Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Batman nights!

Batman nights!

Δημοσιεύτηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2009
Πολύ σημαντική νίκη στη Μόσχα πέτυχε ο Παναθηναϊκός κερδίζοντας τη Χίμκι με 82-87 στην παράταση. Οι «πράσινοι» έτσι ξεμπέρδεψαν με την 3η θέση (αν έχαναν έμπαιναν σε περιπέτειες και ήταν πιθανό να βγουν 3οι) και πλέον θέλουν νίκη και με μισό πόντο με τη Ρεάλ για να βγουν πρώτοι, ενώ αν χάσουν θα τερματίσουν δεύτεροι (όχι βέβαια ότι η κατάταξη στη φάση αυτή είναι καθοριστική).

Η νίκη στη Μόσχα ήταν κάτι παραπάνω από απίστευτη, αφού ο Παναθηναϊκός ως τότε είχε παρουσιάσει τις γνωστές φετινές παιδικές ασθένειες. Τελικά, χρειάστηκε ένα φόλοου του Φώτση (που, πάντως, έκανε επιθετικό φάουλ στον ΜακΚάρτι πριν το άλμα) σε νεκρό χρόνο, για να πάρει ο Παναθηναϊκός δεύτερη συνεχόμενη νίκη με κίνηση του Φώτση πάνω από το στεφάνι!

Η Χίμκι παρουσιάστηκε πολύ δυνατή, όπως άλλωστε έχει δείξει φέτος, και όλοι πίστεψαν ότι πήρε τη νίκη όταν 33 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη προηγήθηκε με 72-65. Για τον τρόπο που αντιμετώπισαν οι παίκτες του Παναθηναϊκού το τελευταίο μισό λεπτό του ματς (πριν την παράταση) τους βγάζουμε το καπέλο, για τον τρόπο που το αντιμετώπισαν οι παίκτες της Χίμκι… πρέπει να γραφτεί βιβλίο με τίτλο «Μπασκετική αυτοχειρία: πώς να χάσετε έναν δικό σας αγώνα σε μισό λεπτό».

Πέραν του χιουμοριστικού μέρος της υπόθεσης, ο Σκαριόλο κατάφερε να χάσει ένα ματς που δεν χάνεται με αλλεπάλληλα λάθη δικά του και των παικτών του. Αυτή η ήττα δεν στοιχίζει στη Χίμκι τίποτα παραπάνω από την ευκαιρία για να παλέψει για τη 2η θέση του ομίλου, καθώς οι Ρώσοι θα προκριθούν σίγουρα. Όμως, κάτι τέτοια ματς είναι που δείχνουν το χαρακτήρα μιας ομάδας.

Βέβαια, βοήθησε και η τύχη, αφού από το 73-70 και μετά η Χίμκι τα έκανε όλα σωστά. Ο Καμπέθας έκανε φάουλ στο κέντρο αφού πρώτο κύλησαν 4 δευτερόλεπτα, οι ψηλοί έκαναν καλά μπλοκ άουτ (το φόλοου του Μπατίστ ήταν καταδικασμένο) αλλά ύστερα ήρθε ο… Μπάτμαν. Ο Φώτσης σε μια σπάνια φάση, μπόρεσε κι ενώ βρισκόταν έξω από το τρίποντο να φτάσει στη ρακέτα και να πετύχει το καλάθι της ισοφάρισης. Η τύχη βοήθησε στο να πάει η βολή του Σπανούλη προς την πλευρά που ήταν ο Φώτσης, η ικανότητα του Έλληνα ψηλού στο να ακολουθήσει απόλυτα την πορεία της και να είναι στην τέλεια θέση την τέλεια στιγμή.

Στην παράταση η Χίμκι ήταν φανερό ότι δεν είχε ψυχολογία, ενώ το αντίθετο συνέβαινε με τον Παναθηναϊκό. Έτσι, το παιχνίδι κρίθηκε εύκολα στο έξτρα πεντάλεπτο. Όμως, μέχρι τότε τα πράγματα δεν ήταν καλά. Ανέφερα πριν τις «φετινές παιδικές ασθένειες» του Παναθηναϊκού, που ούτε στη Μόσχα ήταν όσο καλός θα έπρεπε. Επειδή σε μια σεζόν κοιτάμε πέρα από το λιγότερο σημαντικό αποτέλεσμα της Τετάρτης, ο Παναθηναϊκός φέτος προβληματίζει. Δέχτηκε ξανά ένα σερί 11-0 όταν προηγήθηκε με 59-63 κι έμεινε για 4,5 λεπτά άποντος στο πιο κρίσιμο σημείο του αγώνα. Μπορεί το φινάλε να ήταν εξωπραγματικό και να κέρδισε, όμως η λογική λέει ότι ματς με καλή ομάδα στο οποίο δέχεσαι 11-0 από το 34 ως σχεδόν το 29, το έχεις χάσει. Όπως κι έγινε με Ολυμπιακό και Ρεάλ. Πέμπτη φορά φέτος που ο Παναθηναϊκός χάνει τελείως τον έλεγχο του αγώνα και δέχεται σερί κατά τη διάρκεια του οποίου είναι ανήμπορος να αντιδράσει. Αν έπιανες από τη μύτη τον Ομπράντοβιτς μετά το ματς, θα έσκαγε.

Και κάποιος άλλος θα έσκαγε, του οποίου μάλιστα οι παίκτες δεν έκαναν 1-8 σερί σε 30 δευτερόλεπτα. Ο λόγος για τον Γιούρι Ζντοβτς, ο οποίος χάρισε ατάκα λέγοντας: «οι παίκτες μου έπαιζαν άμυνα σαν κορίτσια, γι’ αυτό αναγκάστηκα να γυρίσω σε ζώνη. Αλλά και πάλι δεν μας βοήθησε».

Αυτή η φράση τα λέει όλα για το ματς στο άδειο ΟΑΚΑ, καθώς το Μαρούσι ήταν πολύ καλύτερο και δίκαια κέρδισε. Ο Μπαρτζώκας ανακατεύει ξανά την τράπουλα τώρα που οι τραυματίες επιστρέφουν και πλέον χαμογελά πιο άνετος, βλέποντας ότι δεν χρειάζεται… να βγάλει τη γλώσσα σε κανέναν από κούραση.

Το Μαρούσι μπήκε πολύ δυνατά, ήλεγξε το ρυθμό απόλυτα, είχε τον Χόμαν σε πολύ καλή μέρα, ο Μαυροειδής ήταν μεστός, Πελεκάνος, Καϊμακόγλου και Λούκας σιγουρεύτηκαν ότι δεν θα έχει περιθώρια η Ολίμπια, οι όμορφες παρουσίες στις δυστυχώς άδειες εξέδρες έδιναν… άλλη νότα στο ματς και η βραδιά κύλησε ευχάριστα. Το Μαρούσι αξίζει αγωνιστικά μεγαλύτερου σεβασμού από τον κόσμο της πόλης (αλλά και τους μπασκετόφιλους γενικότερα), αλλά απ’ την άλλη… είναι σε λάθος πόλη, καθώς έχει έναν πολύ πιο ισχυρό σύλλογο κοντά του. Το Μαρούσι θέλει ήττα της Ρόμα από την ΤΣΣΚΑ και δική του νίκη στη Ρώμη για να αρχίσει να ελπίζει για πρόκριση ξανά.

Από τα άλλα αποτελέσματα ξεχώρισε προφανώς η τρελή νίκη της Προκόμ επί της Ρεάλ. Οι Ισπανοί ήταν σχετικά αδιάφοροι και νωθροί στο ματς, δεν ήλεγξαν το ρυθμό, δεν έκαναν ξέσπασμα, δεν μπόρεσαν να αποδείξουν την ανωτερότητά τους. Έτσι, οι Πολωνοί παλεύουν πια στα ίσια για την πρόκριση με την Αρμάνι, που διέλυσε άνετα την Όλντενμπουργκ με 79-51.

Πιο σημαντική σαφώς ήταν η νίκη της Βιλερμπάν επί της Φενέρ στην Τουρκία, νίκη που μπορεί να φανεί αρκετή στους Γάλλους για να πάρουν την πρόκριση, ακόμη κι αν χάσουν και τα τρία τελευταία παιχνίδια τους. Η Φενέρ ακόμη δεν έχει πρόβλημα, αλλά έχοντας παιχνίδια με Ζαλγκίρις και Τσιμπόνα μπροστά, θα πρέπει να είναι προσεκτική. Τέλος, η Λιέτουβος κέρδισε (όχι εύκολα) την Ορλεάν και η «κόλαση» του δεύτερου ομίλου από την οποία ένας θα αποκλειστεί, καλά κρατεί. Η Λιέτουβος έχει 4-3, η Εφές 3-3 και η Παρτιζάν επίσης 3-3 (οι δύο τελευταίες με ένα παιχνίδι λιγότερο, παίζουν μεταξύ τους την Πέμπτη). Βέβαια, διατηρείται και φέτος η… ισορροπία της μιας γαλλικής ομάδας που δεν κερδίζει με τίποτα. Η Ορλεάν έχει 0-7 φέτος, η Λε Μαν ξεκίνησε με 0-8 πέρσι, η Λε Μαν (ξανά) είχε ξεκινήσει με 0-12 πρόπερσι και η Ευρώπη απορεί για την εμμονή με τις δύο γαλλικές ομάδες στους ομίλους (βέβαια το ακόμη χειρότερο είναι ότι η Ορλεάν πήρε την πρόκριση στα προκριματικά φέτος)…

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *