Home / NBA / Το αδιανόητο πρόγραμμα αποκατάστασης του Τζέιμς στους τελικούς

Το αδιανόητο πρόγραμμα αποκατάστασης του Τζέιμς στους τελικούς

Οι ζέστες έχουν σφίξει και οι περισσότεροι βρίσκονται στις παραλίες προσπαθώντας να ξεπεράσουν τον ήλιο με λίγη δροσιά από τη θάλασσα. Σε… κόντρα των καιρών είπαμε να κάνουμε ένα μικρό flashback ως το τέλος της σεζόν στο φετινό NBA και να μιλήσουμε για ένα από τα πιο αξιοπερίεργα των τελικών, το χρόνο συμμετοχής του ΛεΜπρον Τζέιμς, που αγωνιζόταν 45.7 λεπτά ανά αγώνα στη σειρά με τους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς και το σύστημα αποκατάστασης που ακολουθούσε για να αντέξει.                

Ο Τζέιμς έπαιξε 45:46 στον 1ο τελικό, 50:20 στον 2ο, 46:00 στον 3ο, 40:55 στον 4ο, 44:46 στον 5ο και 46:42 στον 6ο τελικό. Οι 6 αγώνες έγιναν σε διάστημα 12 ημερών, από τις 4 Ιούνη ως τις 16 Ιούνη. Μπορεί το νούμερο να μοιάζει απίστευτο, ιδίως αν σκεφτεί κάποιος στο διάστημα αυτό ο ΛεΜπρόν Τζέιμς (και όλοι οι υπόλοιποι βέβαια) είχε 4 ταξίδια (στο Γκόλντεν Στέιτ για το 1ο ματς, στο Κλίβελαντ μετά το 2ο, στο Γκόλντεν Στέιτ μετά το 4ο και στο Κλίβελαντ μετά το 5ο). Και όταν λέμε ταξίδια εννοούμε 5άωρα αεροπορικά ταξίδια.

Στο άκουσμα και μόνο 6 αγώνων με πάνω από 45 λεπτά κατά μέσο όρο και 4 πεντάωρων ταξιδιών σε 12 μέρες, ο καθένας θα αντιδρούσε όπως ο Μάικλ Γιανγκ (ειδικός προπονητής επαγγελματιών αθλητών του Athletic Lab) που είπε στο ENPN τη λέξη «ακατανόητο» για να χαρακτηρίσει το πώς άντεχε ο ΛεΜπρον 50 λεπτά σε αγώνα NBA μια μέρα μετά από 5ωρο ταξίδι με το αεροπλάνο και στο τέλος ολόκληρης σεζόν.

Για να δούμε το θέμα στη σωστή του προοπτική, αξίζει να αναφέρουμε ότι από το 2010 ο Τζέιμς έχει παίξει 2000 λεπτά περισσότερα από κάθε άλλον παίκτη του NBA (κανονική περίοδος και πλέι οφς). Η πρώτη αντίδραση σε ένα τέτοιο πρόγραμμα για δύο εβδομάδες είναι να σκεφτεί κανείς ότι ο Τζέιμς είναι υπεράνθρωπος.

Όμως, απ’ την άλλη, υπεράνθρωπη είναι και η αντιμετώπιση που έχει από τους ειδικούς των Καβαλίερς. Ή, για να μιλήσουμε σε σωστά ελληνικά, η καλύτερη δυνατή που θα μπορούσε να έχει αθλητής στον κόσμο.

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τι ρουτίνα ακολούθησε ο Τζέιμς για να επανέλθει από το 5ο παιχνίδι και την ήττα στο Όκλαντ στις 14/6 και να είναι έτοιμος για το 6ο ματς στο Κλίβελαντ στις 16/6.

Το πρώτο βήμα είναι η αναπλήρωση των υγρών που έχασε κατά τη διάρκεια του ματς. Ξεκινά με έναν «προσεγμένο συνδυασμό νερού και υγρών πλούσιων σε υδατάνθρακες».

Στη συνέχεια, μπαίνει μέχρι τη μέση σε μπανιέρα γεμάτη πάγο, κάτι που ο ίδιος είχε σχολιάσει στο Bleacher Report ως «οριακά βασανιστήριο».

Μιας και τα αεροπορικά ταξίδια αυξάνουν το πρήξιμο και την αφυδάτωση ο Τζέιμς συνεχίζει να πίνει υγρά και στην πτήση για το Κλίβελαντ. Επίσης, τρώει γεύμα που έχει υψηλή συγκέντρωση σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες υψηλής ποιότητας. Η φάση αυτή χαρακτηρίζεται ως «μια ασταμάτητη προσπάθεια να διώξει τις τοξίνες και το γαλακτικό οξύ από τους μυς του και να ξεκινήσει με βία τη διαδικασία αποθεραπείας».

Στο αεροπλάνο ο Τζέιμς κάνει επίσης φυσικοθεραπεία με ηλεκτρο-ερεθισμό ώστε να συνεχίσουν οι μύες του να συσπώνται. Επίσης, φορά μανίκια και κολάν συμπίεσης, μπότες που γεμίζουν με αέρα και τον κάνουν να μοιάζει «με τον Μισελέν μαν». Αυτά όλα είναι σχεδιασμένα να διώξουν το αίμα από τα άκρα και προς την καρδιά, απομακρύνοντας τις τοξίνες και το γαλακτικό οξύ.

Η πτήση για το Κλίβελαντ έφτασε στις 6:30 το πρωί μετά το 5ο ματς. Ο Τζέιμς πήγε σπίτι για ύπνο και ξαναφτάνει στο προπονητήριο των Καβαλίερς στη 1 το μεσημέρι με περίπου 30 ώρες ακόμα για το τζάμπολ του 6ου αγώνα. Ξεκινά κάνοντας στατικό ποδήλατο και συνεχή εναλλασσόμενα μπάνια ζεστού και κρύου νερού.

Δύο ώρες αργότερα ξαναγυρνά στο σπίτι του, όπου με τον Μάικ Μάνσιας, προσωπικό του γυμναστή από το 2005, κάνει 4 ώρες φυσικοθεραπείας, με μασαζ και αποκατάσταση.

Την ημέρα του αγώνα, το πρωί ο Μάνσιας δουλεύει ξανά σε σημεία του σώματος του Τζέιμς που μπορεί να πονούν ακόμα ή να είναι σφιχτά και άκαμπτα.

Μέχρι το μεσημέρι αυτή η προετοιμασία του σώματος του ΛεΜπρον έχει ολοκληρωθεί και ο Τζέιμς συναντιέται με τους ανθρώπους του τύπου και πηγαίνει στο προπονητήριο για σουτ και ζέσταμα.

Χωρίς υπερβολή η προσοχή που δίνει στο σώμα του είναι πολύ μεγαλύτερη σε τέτοιες περιόδους από εκείνη που δίνει στην προπόνηση ή στα σουτ, κι αυτό γιατί από την ετοιμότητα του σώματός του ξεκινούν όλα, το πόσο θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στους ρυθμούς των τελικών. Τα υπόλοιπα έρχονται σε δεύτερη μοίρα για τον ίδιο, αφού δεν υπάρχει χρόνος αλλά ούτε και τρόπος να χωρέσουν όλα και παράλληλα να βρίσκεται ξανά κοντά στο 100% μέσα σε 48 ώρες.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *