Home / NBA / Σημεία κλειδιά

Σημεία κλειδιά

Δημοσιεύτηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2010
Η κανονική περίοδος στο NBA συνεχίζεται κανονικά και λίγο πριν το all-star game, όπως κάθε χρόνο, έχουν φουντώσει οι φήμες για ενδεχόμενες μετεγγραφές, καθώς πλησιάζει η προθεσμία.

Κοιτώντας τη βαθμολογία, στην πρώτη θέση δεν είναι ούτε το Λος Άντζελες ούτε η Βοστόνη, αλλά το Κλίβελαντ. Σίγουρα, η πρώτη θέση δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Ομάδες τέτοιου επιπέδου μπορούν να σπάσουν έδρα (ιδίως έδρα NBA) στους τελικούς. Όμως, αν για κάποια ομάδα το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας σήμαινε πιο πολλά απ’ ότι για τις άλλες, αυτή είναι το Κλίβελαντ. Αν οι Καβαλίερς καταφέρουν να μείνουν πρώτοι ως το τέλος, αυτό θα βοηθήσει ιδιαίτερα την αυτοπεποίθησή τους, καθώς, ας μην ξεχνάμε, νοοτροπία νικητή στο ρόστερ έχει μόνο ο Σακίλ. Μόνο αυτός είχε πρωταγωνιστικό ρόλο σε χρονιά που τελείωσε με τίτλο και όχι με σκυμμένα κεφάλια (και ο Άντονι Πάρκερ, σε ευρωπαϊκό επίπεδο).

Και στα πλέι οφς για να πάρεις τον τίτλο δεν φτάνει ούτε ο ένας που έχει μαζέψει δαχτυλίδια… με το κουτάλι, ούτε ο άλλος που θεωρεί εαυτόν καλύτερο και δεν θα κομπλάρει. Τα νοκ άουτ κρίνονται πάντα σε μια πάσα, μια ντρίμπλα, μια άμυνα, ένα σουτ, ένα σύστημα, μια επίθεση. Και σε αυτά συμμετέχει όλη η ομάδα. Τα παραδείγματα αμέτρητα. Οι Σέλτικς με το υπάρχον ρόστερ έχουν πάρει πρωτάθλημα πριν δυο χρόνια, οι Λέικερς το ίδιο πέρσι, μόνο οι Καβαλίερς δεν έχουν από τα μεγάλα φαβορί. Γι’ αυτό έχει αξία η πρώτη θέση στην κανονική περίοδο για την παρέα του ΛεΜπρον.

Σε ατομικό επίπεδο, ο Τζέιμς κάνει πολύ καλή χρονιά και φέτος (όπως άλλωστε και πέρσι) και αυτή τη στιγμή είναι 1ος σκόρερ, έχοντας παράλληλα «γεμάτα» στατιστικά και στις υπόλοιπες κατηγορίες. Αυτό που θα κληθεί να αποδείξει στην πορεία της σεζόν δεν είναι αν μπορεί να πάρει τον τίτλο μόνος του: αυτό το ξέρουμε, δεν μπορεί. Δεν έχει μπορέσει, ούτε θα μπορέσει. Όπως δεν μπόρεσε ούτε ο Μάτζικ, ο Ολάζουον, ο Μπάρκλεϊ, ο Τζόρνταν, ο Νοβίτσκι, ο Γκαρνέτ, ο Κόμπι ή ο Σακίλ (και όλοι οι υπόλοιποι βέβαια). Αυτό που θα κληθεί να αποδείξει φέτος είναι ακριβώς ότι έχει καταλάβει πως δεν μπορεί να το πάρει μόνος του. Πρέπει να αποδείξει στα πλέι οφς ότι θα συμπεριλάβει και την υπόλοιπη ομάδα στην προσπάθεια νίκης, δίνοντας μάλιστα ρόλο σημαντικό στους συμπαίκτες του. Μόνο μέσω αυτής της οδού φτάνει κανείς στο πρωτάθλημα. Και μόνο εκεί θα φανεί αν φέτος έχει ωριμάσει αρκετά ώστε να το κάνει, γιατί η κανονική περίοδος απλά είναι ένα ζέσταμα. Για να δούμε…

Η μετεγγραφολογία έχει φουντώσει στο NBA και όλοι θέλουν κάποιον, όλοι φεύγουν, αλλά ως τώρα… όλοι παραμένουν ως έχουν. Πάντως, είναι πολύ πιθανό μέχρι το τέλος Φλεβάρη να δούμε κάποιες κινήσεις (στις 18 είναι η προθεσμία). Ας πούμε, οι Ουίζαρντς ξέρουν ότι χωρίς τον Αρίνας η χρονιά θα είναι για πέταμα. Με την τιμωρία του άσου τους (και του Κρίτεντον) εξοικονομούν περίπου 4 εκατομμύρια δολάρια (από τα 10,5 που χάνουν οι δύο παίκτες) από το σάλαρι καπ, κι έτσι πλησιάζουν σε απόσταση περίπου 5-6 εκατομμυρίων από το αφορολόγητο όριο του σάλαρι καπ. Σίγουρα σκέφτονται ότι με τη χρονιά ήδη χαμένη (είναι στο 17-32 τώρα) αξίζει να εξοικονομήσουν κάποια χρήματα. Το πρώτο όνομα που έπεσε στο τραπέζι είναι του Καρόν Μπάτλερ, που σίγουρα είναι… εμπορεύσιμο περιουσιακό στοιχείο. Βέβαια, υπάρχει και η εναλλακτική (ή σε ακραία περίπτωση μαζί με τον Μπάτλερ) της πώλησης των ΝτεΣον Στίβενσον και Μάικ Τζέιμς. Για τον Μπάτλερ αρκετοί είναι οι μνηστήρες, με τους Ρόκετς και τους Μάβερικς να σκέφτονται πιο σοβαρά την περίπτωσή του. Οι Μάβερικς προφανώς γιατί θέλουν να δουν πόσοι φόργουορντ χωράνε σε ένα ρόστερ… Αυτή τη στιγμή έχουν… μόλις 8 σμολ και πάουερ φόργουορντ: Νοβίτσκι, Γκούντεν, Χάουαρντ, Μάριον, Ναχέρα, Ρος, Σίνγκλτον, Τόμας. Ή ίσως ο Κιούμπαν άρχισε τις κινήσεις απελπισίας μετά τη δήλωση του Νοβίτσκι ότι φέτος δεν περνάει καλά στους Μάβερικς (και με το συμβόλαιό του να λήγει). Βέβαια, ελάχιστοι πιστεύουν ότι η πιο σταθερή σχέση θα σπάσει, αλλά…

Εμπορεύσιμο στοιχείο είναι και ο Αντρέ Ιγκουοντάλα των Σίξερς, τον οποίο θέλουν στο Φίνιξ, δίνοντας τον Αμάρε Στανταμάιρ. Πάντως, ο Στανταμάιρ έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει το μάξιμουμ (ήτοι περίπου 20 εκατομμύρια το χρόνο) και με το συμβόλαιό του να λήγει το καλοκαίρι (και τους Σανς να μη θέλουν να δώσουν τα 20εκ.) καμία ομάδα που δεν μπορεί (ή δεν θέλει) να του τα δώσει δεν φαίνεται διατεθειμένη να το διακινδυνεύσει να τον χάσει σε 4 μήνες, που θα βγει στην αγορά για να «ψαρέψει» το καλύτερο συμβόλαιο. Βέβαια, υπάρχουν κι αυτές που θα τους άρεσε να ελευθερώσουν 17 εκατομμύρια δολάρια σε 4 μήνες (τόσο είναι το συμβόλαιο του Στανταμάιρ). Όπως το Σικάγο, που το σκέφτεται, για να διευκολυνθεί ώστε το καλοκαίρι να κυνηγήσει κάποιον από τους Μπος και Ουέιντ. Οι Σίξερς, πάντως, έχουν στο μυαλό τους και τα λόγια του ΜακΓκρέιντι, που δήλωσε δημόσια ότι θέλει αν γίνεται από φέτος να παίξει στη Φιλαντέλφια, οπότε ακόμη και μια τριπλή μετεγγραφή-μπλέξιμο δεν αποκλείεται.

Ακόμη έχουμε 10 μέρες και είναι σίγουρο ότι κάποιο μεγάλο όνομα θα μετακινηθεί. Μένει να δούμε αν θα είναι αρκετό για να αλλάξουν οι ισορροπίες, όπως έγινε με τον Παού Γκασόλ πριν από δύο χρόνια.

Πριν φύγουμε από τα αγωνιστικά… οι Νετς έχουν 4-46 αυτή τη στιγμή. Μετά το χεριότερο ξεκίνημα στην ιστορία του NBA, έχουν πια και το χειρότερο ρεκόρ στα 50 ματς (σε ισοβαθμία), ενώ αν συνεχίσουν έτσι πάνε (αναλογικά) για 7-75 δηλαδή για να πάρουν το χειρότερο ρεκόρ στην ιστορία. Ρεκόρ να ‘ναι κι ό,τι να ‘ναι…

Το all-star game είναι σε λίγες ημέρες και στο Ντάλας μπορεί να δούμε πολύ πιο σημαντικά θέματα από διαγωνισμούς και παιχνίδια να προχωρούν. Η Collective Bargaining Agreement του NBA λήγει τον Ιούλιο του 2011 και μετά την παταγώδη αποτυχία στις αντίστοιχες συζητήσεις του NFL με τη δική του ένωση παικτών, το NBA θέλει να προλάβει τα χειρότερα. Η Ένωση παικτών του NFL δήλωσε μετά τις συζητήσεις για τους νέους κανόνες εργασίας στο πρωτάθλημα (αυτό είναι ουσιαστικά η CBA) ότι η πιθανότητα να μην γίνουν αγώνες το 2011 είναι… 14 σε κλίμακα του 10! Το NBA έχει το προηγούμενο του 1999 όταν και έγινε η σεζόν με 50 αγώνες και θέλει φέτος να προλάβει.

Η παρούσα σύμβαση λήγει τον Ιούλιο του 2011 και το NBA ενημέρωσε τους παίκτες ότι δεν θα την ανανεώσει ως έχει (μπορεί να το κάνει για 1 επιπλέον χρόνο), λόγω της οικονομικής ύφεσης. Οι ιδιοκτήτες των ομάδων πιέζουν πάρα πολύ για αλλαγές, αλλαγές που θα πλήξουν κυρίως τα οικονομικά των παικτών, από την εφορία, ως τα συμβόλαια, τα μάξιμουμ χρήματα και τη διάρκεια. Ο Στερν θεωρεί αλλαγές προς αυτή την κατεύθυνση αναγκαίες για να συνεχίσει το NBA να έχει… τρελά κέρδη, οπότε αναμένεται σοβαρή σύγκρουση με τους παίκτες, οι οποίοι έχουν πολλάκις αναφερθεί με κολακευτικά σχόλια για την ισχύουσα σύμβαση (και με διάθεση βεβαίως περαιτέρω βελτίωσής της, σίγουρα όχι επιβάρυνσής τους πάντως). Έχει μέλλον η υπόθεση, με την αρχή της να γράφεται το Σαββατοκύριακο που έρχεται, στην πρώτη συζήτηση της Ένωσης με τον Στερν.

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *