Home / Α1 / Νέα χρυσή εποχή

Νέα χρυσή εποχή

Δημοσιεύτηκε 7 Ιουνίου 2007

Η χρονιά βαδίζει προς το τέλος της, με την κορύφωση των play-off, τους τελικούς και αξίζει να σταματήσουμε μια στιγμή και να κοιτάξουμε πίσω μας για να δούμε την πρόοδο που σημείωσε το ελληνικό πρωτάθλημα.

Φέτος, με την εξαίρεση του Μακεδονικού, ήταν μια καλή χρονιά για την Α1 αφού αν κοιτάξουμε τα ρόστερ των ομάδων, σε όλα θα βρούμε παίκτες υψηλού επιπέδου σε ομάδες που το επίπεδο τους μάλλον δεν προδιαθέτει για την παρουσία τους σε αυτές. Κατ’αρχήν, ως χώρα είχαμε την Πρωταθλήτρια Ευρώπης κι ακόμη μια ομάδα στους «8» και μία στους «16» της Ευρωλίγκα. Ομάδες με ρόστερ πολύ δυνατά στο σύνολό τους.

Στον, τέταρτο στην κανονική διάρκεια, Πανιώνιο αγωνίστηκε ο Εντέρ Αρσλάν, παίκτης ξεκάθαρα επιπέδου Ευρωλίγκας ενώ και ο Αντρέ Χάτσον, αν δεν είχε τα προβλήματα τραυματισμών στο παρελθόν, αξίζει να παίζει στην κορυφαία διοργάνωση. Επίσης, ο Περπέρογλου είναι ο πλέον ανερχόμενος Έλληνας παίκτης και ο Ουίνστον ήταν αστέρι στο κολέγιο.

Στον Πανελλήνιο, ο Πελεκάνος έχει θέση, έστω ρολίστα, σε μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα, ο Οικονόμου έχει μεγάλη καριέρα, ο Ράντσιτς (έφυγε στη διάρκεια της χρονιάς) έχει παραστάσεις Ευρωλίγκας, ενώ είχε και για ένα μέρος της χρονιάς τρεις παίκτες που έχουν παίξει NBA, τον Τρεντ, τον Γκολντγουάιρ και τον Εν’Ντζάι.

Ο ΠΑΟΚ συγκέντρωσε αξιόλογους Έλληνες παίκτες (Καλαμπόκης, Αγαδάκος) και καλά ονόματα κοινοτικών (Στσεπάνοβιτς, Πάσαλιτς και Όστοϊτς με συμμετοχές στην Ευρωλίγκα).

Στην, έβδομη, Ολύμπια έπαιζε ο Ουόλς που σίγουρα θα τον δούμε σε υψηλότερου επιπέδου ομάδα, ενώ και ο Πρίντεζης έχει παίξει, και ίσως ξαναπαίξει, Ευρωλίγκα.

Το Μαρούσι είχε δύο από τα καλύτερα φτερά του πρωταθλήματος: Κυρίτση (στην προεπιλογή της Εθνικής) και Σεϊμπούτις (πέρυσι έπαιζε Ευρωλίγκα και είναι στα υπ’ όψιν για Εθνική Λιθουανίας).

Η, ένατη, ΑΕΚ είχε Έλληνες που είναι σχετικά μεγάλα ονόματα, όπως ο Κόμματος, ο Ταπούτος, ο Βετούλας και ο Γκαγκαλούδης.

Η Ολυμπιάδα έφερε στη μέση της χρονιάς τους γνωστούς παίκτες Ντάιαλ και Αλμπάνο. Η, ενδέκατη, ΑΕΛ προσέλκυσε έναν πολύ καλό σκόρερ, τον Άρθουρ Λι, ενώ το δίδυμο ξένων του Αιγάλεω ίσως θα το ζήλευε και ομάδα Ευρωλίγκας (έστω και πρώτου γύρου). Ακόμη και ο Απόλλωνας που υποβιβάστηκε, έφερε – αργά – έναν μεγάλο παίκτη, τον Τζίμι Όλιβερ, αλλά και τον καλό Αμερικάνο Κρις Γκάρνερ και τον Ίβο Γιοσίποβιτς που έχει καλό όνομα στην Ευρώπη.

Ανεξάρτητα από παραγοντισμούς και συμφέροντα που θέτουν εν αμφιβόλω τη φερεγγυότητα των ομάδων, η ουσία είναι ότι η Ελλάδα γίνεται ξανά πόλος έλξης για καλά ονόματα και τα ρόστερ των ομάδων φαντάζουν αρκετά δυνατά. Το φετινό πρωτάθλημα, το καλύτερο των τελευταίων χρόνων, σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας χρυσής εποχής του ελληνικού μπάσκετ.

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *