Home / NBA / NBA on AoB: Ανατολή

NBA on AoB: Ανατολή

Το NBA ξεκίνησε και το Age of Basketball κάνει τη δική του πρώτη περιήγηση στον μαγικό κόσμο, αρχής γενομένης από την Ανατολή. Εκεί θα βρούμε τους πρωταθλητές Μαϊάμι Χιτ, ξεκάθαρα το απόλυτο φαβορί της φετινής σεζόν, τους ανεβασμένους Νιου Γιορκ Νικς, τους αναγεννημένους Μπρούκλιν Νετς, αλλά και άλλες τουλάχιστον 8-10 ομάδες που δεν τις χωρίζουν πολλά. Η μάχη θα μαίνεται ως το τέλος, είναι 2-3 θέσεις των πλέι οφς που παίζονται, με τους Σικάγο Μπουλς να είναι η ομάδα που μπορεί να φέρει ανάποδα όλη τη σεζόν για όλους τους άλλους, ανάλογα με το πότε θα μπει στα παρκέ ο Ρόουζ. Ας τις δούμε:

Atlantic

ΜΠΟΣΤΟΝ ΣΕΛΤΙΚΣ

Νέα χρονιά, η τετράδα ηρώων της ομάδας έγινε τριάδα, αλλά το supporting cast μάλλον είναι καλύτερο. Ο Ρέιτζον Ρόντο φέτος θα είναι λογικά χωρίς αμφιβολία ο καλύτερος άσος της λίγκας (ή ένας από τους 2-3 αν θέλετε), τα στατιστικά του θα χτυπήσουν κόκκινο και θα πρέπει να περιμένουμε πολλά triple-double, αλλά το θέμα είναι πόσο αντέχουν οι «γέροι». Ο Κέβιν Γκαρνέτ είναι πια 36 ετών, ο Πολ Πιρς είναι 35, ο Τζέισον Τέρι επίσης 35. Παιχταράδες, αλλά σε προχωρημένη ηλικία. Ο Τέρι θα βοηθήσει πολύ με την έφεσή του στο σκοράρισμα, αλλά για ακόμα μία φορά θα εξαρτηθούν πολλά από το κατά πόσο θα μείνουν υγιείς.

Στο ρόστερ υπάρχουν κι άλλοι που μπορούν να βοηθήσουν, όπως οι Μπράντον Μπας, Λεάντρο Μπαρμπόσα, Κόρτνι Λι, Τζέισον Κόλινς, αλλά και Τζεφ Γκριν, Κρις Ουίλκοξ, Τζερντ Σάλιντζερ, Ντάρκο Μίλιτσιτς.

Η αλήθεια είναι ότι οι Σέλτικς έχουν δυναμισμό, έχουν τεράστιο εγωισμό, θα παίξουν ρόλο μέσα στη χρονιά, αν είναι υγιείς θα πουλήσουν πολύ ακριβά το τομάρι τους στα πλέι οφς. Δεν πρόκειται να κυνηγήσουν πρωτιές στην κανονική περίοδο, ο Ντοκ Ρίβερς είναι πιο «έξυπνος» από αυτό, ξέρει ότι ένα μεγάλο διπλό στα πλέι οφς είναι πιο εύκολο από την κούραση που απαιτούν 10-15 νίκες στην κανονική περίοδο.

Ο Τέρι είναι αναμφίβολα η μετεγγραφή του καλοκαιριού για τους Σέλτικς, η λογική λέει ότι ίσως θα βοηθήσει περισσότερο από τον Άλεν. Αλλά πόσο περισσότερο; Μην εκπλαγείτε, πάντως, αν τον δείτε καλύτερο 6ο παίκτη στο τέλος της σεζόν.

Πρόβλεψη: Φέτος είναι η χρονιά του Ρόντο, οι Σέλτικς πια είναι η ομάδα του, αλλά πόσο μακριά μπορεί να τους φτάσει; Αν δεν είναι στα πλέι οφς θα είναι αποτυχία, αλλά απ’ την άλλη, πιο μακριά από το δεύτερο γύρο θα είναι έκπληξη. Το επόμενο καλοκαίρι πρέπει να αρχίσει η αναδόμηση και οι Σέλτικς δεν θα έχουν εύκολο έργο, με τη μεγάλη απόφαση που πρέπει να πάρουν να είναι αν θα χτίσουν το μέλλον τους γύρω από τον Ρόντο ή αν θα τον δώσουν για να ανοίξουν χώρο για μια ισορροπημένη ομάδα με κάποιον άλλο ηγέτη. Προσωπική άποψη; Όταν έχεις τέτοιο άσο, δεν τον αφήνεις να φύγει.

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ ΝΕΤΣ

Νέα πόλη, νέα ομάδα ουσιαστικά, οι Μπρούκλιν Νετς είναι ντυμένοι στα μαύρα, είναι η ομάδα του Jay-Z, είναι το μεγάλο στοίχημα της υπέροχης πόλης του Μπρούκλιν, με τον Έιβερι Τζόνσον στο τιμόνι και πολλά όνειρα στο παρκέ. Βέβαια, αν το δούμε με την ψυχρή λογική, δεν πάνε για πρωτάθλημα οι Νετς. Ο Ντερόν Ουίλιαμς θα είναι ο ηγέτης της ομάδας ξεκάθαρα, με τον Τζο Τζόνσον να είναι η μεγάλη μετεγγραφή του καλοκαιριού για την ομάδα, που θα φέρει σκοράρισμα από την περιφέρεια απελευθερωμένος από το ρόλο του ηγέτη. Κρις Χάμφρις και Μπρουκ Λόπεζ, θα προσέχουν τη ρακέτα, ο Τζέραλντ Ουάλας θα είναι στο «3».

Μαζί τους θα έχουν καλούς παίκτες όπως ο Αντρέι Μπλατς, ο Ρέτζι Έβανς, ο Τζος Τσίλντρες που απεγνωσμένα θα προσπαθήσει να αναβιώσει την καριέρα του, ο Σι Τζέι Ουάτσον, ο γερόλυκος Τζέρι Στακχάουζ, αλλά και ο εκρηκτικός Τορνίκε Σενγκέλια. Άφησα για τελευταίο τον personal favorite Μίρζα Τελέτοβιτς. Ο Βόσνιος κάνει τα πρώτα του βήματα στο NBA, αλλά μην νομίσει κανείς ότι θα μπει… ψαρωμένος. Ο Τελέτοβιτς έκανε 21 τρίποντα στα δύο τελευταία ματς της προετοιμασίας, είναι εμφανές ότι ο Τζόνσον έχει καταλάβει ότι στα χέρια του έχει τον καλύτερο σουτέρ της Ευρώπης. Και εμείς ετοιμαζόμαστε να δούμε στον «μαγικό κόσμο» τον πιο nice-to-watch ίσως Ευρωπαίο ψηλό.

Πρόβλεψη: Αν δεν είναι πλέι οφς θα είναι αποτυχία, όχι μόνο αγωνιστικά, αλλά και για το νέο στοίχημα των ιδιοκτητών της ομάδας, που θα αντιμετωπίσει μεγάλες αντιδράσεις στις ηλικίες άνω των 40 ετών, ενώ στις πλάτες του έχει τους περισσότερους νέους να το στηρίζουν. Θεωρώ ότι ο πρώτος ή δεύτερος γύρος των πλέι οφς είναι ο πιο ρεαλιστικός στόχος, ίσως και ένα βήμα παραπέρα αν τους βγει η χρονιά και ο Τελέτοβιτς είναι αποκάλυψη. Δυνατή ομάδα, δεν θα είναι εύκολος αντίπαλος για κανέναν.

ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΝΙΚΣ

Κοιτώντας το ρόστερ ψυχρά, δεν τους λείπει τίποτα για πρωτάθλημα. Ο τραυματισμός του Αμάρε Στανταμάιρ θα τους πάει λίγο πίσω (ιδίως αν μετά από 1,5 μήνα δεν επιστρέψει δυνατός), αλλά με Τάισον Τσάντλερ, Καρμέλο Άντονι, Ρέιμοντ Φέλτον, Τζέισον Κιντ, Ρόνι Μπρούερ, μπορούν να σταθούν ως τότε. Μαζί τους ο Ρασίντ Ουάλας ετοιμάζει επιστροφή, ο Μάρκους Κάμπι συνεχίζει να βγάζει λεφτά για τις αμυντικές του ικανότητες, ο Στιβ Νόβακ, ο Κερτ Τόμας, ο Τζ. Ρ. Σμιθ, ο Άιμαν Σούμπερτ, αλλά και ο Πάμπλο Πριτζιόνι με… κουβάδες κότσια δοκιμάζει στα 35 του το NBA. Και πιστέψτε με, θέλει πάρα πολλά κότσια να φύγεις από την Ευρώπη όπου είσαι βασιλιάς στα 35 σου.

Ο Καρμέλο Άντονι δεν είναι αυτό που αρέσει στους Αμερικανούς, αλλά είναι επιθετικός ηγέτης το δίχως άλλο, με την υπόλοιπη ομάδα να έχει τις αμυντικές ικανότητες να του σταθεί. Ο Κιντ είναι ερωτηματικό στα 39 του αν θα αντέξει, τι χρονιά θα έχει, ο Μάικ Γούντσον έχει αρκετά να λύσει, αλλά δείχνει να του ταιριάζουν οι Νικς.

Πρόβλεψη: Πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα γυρίσει ο Αμάρε από τον τραυματισμό του. Ο Καρμέλο έχει λυσσάξει να δείξει ότι δεν ανέχεται να τον υποβαθμίζουν τόσο κάθε χειμώνα και όλα τα καλοκαίρια στην εθνική να είναι το πρώτο βιολί, οι Νικς έχουν όλο το κίνητρο του κόσμου για να προχωρήσουν. Δεν μπορώ να συζητήσω για πλέι οφς, αν δεν είναι μέσα θα πρέπει να ξηλωθεί το μισό MSG (το Μάντισον, έτσι; Όχι η μπάντα του Σένκερ). Από εκεί και πέρα το πόσο θα προχωρήσουν θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, αλλά αν είναι στα τελικά της Ανατολής θα πρέπει να θεωρηθούν επιτυχημένοι. Αν, δε, έχουμε τότε κόντρα με τους Χιτ, τότε θα γουστάρουμε όλοι το Καρμέλο vs. ΛεΜπρον.

Μπορεί οι Νικς να μην είναι αυτοί που πρέπει τα τελευταία χρόνια (στη μετά-Γιούιν εποχή δηλαδή), αλλά όταν είσαι η ομάδα της πόλης που είναι το Κέντρο του κόσμου, τότε όλα τα φώτα είναι στραμμένα πάνω σου. Πάντα.

ΦΙΛΑΝΤΕΛΦΙΑ ΣΕΒΕΝΤΙ-ΣΙΞΕΡΣ

Στη μετά-Ιγκουοντάλα εποχή
οι Σίξερς θεωρούν ότι μπορούν να παλέψουν για το νο.2 στην Atlantic. Πολλά θα εξαρτηθούν από τον Ντρου Χολιντέι (Jrue, συγχαρητήρια στους γονείς του για την έμπνευση) που από τους ειδικούς της λίγκας λέγεται… «αντι-Μπίλαπς» γιατί, παρότι έχει πολλά από τα χαρίσματα του Μπίλαπς, επιμένει να παίζει… ανάποδα. Ο Χολιντέι θα πρέπει να ανέβει επίπεδο φέτος, με τον Άντριου Μπάινουμ στη ρακέτα να αποτελεί τη μεγάλη ελπίδα των Σίξερς. Τζέισον Ρίτσαρντσον, Έβαν Τέρνερ, Ντόρελ Ράιτ, Λαβόι Άλεν, Κουόμε Μπράουν, Θέιντους Γιανγκ, Σπένσερ Χοζ, Άρνετ Μάουλτρι και Νικ Γιανγκ, είναι μονάδες που συνθέτουν ένα δυνατό σύνολο, το οποίο ο Νταγκ Κόλινς μπορεί να χρησιμοποιήσει για να καταφέρουν οι Σίξερς τους στόχους τους.

Το βασικό ερώτημα είναι η απόδοση του Μπάινουμ
. Αν καταφέρει να γίνει «ο 2ος καλύτερος σέντερ στη λίγκα» όπως επιμένουν να τον διαφημίζουν οι Αμερικανοί, τότε οι Σίξερς έχουν τα φόντα να είναι στην πρώτη πεντάδα της Ανατολής. Αν όχι, τότε μάλλον θα υποχωρήσουν μαζί του.

Πρόβλεψη: Πρέπει να είναι πλέι οφς, αλλά είναι πολλές οι καλές ομάδες που βράζουν στο ίδιο καζάνι στην Ανατολή. Δεν μπορεί τώρα κανείς να υπολογίσει αν στο τέλος της σεζόν θα είναι θηρευτής ή θήραμα. Ίσως στα μισά της σεζόν θα έχει φανεί αυτό. Όμως, αν μπουν θα πρέπει να είναι χαρούμενοι και αν περάσουν από τον πρώτο γύρο θα είναι σε κάθε περίπτωση επιτυχία. Εκεί ήταν και πέρσι, θέλουν το κάτι παραπάνω, αλλά δεν είναι εύκολο, φέτος είναι πιο δύσκολα τα πράγματα.

ΤΟΡΟΝΤΟ ΡΑΠΤΟΡΣ

Οι ίδιοι θεωρούν ότι θα παλέψουν για την 8η θέση της Ανατολής, την τελευταία που οδηγεί στα πλέι οφς. Και θεωρούν ότι μπορούν να τα καταφέρουν. Δεν είμαι τόσο σίγουρος, αλλά ας δώσουμε στον Ντουέιν Κέισι το benefit of a doubt. Συνεχίζουν να είναι η πιο ευρωπαϊκή ομάδα του NBA, με τους Αντρέα Μπαρνιάνι, Λίνας Κλέιζα, Χοσέ Καλντερόν και Γιόνας Βαλανσιούνας να μην απλώς μέλη του ρόστερ, αλλά τα κλειδιά.

Στον άσο υπάρχει ο Κάιλ Λόουρι, ο ΝτεΜαρ ΝτεΡόζαν στο «2», ο Λάντρι Φιλντς μπροστά από τον Κλέιζα, αλλά και οι Αμίρ Τζόνσον, Άλαν Άντερσον, Τζον Λούκας, Άαρον Γκρέι μεταξύ άλλων στο ρόστερ. Είναι εμφανές ότι Μπαρνιάνι, Κλέιζα και Βαλανσιούνας θα είναι κλειδιά. Ιδίως ο τελευταίος είναι από του πιο συζητημένους παίκτες στο φετινό NBA και όλοι περιμένουν να δείξει το τεράστιο ταλέντο του. Ίσως αργήσει λίγο, αλλά νομίζω ότι θα το κάνει.

Πρόβλεψη: Αν ο Βαλανσιούνας γίνει από νωρίς ο σέντερ που όλοι περιμένουμε ότι θα γίνει στην καριέρα του, αν ο Κλέιζα μπει καλά, ο Μπαρνιάνι συνεχίσει στους περσινού ρυθμούς και οι Αμερικανοί στο 1-3 δεν κάνουν κακή χρονιά, όντως, οι Ράπτορς θα παλέψουν για θέση στα πλέι οφς. Αλλιώς πολύ δύσκολα θα βρεθούν εκεί.


Central

ΣΙΚΑΓΟ ΜΠΟΥΛΣ

Ξεκάθαρα ένα από τα ερωτηματικά της σεζόν. Έχουν πολύ καλή ομάδα, αλλά τους λείπει το νούμερο 1 τους, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Ο καταστροφικός τραυματισμός του Ρόουζ θα τον αφήσει έξω μέχρι τον Φλεβάρη σίγουρα, ίσως και περισσότερο. Πού μπορούν να είναι ως τότε οι Μπουλς; Πόσο καλύτεροι μπορούν να γίνουν στο μέσο της σεζόν με τον Ρόουζ; Αν ο Ρόουζ γυρίσει λίγο πριν τα πλέι οφς, θα είναι στην οκτάδα; Μπορεί μετά να κάνει τη διαφορά αν οι Μπουλς αρχίσουν από την 7η ή 8η θέση; Σε τι κατάσταση θα επιστρέψει;

Ερωτηματικά πολλά, πονοκέφαλος μεγάλος για τον Τομ Θίμποντο που ξέρει ότι στην καλύτερη περίπτωση θα δει τον αστέρα του τέλη Γενάρη στα παρκέ, στη χειρότερη μπορεί να μην τον δει και καθόλου κατά τη διάρκεια του 2012-13. Με τον Ρόουζ οι Μπουλς είναι από τις καλύτερες ομάδες του NBA. Χωρίς τον Ρόουζ;

Κερκ Χάινριχ, Μαρκί Τιγκ στον άσο, Ριπ Χάμιλτον, Μάρκο Μπελινέλι, Νέιτ Ρόμπινσον, Λούολ Ντενγκ, Τζίμι Μπάτλερ, Γιοακίμ Νοά, Κάρλος Μπούζερ, Τάι Γκίμπσον, αλλά και Ναζρ Μοχάμεντ, Βλαντιμίρ Ραντμάνοβιτς, είναι το υλικό με το οποίο θα κληθεί ο Θιμποντό να δουλέψει. Σύμφωνα με την ομάδα περιμένουν τον Ρόουζ περίπου τον Φλεβάρη και νιώθουν ότι μπορούν στα πλέι οφς να γυρίσουν τη χρονιά υπέρ τους. Θα έχει σίγουρα τεράστιο ενδιαφέρον να το παρακολουθήσουμε.

Πρόβλεψη: Ορκισμένοι, ακόμα θυμωμένοι από την ατυχία τους πέρσι στα πλέι οφς, ο Θιμποντό ξέρει ότι αν έχει την ομάδα περίπου στο 50% όταν γυρίσει ο Ρόουζ και ο ηγέτης του είναι καλά, μπορεί να τρελάνει κόσμο φέτος. Όμως, από αυτό το «αν», αν ο Ρόουζ είναι καλά, εξαρτάται όλη η χρονιά των Μπουλς. Αλλιώς κινδυνεύουν να μείνουν και εκτός πλέι οφς.

ΚΛΙΒΕΛΑΝΤ ΚΑΒΑΛΙΕΡΣ

Εννιά παίκτες από το ρόστερ του Μπάιρον Σκοτ είναι 24 ετών ή μικρότεροι,
13 είναι 26 ετών ή μικρότεροι. Οι Καβαλίερς μάλλον θέλουν περισσότερο χρόνο. Και μάλλον θα τον έχουν. Ο Κάιρι Έρβινγκ περιμένω φέτος να καταξιωθεί ως ένας από τους 15-20 καλύτερους παίκτες στη λίγκα (και το λέω για να είμαι… καλυμμένος, έχει τα φόντα να ανέβει στην πρώτη πεντάδα και θα το κάνει σύντομα), οι οπαδοί θα πηγαίνουν να βλέπουν αυτόν και θα περιμένουν τη χρονιά που θα τους οδηγήσει ψηλά. Δεν θα αργήσει να είστε σίγουροι.

Μεγάλη κουβέντα έχει ανοίξει γύρω από τον Ντιόν Ουέιτερς, ο οποίος ή θα μαγέψει ή θα εκνευρίσει πολύ κόσμο στο ξεκίνημα, μέση λύση δεν υπάρχει. Αλλά Αλόνζο Γκι, Άντερσον Βαρεζάο, Τρίσταν Τόμπσον, Τζον Λεούρ, Ομρί Κάσπι, Ντάνιελ Γκίμπσον, Τζέρεμι Πάργκο, Ντόναλντ Σλόαν, Τάιλερ Ζέλερ, Σι Τζέι Μάιλς είναι μερικοί από αυτούς που συνθέτουν το σούπερ νεανικό, ταλαντούχο και ελπιδοφόρο ρόστερ των Καβαλίερς. Απλώς δώστε τους 1-2 χρόνια ακόμα.

Πρόβλεψη: Να μπουν πλέι οφς; Θα είναι σίγουρα έκπληξη και μάλιστα μεγάλη. Μάλλον δεν θα τα καταφέρουν, έτσι λέει η λογική. Αλλά κάθε αγώνας για την ομάδα του Σκοτ θα είναι κάτι σαν ένα ματς πιο κοντά στην ωριμότητα. Μπορεί να μην… πήραν πρωτάθλημα πριν τον ΛεΜπρον, αλλά η ανάκαμψη δείχνει να βρίσκεται στο βάθος, δεν υπάρχει πια μόνο μαύρο στο τούνελ.

ΝΤΙΤΡΟΪΤ ΠΙΣΤΟΝΣ

Η χρονιά του μεγάλου «αν».
Αν ο Αντρέ Ντράμοντ είναι το στοίχημα που θα κερδίσει ο Λόρενς Φρανκ, αν φτιάξει μια σοβαρή φροντ λάιν με τον Γκρεγκ Μονρό, τότε με το ελεύθερο χώρο στο σαλαρι καπ που θα έχουν του χρόνου, οι Πίστονς κοιτούν μπροστά τους στην πιο ελπιδοφόρα σεζόν από το… 2005. Το ρόστερ τους, κακά τα ψέματα, δεν πρόκειται να συγκινήσει κανέναν.

Ο Μπράντον Νάιτ με τον Ουίλ Μπάινουμ, ο Ρόντνι Στάκι, ο Ταϊσόν Πρινς, ο Κόρεϊ Μαγκέτι, ο Κάιλ Σίνγκλερ μετά από μια καλή χρονιά στην Ευρώπη, ο Τζέισον Μαξίελ, με τον Γιόνας Γερέμπκο και τον Τσάρλι Βιλανουέβα.

Πρόβλεψη: Δεν νομίζω ότι θα μπουν πλέι οφς, υπάρχουν ομάδες με πολύ καλύτερα ρόστερ, πιο έτοιμες, πιο ταλαντούχες και πιο δυνατές. Αν το έκαναν θα ήταν τρελή επιτυχία, αλλά δεν θα το κάνουν. Όμως, είπαμε, αν τους βγει το «αν» των ψηλών, ίσως του χρόνου να έχουμε κάτι να κινείται στο Ντιτρόιτ ξανά…

ΙΝΤΙΑΝΑ ΠΕΪΣΕΡΣ

Δεν είναι στρωμένα όλα με ροδοπέταλα στην Ιντιάνα.
Μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για τη 3η της Ανατολής πέρσι. Αλλά το καλοκαίρι που μας πέρασε οι Πέισερς έβαλαν μόνοι τους το κεφάλι τους κάτω από την γκιλοτίνα. Θα μου πείτε, είναι άσχημο μια ομάδα να στηρίζεται στα δικά της τα παιδιά; Όχι, βεβαίως και όχι. Αλλά με τον τρόπο που κινήθηκε το καλοκαίρι αλλά όταν η καλύτερή σου «μετεγγραφή» το καλοκαίρι είναι ο Ντόνι Ουόλς, τότε είναι σα να έχεις πάρει μια ντουντούκα και να φωνάζεις σε όλο το NBA: «αναζητάω την υπέρβαση μέσα από τη βελτίωση όσων ήδη έχω». Και αυτό σημαίνει απαιτήσεις και άγχος στις πλάτες μιας ομάδας που ίσως πέρσι έφτασε στα όριά της.

Τζορτζ Χιλ, Πολ Άντερσον, Ντάνι Γκρέιντζερ, Ντέιβιντ Ουέστ, Ρόι Χίμπερτ, αλλά και Ντι Τζέι Όγκουστιν, Τάιλερ Χάνσμπρο, Ιάν Μαϊνμί, Τζέραλντ Γκριν, Λανς Στίβενσον, οι Πέισερς έχουν πολύ καλό ρόστερ, δεμένο ρόστερ, έτοιμο. Σίγουρο για τον εαυτό του, ρόστερ που δεν θα χαρίσει κάστανο σε κανέναν όλη τη χρονιά. Το θέμα είναι ως πού φτάνει το χέρι του, όχι αν θα μπορέσει να το απλώσει.

Πρόβλεψη: Αν καταφέρουν πάλι να είναι 3οι στην Ανατολή θα είναι ξεκάθαρα επιτυχία. Στα πλέι οφς, μια πορεία όπως πέρσι (ως τον δεύτερο γύρο) θα είναι καλή, δεν είμαι πεισμένος ότι έχουν το ειδικό βάρος για κάτι περισσότερο. Αν μείνουν εκτός πλέι οφς θα είναι αποτυχημένοι, αν προχωρήσουν μετά τον δεύτερο γύρο θα μιλάμε για έκπληξη ολκής. Μετά είναι… ο τελικός Ανατολής για όσους δεν το κατάλαβαν αμέσως.

ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ

Πέρσι έφτασαν έξω από την πόρτα των πλέι οφς, στην 9η θέση της Ανατολής. Φέτος, αρκετοί από εκείνους που ήταν πιο κάτω τους πέρσι είναι ξεκάθαρα καλύτεροι από πέρσι, ενώ από τους… από πάνω, Μάτζικ και Μπουλς είναι χειρότεροι (λόγω Ρόουζ). Δηλαδή πάλι για μια οριακή χρονιά μιλάμε. Ο Σκοτ Σκάιλς έχει κάποια καλά υλικά στα χέρια του, Μπράντον Τζένινγκς, Μόντα Έλις, Μάικ Ντανλίβι, Ντρου Γκούντεν, Σάμουελ Ντάλεμπερτ, Ερσάν Ιλιασόβα, Ντορόν Λαμπ, Έκπε Ούντο, Τζολ Πρζίμπιλα, Μπένο Ούντριχ, Εμπά α Μουτέ.

Δεν έχει πια τον Μπόγκουτ
(στη θέση του ήρθε ο Έλις) και σύμφωνα με τον Ντον Νέλσον ήταν λάθος. Ο Μπόγκουτ είναι επιρρεπής σε τραυματισμούς, αλλά υγιής είναι σέντερ που ξεχωρίζει. Αυτό λείπει φέτος από τους Μπακς. Αλλά ας πούμε ότι δοκιμάζουν… a new approach.

Πρόβλεψη: Θεωρώ ότι και φέτος θα φτάσουν κοντά στα πλέι οφς, αλλά δεν το βλέπω να μπαίνουν μέσα. Θα είναι καλοί, αλλά θα είναι τόσο καλοί ώστε να αφήσουν 8 ομάδες πίσω τους στην Ανατολή; Αν ναι, μαγκιά τους. Αλλά δεν ξεκινούν ως φαβορί αυτή τη μάχη.


Southeast

ΑΤΛΑΝΤΑ ΧΟΚΣ

Λένε ότι ο ορισμός της τρέλας είναι να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά και να περιμένεις διαφορετικό αποτέλεσμα. Ο Ντάνι Φέρι έδειξε να το συμμερίζεται αυτό το καλοκαίρι, αποφάσισε ότι η ομάδα του θα πρέπει να φύγει από το 3-6 της Ανατολής και τον δεύτερο γύρο των πλέι οφς και να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό. Έτσι, Τζο Τζόνσον τέλος. Και νέα αρχή, κάτι διαφορετικό για τους Χοκς.

Καλύτερο; Μπορεί ναι, μπορεί και όχι. Αλλά μια νέα αρχή οπωσδήποτε. Ντεβίν Χάρις, Τζεφ Τιγκ, Κάιλ Κόρβερ, ΝτεΣον Στίβενσον, Αλ Χόρφορντ, Τζος Σμιθ, Ζάζα Πατσούλια, Άντονι Τόλιβερ, Άντονι Μόροου, Άιβαν Τζόνσον, θα προσπαθήσουν με τον προπονητή τους να δείξουν ότι η νέα μέρα στην Ατλάντα είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό θα τους βγει αμέσως, πάντως.

Πρόβλεψη: Θεωρώ ότι θα δυσκολευτούν αρκετά, η μάχη για τα πλέι οφς είναι μεγάλη. Δεν τους βλέπω για την πρώτη τετράδα της Ανατολής, περισσότερο για το 5-8 ή το 9-10. Αν μείνουν εκτός, τότε θα δουν το άσχημο πρόσωπο της ανανέωσης. Η λογική μιλάει 7-9, μάχη ως το τέλος και, αν μπουν στην postseason, ήττα στον πρώτο γύρο.

ΣΑΡΛΟΤ ΜΠΟΜΠΚΑΤΣ

Ένα είναι σίγουρο. Χειρότερα δεν μπορούν να πάνε οι Μπόμπκατς. Ήταν η χειρότερη ομάδα του NBA πέρσι και πάνε να… επαναλάβουν τον «θρίαμβο» και φέτος. Με 7 νίκες όλες κι όλες (έστω στην κουτσουρεμένη σεζόν 2011-12) δεν μπορείς να σκεφτείς ότι θα πας χειρότερα, αλλά και πόσο καλύτερα να ονειρευτείς ότι θα πας; Ο Τζόρνταν κάθε μέρα δημιουργεί όλο και περισσότερα ερωτήματα ως ιδιοκτήτης της ομάδας, η λογική λέει ότι… ετοιμάζει comeback γι’ αυτό αφήνει την ομάδα τόσο γυμνή, για να τη γεμίσει με την παρουσία του. Γελάτε; Μπορεί να ακούγεται αστείο, αλλά άλλη «λογική» εξήγηση για την εικόνα των Μπόμπκατς δεν υπάρχει.

Με νέο προπονητή τον Μάικ Ντάνλαπ στον πάγκο, Ρέιμον Σέσιονς, Μπεν Γκόρντον, Μπισμάκ Μπιγιομπό, Μπρένταν Χέιγουντ, Τάιρους Τόμας, Μπάιρον Μιούλενς, Τζέραλντ Χέντερσον, Κέμπα Ουόκερ στο παρκέ, οι Μπόμπκατς θα παλεύουν σε κάθε ματς γι’ αυτό το άπιαστο ροζ φύλλο.

Πρόβλεψη: Αν είναι η… 2η ή η 3η χειρότερη ομάδα στο NBA φέτος, θα είναι επιτυχία. Για παραπάνω; Θαύμα.

ΜΑΪΑΜΙ ΧΙΤ

Οκ, προσδεθείτε γιατί είμαστε έτοιμοι να πούμε κάτι πρωτοφανές: ναι, η σεζόν που ξεκινά είναι η πρώτη που ο ΛεΜπρον Τζέιμς μπαίνει στο NBA πρωταθλητής. Στα 27 του, πλέον, είναι ο πρωταθλητής της λίγκας, ο «Βασιλιάς» που τόσα χρόνια ήθελε να είναι. Και δεν πρόκειται να δείτε ένα Μαϊάμι κορεσμένο, μην το διανοηθεί αυτό κανείς. Οι λύσεις είναι περισσότερες από τα προβλήματα φέτος, μάλλον σβήστε το αυτό, οι λύσεις είναι… ridiculously περισσότερες από τα προβλήματα που μπορεί όποια ομάδα της λίγκας θα θέσει στους Χιτ φέτος.

Ο Έρικ Σπέλστρα θα έχει μαζί του την παλιά φρουρά τίτλου, ΛεΜπρον Τζέιμς, Ντουέιν Ουέιντ, Κρις Μπος, αλλά και Μάριο Τσάλμερς, Μάικ Μίλερ, Τζέιμς Τζόουνς, Γιουντόνις Χάσλεμ, Σέιν Μπατίερ, Τζολ Άντονι. Ξέχασα κάποιους; Α, ναι… μόνο τους Ρέι Άλεν και Ρασάρντ Λιούις που προφανώς μυρίστηκαν τίτλο και είπαν να περάσουν μια βόλτα. Άλεν (37) και Λιούις (33) μπορεί να είναι γερασμένοι, αλλά πιθανότατα θα έχουν την πιο ξεκούραστη χρονιά της καριέρας του.

Μιλάμε ότι τα ελεύθερα σουτ που θα βρουν μέσα στη σεζόν θα κυμαίνονται στα όρια του γελοίου (πάλι αυτό το ridiculous…), με όλες τις άμυνες να προσαρμόζονται σε Τζέιμς και Ουέιντ. Ο Άλεν θα στήσει τρελά πάρτι στην περιφέρεια και είναι απορίας άξιο πώς αυτοί οι Χιτ μπορούν να χάσουν. Αγώνα. Όχι το πρωτάθλημα.

Πρόβλεψη: Οι περσινοί πρωταθλητές. Το μεγάλο φαβορί για το νο.1 της Ανατολής, οτιδήποτε λιγότερο είναι αποτυχία στην κανονική περίοδο (και εκτός από αποτυχία, τρελή έκπληξη). Είναι το μεγάλο φαβορί για τον τίτλο, μην ξεχνάμε ότι η τριάδα τους είναι στην καλύτερη ηλικία για μπάσκετ, ενώ ο Λιούις θα δώσει λύσεις και ο Άλεν ωριμότητα, εγωισμό, πρωταθλητισμό, τρίποντα, τρίποντα, τρίποντα. Αν χάσουν τον τίτλο θα είναι αποτυχημένοι. Ακόμη κι αν παίξουν στον τελικό με την… Mean Team από το Space Jam. Απλό και ξεκάθαρο.

ΟΡΛΑΝΤΟ ΜΑΤΖΙΚ

Για καθίστε, κάτι δεν πάει καλά εδώ. Δίνεις τον καλύτερο σέντερ στη λίγκα σε μια από τις καλύτερες ομάδες, σε ομάδα που έχει Γκασόλ, Κόμπι, Μπάινουμ, και παίρνεις σε αντάλλαγμα… ό,τι περισσεύει από δύο άλλες ομάδες. Ή δεν ξέρεις τι κάνεις, ή απλώς παράτησες τη σεζόν πριν αρχίσει. Ό,τι κι αν νομίζει κανείς για τους Άρον Αφλάλο, Αλ Χάρινγκτον, Τζος ΜακΡόμπερτς, Νίκολα Βούτσεβιτς (επιμένω ότι είναι παικταράς), δεν είναι Χάουαρντ (ούτε Τζέισον Ρίτσαρντσον) και όντως οι Μάτζικ μοιάζουν να παράτησαν τη χρονιά.

Ο Ζακ Βον θα έχει και τους Τζαμίρ Νέλσον, Χέντο Τούρκογλου, Γκλεν Ντέιβις, Κουέντιν Ρίτσαρντσον, Γκουστάβο Αγιόν, Τζέι Τζέι Ρέντικ, Ε’Τον Μουρ, να δουλέψει. Εντάξει, δεν είναι τόσο… καμένη η γη όσο στους Μπόμπκατς, αλλά δεν μπορούν και να ονειρεύονται για ψηλά οι Μάτζικ.

Πρόβλεψη: Αν μπουν στα πλέι οφς θα είναι επιτυχία. Θα παλέψουν, αλλά δεν βλέπω πώς με τη λογική θα μπουν. Αν ο Βούτσεβιτς κάνει ξεπέταγμα, αν ο Τούρκογλου θυμηθεί τον παλιό του εαυτό, αν ο Αγιόν μπορέσει να χτυπήσει καλά νούμερα. Πολλά «αν» και δύσκολο να βγουν όλα. Το πιθανότερο να είναι εκτός πλέι οφς, ή να παλεύουν ως την τελευταία στιγμή για να ανέβουν στο τρένο. Και να ανέβουν, πάντως, θα κατέβουν στον πρώτο σταθμό.

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΟΥΙΖΑΡΝΤΣ

Πλησιάζεις σε ένα τραπέζι πόκερ. Απέναντί σου είναι ένας παίκτης που ξέρεις ότι πέρσι δεν πήγε καλά. Θες να κάτσεις να του τα πάρεις όλα. Όμως, κάτι σε κρατά. Είναι, μήπως, καλύτερος απ’ ότι πιστεύεις ή παρα-ασχολείσαι με την περίπτωσή του; Ο Ράντι Ουίτμαν και οι Ουίζαρντς έχουν καταφέρει να διχάσουν το NBA. Και δικαιολογημένα.

Οι Ουίζαρντς έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Μπορεί να πάνε… άπατοι, μπορεί όμως να είναι και μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις της σεζόν. Η μαγιά υπάρχει, το θέμα είναι πώς θα πάει ο Τζον Ουόλ, πώς θα τα καταφέρει ο Μπράντλι Μπιλ δίπλα του, τι θα κάνουν οι Νενέ και Εμέκα Οκαφόρ στους ψηλούς. Μαζί τους και οι Έι Τζέι Πράις, Τζόρνταν Κρόφορντ, Τρέβορ Αρίζα, Κέβιν Σεραφάν, Τρέβορ Μπούκερ, Γιαν Βέσελι, Κρις Σίνγκλτον.

Πρόβλεψη: Αν έπρεπε να διαλέξω ένα μαύρο άλογο για τα πλέι οφς θα ήταν οι Ουίζαρντς. Οι πιθανότητες δεν είναι πολλές, αλλά μπορώ να σκεφτώ σενάρια καταστροφικά γι’ αυτούς, αλλά και σενάρια που τους στέλνουν στην postseason. Αν δεν έχουν απρόοπτα θα το παλέψουν.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *