Home / ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ 2010 / Κάντε τόπο για τη νέα δύναμη!

Κάντε τόπο για τη νέα δύναμη!

Οι Σέρβοι ολοκλήρωσαν τη δουλειά που ξεκίνησαν πέρσι, κερδίζοντας την ομάδα που πριν ένα χρόνο τους στέρησε το χρυσό στο Ευρωμπάσκετ και στέλνοντας την Ισπανία στο σπίτι της από τα προημιτελικά του Μουντομπάσκετ! Οι Σέρβοι παιχταράδες είχαν τον έλεγχο στο μεγαλύτερο μέρος του ματς και με εκπληκτική εμφάνιση από τους Κέσελι, Σαβάνοβιτς, Βελίτσκοβιτς πήραν την τρομερή νίκη-πρόκριση με το τρίποντο από τα 8,5 μέτρα του Τεόντοσιτς 3 δευτερόλεπτα πριν το τέλος!

Οι Ισπανοί έμοιαζαν «λίγοι» στο ματς, μην μπορώντας να ελέγξουν το ρυθμό, μην μπορώντας να περιορίσουν τα δυνατά χαρτιά των Σέρβων και μην μπορώντας να κρατήσουν το προβάδισμα στη μοναδική στιγμή του αγώνα που προσπέρασε. Ο Ίβκοβιτς έστησε την ομάδα του μαεστρικά, έπαιξε όπως ακριβώς όπως ήθελε και όπως έπαιζε σε όλο το τουρνουά (οι Σέρβοι είχαν 89.7 πόντους μέσο όρο και πέτυχαν 92). Έχοντας τους εύκολους πόντους, η Σερβία έδειξε στους Ισπανούς από νωρίς ότι η βραδιά θα είναι… μεγάλη και δύσκολη.

Η άμυνα των Σέρβων εγκλώβισε πλήρως τον Ρούντι στο πρώτο ημίχρονο, ο Μαρκ Γκασόλ έδειξε για ακόμη ένα δύσκολο ματς (όπως και με την Ελλάδα) ότι είναι απλά «λίγος» και απλά ρολίστας, ο Ρούμπιο απέδειξε ξανά την ανεπάρκειά του στο σουτ και ότι δεν είναι έτοιμος να σηκώσει το βάρος του άσου σε μια τόσο καλή ομάδα (και κατέδειξε εύγλωττα το πόσο σημαντική είναι η παρουσία των Λάκοβιτς και Μπαζίλε στην Μπαρτσελόνα). Στο δεύτερο ημίχρονο ο Ρούντι ανέβηκε και συνόδευσε τους Γκαρμπαχόσα και Ναβάρο που πάλευαν από την αρχή ως το τέλος. Ο Γκαρμπαχόσα έβαλε σημαντικά σουτ, ενώ ο Ναβάρο έπαιζε σε μεγάλα διαστήματα εντελώς μόνος του τους Σέρβους, δείχνοντας πόσο «θνητοί» είναι οι Ισπανοί χωρίς Π. Γκασόλ και Καλντερόν.

Οι Σέρβοι είχαν περισσότερη ενέργεια και φαινόταν ότι ένιωθαν πιο «άνετα» στο στιλ που πήγαινε το ματς. Ο Μπιέλιτσα είχε 11 πόντους στην πρώτη περίοδο, αλλά έκατσε στον πάγκο για 23 λεπτά μετά επειδή ο Κέσελι ήταν απίστευτος. Στα επόμενα 12 λεπτά ο Κέσελι είχε κι αυτός 11 πόντους με 1 άστοχο σουτ, ενώ πέτυχε ένα ακόμη τρίποντο στην αρχή της τέταρτης περιόδου. Ο Ίβκοβιτς τον ξεκούρασε για να πάρει ένα ακόμη τρίποντο από τον Μπιέλιτσα, ενώ όταν εκείνος έκανε 5ο φάουλ, ο Κέσελι  έβαλε ένα καθοριστικό τρίποντο για το 89-84, που ουσιαστικά κράτησε τους Σέρβους στη θέση του οδηγού ως το τέλος. Ο Σαβάνοβιτς έβαλε 10 πόντους στην τέταρτη περίοδο με απίστευτα κρίσιμα σουτ. Ο Κρστιτς δεν μπήκε καλά στο ματς, ούτε έκανε το καλύτερό του παιχνίδι, όμως κέρδισε πάρα πολλά φάουλ και πήρε πολλές μονομαχίες στις δύο ρακέτες καθαρίζοντας αρκετά ριμπάουντ. Τέλος, ο Τεόντοσιτς ήταν αρκετά άστοχος (παίζει με σπάσιμο στο δεξί χέρι), αλλά είχε 8 ασίστ και 5 ριμπάουντ, ενώ το δικό του «τρελό» τρίποντο ήταν αυτό που έδωσε τη νίκη στους Σέρβους.

Ο Ίβκοβιτς έκανε σωστές αλλαγές, ρίσκαρε με διάφορα τεχνάσματα (Πέροβιτς-Κρστιτς, Μπιέλιτσα-Κέσελι, χρησιμοποίηση Μάρκοβιτς στο Ναβάρο) που του βγήκαν και κέρδισε τη μάχη των πάγκων. Ο Σκαριόλο πάλεψε, κράτησε την ομάδα του ζωντανή ως το τέλος, έκανε τρικ στην άμυνα που βγήκαν (άφηνε επιδεικτκά τον Τέπιτς ελεύθερο στο τρίποντο κι εκείνος πήγε να χάσει το ματς μόνος του στο τέλος, παρασυρόμενος τελείως από την παγίδα των Ισπανών), αλλά έδειχνε να φοβάται στο τέλος τις αλλαγές και να μην πιστεύει το ρόστερ που έχει στα χέρια του.

Οι Σέρβοι είναι η πρώτη ομάδα που πέρασε στην τετράδα και θα περιμένουν εκεί το νικητή του Τουρκία-Σλοβενία. Οι Ισπανοί θα παίξουν για τις θέσεις 5-8.

Σερβία (Ίβκοβιτς): Τεόντοσιτς 12 (2/8τρ. 5ρ. 8ασ.), Τέπιτς 2, Ράσιτς, Πάουνιτς, Μπιέλιτσα 14 (2/2δ. 3/3τρ.), Μάρκοβιτς, Σαβάνοβιτς 15 (2/4τρ. 5ρ.), Κέσελι 17 (5/6τρ.), Κρστιτς 13 (9ρ.), Πέροβιτς 2, Βελίτσκοβιτς 17 (3/6τρ. 5ρ. 3ασ. 4κλ.).

Ισπανία (Σκαριόλο): Σαν Εμετέριο, Ρούντι 15 (0/5τρ. 5ρ.), Ρούμπιο 3 (1/2τρ. 3ρ. 3ασ.), Ναβάρο 27 (4/7τρ. 5ασ.), Λόπεθ, Ρέγιες 2, Βάσκες 4 (4ρ.), Λιουλ 4 (3ασ.), Γκασόλ 13 (5ρ.), Μουμπρού 3 (1), Γκαρμπαχόσα 18 (4/6τρ. 6ρ.).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Οι καλύτερες φάσεις του Μουντομπάσκετ!

Το Age of Basketball αποχαιρετά το Μουντομπάσκετ της Τουρκίας με δύο βίντεο. Οι συντελεστές του …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *