Home / Α1 / Τώρα και ξέρουν και μπορούν

Τώρα και ξέρουν και μπορούν

Δημοσιεύτηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2010

Η 3η αγωνιστική του Eurocup ήταν και αυτή που ουσιαστικά ολοκλήρωσε την εικόνα που είχαμε για τους ομίλους. Πλέον, ξέρουμε τι ακριβώς πρέπει να κάνουν οι δύο ελληνικές ομάδες για να πάρουν την πρόκριση για την επόμενη φάση. Η Τρίτη αυτή ήταν η πρώτη στην οποία μετρήσαμε μόνο νίκες στη φάση αυτή του θεσμού με τον Πανελλήνιο να κερδίζει στο Περιστέρι και τον Άρη στη Γερμανία να κατακτά την πρώτη του νίκη στη φάση αυτή.

Ο Άρης πέρασε από το γήπεδο της Άλμπα υποχρεώνοντας τους Γερμανούς στην πρώτη τους ήττα. Μάλιστα, ο Άρης έπαιζε με την πλάτη στον τοίχο, καθώς ενδεχόμενη ήττα πιθανότατα θα ήταν καταδικαστική όπως έχει πάει ο όμιλος. Ο Άρης, αν και δεν μπήκε καλά στο παιχνίδι, σε όλη τη διάρκεια του ματς ήλεγχε το σκορ. Για μεγάλο διάστημα ήταν μπροστά και είχε στηθεί έτσι ώστε να μειώσει όσο το δυνατόν περισσότερο τα πλήγματα από τη γερμανική επίθεση. Και τα κατάφερε δεχόμενος 53 πόντους στα πρώτα 38 λεπτά του ματς και 61 συνολικά (61 με Άλμπα και 59 από ΠΑΟΚ δηλαδή μόλις 120 πόντους σε δύο αγώνες). Η άμυνα του Άρη ήταν εκπληκτική, ιδίως πάνω στον Τζένκινς. Στο τέλος, με την Άλμπα να κάνει την τελευταία προσπάθεια αντεπίθεσης, ο Άρης μπόρεσε και κράτησε την ψυχραιμία του (έστω και την ύστατη στιγμή, αφού πρώτα είχε δεχτεί 8-0) για να πάρει τη νίκη.

Σε κάθε αγώνα του Άρη επισημαίνω την αναλογία των τριπόντων στα συνολικά σουτ της ομάδας, που κυμαίνεται συνήθως γύρω στο 50%. Από την αρχή που ο Μπλατ πήγε στον Άρη έγραψα ότι θα προσπαθήσει να το αλλάξει αυτό και θα το καταφέρει όσο περνά ο καιρός. Στη Γερμανία ο Άρης είχε 16 τρίποντα και 33 δίποντα, σουτάροντας μάλιστα με 64% μέσα από τη γραμμή του τριπόντου, ποσοστό που δείχνει ότι είχε πολύ καλές επιλογές. Σε ματς εκτός έδρας είναι πολύ σημαντικό να πηγαίνεις σε όσο το δυνατόν περισσότερες ορθολογικές επιλογές και να μην παρασύρεσαι (ή να μην μπλοκάρεσαι από την άμυνα).

Εγκλωβισμένη, απ’ την άλλη, ένιωθε η Άλμπα, που είχε τόσα τρίποντα όσα και δίποντα (από 25) κολλώντας πάρα πολλές φορές στην άμυνα του Άρη. Ο Κλαρκ ήταν ο καλύτερος για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι και σίγουρα νιώθει πιο άνετα, με πολλές στιγμές μέσα στο παιχνίδι την ομάδα να παίζει για να τον βοηθήσει στο σκοράρισμα (όπως θεωρώ ότι επιβάλλεται όταν έχεις τέτοιο σκόρερ στο ρόστερ, για να μην ξεχνιόμαστε ποιος είναι ο Κλαρκ). Ο Μπλατ δείχνει να ξεπέρασε τελείως τα όσα άκουγε από «πιο πάνω» για μη χρησιμοποίηση του Λάμποβιτς, τον έβαλε στην προπόνηση και σταδιακά πλέον τον βάζει και στα ματς, με τον νεαρό φόργουορντ να έχει 10 λεπτά συμμετοχής στη Γερμανία. Ο Άρης σωστά κατάλαβε ότι δεν έχει την πολυτέλεια τέτοιας θυσίας στο ρόστερ του.

Αυτή τη στιγμή ο Άρης είναι στο 1-2 με δύο ομάδες να βρίσκονται στο 2-1 και τη Λε Μαν να ισοβαθμεί μαζί του. Οι «κίτρινοι», πλέον, ξέρουν ότι θέλουν οπωσδήποτε τις δύο νίκες στην έδρα τους τις δύο επόμενες αγωνιστικές (4η με Άλμπα και 5η με Μπανταλόνα), με τη διαφορά εναντίον της Μπανταλόνα να είναι απαραίτητη (ο Άρης έχασε με 2 πόντους). Συνδυασμός αποτελεσμάτων (2 ήττες της Λε Μαν δηλαδή), μπορεί να του δώσει την πρόκριση από την 5η αγωνιστική αν πάρει τα δύο επόμενα ματς, ενώ αν χάσει ξανά στο Αλεξάνδρειο, τότε θα εξαρτάται πλήρως από τους άλλους και τα δικά τους αποτελέσματα.

Αν η Λε Μαν κερδίσει έστω ένα παιχνίδι από τα δύο επόμενα, τότε ο Άρης θα πρέπει να κερδίσει και τους Γάλλους την τελευταία αγωνιστική (σε αυτή την περίπτωση ενδεχομένως να μην του χρειάζεται μια από τις άλλες δύο νίκες, αλλά αυτό είναι αδύνατο να το ξέρει πριν την 6η αγωνιστική, οπότε θέλει 3-0 στον δεύτερο γύρο).

Στο Περιστέρι, ο Πανελλήνιος έκανε το δεύτερο βήμα για την πρόκριση και του μένουν άλλα δύο. Η νίκη επί της Μπενετόν είναι πολύ σημαντική, η διαφορά των 9 πόντων πολύ καλή και μάλιστα για τον τρόπο που εξελίχθηκε όλος ο αγώνας και κυμάνθηκε η διαφορά, οι 9 πόντοι είναι ιδανικοί.

Δεν πρέπει να ξεγελάνε οι 10 πόντοι της διαφοράς στο 33ο λεπτό, καθώς ήταν μόνο ένα σημείο του ματς (ουσιαστικά έμειναν για 2 επιθέσεις). Σε όλο το υπόλοιπο παιχνίδι η κατάσταση ήταν ρευστή, με τον Πανελλήνιο, πάντως, να ελέγχει το σκορ. Όμως, όταν η μάξιμουμ διαφορά που πιάνεις είναι οι 10 πόντοι, για μία φορά, και τελικά κερδίζεις με 9, τότε δεν μπορείς παρά να είσαι ικανοποιημένος.

Ο Πανελλήνιος ήταν καλύτερος στην άμυνα και πιο ομαδικός και αυτό τον βοήθησε να ξεπεράσει το πρόβλημα στα ριμπάουντ (12 επιθετικά οι Ιταλοί), αλλά και τα 16 λάθη που έκαναν οι παίκτες του. Αφού κατάφερε να ξεπεράσει και το κρεσέντο του Κους (όταν ένας παίκτης βάζει 11 συνεχόμενους πόντους και ανατρέπει διαφορά πολλές φορές αλλάζει πλήρως η ροή του ματς μετά), τότε στο φινάλε ήταν σίγουρο ότι δεν θα κινδυνεύσει.

Πια, ο Πανελλήνιος πήγε στο 2-1, αλλά τα ακόμα καλύτερα νέα είναι το διπλό της Μπιλμπάο στη Γερμανία. Για τα παρακάτω θεωρώ δεδομένο ότι η Μπιλμπάο θα κερδίσει και την Μπαμπέργκ και την Μπενετόν στην Ισπανία (όπως άλλωστε έκανε και εκτός έδρας). Αν ο Πανελλήνιος κρατήσει τη διαφορά στην Ιταλία επί της Μπενετόν και κερδίσει την Μπαμπέργκ στη Γερμανία, τότε έχει προκριθεί από την 5η αγωνιστική και δεν τον νοιάζει το ματς με την Μπιλμπάο την 6η. Αν χάσει τη διαφορά στην Ιταλία ή/και χάσει στη Γερμανία, τότε μπαίνει σε μπελάδες, ενώ θα θέλει, πιθανότατα (και ανάλογα με όλα τα σκορ του ομίλου) και νίκη επί της Μπιλμπάο.

Πλέον, και οι δύο ελληνικές ομάδες ξέρουν τι πρέπει να κάνουν για να προκριθούν, ενώ, η αλήθεια είναι ότι, πολύ σωστά καμία από τις δύο δεν θεωρεί ότι είναι χαμένος κόπος ο όμιλος. Και οι δύο νίκες του Άρη την 4η και 5η αγωνιστική, αλλά και το διπλό του Πανελληνίου στη Γερμανία με τη διαφορά στην Ιταλία, είναι στόχοι καθόλα λογικοί και πραγματοποιήσιμοι.

Υ.Γ.:
Τα Τρίκαλα συμφώνησαν με τον Κέβιν Γιανγκ, αλλά ο Αμερικανός για να υπογράψει στην ομάδα (προπονείται ήδη με τα Τρίκαλα) θέλει εγγυήσεις ότι θα πληρωθεί. Στην παρούσα φάση τα Τρίκαλα μπορούν να του δώσουν τις εγγυήσεις, αλλά… το σκέφτονται αν θα τον υπογράψουν, καθώς αν το κάνουν ο Γιανγκ θα είναι ο μόνος πληρωμένος (και μάλιστα, στην ουσία, προπληρωμένος) παίκτης της ομάδας και στη διοίκηση φοβούνται ότι θα χαλάσουν τα αποδυτήρια μιας και θα υπάρξουν αντιδράσεις από τους υπόλοιπους! Νομίζω, ο παραλογισμός της παραπάνω είδησης μόνο στην ελληνική Α1 θα μπορούσε να χωρέσει…

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *