Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Η βραδιά των φαβορί…

Η βραδιά των φαβορί…

Δημοσιεύτηκε στις 12 Νοεμβρίου 2009
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η 4η αγωνιστική ως τώρα, αν και είναι αλήθεια ότι την 1η ημέρα της επικράτησαν όλα τα φαβορί.

Ο Παναθηναϊκός έκανε περίπατο στην Πολωνία κερδίζοντας άνετα την Προκόμ. Οι «πράσινοι» από την αρχή ξέφυγαν και πήραν μεγάλη διαφορά, η οποία ξεπέρασε τους 20 πόντους. Η διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων ήταν εμφανής και η εμφάνιση του Παναθηναϊκού πλήρως επαγγελματική και σωστή, καθαρίζοντας το ματς όπως έπρεπε στο ξεκίνημα. Η Προκόμ δεν σκέφτηκε καν ότι μπορεί να αλλάξει τη μοίρα της, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο Πατσέσας δεν σκέφτηκε σε κανένα σημείο να παρατήσει το ματς. Ο Λόγκαν έπαιξε 40 λεπτά, ο Γουντς 35 και ο Γιούιν 31. Μάλιστα, Λόγκαν, Γιούιν, Γουντς και Γιάγκλα έκαναν αρκετά καλό παιχνίδι.

Αυτά δείχνουν ότι απλά η διαφορά των δύο ομάδων ήταν πολύ μεγάλη για να υπάρξει έστω ίχνος ντέρμπι. Στο τέλος, μετά το +23, οι «πράσινοι» χαλάρωσαν και δεν έφτασε ούτε το τάιμ άουτ του Ομπράντοβιτς για να τους βοηθήσει να βρουν κίνητρο και ρυθμό σε ένα «τελειωμένο» παιχνίδι. Έτσι, οι Πολωνοί, που έπαιζαν με τους βασικούς ως το τέλος, βρήκαν την ευκαιρία να μειώσουν σε καλά επίπεδα την διαφορά, στους 10 πόντους.

Για τον Παναθηναϊκό πρέπει να πούμε ότι είναι ξεκάθαρο ότι Μπόγρης και Βεργίνης είναι εκτός ροτέισον (μην ξεχνάμε και τις 3 απουσίες) και δεν θα πάρουν χρόνο συμμετοχής φέτος, κάτι που μπορεί να μην είναι τόσο κακό για τον Μπόγρη (πρώτη χρονιά σε κλίμα μεγάλης ομάδας, κέρδος είναι, αρκεί να είναι μόνο 1 χρονιά), αλλά πια θεωρώ ότι είναι καταδικαστικό για τον Βεργίνη που μένει κι άλλο χρόνο εκτός και κάνει συνεχώς βήματα πίσω μετά την πολύ καλή χρονιά του στον ΠΑΟΚ (που αν θυμάστε τον είχε φτάσει σε σημείο να τον συζητάμε για την προεπιλογή της εθνικής), ενώ θα έπρεπε να επιδιώξει ο ίδιος να πάει κάπου να παίξει. Πέραν των δύο, ο Γκόλεματς φαίνεται εκτός κλίματος, λογικό αφού δεν έχει κάνει προετοιμασία, ενώ ο Σερμαντίνι δείχνει τα πολύ καλά στοιχεία που τον ακολουθούσαν και κερδίζει συνεχώς πόντους και χρόνο, ενώ μένει να δούμε τι θέση θα έχει στην ομάδα μετά την επιστροφή Τσαρτσαρή και Μπατίστ. Ο Νίκολας έχει ξεκινήσει τη σεζόν θυμίζοντας τον Νίκολας της Εφές (όπως λέει ο BEN), πλήρως απελευθερωμένος, ενώ ο Φώτσης είναι ο κλασικός Φώτσης (κάθε χρόνο το λέμε), μέχρι να αρχίσουν τα πιο κρίσιμα, είναι χαλαρός.

Το Μαρούσι στο ΟΑΚΑ απογοήτευσε, χάνοντας 3ο παιχνίδι στην έδρα του και ουσιαστικά φτάνοντας πλέον πολύ κοντά στον αποκλεισμό, βλέποντας την πρόκριση να απομακρύνεται. Το πρόβλημα για το Μαρούσι είναι ότι δεν ήταν τόσο κακό, απλά δεν μπόρεσε να είναι ανταγωνιστικό. Χαρακτηριστικά είχε 4 περισσότερα ριμπάουντ, 1 λιγότερη ασίστ, 1 περισσότερο κλέψιμο, ίδια λάθη, ίδιες τάπες και 1 περισσότερο δίποντο με την ίδια ευστοχία. Ισορροπία δηλαδή.

Πού χάθηκε το ματς; Στις 14/24 βολές του Αμαρουσίου και στην πολύ κακή περιφερειακή άμυνα που επέτρεψε το 14/22 τρίποντα (64%) της Κάχα (ποσοστό που ήταν πάνω από 70% μέχρι το τελευταίο τρίλεπτο). Οι Ισπανοί ήταν πολύ εύστοχοι, αλλά σούταραν ως επί το πλείστον τελείως ελεύθεροι.

Είναι σίγουρα πολύ δύσκολο να κερδίσεις μια καλύτερη ομάδα τη βραδιά που έχει 64% στα τρίποντα και 53% στα δίποντα, αλλά αυτά τα ποσοστά κάτι δείχνουν για την άμυνά σου και το πόσο έλεγξες το ματς. Το Μαρούσι επιβαλλόταν να είναι πιο μαχητικό και πιο ανταγωνιστικό. Επίσης, μετά τους τραυματισμούς Αριγκμπάμπου και Κένταλ (με Κάχα) επιβάλλεται να πάρει κοινοτικό ψηλό για τη συνέχεια, αν δεν θέλει να δείξει ότι απλά περιμένει να τελειώσει η σεζόν στην Ευρωλίγκα για να βγάλει την αγγαρεία. Βέβαια, ο Μπαρτζώκας υποσχέθηκε ότι θα πάρει παίκτη.

Στην Ισπανία, η Μπαρτσελόνα δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα απέναντι στη Βιλερμπάν, η οποία είχε ρίξει προειδοποιητική βολή την περασμένη εβδομάδα. Οι Γάλλοι κέρδιζαν με 19 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο τη Σιένα και μπορεί να μην άντεξαν, αλλά έδειξαν πόσο μαχητικοί είναι, οπότε δεν υπάρχει λόγος να πει κάποιος ότι τους υποτίμησε η Μπάρτσα. Μάλιστα, αν οι Ισπανοί δεν είχαν τη… γνωστή βοήθεια, μπορεί τα πράγματα να ήταν πολύ διαφορετικά. Ο Τραορέ με το σκορ ισόπαλο στο 23΄ χρεώθηκε με 3ο φάουλ (επιθετικό), βγήκε και όταν ξαναμπήκε χρεώθηκε αμέσως με 4ο φάουλ ξανά επιθετικό! Έκατσε έξω 4 λεπτά στα οποία ο Σαμνίκ χρεώθηκε με 2 φάουλ (3ο και 4ο) για να πάρει η Μπαρτσελόνα διαφορά 7 πόντων και να φτάσει κοντά στη νίκη. Οι Ισπανοί έχτισαν τη διαφορά όταν οι ψηλοί της Βιλερμπάν ήταν με 4 φάουλ στον πάγκο. Ο Ναβάρο είχε 3/11 τρίποντα (!) και συνολικά 15 σουτ, περισσότερα απ’ όσα οι Λάκοβιτς, Ρούμπιο, Μόρις, Σάντα και Λόρμπεκ μαζί, κάτι που δείχνει την κακή αγωνιστική βραδιά της Μπαρτσελόνα.

Στην Τουρκία, η Σιένα έδειξε ξανά ότι είναι ομάδα κορυφής κερδίζοντας άλλο ένα ματς στο οποίο βρέθηκε πίσω με διψήφια διαφορά (30-19). Από τη στιγμή που πέρασαν μπροστά οι Ιταλοί, οι Τούρκοι αποχαιρέτησαν την υπόθεση νίκη. ΜακΙντάιρ και Ντόμερκαντ στην αρχή, Σάτο και Χόκινς στο τέλος καθάρισαν την μπουγάδα. Και μιας και ο λόγος στη Φενέρ, στο γήπεδο υπήρχαν 1.000 άτομα, την ώρα που στο ΟΑΚΑ το Μαρούσι είχε 2.100 περίπου. Αυτά για να λέμε τα πράγματα όπως είναι.

Σημαντικό το παιχνίδι στην Κροατία, η Τσιμπόνα όχι μόνο κέρδισε τη Ζαλγκίρις, αλλά πήρε και πολύ σημαντική διαφορά σε περίπτωση ισοβαθμίας πρόκρισης. Οι 12 πόντοι του 64-52 είναι πολύ καλή βάση και χτίστηκαν στο τέλος, αφού οι δύο ομάδες ήταν χέρι-χέρι ως το 49-46.

Εύκολη νίκη για την ΤΣΣΚΑ, που επιβεβαίωσε τα προγνωστικά και κέρδισε την Ολίμπια στη Μόσχα. Ο Σισκάουσκας αρχίζει να ανεβαίνει, ο Χριάπα παίζει τελείως απελευθερωμένος κι έφτασε κοντά στο triple-double (10 πόντοι, 8 ριμπάουντ, 8 ασίστ), αλλά η ΤΣΣΚΑ αλλάζει στιλ και ψάχνεται. Απ’ την άλλη, ο Ματ Ουόλς εξακολουθεί να είναι στη ζώνη του λυκόφωτος.

Εύκολη επικράτηση και για τη Μάλαγα στη Γαλλία, με τους Ισπανούς να παίρνουν σχεδόν το καλύτερο δυνατό από τον Ντιν και πολλά από Βελς, Άρτσιμπαλντ και Χιμένεθ. Το «ευρωπαϊκό» κουστούμι της Μάλαγα είναι σοβαρό και δυνατό, όπως το περιμέναμε. Τέλος, η Ρεάλ έκανε σμπαράλια την Όλντενμπουργκ σε ένα ματς που προκάλεσε αίσθηση, καθώς η διαφορά άγγιξε τους 50 πόντους. Η διαφορά των δύο ομάδων στο παιχνίδι απεικονίζεται από τη στατιστική: η Ρεάλ είχε 43 πόντους, 18 ασίστ και 6 κλεψίματα περισσότερα, αλλά και 13 λάθη λιγότερα. Τέτοια ματς είναι σπάνια σε αυτό το επίπεδο, κάτι που φαίνεται και στο συνολικό ranking κάθε ομάδας, όπου η Ρεάλ είχε 148 και οι Γερμανοί 25 (!!!) με τη διαφορά στις 123 μονάδες. Για να καταλάβετε για τι μιλάμε όταν ο Παναθηναϊκός κέρδισε με 35 πόντους την Κίμκι η διαφορά ήταν 61 πόντους στο ranking, ενώ το «123» μπορεί να συγκριθεί μόνο με το 115-9 που έκανε η Σιένα στην Τσιμπόνα την 1η αγωνιστική (το 9 είναι το συνολικό ranking όλων των παικτών της Τσιμπόνα στο ματς…).

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *