Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Ξεθωριάζει το όνειρο…

Ξεθωριάζει το όνειρο…

Δημοσιεύτηκε στις 4 Μαρτίου 2010
Η 5η αγωνιστική της Ευρωλίγκας μπήκε πολύ δυνατά για έναν όμιλο (G), στον οποίο κρίθηκαν τα πάντα, και με άσχημο τρόπο για τις ελληνικές ομάδες στον άλλο (E), αφού το Μαρούσι ηττήθηκε. Τέλος, στον όμιλο του Ολυμπιακού, το μόνο που κρίθηκε είναι ότι (όπως είχαμε γράψει από την περασμένη εβδομάδα) οι «ερυθρόλευκοι» μπορούν να κάνουν δύο ήττες, αλλά να τερματίσουν πρώτοι αν κρατήσουν τις διαφορές (πλέον δεν χρειάζονται καν τις δύο διαφορές, αλλά μόνο αυτή με τους Ισπανούς). Ήδη πέρασαν στον επόμενο γύρο.

Το Μαρούσι υπέστη την πιο βαριά του ήττα στην Ευρώπη φέτος απέναντι στην Μπαρτσελόνα στο ΟΑΚΑ, που είχε ωραία ατμόσφαιρα, αλλά οι περίπου 6.000 φίλοι του μπάσκετ έφυγαν απογοητευμένοι. Το Μαρούσι, πια, εξαρτάται από τον Παναθηναϊκό και την Μπαρτσελόνα. Για να προκριθεί θέλει και οι δύο να κερδίσουν την Παρτιζάν και παράλληλα αυτό να κερδίσει τους «πράσινους» την τελευταία αγωνιστική.

Ουσιαστικά, δηλαδή, το πιο σημαντικό και δύσκολο είναι το ματς του Παναθηναϊκού με την Παρτιζάν, όπου στο Βελιγράδι οι Σέρβοι θα παίζουν την πρόκριση και ο Παναθηναϊκός θα είναι αδιάφορος. Αναμονή τουλάχιστον μιας ημέρας για το Μαρούσι για να δει αν το ευρωπαϊκό του όνειρο θα συνεχιστεί.

Στο ΟΑΚΑ το παιχνίδι ήταν κλειστό στο πρώτο ημίχρονο, με το Μαρούσι γρήγορα να ξεπερνάει το αρχικό σοκ του 0-6 και να ισοφαρίζει για να προηγηθεί για πρώτη φορά στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου με 20-18.

Κι ενώ μέχρι το 18ο λεπτό όλα έδειχναν ότι οι «κιτρινόμαυροι» ελέγχουν το παιχνίδι, τα πάντα άλλαξαν. Το 33-31 με 3 λεπτά να απομένουν για το ημίχρονο έγινε 38-59 στο τέλος της τρίτης περιόδου. Το Μαρούσι έβαλε 5 πόντους σε 13 λεπτά, 3 μόλις σε ολόκληρη την τρίτη περίοδο και, προφανώς, έχασε κάθε ελπίδα νίκης. Η Μπαρτσελόνα πέτυχε 28 πόντους στα 13 αυτά λεπτά, έτρεξε ένα 5-28 και τελείωσε το ματς, αλλά και την πρόκριση, την οποία και πήρε από αυτή την εβδομάδα.

Η πλήρης κατάρρευση του Αμαρουσίου είναι κάτι πρωτόγνωρο για τη φετινή χρονιά του, αλλά έρχεται μετά από 4 συνεχόμενες ήττες (Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ, Παρτιζάν, Ηλυσιακός), δείχνοντας ότι η ομάδα πρέπει να ανασκουμπωθεί γρήγορα. Το γεγονός ότι οι παίκτες παραμένουν πολύ καιρό απλήρωτοι και στα αποδυτήρια ακούγονται πάρα πολλές γκρίνιες, σίγουρα έχει μετρήσει γι’ αυτό το σερί 5 ηττών του Αμαρουσίου.

Αγωνιστικά, η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα δεν είχε καθαρό μυαλό, έκανε βεβιασμένες επιθέσεις, μπλόκαρε στην απίστευτα σφιχτή άμυνα των Ισπανών και δεν μπορούσε να βρει λύσεις από τη ρακέτα, παίρνοντας 30 πόντους με 10/24 εντός παιδιάς από τους 6 παίκτες που αγωνίστηκαν κατά διαστήματα ή πάντα στις θέσεις των ψηλών (Χόμαν, Μαυροειδής, Νατζφέι, Καϊμακόγλου, Αριγκμπάμπου, Καλάθης). Μόνος του ο Χόμαν είχε 1/8 δίποντα, δείχνοντας πόσο δύσκολο ήταν να αντιμετωπίσει τους αθλητικούς ψηλούς της Μπαρτσελόνα.

Η Μπαρτσελόνα ήταν καλύτερη σε ριμπάουντ, ασίστ, κλεψίματα, λάθη, πιο εύστοχη στα δίποντα, όπου είχε το απίστευτο 71% και, γενικά, κυριάρχησε απόλυτα στο ματς, δείχνοντας την ανώτερη κλάση της.

Στον G όμιλο, η ΤΣΣΚΑ με τη νίκη της στην Ισπανία τερμάτισε πρώτη από την 5η αγωνιστική, ενώ η Προκόμ με την… ήττα της στη Λιθουανία τερμάτισε στη 2η θέση ό,τι κι αν γίνει. Αυτό σημαίνει ότι αν ο Ολυμπιακός κερδίσει ή κρατήσει τη διαφορά των 4 πόντων απέναντι στη Λαμποράλ την Πέμπτη, θα είναι σίγουρα πρώτος και θα αντιμετωπίσει με πλεονέκτημα έδρας την Προκόμ στα πλέι οφς.

Η Προκόμ έκανε απίστευτη υπέρβαση, ο Πατσέσας δικαιώθηκε απόλυτα για την ομάδα που φτιάχνει εδώ και 3 χρόνια με υπομονή και σκληρή δουλειά και δείχνει πάρα πολύ καλά στοιχεία, στοιχεία που μπορεί να τον καθιερώσουν στην ελίτ των Ευρωπαίων προπονητών. Πήγε στην Προκόμ τον Δεκέμβρη του 2008 κι έχει δύο πρωταθλήματα (2008, 2009) στην Πολωνία, αλλά έχει πάει και την ομάδα δύο φορές στο Top-16, με τους Πολωνούς φέτος να φτάνουν και στα πλέι οφς.

Η Ζαλγκίρις, όταν επέστρεψαν όλοι οι τραυματίες της είναι ανταγωνιστική, όπως το περιμέναμε, αλλά δεν μπόρεσε, βεβαίως, να πλησιάσει καν τη διαφορά των 24 πόντων με την οποία είχε χάσει στο πρώτο ματς από την Προκόμ, ώστε να μείνει ζωντανή στο κυνήγι της πρόκρισης. Πήρε τη 2η της νίκη στον όμιλο, απολογισμός καθ’ όλα τιμητικός.

Η Μάλαγα, αντιθέτως, έχασε και 4ο παιχνίδι και αποκλείστηκε και τυπικά από τη συνέχεια. Μετά από ένα οικτρό πρώτο ημίχρονο, οι Ισπανοί μπόρεσαν και γύρισαν το ματς για να πλησιάσουν στους 3 πόντους στο τελευταίο λεπτό. Η ΤΣΣΚΑ έδωσε μεν δικαιώματα, αλλά η αλήθεια είναι ότι πάντα ήλεγχε το ματς και δεν έχασε από τον Ομάρ Κουκ, που ήταν μακράν ο καλύτερος της Μάλαγα (καλό ματς έκανε κι ο Πρίντεζης).

Στην Κροατία, η Τσιμπόνα πήρε το παιχνίδι που ήξερε εξαρχής ότι είναι πιο φαινομενικά «πιο εύκολο» γι’ αυτήν στον όμιλο και συνεχίζει να ελπίζει σε πρόκριση, παρότι έχει μόνο μια νίκη σε 5 ματς. Βέβαια, εξαρτάται πλήρως από τον Ολυμπιακό, αφού για να έχει ελπίδες να προκριθεί, πρέπει οι «ερυθρόλευκοι» να τελειώσουν με 6-0 τον όμιλο, δηλαδή να κερδίσουν και Λαμποράλ και Χίμκι.

Το σημαντικό για τους Κροάτες, που στηρίχτηκαν στον απρόσμενο οίστρο του Μπογκντάνοβιτς, αλλά και στον συνήθη ύποπτο Γκόρντον, είναι ότι πήραν τη διαφορά από τη Χίμκι. Βέβαια, ακόμη κι αν δεχτούμε ότι ο Ολυμπιακός θα κερδίσει και τα δύο εναπομείναντα παιχνίδια του (με αυτό στη Ρωσία να είναι πλήρως αδιάφορο αν κρατήσει τη διαφορά ή κερδίσει αυτή την εβδομάδα), αυτό που εξαρχής ήταν δύσκολο και έκανε τους πάντες (και ακόμη τους κάνει) να θεωρούν ότι η Τσιμπόνα έχει ουσιαστικά αποκλειστεί ήδη, είναι ότι οι Κροάτες πρέπει την ερχόμενη εβδομάδα να κερδίσουν μέσα στη Βιτόρια την Κάχα Λαμποράλ. Η λογική λέει όχι, καθώς οι δύο ομάδες είναι διαφορετικού επιπέδου.

Υ.Γ.: Ο Άρης βρίσκεται κι επισήμως στους “8” του Eurocup, αφού η Άλμπα κέρδισε τη Λε Μαν. Έτσι, οι «κίτρινοι» γίνονται η δεύτερη ομάδα μετά τον Πανελλήνιο που φτάνει στα πλέι οφς του Eurocup φέτος. Αν ο Άρης κερδίσει στη Γαλλία (την αδιάφορη Λε Μαν) την τελευταία αγωνιστική, τότε τερματίζει 1ος στον όμιλό του, ενώ αν χάσει, θα είναι 2ος.

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *