε στους 3 πόντους. Κύριος υπεύθυνος της εικόνας του πρώτου ημιχρόνου ήταν ο Γιόροβιτς, που είχε 18 πόντους με 6/7 εντός παιδιάς και 4/4 βολές.

Όμως, η κατάσταση άλλαξε στο 3ο δεκάλεπτο. Οι παίκτες του Άρη Λυκογιάννη έπαιξαν πολύ πιο σκληρή άμυνα, η Καβάλα εγκλωβίστηκε στην επίθεση, δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στο παιχνίδι του Ίκαρου, που επεδίωκε τις επαφές και στις δύο πλευρές του γηπέδου, με τον Πετροδημόπουλο να «βγάζει εκτός αγώνα» το βασικό όπλο των αντιπάλων του.

Έτσι, ο Ίκαρος έτρεξε ένα 22-8 με τον Καλαμπόκη, τον Χάρις και τον Τόμπσον, για να αλλάξει τη μορφή του ματς και να προσπεράσει με 57-53 στο 30ο λεπτό. Η Καβάλα προσπάθησε παρότι ο Ίκαρος ανέβασε τη διαφορά στους 7 πόντους, αλλά πολύ γρήγορα παραδόθηκε, αφού μετά το 65-62 δεν μπόρεσε να κρατήσει τον αντίπαλό της στην άμυνα. Το τρίποντο του ΜακΑλάρνι για το 69-62 και το καλάθι του Τόμπσον αμέσως μετά κράτησαν την Καβάλα σε απόσταση ασφαλείας, με τον Καλαμπόκη να τελειώνει με άλλους 4 πόντους τον αγώνα.

Για τον Ίκαρο, που είχε 8/15 τρίποντα ο Καλαμπόκης είχε 12 πόντους, 4 ριμπάουντ και 7 φάουλ και ακολούθησε σε απόδοση τον Τόμπσον, που είχε 19 πόντους, 10 ριμπάουντ και 8 κερδισμένα φάουλ, ενώ ο Χάρις είχε 13 πόντους. Από την Καβάλα, ο ΜακΊντος έκανε μάλλον το καλύτερό του ματς με 15 πόντους, ο Γιόροβιτς έφτασε τελικά τους 23, ενώ ο Σίμονς είχε 10 πόντους και 10 ριμπάουντ.

Νίκος Κουσούλης
Νώντας Κρεμαστής

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *