Home / Α1 / Λάζος… μαινόμενος!

Λάζος… μαινόμενος!

Λίγες ημέρες πριν αρχίσει το πρωτάθλημα, ο πρόεδρος του ΠΣΑΚ, Λάζαρος Παπαδόπουλος, μίλησε στο «Βήμα» για όλα και κατακεραύνωσε την αδράνεια των θεσμικών οργάνων στη χώρα και το γεγονός ότι, αντί να βοηθούν, υπονομεύουν το μπάσκετ, ενώ ο παλαίμαχος διαιτητής, Κώστας Δήμου, αναφέρθηκε στο “Φως” στα στοιχεία που μπορούν να κάνουν έναν διαιτητή από καλό άριστο.

Ο Παπαδόπουλος μίλησε με σκληρά λόγια για την ΕΟΚ, που και φέτος δεν έχει βρει λύση στο θέμα των ανασφάλιστων αθλητών στην Α2, ενώ αναφέρθηκε και στην κυβέρνηση, που δεν καταθέτει τη σχετική τροποποίηση: «Στην Ελλάδα κυριαρχεί η μία πλευρά χωρίς καμία συζήτηση ή διαπραγματεύσεις. Η ΕΟΚ διοργανώνει ένα ανασφάλιστο πρωτάθλημα, την Α2. Η κυβέρνηση δεν καταθέτει τη σχετική τροποποίηση, με αποτέλεσμα η ανασφάλιστη εργασία να εξακολουθεί να υφίσταται αποτελώντας παγκόσμια πρωτοτυπία για τη χώρα μας», χωρίς να ξεχάσει και το γεγονός ότι η ΕΟΚ και ο ΕΣΑΚΕ, που στα λόγια «κόπτονται» για τη συμμετοχή Ελλήνων στο πρωτάθλημα και όχι ξένων εξακολουθούν να αποκλείουν τους Έλληνες από την Α1: «Οι Έλληνες καλαθοσφαιριστές δεν επιτρέπεται να επιστρέφουν σε ελληνικό σύλλογο, ενώ οι ξένοι έχουν αυτό το δικαίωμα μεσούσης της περιόδου».

Για τη θέση του Γιάννη Ιωαννίδη σε όλα αυτά και το γεγονός ότι όσο ήταν υφυπουργός Αθλητισμού το μπάσκετ δεν βοηθήθηκε καθόλου, ο Παπαδόπουλος ήταν «λάβρος»: «Ο κ. Ιωαννίδης το μόνο που έκανε ήταν να εκμεταλλευτεί το μπάσκετ για να φτιάξει την πολιτική καριέρα του. Τι να περιμένω όμως από έναν άνθρωπο ο οποίος έφερε τη διαφθορά με τις παράνομες ελληνοποιήσεις στο άθλημα; Ήταν ο πρώτος που έφερε ξένους παίκτες και τους έκανε Έλληνες με πλαστογραφίες».

Στην κουβέντα ήρθε και η στάση της ΕΟΚ απέναντι στους πιο μεγάλους παίκτες της χώρας. Ο Παπαδόπουλος προσπέρασε τον εαυτό του και μίλησε για την περίπτωση του Φώτση, τον οποίο η Ομοσπονδία σταμπάρισε ως προδότη το 2007: «Θα σας θυμίσω το παράδειγμα του Φώτση, ο οποίος δεν αγωνίστηκε στο Ευρωμπάσκετ της Ισπανίας γιατί είχε υποστεί κάταγμα στο χέρι. Οι γιατροί της Ντιναμό Μόσχας τού έλεγαν ότι έπρεπε να μείνει δύο μήνες εκτός γηπέδων και το επίσημο σάιτ της ΕΟΚ έλεγε δέκα ημέρες. Και μετά έκανε δηλώσεις ότι ο Φώτσης είναι λιποτάκτης».

Για να φτάσει σε αυτό που όλοι όσοι ασχολούνται με το μπάσκετ έχουν καταλάβει: «Αυτό που μπορώ να καταθέσω είναι ότι η Ομοσπονδία φέρεται στους παίκτες σαν να είναι αναλώσιμα υλικά».

Ο Παπαδόπουλος μίλησε και για την παγκόσμια ελληνική πρωτοτυπία του Κυπέλλου, όπου οι 4 πρώτες αγωνιστικές έγιναν με τους παλιούς κανονισμούς, ενώ από την 5η και μετά το Κύπελλο θα γίνει με τους νέους, ενώ σχολίασε και το γεγονός ότι μειώνεται συνεχώς η παραγωγή ταλέντων στο μπάσκετ, λέγοντας ότι πέρσι δεν μπορούσαν να βρεθούν ούτε δύο δωδεκάδες στους «κάτω των 22» για το all-star game.

Ο Παπαδόπουλος κράτησε και μια θετική νότα, μιλώντας για τους νέους κανονισμούς και ότι θα βοηθήσουν το άθλημα, ενώ δήλωσε ότι πιστεύει πως θα αλλάξουν τα πράγματα κάποια στιγμή, αν συνεχιστεί η προσπάθεια που γίνεται.

Δήμου: «Λάθος ο Χριστοδούλου»

Πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο «Φως» έδωσε ο Κώστας Δήμου, ένας από τους μεγαλύτερους διαιτητές στην ιστορία του μπάσκετ (και μέλος του Hall of Fame της FIBA). Πέραν των άλλων, ο Κώστας Δήμου μίλησε σοφά για τη θέση και το ρόλο του διαιτητή σε έναν αγώνα μπάσκετ, δείχνοντας την τεράστια κλάση του, αλλά και το πόσο εύκολο θα ήταν για έναν διαιτητή να γίνει καλύτερος αν είχε πιο σωστή ψυχολογία απέναντι στο παιχνίδι.

Συγκεκριμένα, ο τεράστιος πρώην διαιτητής είπε ότι: «αυτή τη στιγμή στην ελληνική διαιτησία υπάρχει περισσότερη ηθική, αλλά λιγότερη αξία. Δεν υπάρχουν διαιτητές υψηλών στάνταρ», αλλά το «ζουμί» ήταν στη συνέχεια.

Μιλώντας για τον καλύτερο Έλληνα διαιτητή αναφέρθηκε στην ψυχολογία των διαιτητών και την πίεση που υπάρχει σε αυτούς σε σύγκριση με τους προπονητές και τους παίκτες: «Ο Χριστοδούλου χωρίς αμφιβολία, μεγάλη αξία, αλλά πρέπει να βελτιωθεί στην ψυχολογία. Ήταν λάθος αυτό που έκανε στο φιλικό Ελλάδας-Σερβίας, με τον Ίβκοβιτς, στο τουρνουά ‘Ακρόπολις’, γιατί δεν μπορεί να δίνει τεχνική ποινή από την άλλη άκρη και στη συνέχεια να το αποβάλει τόσο εύκολα. Πρέπει να μπαίνει στην ψυχολογία του προπονητή. Ο διαιτητής παίζει δύο ώρες και ο προπονητής λογοδοτεί διαρκώς στα αφεντικά του, που δαπανούν αρκετά χρήματα για να αποκτήσουν παίκτες. Δεν είναι εύκολη η δουλειά του».

Τέλος, ο Δήμου ανέφερε ότι έφυγε από τη διαιτησία όταν άλλαξε ο νόμος κι εκείνη πήγε στους παράγοντες, ενώ είπε ότι θεωρεί ότι θα υπήρχαν πολύ καλύτερες διαιτησίες και στο μπάσκετ και το ποδόσφαιρο αν η διαιτησία ήταν ανεξάρτητη και δεν επηρεαζόταν από τους παράγοντες, που τώρα έχουν λόγο σε αυτή. Τροφή προς σκέψη τα όσα είπε ο μεγάλος διαιτητής…

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *