Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Ο Ντόμπερμαν δάγκωσε άγρια…

Ο Ντόμπερμαν δάγκωσε άγρια…

Ο Παναθηναϊκός δεν τα κατάφερε στο ΟΑΚΑ απέναντι στην Ούνικς Καζάν, ηττήθηκε με 83-89 και, πλέον, μπαίνει σε περιπέτειες όσον αφορά στην πρόκρισή του στα προημιτελικά της Ευρωλίγκας. Ο Χένρι Ντόμερκαντ ήταν ασταμάτητος και διέλυσε κάθε αμυντικό πλάνο του Παναθηναϊκού, με τους Γκριρ, Λαϊντέι και Βερεμεένκο να συνεπικουρούν, για να φύγουν οι Ρώσοι πολύ πιο εύκολα απ’ όσο θα περίμεναν νικητές από την Αθήνα.

Το εκτός έδρας ματς με τη Φενέρμπαχτσε την ερχόμενη εβδομάδα αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τη διαμόρφωση ισορροπίας δυνάμεων στον όμιλο, με τον Παναθηναϊκό να θέλει πια… καλού κακού νίκη στην Τουρκία (ή τουλάχιστον τη διαφορά από τη Φενέρ στα δύο μεταξύ τους ματς).

Από την αρχή το ματς δεν φαινόταν καλό για τον Παναθηναϊκό. Οι «πράσινοι» δεν μπορούσαν να επιβάλλουν το ρυθμό τους στην επίθεση, δεν μπορούσαν να ξεκολλήσουν την Ουνίκς από πάνω τους, ενώ και η άμυνά τους είχε τεράστια προβλήματα, ιδίως μετά το πρώτο δεκάλεπτο. Το αρχικό 9-2 με Διαμαντίδη και Μπατίστ να μπαίνουν δυνατά έδωσε αέρα στον Παναθηναϊκό, που κράτησε το προβάδισμα σε όλη την περίοδο, όμως μετά το πεντάλεπτο οι Ρώσοι είχαν ισορροπήσει τον αγώνα.

Το τρίποντο του Διαμαντίδη πήγε τον Παναθηναϊκό στο 12-4, αλλά ο Ντόμερκαντ απάντησε με 5 μαζεμένους πόντους για το 14-9. Ο Παναθηναϊκός έφτασε με τον Βουγιούκα που σκόραρε πολύ εύκολα στο 20-12 και στο 22-14 με τον Ν. Καλάθη, αλλά η περίοδος τελείωσε με καλάθι του Ουίλκινσον (σε επίθεση 0.9 δευτερολέπτων) για την Ουνίκς, 22-17.

Οι Ρώσοι έφτασαν το σερί τους στο 0-8 όταν ισοφάρισαν με τον Γκριρ και τον ΜακΚάρτι, ενώ δεν άργησαν να πάρουν προβάδισμα, 26-27 με τρίποντο του Νάχμπαρ, το πρώτο τους στον αγώνα. Ο ΜακΚάρτι έβαλε κι άλλο τρίποντο για το 26-30 της Ούνικς, ενώ από εκεί και πέρα οι δυο ομάδες αντάλλασσαν καλάθια, με τον Παναθηναϊκό ισοφαρίζει με τον Μπατίστ σε 30-30, νε βρίσκεται πίσω από τον Λαϊντέι με 30-34 και να προσπερνά με 35-34 με τον Λόγκαν και το τρίποντο του Δαιαμαντίδη, για να έχουμε συνολικά 7 εναλλαγές στο προβάδισμα ως το 42-41 του ημιχρόνου σε διάστημα μικρότερο των 3 λεπτών από το 35-34 και μετά!

Αυτό που δεν κατάφερε να κάνει ο Παναθηναϊκός στο πρώτο ημίχρονο, το έκαναν οι Ρώσοι στην επανάληψη, παίρνοντας τον έλεγχο του αγώνα στα χέρια τους. Με τον Ντόμερκαντ σε πολύ μεγάλη μέρα, τον Λαϊντέι να σκοράρει κατά βούληση στην 4η περίοδο και τον Γκριρ να προσφέρει πολύτιμους πόντους και ασίστ, η Ούνικς κυριάρχησε στο παρκέ του ΟΑΚΑ.

Ντόμερκαντ και Βερεμεένκο την πήγαν στο 44-49
στο 23ο λεπτό, με τον Παναθηναϊκό να προσπερνά με το τρίποντο του Καϊμακόγλου σε 52-51 (τελευταίο “πράσινο” προβάδισμα στο ματς στο 26ο λεπτό), αλλά να μην καταφέρνει να ελέγξει την αντίπαλό του, που με τον Βερεμεένκο να βάζει 5 μαζεμένους πόντους πήγε στο 53-58 με 2:17 για το φινάλε της περιόδου. Τα τελευταία 2 λεπτά της περιόδου ήταν ακόμα χειρότερα για τον Παναθηναϊκό, που όχι μόνο δεν έφτασε την αντίπαλό του, δέχτηκε κι δύο εύκολα καλάθια από Ντόμερκαντ και Σαβρασένκο, για να πάει το σκορ στο 56-63 στο τέλος του 3ου δεκαλέπτου.

Οι «πράσινοι» έφτασαν τα 3:30 λεπτά χωρίς πόντο αν στα 2 της 4ης βάλουμε και το 1:30 στο τέλος της 3ης περιόδου, για να στείλει ο Ντόμερκαντ το ματς με τρίποντο στους 10 πόντους, 56-66 στο 32ο λεπτό, φέρνοντας την Ουνίκς πολύ κοντά στη νίκη πλέον.

Η αντίδραση του Παναθηναϊκού ήταν σπασμωδική, με την επίθεσή του να μην έχει καλή κυκλοφορία και τον Σμιθ να αναλαμβάνει να βγάλει μόνος του τα κάστανα από τη φωτιά. Σκόραρε 9 συνεχόμενους πόντους, μείωσε σε 61-66 και κράτησε τον Παναθηναϊκό όρθιο ως το 65-71, αλλά ήταν εμφανές ότι δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί για πολύ αυτό. Στο πρώτο άστοχο σουτ του Σμιθ που χάθηκε η επίθεση (είχε 2/2 βολές, 2/3 δίποντα και 1/1 τρίποντο με επιθετικό ριμπάουντ του Παναθηναϊκού στο μοναδικό άστοχο σουτ του) χάθηκε και το ματς.

Ο Σαμοϊλένκο έγραψε το 65-74 με τρίποντο, ο Σμιθ έχασε το… σουτ που λέγαμε, ο Βερεμεένκο πήρε φάουλ από τον Γιασικεβίτσιους που δεν συγκράτησε τα νεύρα του και δέχτηκε τεχνική ποινή, η Ουνίκς είχε 4/4 βολές, 65-78 με 4 λεπτά για το τέλος και ο Παναθηναϊκός βρισκόταν στο καναβάτσο.

Η Ουνίκς πήρε το τεράστιο καλάθι και φάουλ του Λαϊντέι για να κρατήσει τη διαφορά σε διψήφια επίπεδα (68-81) με λιγότερο από 3 λεπτά στο χρονόμετρο και τα πράγματα ουσιαστικά κρίθηκαν εκεί. Ο Παναθηναϊκός έβαλε 4 αναπάντητους πόντους σε μισό λεπτό, ο Λαϊντέι σκόραρε και πάλι (72-83), ο Γκριρ ήταν εκεί για το 76-87 στα 49 δευτερόλεπτα και ο Ντόμερκαντ με βολές έκανε το 79-89 μετά το τρίποντο του Διαμαντίδη, στο (ας μην κρυβόμαστε) διαδικαστικό τελευταίο δίλεπτο, καθώς ο Παναθηναϊκός απείχε πάρα πολύ.

Το μόνο καλό ότι οι «πράσινοι» μείωσαν τη διαφορά στο -6 στο τέλος ώστε να είναι σε πλαίσια που να μπορούν να την ανατρέψουν στο ματς της Ρωσίας για την περίπτωση ισοβαθμίας.

Ο Ομπράντοβιτς στο τέλος μίλησε για την κακή άμυνα των παικτών του, αλλά η αλήθεια είναι ότι στο 3ο δεκάλεπτο κράτησε τελείως εκτός τον Σμιθ και τον Βουγιούκα, με το 3ο να είναι το δεκάλεπτο που ο Παναθηναϊκός σκόραρε λιγότερο (μόλις 14 πόντους, ενώ σε όλα τα άλλα είχε πάνω από 20) και εκείνο που έμεινε πίσω στο σκορ. Ο Βουγιούκας είχε 9 πόντους σε 6 λεπτά που έπαιξε, ενώ ο Σμιθ 15 πόντους σε 16 λεπτά αγώνα και σίγουρα (όσο κακή άμυνα κι αν έπαιζαν) έπρεπε να μείνουν περισσότερο στο παρκέ σε στιγμές που ο Παναθηναϊκός κολλούσε στο σκορ.

Γενικά, ο Παναθηναϊκός ήλεγξε τα ριμπάουντ (27-26), οι ασίστ ήταν 16-17, τα κλεψίματα 10-8 και τα λάθη 12-12 με τις τάπες 2-2. Τα δίποντα ήταν στο 64% για τον Παναθηναϊκό και το 67% για την Ουνίκς, ενώ τα τρίποντα στο 33% για τους «πράσινους» και το 39% για την Ουνίκς. Κι ενώ τα ποσοστά δείχνουν ότι ο Παναθηναϊκός όντως είχε πρόβλημα στην άμυνα, ίσως θα έπρεπε να είχε προσαρμόσει καλύτερα την επίθεσή του, αφού έβλεπε ότι το ματς πήγαινε ψηλά κι εκείνος δεν μπορούσε να ελέγξει την αντίπαλο από την άμυνά του.

Τα δεκάλεπτα: 22-17, 42-41, 56-63, 83-89.

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Μάριτς 1, Περπέρογλου, Μπατίστ 16 (5ρ. 6κ.φ.), Λόγκαν 4, Σάτο 4 (3ρ.), Τσαρτσαρής 2 (3ρ.), Διαμαντίδης 14 (3τρ. 7ρ. 4ασ. 2κλ. 3κ.φ.), Βουγιούκας 9 (4κ.φ.), Ν. Καλάθης 7, Σμιθ 15 (2τρ. 4ρ. 4κ.φ.), Καïμακόγλου 7 (1τρ. 3ασ.), Γιασικεβίτσιους 4 (5ασ. 2κλ.)

Ούνικς Καζάν (Πασούτιν): Λαϊντέι 16 (1τρ. 3ρ. 4ασ. 3κλ.), Σαμοϊλένκο 9 (1), Νάχμπαρ 3 (1), Βερεμεένκο 15 (5ρ. 6κ.φ.), Γκριρ 7 (5ασ. 3κ.φ.), Σαβρασένκο 5, ΜακΚάρτι 8 (2), Ντόμερκαντ 21 (2τρ. 5τ. 10κ.φ.), Ουίλκινσον 5 (5ρ.).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *