Home / ΚΥΠΕΛΛΟ / Το πρώτο «αίμα»

Το πρώτο «αίμα»

Η Δευτέρα είναι η προπαραμονή των Χριστουγέννων, αλλά για τους μπασκετικούς σημαίνει ένα γεγονός αρκετά πρώιμο. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός θα συγκρουστούν (19:30, ΔΤ) με φόντο μακρινό την πρώτη κούπα της χρονιάς. Το Κύπελλο Ελλάδας μπορεί να είναι στους ημιτελικούς του, αλλά η λογική λέει ότι το ζευγάρι θα παίξει πρόωρο τελικό. Ποιος, άλλωστε, πιστεύει ότι ο νικητής του ζευγαριού θα ηττηθεί στον τελικό;

Η κατάσταση είναι λίγο διαφορετική από άλλες σεζόν, στο background του αγώνα θα υπάρχει μόνο πράσινο χρώμα, μιας και το ματς είναι στο ΟΑΚΑ και μόνο με οπαδούς του Παναθηναϊκού. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα… τελειώσει ο αγώνας χωρίς παρατράγουδα, αφού δεν θα συναντηθούν οι οπαδοί των δύο ομάδων. Χωρίς, βέβαια, να παίρνει κανείς όρκο για το θέμα.

Τι να περιμένουμε από τον ημιτελικό;
Πρώτα απ’ όλα, τα κλασσικά τετριμμένα ότι είναι ένα ματς, 40 λεπτά, όπου οτιδήποτε μπορεί να συμβεί. Τα λέμε κάθε φορά, αλλά έτσι είναι, άλλωστε γι’ αυτό και γράφονται τόσο πολύ. Άλλη εξέλιξη θα είχε στην παρούσα φάση μια σειρά στις 3 νίκες και άλλη ένα και μόνο παιχνίδι.

Από εκεί και πέρα, σίγουρα τα όσα έχουμε μέχρι τώρα δει στη σεζόν θα παίξουν το ρόλο τους. Οι δύο «αιώνιοι» έχουν ήδη συναντηθεί μια φορά, στην 1η αγωνιστική του πρωταθλήματος, όταν ο Ολυμπιακός κέρδισε με 55-45 στο ΣΕΦ.

Από τότε οι «ερυθρόλευκοι» έχουν 20-0 σε Α1 και Ευρωλίγκα, ενώ οι «πράσινοι» 14-6 στις δύο διοργανώσεις. Μέχρι τώρα ο Ολυμπιακός μοιάζει πιο έτοιμος για το παιχνίδι, αλλά και να έχει βρει καλύτερες ισορροπίες ως τώρα. Ένα «αιώνιο» ντέρμπι έχει πάρα πολλές ιδιαιτερότητες, πόσο μάλλον ένα νοκ άουτ «αιώνιο» ντέρμπι, αλλά αφήνοντάς τες στην άκρη για λίγο, αυτό είναι ένα ματς με φαβορί και αουτσάιντερ.

Το πόσο μπορούν οι ιδιαιτερότητες και το γεγονός ότι ο αγώνας θα γίνει στο ΟΑΚΑ να ισορροπήσουν την κατάσταση, θα το μάθουμε τη Δευτέρα.

Πέραν αυτών ο Ολυμπιακός μέχρι στιγμής μοιάζει πιο έτοιμος να έχει βρει καλύτερες ισορροπίες στη σεζόν. Οι «ερυθρόλευκοι», εκτός του ότι είναι αήττητοι, είναι μια ομάδα που δείχνει να μην επηρεάζεται από 1-2 απουσίες σε κάθε ματς, από τις συνθήκες του αγώνα ή από έναν αντίπαλο που θα βρίσκεται σε ιδιαίτερη μέρα. Έχει ανατρέψει διαφορές με κάθε τρόπο και σε πολλούς αγώνες φέτος, με αυτό να είναι βασικό δείγμα του πόσο μεγάλη αυτοπεποίθηση νιώθουν οι «ερυθρόλευκοι».

Ο Ολυμπιακός μέχρι τώρα μοιάζει να μην μπορεί να χάσει, βρίσκει σε κάθε ματς τον τρόπο που απαιτείται για να κερδίζει, ακόμα και τις βραδιές που δεν είναι σε καλή κατάσταση.

Απ’ την άλλη, ο Παναθηναϊκός μοιάζει να είναι αρκετά εύθραυστος ακόμα. Δυσκολεύεται να ελέγξει τον αντίπαλο, η επίθεσή του μοιάζει αρκετές φορές μονοδιάστατη, ενώ σε πολλά παιχνίδια εξαρτάται πολύ από το τρίποντο.

Οι τραυματισμοί (και οι τιμωρίες) είναι ένα άλλο κεφάλαιο για τις δύο ομάδες φέτος. Ο Ολυμπιακός είναι πιο δεμένη ομάδα, ξεπέρασε αναίμακτα και τους τραυματισμούς του Σίμονς και του Πετγουέι, και την απουσία του Λο, αλλά και τις τιμωρίες των Μπέγκιτς και Πρίντεζη. Και δεν είναι λίγο, οι «ερυθρόλευκοι» κλήθηκαν να παίξουν αγώνα και χωρίς τα 3/5 των ψηλών που είχαν υπολογίσει για τη σεζόν.

Απ’ την άλλη, ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τόσο εύκολα τους τραυματισμούς. Το γεγονός ότι ο Ούκιτς μπήκε στη σεζόν τραυματίας, άλλαξε εν πολλοίς τις ισορροπίες που είχαν οι «πράσινοι» στο μυαλό τους. Ο Διαμαντίδης επωμίστηκε μεγάλο βάρος οργανωτικά και ίσως έπαιξε κι αυτό ρόλο στο γεγονός ότι δεν μπόρεσε να βρει ρυθμό στην επίθεση. Ουσιαστικά σκοράρει μόνο από το τρίποντο και όχι με συνεπή ποσοστά σε κάθε ματς. Βεβαίως, πρόκειται για τον αστέρα της ομάδας, οπότε μαζί του «νοσεί» επιθετικά και η υπόλοιπη ομάδα.

Ο τραυματισμός του Λασμ ήρθε και αυτός σε άσχημο χρονικά σημείο, τη στιγμή που ο Μπατίστ δεν έχει δείξει ότι μπορεί να βοηθήσει, ενώ ο Φώτσης μοιάζει εκτός επιθετικής λογικής της ομάδας, ή, αλλιώς, εκτός συστημάτων. Οι μόνες φάσεις που παίρνει προσπάθεια ουσιαστικά είναι σουτ τριών πόντων. Και μέσα σε όλα, ήρθε και ο τραυματισμός του Μασιούλις, του πιο φορμαρισμένου παίκτη του Παναθηναϊκού, για να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Ο Ολυμπιακός μοιάζει να έχει δέσει πολύ ωραία τη σχέση της φροντ λάιν του με την περιφέρεια, ο Ντάνστον παίζει τεράστιο ρόλο σε αυτό τελειώνοντας με μεγάλη ευκολία φάσεις και κάνοντας τη διαφορά στην άμυνα. Οι ψηλοί του ελέγχουν την κατάσταση στη ρακέτα στα περισσότερα παιχνίδια, με τον Σπανούλη να κάνει τη διαφορά όποτε το χρειάζεται η ομάδα. Ο Περπέρογλου είναι σε εκπληκτική κατάσταση εδώ και ένα μήνα, σκοράρει με απίστευτη συνέπεια και ευκολύνει πολύ τα πράγματα για την ομάδα του. Σημαντικό μερίδιο έχει και ο Σλούκας, που οργανωτικά κάνει τη διαφορά στον Ολυμπιακό. Και, βεβαίως, ο Λοτζέσκι, που δεν χρειάστηκε καν περίοδο προσαρμογής στα σαλόνια του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Σκοράρει εύκολα και με συνέπεια, ενώ βοηθάει σε άμυνα, ριμπάουντ και ασίστ.

Ο Παναθηναϊκός, απ’ την άλλη, παίζει περισσότερο με το ταλέντο και την αδιαμφισβήτητη αξία των παικτών του. Η άμυνά του δεν έχει κάνει τη διαφορά, ή, για να το πω αλλιώς, έχει κάνει τη διαφορά σε λίγα παιχνίδια, όπως αυτό με τη Λοκομοτίβ Κιουμπάν ή εκείνο με τον Ερυθρό Αστέρα. Από εκεί και πέρα, όποτε δεν του βγαίνει το αρχικό του πλάνο, μοιάζει να μην έχει δεύτερη λύση για να ελέγξει το ματς και καταφεύγει σε πολλά σουτ, τα οποία τις περισσότερες φορές είναι καταδικασμένα, ιδίως μετά και τον τραυματισμό του Παππά, που μπήκε στη σεζόν πολύ δυνατά επιθετικά.

Ο Κάρι άργησε να βρει ρυθμό, ο Μπράμος σε ορισμένα παιχνίδια αδυνατεί να βρει, οπότε έμενε ο Μασιούλις, που τραυματίστηκε σε πολύ άσχημο σημείο (ενόψει του ημιτελικού).

Τόση ώρα τα πράγματα μοιάζουν μαύρο-άσπρο ενόψει του ημιτελικού και στα χαρτιά λίγο-πολύ έτσι είναι. Όμως, μιλάμε για δύο από τα καλύτερα ρόστερ της Ευρώπης. Μιλάμε, απ’ τη μία, για τον πρωταθλητής Ευρώπης και, απ’ την άλλη, για τον πρωταθλητή και κυπελλούχο Ελλάδας.

Ο Παναθηναϊκός, από τον Πεδουλάκη ως τη διοίκηση και από τους παίκτες ως τους φίλους της ομάδας, σίγουρα θα βλέπει αυτό το ματς ως την καλύτερη συγκυρία για να αλλάξει σελίδα στη σεζόν. Η διακοπή στην Ευρωλίγκα του δίνει τη δυνατότητα να ανασκουμπωθεί ενόψει του Top-16, ενώ μια νίκη τη Δευτέρα του δίνει τη δυνατότητα να κρατήσει τα σκήπτρα του στο Κύπελλο. Και έχει τέτοιο ρόστερ που, ακόμα και με τις απουσίες και τα προβλήματα, κανείς δεν μπορεί να πει ότι έχει το παιχνίδι χαμένο. Θα πρέπει, βεβαίως, να ελέγξει το ρυθμό, να δυσκολέψει την κυκλοφορία της μπάλας του αντιπάλου του, αλλά και να εκμεταλλευτεί όπλα (Μαυροκεφαλίδης, Γιάνκοβιτς) που ως τώρα έχει λίγο-πολύ στο περιθώριο.

Ο Ολυμπιακός θέλει να χρησιμοποιήσει το παιχνίδι αυτό ως επιστέγασμα του τρομερού τριμήνου που έχει διανύσει ως τώρα στη σεζόν. Ο Μπαρτζώκας ξέρει ότι η ομάδα του έχει το πάνω χέρι αγωνιστικά, αλλά και ότι κάτι τέτοιο είναι αρκετά επικίνδυνο σε τέτοια παιχνίδια, ιδίως όταν ο αντίπαλος είναι πληγωμένο θηρίο. Με Σπανούλη, Περπέρογλου, Λοτζέσκι να μοιάζουν ασταμάτητοι επιθετικά, ο Ολυμπιακός πρέπει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να τους δώσει χώρους να σκοράρουν.

Άφησα για το τέλος τη ρακέτα, με τη μάχη του Ντάνστον με τον Λασμ να ξεχωρίζει, αλλά ας μην ξεχάσει κανείς τον Γκιστ με τον Φώτση, τον Μπατίστ και τον Μαυροκεφαλίδη απ’ τη μία, ούτε τους Πρίντεζη (ο καλύτερος του Ολυμπιακού στην Α1 ως τώρα), Μπέγκιτς, Πετγουέι και Σίμονς απ’ την άλλη.

Μέσα στις γιορτές ένα παιχνίδι που ξεχωρίζει και τραβά όλα τα βλέμματα πάνω του. Με τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί από το πρώτο τρίμηνο της σεζόν να αποτελούν το αλατοπίπερο στην αναμέτρηση, μπροστά μας έχουμε μια εκπληκτική ευκαιρία για να απολαύσουμε έναν όμορφο αγώνα, που έχει όλα τα φόντα για να μας κάνει να θυμηθούμε όλους τους λόγους για τους οποίους αγαπάμε το μπάσκετ.

Και, για να τελειώσω όσο τετριμμένα ξεκίνησα, ας ελπίσουμε την Τρίτη να μιλάμε μόνο για μπάσκετ, όπως πραγματικά αξίζει σε δύο τέτοιες ομάδες.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Κυπελλούχος 2014 ο Παναθηναϊκός!

Ο Παναθηναϊκός διατήρησε τα σκήπτρα του στο Κύπελλο, κέρδισε τον Άρη με 90-53 στον τελικό …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *