Home / Α1 / Η συνέλευση της… αμνησίας

Η συνέλευση της… αμνησίας

Μετά και τη συνέλευση στα γραφεία του ΕΣΑΚΕ, η απόφαση των ομάδων και της λίγκας ήταν η αναμενόμενη. Μετέθεσαν την 1η αγωνιστική, ώστε να… μη γίνει τίποτα. Ουσιαστικά προσπάθησαν να ακυρώσουν την απεργία, αφού οι παίκτες απεργούν αυτή τη στιγμή από κάτι που… δεν γίνεται.

Επίσης, οι τόνοι ανέβηκαν, οι απειλές προς τους παίκτες είναι σκληρές και η επόμενη εβδομάδα φαντάζει δύσκολη για το μέτωπο των παικτών. Η απειλή για διακοπή συμβολαίου ίσως επηρεάσει πολλούς από αυτούς στο να κάνουν πίσω και να συμβιβαστούν πάλι με το τίποτα. Είναι ξεκάθαρο ότι αν το μέτωπο σπάσει, τότε θα σπάσει και η απεργία.

Αν όλοι οι παίκτες μείνουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους, τότε η απειλή για διακοπή συμβολαίου θα μας κάνει (περισσότερο) περίγελο όλου του κόσμου, αφού οι ομάδες θα διακόψουν το συμβόλαιο σε… όλους τους παίκτες τους και δεν θα γίνει φέτος πρωτάθλημα. Γίναμε και μάρτυρες της «αμνησίας» ΕΟΚ, ΕΣΑΚΕ και ιδιοκτητών για πράγματα που συμφωνήθηκαν 10 μήνες πριν (και έχουν γραφτεί παντού), ενώ μάθαμε και τρία «καινούργια» στη συνέλευση, παράπονο δεν έχουμε.

Πρώτον το «Το μπάσκετ είμαι εγώ», που είπε ως άλλος Λουδοβίκος ο Θανάσης Γιαννακόπουλος σε μια έκρηξη… «λογικής». «Το μπάσκετ δεν είστε εσείς, είμαι εγώ που επί 15 χρόνια δίνω εκατομμύρια. Αν θέλετε να το διαλύσετε, διαλύστε το, να πάμε κι εμείς σπίτια μας, να βάλουμε και κανένα φράγκο στην τσέπη. Πρώτοι εμείς θα φύγουμε. Θα πάρω την ομάδα και θα την πάω σε άλλη λίγκα του χρόνου». Βέβαια, μετά που πέρασε η «κρίση» (κρίση είναι θα περάσει που λέμε…), ο ισχυρός άντρας του Παναθηναϊκού αναγνώρισε δίκιο στον ΠΣΑΚ και τους παίκτες λέγοντας ότι «φταίμε μόνο εμείς και ο ΕΣΑΚΕ γιατί είμαστε μαλθακοί. Δεν ζητάμε από την Πολιτεία με πυγμή. Μας αρκούσαν τα λεφτά από την τηλεόραση. Κάνω έκκληση. Βάλτε νερό στο κρασί σας να πάμε όλοι μαζί να διεκδικήσουμε αυτά που πρέπει. Σας παρακαλώ». Και μετά πρόσθεσε ότι φταίει ο ΕΣΑΚΕ: «Εγώ βάζω εκατομμύρια και έρχονται να μου πουν τι; Ο ΕΣΑΚΕ φταίει. Τόσα χρόνια ο Καρατζάς έπαιρνε τα χρήματα από τα τηλεοπτικά, αλλά από την Πολιτεία δεν ζητούσαμε τίποτα».

Δεύτερον, ότι η ΕΟΚ συμφωνεί πλήρως με τον ΠΣΑΚ και φταίει μόνο η Πολιτεία: «Η απεργία είναι ό,τι χειρότερο αυτή την στιγμή. Δεν είμαστε αντίπαλοι. Να πάμε όλοι μαζί στην Γενική γραμματεία Αθλητισμού για να πιέσουμε την Πολιτεία», είπε ο Αριστείδης Γολέμης, εκπρόσωπος της ΕΟΚ στη συνέλευση.

Τρίτον, ότι και ο ΕΣΑΚΕ συμφωνεί πλήρως με τον ΠΣΑΚ και φταίνε μόνο η Πολιτεία και η ΕΟΚ: «Από εμάς προτάθηκε να γίνει η αναστολής της απεργίας με την υποχρέωση να πάμε μαζί στον υπουργό και να πιέσουμε για τα αιτήματά που κι εμείς πιστεύουμε ότι είναι δίκαια. […] Εμείς συμφωνούμε να παίζουν οι Έλληνες σε άλλες ελληνικές ομάδες όταν μένουν απλήρωτοι από την ομάδα τους, όμως, η ΕΟΚ είναι αυτή που δεν επιτρέπει τη μετακίνηση των παικτών», είπε ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Βασίλης Οικονομίδης.

Κοροϊδία που καταλαβαίνει κι ένα οκτάχρονο. Βέβαια, κανείς δεν ανέφερε ότι είχαν 10 μήνες από την προηγούμενη απεργία (που δεν έγινε γιατί ανεστάλη) του ΠΣΑΚ για να κάνουν κάτι. Και δεν έκαναν τίποτα. Πράγματα που πέρσι το χειμώνα ανέβαλαν επειδή ήταν «η μέση της σεζόν και δεν αλλάζουν οι κανονισμοί στη μέση της σεζόν» δεν άλλαξαν ούτε το καλοκαίρι. Πράγματα που πέρσι το χειμώνα συμφωνήθηκαν και πήραν το δρόμο της επίλυσης, δεν επιλύθηκαν. Και μετά φταίει ο ΠΣΑΚ που ύστερα από 10 μήνες κοροϊδίας απηύδησε.

Εν ολίγοις, όλοι συμφωνούν με τον ΠΣΑΚ, ο μοναδικός που δεν εκπροσωπήθηκε στη συνέλευση ήταν η Πολιτεία, άρα αυτή έφταιγε για όλα. Η λύση είναι θέμα Πολιτείας, η απεργία κάνει κακό στο ελληνικό μπάσκετ που… ανθεί, οι ιδιοκτήτες και ο ΕΣΑΚΕ έκαναν τη συνέλευση για να δουν σε πόσα πράγματα θα κάνει πίσω ο ΠΣΑΚ χωρίς αυτοί να «δώσουν» τίποτα και κάνοντας κανένα βήμα προς τα όσα ζητάει ο ΠΣΑΚ και το πανηγύρι των ζουρλών συνεχίζεται.

Η λέξη που πιπιλίσθηκε σαν καραμέλα κατά τη διάρκεια και μετά τη συνέλευση ήταν η «αδιαλλαξία» του ΠΣΑΚ, που δεν έκανε πίσω σε τίποτα και είπε ότι δεν αναστέλλει την απεργία αν δεν δικαιωθούν τα αιτήματά του. Όμως, ο «αδιάλλακτος» ΠΣΑΚ δεν ήταν που 10 μήνες πριν είχε αναστείλει την απεργία που είχε εξαγγείλει ακούγοντας τον «αέρα κοπανιστό» ΕΣΑΚΕ, ΕΟΚ και ομάδων; Και τι άλλαξε από τότε για να αλλάξει κάτι και τώρα;

Ο παραλογισμός του Λιανού (για την έξαλλη επίθεση στον ΠΣΑΚ δεν υπάρχει σχόλιο, αφού θεωρώ ότι από μόνος του ξέρει ότι έλεγε αρλούμπες) και άλλων περί lock out είναι για γέλια και ευτυχώς δεν πέρασε, αν και θα πρόσφερε άφθονο γέλιο σε μια χώρα που το έχει ανάγκη, καθώς η κρίση μας έχει γονατίσει. Lock out στη συγκεκριμένη περίπτωση θα σήμαινε ότι οι ιδιοκτήτες ομάδων το επέβαλαν στον ΠΣΑΚ επειδή εκείνος αρνήθηκε τις συνθήκες εργασίας που πρότειναν μετά τις διαπραγματεύσεις και θέλησε να αλλάξουν. Δηλαδή επειδή αρνήθηκε το «ελάτε και βλέπουμε, θα τα φτιάξουμε όλα». Βέβαια, στην Ελλάδα ζούμε, θα το δούμε κι αυτό σίγουρα.

Η αλήθεια είναι ότι ο ΠΣΑΚ ήταν σκληρός στη στάση του. Αλλά, δεν ήταν ότι ξύπνησαν… στραβά την Παρασκευή το πρωί ο Παπαδόπουλος και ο Παυλίδης. Πέρσι τον Γενάρη είχε συμφωνήσει σε 4 αιτήματα με ΕΟΚ, ΕΣΑΚΕ και Πολιτεία, τα οποία και είχαν «φύγει» προς τον γενικό γραμματέα και από εκεί προς ψήφιση στη Βουλή. Επίσης, υπήρχαν άλλα 6 αιτήματα, για τα οποία ΕΣΑΚΕ, ΕΟΚ και Πολιτεία είχαν δεσμευτεί ότι θα συζητηθούν το καλοκαίρι. Τώρα έχουμε 16 Οκτωβρίου και από τα 10 αιτήματα έχουν λυθεί ακριβώς… μηδέν!

Κανείς δεν πέρασε νομοσχέδιο για τα 4 συμφωνηθέντα αιτήματα, ενώ τα υπόλοιπα 6 δεν έχουν συζητηθεί καν, παρά τις εξαγγελίες για συζήτηση το καλοκαίρι. Ή μήπως όλοι έπαθαν (επιλεκτική) «αμνησία» και κανείς δεν τα θυμάται αυτά; Είναι προφανές ότι ΕΣΑΚΕ, ΕΟΚ, ιδιοκτήτες και Πολιτεία προσπαθούν με κάθε τρόπο να συντηρήσουν το παρόν καθεστώς ομηρίας των παικτών και γι’ αυτό παρατηρείται αυτή η αδιαφορία.

Το ελληνικό πρωτάθλημα είναι τριτοκοσμικό και έτσι θέλουν οι φορείς, η λίγκα και οι ομάδες να παραμείνει. Αιτήματα όπως η ασφάλιση των παικτών, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η ελεύθερη μετακίνηση παικτών, θα έπρεπε να είναι αυτονόητα. Ο τρόπος που αντιμετωπίζουν οι ομάδες, ο ΕΣΑΚΕ και η ΕΟΚ το θέμα, δεν μπορεί παρά να βάλει κάποιον σε σκέψεις για το ποια είναι τα αληθινά τους κίνητρα και τι συμφέροντα υπηρετούν. Ο ΕΣΑΚΕ στην επιστολή προς τα μέσα με τα αποτελέσματα της συνέλευσης αναφέρει ότι αναβάλει την 1η αγωνιστική ώστε: «να αναθεωρήσουν οι παίκτες την απόφασή τους και να επαναπροσδιορίσουν την στάση τους, προς όφελος του ελληνικού μπάσκετ». Γιατί το όφελος του ελληνικού μπάσκετ είναι να παραμείνει τριτοκοσμικό. Όπως το όφελός του είναι να μην τελειώνει, να είναι μόνιμα όμηρος της βίας και των χούλιγκανς. Όπως έχουν αποδείξει ο ΕΣΑΚΕ και η ΕΟΚ και οι ιδιοκτήτες πολλάκις, και ξέρουν και νοιάζονται για «το όφελος του ελληνικού μπάσκετ».

Η επόμενη εβδομάδα είναι κρίσιμη. Η απειλή των ομάδων που επίσημα διατυπώθηκε από τον ΕΣΑΚΕ στην ανακοίνωση της απόφασης της συνέλευσης για διακοπή συμβολαίων όλων των παικτών πέραν του ότι είναι ντροπή για το μπάσκετ, είναι πολύ σκληρή για τους αθλητές.

Αν κάποιοι δεν αντέξουν αυτό το βάρος και επιστρέψουν στις ομάδες τους, τότε η απεργία θα σπάσει και τίποτα δεν θα αλλάξει. Αν ο ΠΣΑΚ επιμείνει και παραμείνει ενωμένος όπως είναι τώρα, τότε κανείς δεν θα τολμήσει να τιμωρήσει τους παίκτες, απλώς γιατί θα διασυρθεί. Πρωτάθλημα χωρίς παίκτες δεν γίνεται, εκτός κι αν παίξει ο Θανάσης Γιαννακόπουλος που είναι «το μπάσκετ». Αναμένουμε την επόμενη κίνηση του ΠΣΑΚ με αρκετό ενδιαφέρον. Ενδιαφέρον για το μέλλον των παικτών, ενδιαφέρον για το μέλλον του μπάσκετ.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *