Home / NBA / Σε τέλμα οι συζητήσεις, τη Δευτέρα η πρώτη ακύρωση

Σε τέλμα οι συζητήσεις, τη Δευτέρα η πρώτη ακύρωση

Στο κενό έπεσαν ξανά οι όποιες προσπάθειες έγιναν στη συνάντηση της Τρίτης για να λήξει το λοκ άουτ, καθώς το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα σε παίκτες και ιδιοκτήτες δεν γεφυρώθηκε. Βασική διαφορά που υπάρχει (και πολύ σημαντική βεβαίως) είναι αυτή του ποσοστού που θα πρέπει να παίρνουν οι παίκτες από τα έσοδα των ομάδων που σχετίζονται με το μπάσκετ, νούμερο που ουσιαστικά καθορίζει τους μισθούς των παικτών, από τον χαμηλότερο ως τον υψηλότερο.

Οι παίκτες άντεξαν την πίεση, το λοκ άουτ συνεχίζεται, οπότε μετά και την αποτυχία της Τρίτης, ουσιαστικά ακυρώθηκαν και τα υπόλοιπα φιλικά παιχνίδια, ενώ αν μέχρι τη Δευτέρα δεν βρεθεί λύση (που αυτή τη στιγμή φαντάζει αδύνατο να γίνει), θα Στερν τη Δευτέρα θα ανακοινώσει την ακύρωση των δύο πρώτων εβδομάδων κανονικής περιόδου, ξυπνώντας σε όλους μνήμες 1998-99.

«Δεν μπορέσαμε να κάνουμε την πρόοδο που ελπίζαμε και δεν μπορέσαμε να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις», είπε ο Στερν στην ανακοίνωσή του, ενώ οι παίκτες τόνισαν: «Σήμερα δεν ήταν η μέρα που θα συμφωνούσαμε. Δεν μπορέσαμε να πλησιάσουμε για να κλείσει το χάσμα», είπε ο Ντέρεκ Φίσερ, πρόεδρος της Ένωσης. Προς το παρόν δεν κανονίστηκε νέα ημερομηνία για συνάντηση, καθώς οι συζητήσεις μοιάζουν σε τέλμα.

Ο Στερν για πρώτη φορά πολύ σοβαρά είπε ότι αγώνες κανονικής περιόδου είναι πολύ πιθανό να χαθούν, κάτι που θα ανακοινώσει τη Δευτέρα. Βέβαια, υπάρχει και το θέμα του να συμπυκνωθεί η κανονική περίοδος και να γίνουν και τα 82 παιχνίδια, παρά το χάσιμο χρόνου, αλλά αυτό δεν θα μπορεί να ισχύει για πολύ ακόμα.

Οι παίκτες πέρσι έπαιρναν το 57% των εσόδων που σχετίζονταν με το μπάσκετ (Basketball Related Income – BRI) από τις ομάδες, στην παλιά σύμβαση που έληξε. Είπαν ότι την Τρίτη πρότειναν στους ιδιοκτήτες να παίρνουν το 53% του BRI, δηλαδή δέχτηκαν 4% μείωση. Σύμφωνα με τους παίκτες, αυτή η μείωση θα αποφέρει στους ιδιοκτήτες περισσότερα από 1 δισεκατομμύρια δολάρια στα επόμενα 6 χρόνια.

Απ’ την άλλη, οι ιδιοκτήτες αντιπρότειναν στους παίκτες να παίρνουν το 47% του BRI, ανεβαίνοντας μόλις 1% από την προηγούμενη τους πρόταση (46%). «Αυτό λίγο πολύ έληξε τη συνάντηση», είπε ο Μπίλι Χάντερ, καθώς οι παίκτες θεώρησαν ότι οι ιδιοκτήτες δεν είχαν διάθεση για πραγματικές διαπραγματεύσεις.

Ο Στερν αποκάλυψε ότι μετά, συζητώντας «σε ένα πολύ πολύ μικρό γκρουπ», μόνο αυτός και ο Άνταμ Σίλβερ (αντι-κομισάριος του NBA) ρώτησε τους παίκτες αν θα συμφωνούσαν σε μοίρασμα 50-50 του BRI με τους ιδιοκτήτες και «νιώθαμε σίγουροι ότι οι ιδιοκτήτες θα συμφωνούσαν και θα μπορούσαμε να περάσουμε στο επόμενο θέμα».

Όμως, οι παίκτες αρνήθηκαν: «Όσο μιλούσαμε για το 50-50, οι παίκτες μας είπαν ότι δεν υπήρχε περίπτωση να το δεχτούν, κάτι που μου έκανε μεγάλη έκπληξη. Σε αυτό το σημείο δεν είχε κανένα νόημα να συνεχίσουμε τις συζητήσεις».

Βέβαια, το 50-50 του Στερν δεν είναι ακριβώς 50-50 και η πλευρά των παικτών είναι ιδιαίτερα θυμωμένη που με τον τρόπο αυτόν φαίνονται εκείνοι ως «ο κακός» της υπόθεσης. Το 50-50 επί του BRI είναι ουσιαστικά κάτι περισσότερο από 47-53 υπέρ των ιδιοκτητών επί των συνολικών εσόδων, παρότι προς τα έξω το NBA σήμερα θέλησε να μιλήσει για μοιρασιά των εσόδων στη μέση. Το BRI βγάζει κάποια από τα έσοδα εκτός, πράγμα που κάνει το 50-50 του Στερν πλαστή εικόνα (σα να λέμε, παίρνω 100 δολάρια, κρατάω τα 20 για μένα και μοιραζόμαστε 50-50 τα υπόλοιπα 80…).

Πια, και οι δύο πλευρές αρχίζουν να μετράνε απώλειες, καθώς ο Στερν είπε ότι η λίγκα μόλις έχασε 200 εκατομμύρια δολάρια από το γεγονός ότι χάνεται πλέον η preseason, με τα φιλικά. «Έχουμε περάσει προ πολλού το σημείο που προσπαθούμε να πετύχουμε το 100% αυτών που ζητούμε. Δεν είναι μυστικό ότι θέλουμε πάρα πολύ να πετύχουμε μια συμφωνία», είπε ο Σίλβερ.

Οι διαφορές δεν λύθηκαν ούτε σε αυτή τη συνάντηση και πια το NBA είναι πολύ πιθανό μετά από 13 χρόνια να χάσει και πάλι παιχνίδια από την κανονική περίοδο. Ο Μπίλι Χάντερ, εξάλλου, το είπε ξεκάθαρα φεύγοντας από τη συνάντηση ότι οι παίκτες δεν θα επιστρέψουν προκειμένου να μη χαθούν ματς: «Οι παίκτες μάς έχουν ξεκαθαρίσει ότι είναι διατεθειμένοι να χάσουν αγώνες από τη σεζόν».

Στο παιχνίδι πια έχουν μπει και οι μάνατζερ
, με τους μισούς να πιέζουν τους παίκτες τους να μη δεχτούν μια μέτρια συμφωνία, αλλά να απαιτήσουν ψηφοφορία ανάμεσα σε όλους τους παίκτες για όποια πρόταση τεθεί, και τους άλλους μισούς να μιλούν παρασκηνιακά για διάλυση της Ένωσης.

Το περίφημο «decertification» είναι κάτι που η Ένωση Παικτών το σκέφτεται, όπως είπε ξανά ο Χάντερ, αλλά επειδή είναι τεράστιο ρίσκο δεν είναι εύκολο να γίνει. Για να τεθεί επί τάπητος χρειάζεται πρόταση από το 30% των παικτών του NBA, πάνω από 230 παίκτες, ενώ για να γίνει θα πρέπει στην ψηφοφορία να το ψηφίσει το 50%+1.

Τι είναι η διάλυση, ή «decertification», όπως θα τη δείτε σε όλα τα ξενόγλωσσα κείμενα; Στην ουσία είναι η αφαίρεση της άδειας τη Ένωσης Παικτών, η διάλυσή του συνδικαλιστικού οργάνου. Αυτό τι σημαίνει; Η Ένωση δεν θα μπορεί να διαπραγματεύεται για όλους τους παίκτες.

Αυτό σημαίνει ουσιαστικά τη λήξη του λοκ άουτ. Οι Παίκτες κινδυνεύουν να χάσουν πολλά προνόμια τα οποία τώρα ισχύουν και είναι δεδομένα, όπως ο κατώτατος μισθός, οι συντάξεις και η ασφάλιση. Απ’ την άλλη, νομικά δεν ισχύει η συλλογική σύμβαση, αφού έχει διαλυθεί το συνδικαλιστικό όργανο που την υπέγραψε, αλλά μιας και οι εργασιακές σχέσεις ανάμεσα στους παίκτες και τη λίγκα υπόκεινται πλέον από νόμο αντιτράστ (όχι μονοπώλιο, όχι άδικες εργασιακές πρακτικές από τους ιδιοκτήτες), οι παίκτες μπορούν να κινηθούν κάνοντας μήνυση στους ιδιοκτήτες και τη λίγκα και πηγαίνοντας το θέμα στα δικαστήρια. Αν γίνει δεκτή η μήνυση, το λοκ άουτ λήγει και το πρωτάθλημα συνεχίζει με τους όρους που υπήρχαν ως τώρα, αυτούς δηλαδή που οι παίκτες θέλουν.

Το επικίνδυνο αυτής της περίπτωσης είναι τα δικαστήρια να πουν ότι η διάλυση της Ένωσης είναι πλαστή και πρόσκαιρη για να πετύχουν οι παίκτες το σκοπό τους και να μη δεχτούν τη μήνυση. Αυτό σημαίνει ότι η λίγκα συνεχίζει ως έχει και οι ιδιοκτήτες μπορούν να ορίσουν όλη τη σύμβαση εξαρχής, χωρίς περιορισμούς προς τα κάτω.

Το θέμα έχει μπλέξει και η συζήτηση για την διάλυση της Ένωσης το δείχνει ξεκάθαρα, καθώς είναι κίνηση με ρίσκο και καθόλου σίγουρη για τους παίκτες. Αυτή τη στιγμή η ακύρωση των πρώτων δύο εβδομάδων της σεζόν μοιάζει σίγουρη και φως δεν φαίνεται στον ορίζοντα, καθώς το μέτωπο των παικτών είναι ενωμένο και χωρίς ρωγμές προς το παρόν, παρά την πίεση από ιδιοκτήτες και ατζέντηδες.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *