Home / ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ 2010 / «World Championships? European teams? Huh?»

«World Championships? European teams? Huh?»

Ότι οι Αμερικάνοι θεωρούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες το βασιλιά των διοργανώσεων σε όλα τα σπορ είναι λίγο πολύ γνωστό σε όλους. Ότι παλιότερα σνόμπαραν τα Μουντομπάσκετ και γι’ αυτό έχουν να κερδίσουν από το μακρινό 1994 είναι κι αυτό γνωστό.

Όμως, ότι φέτος ταξιδεύουν στην Τουρκία χωρίς να ξέρουν ούτε έναν προπονητή από τις υπόλοιπες 23 ομάδες, ή γνωρίζοντας μόνο 2-3 παίκτες από όσους δεν παίζουν στο NBA, αυτό είναι κάτι που μετά το 2002, το 2004 και το 2006 λίγοι το περίμεναν. Και δεν μιλάμε μόνο για τους παίκτες, αλλά και για τον… βοηθό προπονητή.

Το θέμα που παρουσίασε το Hoopshype ήταν ιδιαίτερα επιμορφωτικό για τη λογική της αμερικανικής ομάδας που έχει πει… «In Ronzone we trust» και δεν θεωρεί ότι κάποιος άλλος πρέπει να ξέρει οτιδήποτε για τους αντιπάλους της στο Μουντομπάσκετ (εξαιρείται ο Σιζέφσκι βεβαίως, που… ξέρει).

Η κατάσταση μοιάζει τραγελαφική, ιδίως στα μάτια του Ευρωπαίου φιλάθλου που σαφώς έχει πιο ευρεία εικόνα του μπασκετικού κόσμου από τον αντίστοιχο Αμερικανό. Στο θέμα οι άνθρωποι της φετινής ομάδας των Η.Π.Α. αναλύουν γιατί οι Αμερικάνοι προτιμούν το Ολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ από το Μουντομπάσκετ σε αντίθεση (όπως αναφέρεται) με όλο τον υπόλοιπο κόσμο για τον οποίο το Μουντομπάσκετ είναι η κορυφαία στιγμή του μπάσκετ σε διεθνές επίπεδο. Λογικό και αναμενόμενο, άλλωστε όποιος πει ότι δεν το ήξερε… θα πει ψέματα.

Όμως μετά πάμε στα ευτράπελα. Από παίκτες εκτός NBA που θα παίξουν στο Μουντομπάσκετ, ο Ντέρικ Ρόουζ ανέφερε ότι ξέρει «τον Ναβάρο, τον τύπο που έπαιζε για τους Ράπτορς, α, και τον Ρούμπιο. Δεν ξέρω άλλον». Βέβαια, είναι ήδη κατά τρεις παίκτες… πιο γνώστης από τον Στέφεν Κάρι «Δεν ξέρω κανένα όνομα. Βλέπω ευρωπαϊκό μπάσκετ συχνά, αλλά δεν ξέρω ονόματα». Ναι, το πιστέψαμε, λιώνεις στην Ευρωλίγκα…

Ο Λαμάρ Όντομ (που έχει ξαναπαίξει στην εθνική το 2004) θυμήθηκε τον Γκαρμπαχόσα (που δεν ξέρω αν αυτός είναι ο ‘τύπος που έπαιζε στους Ράπτορς’ που θυμήθηκε ο Ρόουζ ή αν εκείνος ήταν ο Τούρκογλου).

Η συνέχεια ήταν πιο δύσκολη, καθώς οι τρεις παίκτες ρωτήθηκαν ποιες ομάδες είχαν πάρει τα τελευταία δύο Μουντομπάσκετ. Ο Ρόουζ… μας έφτιαξε: «Η Ισπανία πήρε το τελευταίο. Και το 2002… η Ελλάδα;», αλλά μετά… μπερδεύτηκε, καθώς όταν ρωτήθηκε ο Κάρι άλλαξε γνώμη.

Ο Κάρι είπε: «Για να δω… Αχ, μόλις το διαβάσαμε αυτό. Το 2006 ήταν…». Μετά γύρισε στον Έρικ Γκόρντον που του απάντησε «Ισπανία», οπότε συνέχισε: «Η Ισπανία πήρε το τελευταίο; Τότε ποιος πήρε το 2002;» και ρώτησε τον Ρόουζ, που προφανώς είχε ξεχάσει ότι το πήρε… η Ελλάδα και του είπε «Αργεντινή», οπότε ο Κάρι και αντέγραψε και… κόπηκε.

Ο Όντομ ήταν πιο λιτός και μεστός, θυμήθηκε το 2006 και… ξεκαθάρισε γρήγορα ότι δεν ήξερε ποιος κέρδισε το 2002. Συμπέρασμα από την τελευταία ερώτηση, ότι κάποιος στην ομάδα… τους δίνει δουλειά για το σπίτι, αλλά μάλλον είναι ανεπρόκοποι μαθητές.

Μπόνους ερώτηση για τους παίκτες… αν ο Μίλιτσιτς θα παίξει στο Μουντομπάσκετ.

Ο Ρόουζ δεν… το είχε, οπότε απάντησε: «Ε, Λοβ! Παίζει ο Ντάρκο;» και ο Κέβιν Λοβ του είπε πως όχι. Άδικο προφανώς, αφού Λοβ και Μίλιτσιτς παίζουν μαζί στους Τίμπεργουλβς. Βέβαια, αυτό δείχνει… διαύγεια πνεύματος, αφού πάντα είναι σημαντικό να ξέρεις από ποιον θα αντιγράψεις.

Κάρι και Όντομ δεν είχαν βοήθεια. Οπότε είπαν να το… ρισκάρουν. Ο Κάρι έμεινε αναποφάσιστος: «Δεν νομίζω ότι παίζει. Παίζει;», ενώ ο Όντομ σκέφτηκε ότι είχε 50-50 πιθανότητες: «Δεν ξέρω. Αν έπρεπε να διαλέξω θα έλεγα ότι παίζει. Ε; παίζει;».

Κι αν ως τώρα απλά… γελάσατε, το πράγμα σοβαρεύει όταν πάμε στον Τζιμ Μποχάιμ, βοηθό προπονητή στις Η.Π.Α. και μέλος του Hall of Fame! Και πριν πείτε ότι έχει καλύτερα πράγματα να κάνει, σκεφτείτε ποιος άλλος βοηθός στο Μουντομπάσκετ δεν ξέρει… τίποτα και κανέναν.

Ο Μποχάιμ μπήκε δυνατά στην ερώτηση για τους παίκτες των άλλων ομάδων εκτός NBA: «Ο Ναβάρο, ο Ρούμπιο» (προφανώς άκουσε τον Ρόουζ), «ξέρω κι άλλους Ισπανούς. Ξέρω και πολλούς Αργεντίνους εκτός από κάποιους» (οι «κάποιοι» μάλλον είναι όσοι δεν παίζουν στο NBA), «Ξέρω ότι η Ελλάδα δεν έχει παίκτες στο NBA. Ξέρω τα ονόματα των Ελλήνων, αλλά λίγο. Είναι μια από τις καλύτερες ομάδες στον κόσμο και δεν έχει κανέναν παίκτη στο NBA. Είναι η μόνη ομάδα που μας έχει κερδίσει εδώ και τρία χρόνια. Ο Παπαλουκάς ήταν τρομερός. Είναι μεγάλος παίκτης. Χωρίς αυτόν δεν θα μας κέρδιζαν». Εντάξει, εδώ μας έφτιαξες, δεν σχολιάζω…

Όμως, από προπονητές… τίποτα: «Δεν ξέρω τους προπονητές. Δεν ξέρω ονόματα. Ξέρω ότι η Ισπανία έχει νέο προπονητή και ξέρω και αυτούς που προπονούν Κίνα και Ελλάδα (σ.σ. Καζλάουσκας και Ντόνεγουολντ)». Λείπει κι ο Γιαννάκης για να έχει ένα… σιγουράκι.

Μάλλον το… τερμάτισε εκεί (και χωρίς να πει ονόματα), γιατί μετά απένειμε στην Αργεντινή το χρυσό που… της στέρησε ο Πιτσίλκας: «Το 2006 το πήρε η Ισπανία, ενώ το προηγούμενο από αυτό νομίζω η Αργεντινή». Δύσκολα ξεπερνιέται η πρώτη ήττα και μάλιστα όταν είναι στην έδρα σου. Παντού Αργεντινή βλέπουν… Τουλάχιστον ήξερε ότι ο Μίλιτσιτς δεν είναι στο Μουντομπάσκετ.

About nikolask11

Check Also

Οι καλύτερες φάσεις του Μουντομπάσκετ!

Το Age of Basketball αποχαιρετά το Μουντομπάσκετ της Τουρκίας με δύο βίντεο. Οι συντελεστές του …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *