Home / ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ / Τα 45 λεπτά της μπασκετικής τρέλας

Τα 45 λεπτά της μπασκετικής τρέλας

Δημοσιεύτηκε στις 3 Ιουνίου 2007

Είχα αποφασίσει να γράψω για τον τελευταίο ημιτελικό του πρωταθλήματος της Α1 σήμερα, αλλά τελικά έγινε κάτι άλλο, που μου τράβηξε την προσοχή περισσότερο. Αναφέρομαι στην κυκλοφορία των εισιτηρίων για το Ευρωμπάσκετ 2007 της Ισπανίας. Κανείς δεν περίμενε τον πανζουρλισμό που δημιουργήθηκε την Παρασκευή το πρωί, πρώτη ημέρα της διάθεσης των εισιτηρίων.

 

Η διοργανώτρια αρχή είχε αποφασίσει ότι για τα εισιτήρια θα υπάρξουν τρεις περίοδοι πώλησης. Μία μέχρι τις 31 Ιουλίου, μία από την 1η Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου και ακόμα μία την πρώτη ημέρα των αγώνων μέχρι το πρώτο τζάμπολ. Τελικά, απ’ ότι φαίνεται, δε θα υπάρξει… καμία. Ή μάλλον, η περίοδος πώλησης διήρκεσε 45 λεπτά.

Στα 45 αυτά λεπτά (10:00-10:45 το πρωί της Παρασκευής), η ιστοσελίδα της διοργάνωσης δέχτηκε 690.000 επισκέψεις και οι διοργανωτές 80.000 τηλεφωνήματα. Το αποτέλεσμα ήταν να εξαντληθούν όλα τα εισιτήρια από την προημιτελική φάση κι έπειτα (προημιτελικοί, ημιτελικοί, τελικοί, αγώνες κατάταξης) και να περισσεύουν λίγα για τις δύο πρώτες φάσεις της διοργάνωσης.

Ο χαμός αυτός είναι άνευ προηγουμένου για μπασκετική διοργάνωση και καταμαρτυρεί πολλά είναι η αλήθεια. Ο κόσμος βλέπει εδώ και μερικά χρόνια ένα προϊόν που είναι ιδιαίτερα ελκυστικό (την Euroleague εννοώ), η Αργεντινή, η Σερβία, η Ελλάδα και η Ισπανία απέδειξαν ότι οι Ευρωπαίοι παίκτες (και οι… Νοτιοαμερικάνοι) δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τους αστέρες του NBA (ενταγμένοι σε ομάδες), και γουστάρει (ο κόσμος…). Όλοι θα θυμάστε τη γελοιότητα με τα 2 Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα πριν από 6 χρόνια, στην εποχή που το μπάσκετ είχε πέσει στην απόλυτη παρακμή. Στην Ελλάδα δεν βλέπαμε καλά-καλά ούτε τους δικούς μας αγώνες, για Euroleague δεν γίνεται λόγος. Πια, ΕΡΤ και NOVA έχουν το πρωτάθλημα της Α1, NOVA (και από τους χρόνου και ΕΡΤ) έχουν την Euroleague, ενώ σταδιακά έρχονται στην ελληνική τηλεόραση και αγώνες του ULEB Cup (ήδη μέσω NOVA στη συχνότητα του Eurosport). Το μόνο που μένει στο Ελληνικό μπάσκετ είναι να κάνει το επόμενο βήμα και σε επίπεδο ηγεσίας (στη… FIBA Europe), ώστε να μπει πραγματικά στον 21ο αιώνα με ανθρώπους που κατανοούν τις ανάγκες του αθλήματος τη σημερινή εποχή, για να μην πέσει στην παγίδα να σταθεί σε ξεπερασμένες αντιλήψεις και απαρχαιωμένες απόψεις.

Το πακέτο της Euroleague είναι τόσο ελκυστικό, που οι μισοί  (τουλάχιστον) Ευρωπαίοι φίλαθλοι έχουν ξεχάσει το NBA και θεωρούν ότι η Euroleague είναι ανώτερή του. Δε θα διαφωνήσω. Οι καλύτερες ομάδες της στέκονται άνετα στα πλέι οφ του NBA, ενώ το σημείο στο οποίο κερδίζει κατά κράτος το αμερικάνικο πρωτάθλημα είναι το στοιχείο του πάθους. Της άρνησης για την ήττα, του πάθους για τη νίκη. Και το μπάσκετ είναι πάθος.

Πρέπει να ομολογήσω ότι πολύ το χάρηκα όταν είδα πως όλα τα εισιτήρια μιας διοργάνωσης εξαντλήθηκαν μέσα σε 45 λεπτά. Το μπάσκετ επέστρεψε. Άλλωστε, σας το είχαμε προαναγγείλει από την ημέρα της δημιουργίας μας.

Υ.Γ.: Όποιος είδε τον τρόπο που έπαιξαν ο (τραυματίας στη μέση) Μανώλης Παπαμακάριος και ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος στον 5ο αγώνα Άρης-Ολυμπιακός στο Αλεξάνδρειο, κατάλαβε απόλυτα τι εννοούσα πιο πάνω όταν μίλησα για πάθος.

About nikolask11

Check Also

Ομαδική… εμπλοκή σε απίστευτη φάση!

Αδιανόητες σκηνές εκτυλίχτηκαν στο παιχνίδι της Σλοβακίας με το Μεξικό για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U17 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *