Home / ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ / Έξυπνοι ή ώριμοι και ηττημένοι;

Έξυπνοι ή ώριμοι και ηττημένοι;

Δημοσιεύτηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2009
Μετά την ήττα της Ελλάδας από τη Ρωσία η μεγάλη πλειοψηφία, κυρίως, των μέσων και (μέσω αυτών) των φιλάθλων ανέφερε ότι ήταν εντελώς ανώδυνη και ορισμένες φορές η ήττα κάνει καλό. Στην ΕΡΤ, στην προσπάθειά τους να μας πείσουν για το πόσο αδιάφορη βρίσκουν την ήττα, ακούσαμε μέχρι και το απίστευτο «ποτέ καμία ομάδα δεν κέρδισε τέτοιο τουρνουά αήττητη» (αυτό, πέρα από αφελής άποψη είναι και πλήρως λανθασμένη, αφού το 70% των Ευρωμπάσκετ έχει τελειώσει με την πρωταθλήτρια αήττητη, θα επανέλθουμε με αναλυτικά στοιχεία σε αυτό το θέμα μετά τη διοργάνωση)! Αντίθετα, στο Age of Basketball διαφωνήσαμε με αυτήν την άποψη και θα εξηγήσουμε σήμερα ακριβώς το γιατί.

Είναι η γνώμη μας ότι πρέπει να σταματήσει να επαναλαμβάνεται η άποψη ότι μία ήττα σε μαθαίνει. Μία ομάδα που θέλει να χαρακτηρίζεται μεγάλη πρέπει να μάθει να κερδίζει, όχι να χάνει. Να μάθει να κερδίζει υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Να κερδίζει έναν μεγάλο αντίπαλο, μία πιο έμπειρη ομάδα, να κερδίζει και στην κακή της μέρα. Έτσι χτίζει το χαρακτήρα που απαιτείται για να φτάσει στην κορυφή. Στην ήττα το πιο αισιόδοξο που μπορεί να ειπωθεί είναι «να γίνει το πάθημα, μάθημα». Ο λαός μας, όμως, λέει επίσης: «Οι ώριμοι μαθαίνουν από τα λάθη τους, οι έξυπνοι μαθαίνουν από τα λάθη των άλλων». Σε ποια κατηγορία πρέπει να ανήκει μία μεγάλη ομάδα;

Ας περάσουμε τώρα και στο πρακτικό μέρος του θέματος. Πολλοί είπαν ότι η ήττα από τη Ρωσία ήταν εντελώς ανώδυνη και δεν μας προκαλεί κανένα πρόβλημα σε αυτή τη φάση. Βεβιασμένη και ανώριμη άποψη. Γιατί κανείς δε μελέτησε πώς επηρεάζει τα διασταυρώματα στους προημιτελικούς αυτή η ήττα; Το ενδεχόμενο που φοβόμασταν όταν σας λέγαμε ότι ήταν κακή η ήττα από τους Ρώσους, και που ήταν και το πιθανότερο, τελικά επιβεβαιώθηκε (με τη λογική ήταν υπολογίσιμο πριν από τη 2η αγωνιστική). Στον όμιλό μας πρώτα, η Ελλάδα αν κερδίσει τη Γαλλία θα είναι σίγουρα πρώτη. Εάν χάσει, και οι Ρώσοι κερδίσουν τα Σκόπια, θα είναι τρίτη. Για να βγει η Ελλάδα δεύτερη, θα πρέπει να χάσουν οι Ρώσοι από τα Σκόπια. Στον άλλο όμιλο, τα πιθανότερα αποτελέσματα είναι νίκες της Σερβίας επί της Λιθουανίας και της Ισπανίας επί της Πολωνίας. Εάν βγουν αυτά, ό,τι και να γίνει στο Τουρκία-Σλοβενία, η Ισπανία θα είναι τέταρτη (είτε ως τρίτη στην τριπλή ισοβαθμία με Σλοβένους και Σέρβους, είτε ως από κάτω στην ισοβαθμία με Σέρβους). Άρα, εάν επιβεβαιωθούν τα πιθανότερα σενάρια η Ελλάδα θα πέσει ή πάνω στην Ισπανία, ή σε μία από τις Σλοβενία, Τουρκία. Εάν σκεφθείτε ποιον αντίπαλο θα προτιμούσατε από Τουρκία, Σλοβενία, Σερβία, Ισπανία, τότε μάλλον θα αντιληφθείτε ότι η ήττα από τη Ρωσία καθιστά τη συνάντηση με τον προτιμότερο αντίπαλο, τη Σερβία, την πλέον απίθανη.

Στα πιθανότερα ενδεχόμενα, λοιπόν, εάν κερδίσουμε τη Γαλλία, είναι πολύ πιθανό να παίξουμε με την Ισπανία, στην ύστατη προσπάθειά της να γυρίσει την εικόνα της και να κυνηγήσει το στόχο της, ενώ εάν χάσουμε, όχι μόνο θα αντιμετωπίσουμε μία από τις πιο φορμαρισμένες και ισχυρές ομάδες της διοργάνωσης (Τουρκία, Σλοβενία) αλλά και θα προερχόμαστε από τέσσερις μέτριες εμφανίσεις με δύο ήττες. Φυσικά, όλα αυτά είναι σενάρια προς το παρόν και μέσα σε ένα τουρνούα είναι δύσκολο να προβλέψεις ποιος θα αποδειχθεί ο καλύτερος αντίπαλος, αλλά υπάρχει η λογική και το αναμενόμενο και δεν πρέπει να προτρέχουμε να πούμε ότι μία ήττα είναι ανώδυνη πριν διαπιστώσουμε τις συνθήκες που προκαλεί.

ΙΣΠΑΝΙΑ-ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ 84-70
Αναφέρθηκα προχτές στην ΠΓΔΜ ως ανεκδιήγητη, αλλά προφανώς έκανα λάθος. Μία είναι η ανεκδιήγητη ομάδα του τουρνουά, η Λιθουανία. Οι Λιθουανοί μετά το 15-24 του πρώτου δεκαλέπτου, απλώς δεν ξαναμπήκαν στο παρκέ. Το 23-0 του δεύτερου δεκαλέπτου σε διάστημα 7 λεπτών δεν νοείται να το δέχεται ομάδα τέτοιου επιπέδου. Θα συμφωνήσω ότι έχει πρόβλημα στον άσο η Λιθουανία, αλλά στο ρόστερ της διαθέτει μερικούς από τους καλύτερους Ευρωπαίους παίκτες. Είναι αδιανόητο και απαράδεκτο να χάνει έτσι. Η Ισπανία ίσως χρησιμοποιήσει αυτό το ματς ως ξεκίνημα αντεπίθεσης, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί αυτή η εμφάνιση να θεωρηθεί καλύτερη από τις προηγούμενες, αφού απέναντί της είχε μια ανύπαρκτη ομάδα. Χαρακτηριστικό ότι στο τέταρτο δεκάλεπτο η διαφορά ήταν για 8 επιθέσεις στους 16 πόντους (όχι συνεχόμενες) και οι Λιθουανοί δεν μπόρεσαν να τη ρίξουν ποτέ στους 14… παρά μόνο στην εκπνοή. Σε δύο χρόνια έχουν το Ευρωμπάσκετ στην έδρα τους και πρέπει να αλλάξουν πολλά (Μπουτάουτας…) ως τότε. Πάντως, δεν νομίζω ότι οι Ισπανοί θα έχουν εύκολο έργο την Τετάρτη.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ-ΠΟΛΩΝΙΑ 76-60
Οι Σλοβένοι αποδίδουν καλό μπάσκετ, είναι ομάδα καλοστημένη και δείχνουν ότι έχουν μέλλον στη διοργάνωση. Βέβαια, έχουμε πάντα την επιφύλαξη για τα νοκ άουτ σε σχέση με την πρότερη εικόνα τους. Πάντως, με τους Πολωνούς δεν δυσκολεύτηκαν και τώρα πάνε για την πρωτιά με τους Τούρκους. Ο ΒΕΝ επισημαίνει ότι παίζουν ανοδικά σε αντίθεση με την Τουρκία, που παρότι έχει χτίσει χαρακτήρα νικήτριας, δείχνει χειρότερη στο δεύτερο γύρο από τον πρώτο, και τους θεωρεί φαβορί για την πρωτιά με τα ως τώρα δεδομένα. Οι Πολωνοί ήταν αδιάφοροι στον αγώνα, καθώς ακόμη κι αν κέρδιζαν, αν χάσουν από τους Ισπανούς μένουν έξω. Θα έχει ενδιαφέρον ο αγώνας της Τετάρτης ανάμεσα στο φαβορί (πριν τη διοργάνωση) και τους διοργανωτές για μια θέση στην οκτάδα.

ΣΕΡΒΙΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ 64-69παρ.
Το ματς του Ευρωμπάσκετ ως τώρα. Ίσως όχι από πλευράς ποιότητας, αλλά σίγουρα από πλευράς διακύμανσης σκορ. Οι Σέρβοι πρέπει να κατηγορούν μόνο τους εαυτούς τους για την ήττα, καθώς είχαν το ματς μέσα στα χέρια τους. Στα τελευταία 4,5 λεπτά της κανονικής διάρκειας πέτυχαν 3 πόντους από τρίποντο του Τεόντοσιτς και στα 5 της παράτασης έμειναν άποντοι. Χαρακτηριστικό δείγμα αυτό της απειρίας τους και του φόβου τους στα τελευταία κρίσιμα λεπτά που γράφαμε πριν το Ευρωμπάσκετ. Έτσι, οι Τούρκοι δεν τιμωρήθηκαν ούτε για τις 1/10 βολές του Ασίκ, ούτε για το 1/16 εντός παιδιάς του Τούρκογλου, ούτε για το γεγονός ότι πάλι κόλλησαν στην επίθεση. Ο Τούρκογλου δεν είναι σουτέρ ψυχολογίας (ξεκάθαρα), αλλά ηγέτης, γούσταρε να συνεχίσει να σουτάρει και να παίρνει την ομάδα πάνω του, ο Τάνιεβιτς δεν τολμούσε να τον βγάλει, οι συμπαίκτες του δεν τολμούσαν να μην του δίνουν την μπάλα σε κάθε επίθεση για να τη στήνει αυτός και κάπως έτσι φτάσαμε στο 1/16 που είναι από κάθε άποψη υπερβολικό. Πάντως, οι Τούρκοι εξασφάλισαν μία από τις δύο πρώτες θέσεις του ομίλου, ενώ ο Τάνιεβιτς μας πρόσφερε και το «σύστημα του Ευρωμπάσκετ» με την ιδιοφυή κομπίνα που έκανε στα τελευταία 3,5 δευτερόλεπτα της κανονικής διάρκειας του αγώνα, που ήταν σπάνιας μπασκετικής ευφυΐας.

About nikolask11

Check Also

Ομαδική… εμπλοκή σε απίστευτη φάση!

Αδιανόητες σκηνές εκτυλίχτηκαν στο παιχνίδι της Σλοβακίας με το Μεξικό για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U17 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *