Home / ΚΥΠΕΛΛΟ / Πώς να… κλέψετε μια ιδέα

Πώς να… κλέψετε μια ιδέα

Δημοσιεύτηκε στις 30 Ιανουαρίου 2010

 

Αντιγράφω πώς προβλήθηκε η είδηση από τις ελληνικές ιστοσελίδες: «Μπορεί η πρώτη πρόταση του Γιώργου Βασιλακόπουλου να απορρίφθηκε από τους αιώνιους, αλλά η δεύτερη έγινε δεκτή και τελικά ο τελικός Κυπέλλου θα διεξαχθεί όχι μεταξύ συγγενών και φίλων, αλλά με μαθητές από σχολεία στις εξέδρες». Η πρώτη πρόταση του Βασιλακόπουλου ήταν «να γίνει ο τελικός είτε στο ΟΑΚΑ είτε στο ΣΕΦ και τα εισιτήρια να διατεθούν μέσω της ΕΟΚ, να είναι ονομαστικά και ο κάθε ενδιαφερόμενος να έχει δικαίωμα αγοράς έως δυο εισιτηρίων» (έκανε και τρίτη πρόταση, να βάλουν υψηλή τιμή στο εισιτήριο για να μην μπορούν να το πάρουν οι συνδεσμίτες, γιατί αν δεν πάει κανείς ξανά σε γήπεδο μπάσκετ προφανώς δεν θα γίνουν επεισόδια ποτέ ξανά). Δηλαδή, μάθαμε από τουλάχιστον τα μισά σάιτ ότι ο Βασιλακόπουλος… έσωσε ξανά το μπάσκετ, με την «ανατρεπτική» και «πρωτοποριακή» του ιδέα, χωρίς να υπάρχει καν αναφορά στο άρθρο ποιου πραγματικά ήταν η ιδέα.

Βέβαια, όσοι έχουν λίγη συνέπεια λόγων, όσοι δεν πάσχουν από Αλτσχάιμερ (επιλεκτικό ή μη) και θυμούνται τι έγινε… πριν 5 μέρες, όσοι δεν γράφουν για να κάνουν εκδούλευση σε συγκεκριμένους και όσοι θέλουν να αποδώσουν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, θα θυμηθούν την πρόταση του ΠΣΑΚ στις 21 Ιανουαρίου:

«Δυστυχώς τα δύο τελευταία χρόνια γινόμαστε όλοι μάρτυρες ενός πολεμικού κλίματος στο κλειστό του Ελληνικού με παρόντες δύο στρατούς ετοιμοπόλεμων οπαδών. Για αυτό το λόγο ο Σύνδεσμός μας με κοινοποίηση προς τους εμπλεκόμενους φορείς (ΕΟΚ, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΣΕΠΚ) προτείνει την αλλαγή στον τρόπο της διάθεσης των εισιτηρίων του μεγάλου τελικού της 20ης Φεβρουαρίου.

Ο Π.Σ.Α.Κ προτείνει την αλλαγή στον τρόπο διάθεσης των εισιτηρίων του τελικού Κυπέλλου Ελλάδος σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστούν φαινόμενα βίας αλλά και να μετατραπεί ο τελικός σε μία πραγματική γιορτή όπως ακριβώς του αξίζει, με ένα γήπεδο γεμάτο από φιλάθλους του μπάσκετ, όπου αθλητές, προπονητές και όλοι οι παρευρισκόμενοι δεν θα χρειάζεται να ανησυχούν για τη σωματική τους ακεραιότητα. Συγκεκριμένα, σας καταθέτουμε, επίσημα, την πρόταση όλα τα εισιτήρια του τελικού Κυπέλλου Ελλάδος να είναι ονομαστικές αριθμημένες προσκλήσεις, οι οποίες μετά από συνεννόηση θα μοιραστούν μέσω της ΕΟΚ και του Π.Σ.Α.Κ σε ακαδημίες, σε σχολεία και σε ανθρώπους του μπάσκετ» (δηλαδή και η πρώτη ιδέα του Βασιλακόπουλου περί ονομαστικών εισιτηρίων, πάλι από τον ΠΣΑΚ προήλθε…).

Τι είχε προτείνει ο ΠΣΑΚ; Να γίνει ο τελικός ενώπιον μαθητών από σχολεία και παιδιών από ακαδημίες του μπάσκετ. Πώς απάντησε η ΕΟΚ τότε;

«Θα πρέπει να σας επισημάνουμε δυστυχώς για μια ακόμη φορά ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η προσπάθεια του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου σας να υπερβαίνει ρητές και συγκεκριμένες αρμοδιότητες που το νομικό πλαίσιο του αθλήματος του παραχωρεί και να επεμβαίνει, άμεσα ή έμμεσα, σε θέματα που ανήκουν στην αποκλειστική δικαιοδοσία της ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.

Για τους λόγους αυτούς είμαστε υποχρεωμένοι να σας επιστρέφουμε ως απαράδεκτο το ως άνω έγγραφο».

Όμως, μία εβδομάδα μετά, η ΕΟΚ παρουσιάζεται στη σύσκεψη για τον τελικό με την τρομερή και… δική της ιδέα να μοιραστούν τα εισιτήρια του τελικού σε παιδιά, παίρνει τα εύσημα ο Βασιλακόπουλος και όλοι επικροτούν… τη διορατικότητά του.

Την οποία προφανώς και δεν είχε 7 ημέρες νωρίτερα όταν απέρριψε «ως απαράδεκτη» την πρόταση του ΠΣΑΚ και την επέστρεψε.

Δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν. Ή οι μεγάλες κεφαλές του μπάσκετ, μετά την… απόρριψη το σκέφτηκαν και είδαν ότι η ιδέα του ΠΣΑΚ ήταν όντως πολύ καλή και κάτι που επειγόντως χρειαζόταν το ελληνικό μπάσκετ (το τραγελαφικό με 600 άτομα στον τελικό να δέρνονται ήταν βέβαια ελληνική πρωτοτυπία, αλλά δεν βοηθούσε ιδιαίτερα) και αποφάσισαν να… ακυρώσουν τους εαυτούς τους και να παραδεχτούν ότι για ακόμη μία φορά έβγαλαν ανακοίνωση προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που βοηθάει το μπάσκετ χωρίς να σκεφτούν, ή το είχαν σκεφτεί κι αυτοί ότι κάτι έπρεπε να γίνει στον τελικό, αλλά όταν είδαν την επιστολή του ΠΣΑΚ θεώρησαν ότι έπρεπε να διαφωνήσουν, απλά και μόνο για να διαφωνήσουν επειδή την επιστολή την έστειλε ο… κακός ΠΣΑΚ (το 3ο σενάριο λέει ότι δεν τη διάβασαν καθόλου, είδαν «ΠΣΑΚ», έβγαλαν φλύκταινες και την απέρριψαν).

Τώρα, πώς από αυτό φτάσαμε στο «η δεύτερη ιδέα του Βασιλακόπουλου έγινε δεκτή» εγώ δεν μπορώ να το ξέρω ούτε να το κατανοήσω. Σαν να είχε δημοσιευτεί η επιστολή του ΠΣΑΚ σε άλλη χώρα ή σε… ένα παράλληλο σύμπαν και όχι στα δικά μας ειδησεογραφικά μέσα.

Βέβαια, το πρωί της ημέρας που ο Βασιλακόπουλος είχε αυτός τη… φώτιση και την πρωτότυπη ιδέα να προτείνει τελικό με μαθητές από σχολεία, ο ΠΣΑΚ ανάρτησε στην ιστοσελίδα του επιστολές (και e-mail) από το Κ.Κ.Ε. και τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α, από διευθυντές σχολείων, από μαθητές, αλλά και ενήλικες φίλους του μπάσκετ, οι οποίοι σχολίαζαν αρνητικά την κίνηση της ΕΟΚ να περιγράψει ως «απαράδεκτη» την επιστολή του ΠΣΑΚ, αλλά και επικροτούσαν την ιδέα του Συνδέσμου Παικτών. Μάλλον όλοι αυτοί σχολιάζουν κάτι ανύπαρκτο, αφού η συγκεκριμένη ιδέα ήταν… της ΕΟΚ, όπως μάθαμε την Πέμπτη! Αφού περάσω με μία πρόταση την αλγεινή εντύπωση που μου έκανε το γεγονός ότι ΠΑ.ΣΟ.Κ και Ν.Δ., δηλαδή τα δύο κόμματα κυβέρνησης που κατ’ εξοχήν «πολεμούν» τη βία τόσα χρόνια λόγω της θέσης τους, αδιαφόρησαν πλήρως για το θέμα, θα κλείσω το ζήτημα λέγοντας ότι είμαι χαρούμενος που τουλάχιστον η ΕΟΚ, ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός αποφάσισαν να δεχτούν την πρόταση του ΠΣΑΚ και να δείξουν καλή διάθεση να κάνουν έστω κι ένα μικρό βήμα προς την κατεύθυνση της λύσης του προβλήματος βίας στην Ελλάδα.

Ο ΠΣΑΚ, μετά την… «επιστροφή ως απαράδεκτο», αντί να ρίξει λάδι στη φωτιά ξεγυμνώνοντας την Ομοσπονδία για την ακαταλληλότητά της και την αδιαφορία της (όπως φάνηκε από την απάντησή της) να βοηθήσει το ελληνικό μπάσκετ στην ουσία των προβλημάτων του, προτίμησε να στείλει δεύτερη επιστολή προτείνοντας τα τρία επόμενα χρόνια να γίνουν οι τελικοί στην επαρχία (εκτός Θεσσαλονίκης) και να οριστούν από τώρα οι έδρες. Θεωρώ ιδιαίτερα θετική κίνηση αν οι τελικοί πάνε στην επαρχία (βέβαια, ο Βασιλακόπουλος είπε το αμίμητο: «η επαρχία μου έχει πει ότι δεν θέλει τελικό», προφανώς εννοώντας ότι… τον πήρε τηλέφωνο…), αρκεί να μην δοθούν εισιτήρια στις δύο ομάδες, αλλά να μοιραστούν με συγκεκριμένο τρόπο στην εκάστοτε πόλη και όχι στους συνδέσμους των ομάδων εκεί.

Είναι καιρός να βγάλουμε τους οργανωμένους στρατούς έξω από το μπάσκετ, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι για ένα διάστημα θα παρακολουθούν αγώνες από κοντά μόνο τα παιδιά. Μάλιστα, θα ήταν πολύ καλύτερο αν αντί για τις αστείες τιμωρίες της μίας αγωνιστικής για τα επεισόδια, οι τιμωρίες αφορούσαν πολύ περισσότερες αγωνιστικές, αλλά αντί για κεκλεισμένων των θυρών οι ομάδες υποχρεώνονταν να μοιράζουν όλα τα εισιτήριά τους σε σχολεία. Ή, ακόμα καλύτερα; Να μπουν, επιτέλους, κάποιοι κάφροι φυλακή, να δημιουργηθούν «μαύρες λίστες» με άτομα που θα απαγορεύεται να ταξιδεύουν εκτός Ελλάδας σε περιόδους μεγάλων διοργανώσεων και αγώνων, και να ξέρουν οι υπόλοιποι ότι το ίδιο θα γίνει και γι’ αυτούς, να μπουν κάμερες στα γήπεδα, να μπουν εξοντωτικά πρόστιμα ώστε οι ομάδες να ενδιαφερθούν επιτέλους πραγματικά, για να τελειώσει αυτή η ξευτίλα μια και καλή.

About nikolask11

Check Also

Απίθανη πράσινη πρόκριση!

Καθηλωμένους μας κράτησε το πρώτο «αιώνιο» ντέρμπι της σεζόν, για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *