Home / ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ 2010 / Τα πιο λαμπρά αστέρια του Μουντομπάσκετ

Τα πιο λαμπρά αστέρια του Μουντομπάσκετ

Μπορεί ένα Μουντομπάσκετ με τόσες απουσίες σπουδαίων παικτών να διατηρήσει τη λάμψη του; Μια ματιά στα ρόστερ και ξεκινάμε την απαρίθμηση όσων λείπουν: Τζινόμπιλι, Νοτσιόνι, Μπόγκατ, Νοβίτσκι, Κάμαν, Μπράιαντ, Τζέιμς, Ουέιντ, Άντονι, Χάουαρντ, Πολ, Νενέ, Παπαλουκάς, Οκούρ, Κιριλένκο, Χόλντεν, Γιάο, Γκασόλ, Καλντερόν, Πάρκερ, Νοά, Μπουμπουά, Νας, Γιασικεβίτσιους, Σισκάουσκας, Κσιστόφ και Ντάριους Λαβρίνοβιτς, Σονγκάιλα, Πετραβίτσιους. Και όμως, το Μουντομπάσκετ θα έχει την αίγλη της σημαντικότερης διεθνούς διοργάνωσης μπάσκετ στον κόσμο, λόγω της παρουσίας των καλύτερων εθνικών αλλά και αρκετών ακόμη σπουδαίων ονομάτων. Ποια από αυτά τα αστέρια συζητήσαμε περισσότερο φέτος;

 
Γι Γιανλιάν: Με τον τραυματισμό του Γιάο, έμεινε ο μόνος σημαντικός Κινέζος στο ΝΒΑ, αλλά και αυτός δεν είχε ως τώρα γεμάτη χρονιά. Πάντως, φέτος κατάφερε τους καλύτερους μέσους όρους του σε πόντους και ριμπάουντ και πείθει ότι έχει τα καλύτερα μπροστά του.

Ερσάν Ιλιασόβα: Έκανε για δεύτερη φορά το ταξίδι προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και αυτή τη φορά… ταίριαξε. Ολοκλήρωσε μια γεμάτη χρονιά με το Μιλγουόκι, με 10.4 πόντους και 6.4 ριμπάουντ σε 23 λεπτά συμμετοχής. Πιο έμπειρος από ποτέ θέλει να κάνει τη διαφορά γυρίζοντας στη χώρα του.

Λίνας Κλέιζα: Ένας φόργουορντ “natural scorer”, με επιτυχημένη καριέρα στο NBA, έκανε το «αγροτικό» του στην Ελλάδα για να βγει πρώτος σκόρερ της Ευρωλίγκας. Το καλύτερο «τεσσάρι» για φέτος στην Ευρώπη, ο Κλέιζα επιστρέφει στην Αμερική για να συνεχίσει τις χρονιές του κοντά στους 15 πόντους μ.ό.

Νέναντ Κρστιτς: Ο Σέρβος με την πιο σημαντική πορεία στο NBA μετά τον Πέτζα τα τελευταία χρόνια. Σέντερ με ποιότητα, πληθώρα επιλογών και βαθιά βασική γνώση του μπάσκετ. Φέτος είχε 8.4 πόντους και 5 ριμπάουντ παίζοντας βασικός στην Οκλαχόμα.

Αλεκς Μάριτς: Το τελευταίο προϊόν της σχολής των «ψηλών» της Παρτιζάν, φέτος «εξερράγη» με τρόπο εντυπωσιακό κάνοντας την μπασκετική Ευρώπη να παραμιλάει με τις επιδόσεις του. Μετά από τη σχετική παραφιλολογία κατέληξε στην εθνική Αυστραλίας, ενώ ετοιμάζει και βαλίτσες για Ελλάδα.

Τσόνσι Μπίλαπς: Στα 34 του χρόνια ολοκλήρωσε την πιο παραγωγική χρονιά της καριέρας του! Ήταν μέλος της Εθνικής μόνο στους παναμερικανικούς του 2007. Αστείρευτος παίκτης, ένας από τους καλύτερους, υποτιμημένους πλέι-μέικερ του NBA την τελευταία 20ετία.

Χουάν Κάρλος Ναβάρο: MVP του φάιναλ-φορ της Ευρωλίγκας και μέλος της καλύτερής της πεντάδας, ο «Λα Μπόμπα» είναι πάντα ο ηγέτης της Ισπανίας στην περιφέρεια. Στις δικές του μεγάλες στιγμές έγειρε η πλάστιγγα στον τελικό της Ευρωλίγκας, για τις δικές του μεγάλες βραδιές το καλάθι φαίνεται… λιγάκι να μεγαλώνει.

Κάρλος Ντελφίνο: Γνήσιος μπασκετικός παίκτης, ένας ανέκφραστος εκτελεστής που μπορεί να κρατήσει μια περιφέρεια πάνω του, κάτι που θα χρειαστεί απαραιτήτως η Αργεντινή, οπότε ετοιμάζει τα κατάλληλα συστήματα. Μετά τον ένα χρόνο στη Ρωσία, γύρισε NBA, για να παίξει βασικός και να ολοκληρώσει την πρώτη του σεζόν με διψήφιο μέσο όρο πόντων.

Κέβιν Ντουράντ: Το νεότερο Αμερικανικό ελκυστικό προϊόν κάθε χρόνο ανεβάζει κατά 5 το μέσο όρο πόντων του και φέτος άγγιξε τον ουρανό: 30.1 πόντοι και 7.6 ριμπάουντ μ.ό. Πρώτος σκόρερ και μέλος της καλύτερης πεντάδας στο NBA. Ψηλό τριάρι που απειλεί από παντού και με μεγάλη αποτελεσματικότητα. Άπειρος, αλλά θα «ψηθεί» είτε από την καλή είτε… από την ανάποδη στο Μουντομπάσκετ.

Γκόραν Ντράγκιτς: Ο πλέον ανερχόμενος Σλοβένος παίκτης και ένας από τους to-watch Ευρωπαίους στο NBA. Ο Ντράγκιτς έπαιζε φέτος στο Φίνιξ, ενώ συνεχώς προσθέτει νέα χαρακτηριστικά στο παιχνίδι του.

Λουίς Σκόλα: Μετά από τον κόσμο της Ευρώπης κατέκτησε και αυτόν του NBA. Ήταν θέμα χρόνου, φυσικά, αλλά καθιερώθηκε και «έβγαλε μάτια». Φέτος είχε 16.2 πόντους και 8.6 ριμπάουντ. Φυσική δύναμη, σωστές κινήσεις, καλή γνώση των βασικών, δυναμίτης της ρακέτας. Ένας από τους 3-4 καλύτερους στον κόσμο στη θέση του, και μακράν ο καλύτερος σέντερ του τουρνουά.

Τιάγκο Σπλίτερ: Κάθε χρόνο βελτιώνεται και ήρθε η ώρα για το νέο του βήμα και το NBA. Φέτος ήταν MVP των τελικών του ισπανικού πρωταθλήματος και μέλος της δεύτερης πεντάδας της Ευρωλίγκας. Τεσσαρο-πεντάρι με καλή γνώση των βασικών, αποτελεσματικότητα στο λόου-ποστ και εκπληκτικό παιχνίδι στο πικ-εν-ρολ.

Μίλος Τεόντοσιτς: MVP της Ευρωλίγκας και μέλος της καλύτερης πεντάδας του περσινού Ευρωμπάσκετ, ο Σέρβος γκαρντ είναι ένας από τους to-watch παίκτες για τα επόμενα χρόνια παγκοσμίως. Η αυτοπεποίθηση με την οποία ευστοχούσε από παντού στα τελικά ματς του περσινού Ευρωμπάσκετ έπεισε ότι είναι φτιαγμένος από τη στόφα των Σέρβων αστέρων.

Χέντο Τούρκογλου: Ο ηγέτης της διοργανώτριας και ένα από τα σημαντικότερα ονόματα του τουρνουά. 10 σεζόν στο NBA, τις τελευταίες 6 με διψήφιο μέσο όρο πόντων, ο Τούρκος φόργουορντ έχει καθιερωθεί ανάμεσα στους καλύτερους Ευρωπαίους του κόσμου και στους παίκτες-κλειδιά του άλλου πλανήτη.

Ειδική Μνεία

Πέρο Κάμερον: Μέλος της Εθνικής Νέας Ζηλανδίας από το 1994, ο 36χρονος φόργουορντ είναι μια εμβληματική μορφή για τη χώρα του. Παρά τα προβλήματα τραυματισμών και τις σκέψεις αποχώρησης, ο προπονητής τον περίμενε και τον ήθελε στην Τουρκία. Το σουλούπι του δεν πείθει, αλλά όταν έχει την μπάλα στα χέρια είναι μια διαφορετική ιστορία.

Φαντί Ελ Χατίμπ: Παίκτης και άνθρωπος – σύμβολο για το Λίβανο με αναρίθμητα εγχώρια βραβεία. Μπασκετμπολίστας που κατά καιρούς έχει παίξει, επισήμως, και στις πέντε θέσεις της πεντάδας, γυρίζει για το τρίτο του Μουντομπάσκετ. Ένας από τους καλύτερους Ασιάτες μπασκετμπολίστες όλων των εποχών.

About nikolask11

Check Also

Οι καλύτερες φάσεις του Μουντομπάσκετ!

Το Age of Basketball αποχαιρετά το Μουντομπάσκετ της Τουρκίας με δύο βίντεο. Οι συντελεστές του …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *