Home / Α1 / Στον αστερισμό του γελοίου

Στον αστερισμό του γελοίου

Δημοσιεύτηκε στις 21 Ιουνίου 2010

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε πρόσφατα το τέλος της συνεργασίας με τον Παναγιώτη Γιαννάκη, αποδεικνύοντας ότι συνεχίζει τις σπασμωδικές ενέργειες για ανάκτηση των σκήπτρων στην Ελλάδα, μετά το τέλος μιας χρονιάς που το φινάλε της αποτελεί το πιο μελανό σημείο στην ιστορία της ομάδας.

Για πρώτη φορά στην ιστορία ένα πρωτάθλημα δεν τελείωσε λόγω επεισοδίων, πρωταθλητής δεν αναδείχτηκε και το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης γι’ αυτό βαρύνει τον Ολυμπιακό και τους αδερφούς Αγγελόπουλους.

Οι ισχυροί άντρες του Ολυμπιακού αυτοακυρώνονται με όσα κάνουν τους τελευταίους μήνες, αποδεικνύοντας ότι έχουν χάσει την μπάλα. Το όλο θέμα ξεκίνησε από το καλοκαίρι, όταν ο Γιαννάκης ζήτησε τον Ζήση και ο Αγγελόπουλος έκανε… σκάουτινγκ και πήρε το πιο ακριβό παλτό στην ιστορία της ομάδας, τον Βον Ουέιφερ.

Εκτός από το μεγάλο μερίδιο ευθύνης που έχει ο πρόεδρος του Ολυμπιακού στο σχεδιασμό της ομάδας, μέσα στη χρονιά δεν έκανε τίποτα για να προστατεύσει τον προπονητή του. Δέσμιος για ακόμη μία φορά (στην ιστορία της ομάδας) των κάφρων και των οργανωμένων της εξέδρας, ο Αγγελόπουλος μετά από κάποιο σημείο στη σεζόν, δυστυχώς, λειτουργούσε ως οπαδός και εκπρόσωπος οργανωμένων και όχι ως σοβαρός πρόεδρος του Ολυμπιακού.

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης στις δύο σεζόν που ξεκίνησε από το καλοκαίρι στον πάγκο της ομάδας, έφερε τον Ολυμπιακό σε φάιναλ φορ Ευρωλίγκας μετά από 10 χρόνια, σε δύο συνεχόμενα φάιναλ φορ Ευρωλίγκας μετά από 15 χρόνια, σε έναν τελικό Ευρωλίγκας μετά από 13 χρόνια, κατέκτησε το Κύπελλο μετά από 8 χρόνια, που ήταν και ο 1ος τίτλος της ομάδας επίσης μετά από 8 χρόνια, έφερε τον Ολυμπιακό για πρώτη φορά από το 1999-2000 στην 1η θέση της κανονικής περιόδου και έσπασε το ρεκόρ νικών στην ιστορία της Α1, τελειώνοντας σεζόν με 25-1. Επί των ημερών του ο Ολυμπιακός είχε το καλύτερο ποσοστό νικών της ομάδας τα τελευταία 10 χρόνια. Επί των ημερών του ο Σχορτσανίτης… άρχισε ξανά το μπάσκετ, ενώ ο Τεόντοσιτς καθιερώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο στην Ευρώπη. Εκτός των άλλων, ο Ολυμπιακός φέτος είχε την καλύτερη επίθεση στην Ευρώπη (και στο πρωτάθλημα, αλλά και στην Ευρωλίγκα με μεγάλη διαφορά 5.0 πόντων από τον δεύτερο), έπαιζε το πιο θεαματικό και οργανωμένο μπάσκετ στην Ευρώπη όντας η ομάδα με τις περισσότερες ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις (και στην Α1 και στην Ευρωλίγκα με 3.0 ασίστ περισσότερες από τον δεύτερο), ενώ ξεκάθαρα ήταν η ομάδα με τα περισσότερα plays στην Ευρωλίγκα. Αυτά πιστώνονται αποκλειστικά στον Γιαννάκη και δεν έγιναν… παρά την παρουσία του Γιαννάκη, φράση που ειπώθηκε από δημοσιογράφο, που η σχέση του με το μπάσκετ είναι προφανώς μικρότερη από μηδαμινή.

Είναι αλήθεια ότι ο Ολυμπιακός έχασε τον τίτλο της χρονιάς 2008-09, ενώ φέτος τα καφριλίκια και η κατάντια του ελληνικού μπάσκετ, δεν του έδωσαν την ευκαιρία… να χάσει ή να κερδίσει τον τίτλο.

Ο Γιαννάκης, δηλαδή, φέτος πήρε τον έναν τίτλο, έφτασε στον τελικό της Ευρωλίγκας για να χάσει τον άλλο και δεν έχασε ποτέ στο γήπεδο το πρωτάθλημα (αν κάποιος από τον Ολυμπιακό είναι υπεύθυνος για την απώλεια του πρωταθλήματος, αυτός είναι ο Αγγελόπουλος με την εμετική ανακοίνωση που εξέδωσε η ομάδα πριν το 4ο ματς). Δηλαδή, ο Γιαννάκης απολύθηκε επειδή έχασε τον τελικό της Ευρωλίγκας κι επειδή οι κάφροι του Ολυμπιακού που δεν έχουν ιδέα από μπάσκετ θεωρούν ότι η ομάδα τους πρέπει να κερδίζει όλα τα ματς της χρονιάς με 80-60 ανεξαρτήτως αντιπάλου, καθώς οι υπόλοιπες ομάδες προφανώς δεν παίζουν μπάσκετ…

Ο Αγγελόπουλος με την ανακοίνωσή του έριχνε όλο το βάρος της πιθανής απώλειας του τίτλου στους διαιτητές, αναφέροντας ότι με καλή διαιτησία η ομάδα του θα έφευγε από το ΟΑΚΑ νικήτρια στον 3ο αγώνα. Δηλαδή, ευθύνη (κατά Αγγελόπουλους) ο Γιαννάκης δεν είχε, άρα απολύθηκε είτε επειδή έχασε τον τελικό της Ευρωλίγκας είτε επειδή η διαιτησία ήταν κακή στον τρίτο τελικό. Μήπως επειδή οι κάφροι που κατέστρεψαν το μπάσκετ στον 4ο τελικό και ο Αγγελόπουλος τους παρακαλούσε να κάτσουν λίγο… πιο δίπλα, γιατί δεν είχε την πυγμή να προσπαθήσει να απολυμάνει την ομάδα του από τα μιάσματα ούτε τη στιγμή που χανόταν το πρωτάθλημα (και μαζί του το ελληνικό μπάσκετ) δεν ήθελαν τον Γιαννάκη;

Η απόλυση του Γιαννάκη από τον Ολυμπιακό είναι εντελώς παράλογη και γελοία και δεν δικαιολογείται με κανέναν τρόπο από αγωνιστικές αιτίες. Τα αστεία περί αποδυτηρίων απλά απορρίπτονται ως κατευθυνόμενη προσπάθεια δικαιολόγησης των αδικαιολόγητων. Κανένας σοβαρός και επιτυχημένος προπονητής δεν θα έπρεπε να δεχτεί να καθίσει στον πάγκο μιας ομάδας που λειτουργεί έτσι. Δεν θα μπω σε σχολιασμό προπονητολογίας (εξάλλου έχουν ακουστεί όλοι οι προπονητές της Ευρώπης, με όλες τις πιθανές δικαιολογίες, ο Ίβκοβιτς επειδή πήρε το triple crown με τον Ολυμπιακό, ο Πασκουάλ… επειδή έχει κερδίσει 4 φορές τον Παναθηναϊκό τα τελευταία χρόνια, ο Μεσίνα γιατί, μάλλον, ήταν από μικρός Ολυμπιακός, κ.α.), δεν έχει νόημα.

Ο Ολυμπιακός λειτουργεί με τους ισχυρούς άντρες του να μην μπορούν να ξεπεράσουν το σύμπλεγμα κατωτερότητας που έχει δημιουργηθεί στους οπαδούς από τα χρόνια κυριαρχίας του Παναθηναϊκού στην Ελλάδα, κάτι που τους ωθεί σε παράλογες και σπασμωδικές κινήσεις, οι οποίες μπορούν να δικαιωθούν μόνο από τύχη. Οι μεγάλες ομάδες σε όλη την ιστορία των σπορ χτίζονται με έναν προπονητή στον πάγκο, στον οποίο θα δίνεται η ευκαιρία να δουλέψει σε βάθος χρόνου.

Όσο για την αδιαφορία των δύο μεγάλων (εννοώ Αγγελόπουλους και Γιαννακόπουλους) μπροστά στην κατάντια του ελληνικού μπάσκετ, είναι εκκωφαντική και δείχνει πώς αντιλαμβάνονται το άθλημα, όμως ο σχολιασμός της είναι θέμα άλλου άρθρου.

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *