Home / ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ 2010 / Νεότερη από ποτέ! Η Γερμανική Εθνική ομάδα πριν το Μουντομπάσκετ της Τουρκίας

Νεότερη από ποτέ! Η Γερμανική Εθνική ομάδα πριν το Μουντομπάσκετ της Τουρκίας

Ναι, είναι νεαροί. Ναι, είναι πολύ νεαροί! Μήπως όμως είναι υπερβολικά νεαροί; Δεν θα πω ξανά «ναι», γιατί υπάρχει πολύ ταλέντο και δυνατότητες στη γερμανική ομάδα που θα παίξει στο Μουντομπάσκετ της Τουρκίας. Η προετοιμασία τελείωσε για την ομάδα του προπονητή Ντιρκ Μπάουερμαν, με 6 νίκες και 5 ήττες σε 11 φιλικά ματς. «Τρεις στη σειρά» – εναντίον της Τουρκίας και δύο εναντίον του Πουέρτο Ρίκο – ήταν το αποτέλεσμα των τελευταίων τριών αγώνων. «Αυτό δεν είναι τόσο σημαντικό», λέει ο κόουτς Μπάουερμαν, «πολύ πιο σημαντική είναι η μετεξέλιξή μας σε ομάδα που πραγματικά αξίζει αυτόν τον τίτλο. Είδαμε πολλά καλά πράγματα αυτό το καλοκαίρι, κάναμε μερικά σημαντικά βήματα εμπρός. Ανυπομονώ να δω πόσο ανταγωνιστικοί θα είμαστε στο ανώτερο επίπεδο στο Μουντομπάσκετ».

Η επιλογή του τελικού ρόστερ ήταν μια πολύ δύσκολη δουλειά για τον προπονητή που, από τη μια πλευρά είχε να αποφασίσει αν θα πάει στους αγώνες με δύο ή τρεις πλέι μέικερ. Η απόφαση ήταν διαφορετική από τη σεζόν που η Γερμανία έπαιξε μόνο με δύο πλέι μέικερ στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας. Φέτος, ο Περ Γκίνθερ – που είχε τραυματιστεί στο πόδι πέρσι στο τελευταίο φιλικό με τη Σλοβενία – πήρε την τελευταία του ευκαιρία στο ματς με το Πουέρτο Ρίκο, την άρπαξε απ’ τα μαλλιά με μια εκπληκτική εμφάνιση και… είναι στην ομάδα! Ο βετεράνος Κόνραντ Βισότσκι έπρεπε να κοπεί για να χωρέσει ο Γκίνθερ. Απ’ την άλλη πλευρά, η επιλογή ανάμεσα στον 28χρονο «ρούκι», Κρίστοφερ ΝακΝότον, και τον Γιασίν Ιντμπίωι, που πέρσι ήταν ο τελευταίος παίκτης που κόπηκε, ήταν πολύ δύσκολη. Ο ΝακΝότον κατάφερε να κερδίσει, αλλά στο νήμα. Οπότε, μόνο ο Ντέμοντ Γκριν (31), ο Στέφεν Χάμαν (29) και ο Γιαν-Χέντρικ Γιάγκλα (29) θα έχουν εμπειρία στην Τουρκία, ενώ οι Τίμπορ Πλάις (20), Ρόμπιν Μπένζινχ (21), Ελίας Χάρις (21), Τιμ Όλμπρεχτ (21), Φίλιπ Σβέτχελμ (21), Περ Γκίνθερ (22), Λούκα Στάιγκερ (22), ακόμη και η περσινή ανακάλυψη, Χάικ Σαφάρτζικ (26), δεν είναι ιδιαίτερα έμπειροι σε διεθνές επίπεδο.

Ας δούμε τις διαφορετικές θέσεις:

Πλέι μέικερ
Ο Στέφεν Χάμαν είναι ο βασικός πλέι μέικερ της Γερμανικής εθνικής ομάδα και ο αρχηγός της. Ο γκαρντ με ύψος 1.94μ. είναι αυτό που αποκαλούμε «σταθερός». Έχει παίξει σε πολλά διεθνή τουρνουά με την εθνική ομάδα και σε πολλά διεθνή παιχνίδια με τους συλλόγους στους οποίους ανήκει. Πέρσι στην Πολωνία είχε ένα κακό Ευρωμπάσκετ και τώρα θέλει να δείξει ότι είναι ακόμα το νούμερο ένα στον άσο της Γερμανίας. Σουτάροντας 62% εντός παιδιάς και μοιράζοντας 3.8 ασίστ στα φιλικά δείχνει σε καλή φόρμα. Δεν είναι γεννημένος σουτέρ, αλλά μπορεί να μαρκάρει δυνατά και ψηλά πόιντ γκαρντ, ας πούμε από την Ελλάδα. Δίπλα του στον άσο συνυπάρχει ο Χάικο Σαφάρτζικ, που πέρσι ήταν ο πρώτος σκόρερ της Γερμανίας στην Πολωνία. Ερχόμενος από το πουθενά συνεπήρε τη γερμανική εθνική και είχε μερικές εξαιρετικές εμφανίσεις. Δεν είναι ο καλύτερος πασέρ, αλλά είναι πραγματικός σκόρερ με υπέροχο σουτ. Φέτος, δεν τα πηγαίνει τόσο καλά ως τώρα, δεν έχει βρει το χέρι του και αρκετές φορές παίζει διστακτικά. Δεν είναι πια άγνωστος παίκτης, θα πρέπει να δώσει στη Γερμανία ενέργεια και πόντους από τον πάγκο. Ο Περ Γκίνθερ απέδειξε στην προετοιμασία ότι είναι ικανός να δώσει ποιοτικά λεπτά στην ομάδα. Υπερβολικά ταχύς, μπορεί να μαρκάρει πιο κοντούς γκαρντ, όπως ο Τζέι Τζέι Μπαρέα, πολύ καλά.

Σούτινγκ γκαρντς
Ο Ντέμοντ Γκριν θα ξεκινάει στο «2» ακόμη κι αν ως τώρα δεν έχει μπορέσει να βρει επιθετικό ρυθμό. Γνωστός ότι είναι πολύ καλός αμυντικός, πρέπει να δώσει στη Γερμανία περισσότερα στην επίθεση. Στα ματς προετοιμασίας σούταρε μόλις με 34% (21% από το τρίποντο). Περιμένει πολλά περισσότερα απ’ τον εαυτό του και θέλει να είναι ηγέτης για τους νεότερους παίκτες. Ο Λούκα Στάιγκερ είναι αυτό που λέμε «σουτέρ ρυθμού». Μπορεί να βάλει πολλά τρίποντα σε λίγα μόνο λεπτά. Μέχρι τώρα έχει 45% πίσω από τη γραμμή του τριπόντου, απ’ όπου μπορεί να σκοτώσει έναν αντίπαλο. Γίνεται ολοένα και καλύτερος στο να δημιουργεί τα σουτ του, αλλά ακόμη πρέπει να βρίσκει καλή θέση. Επίσης, γίνεται καλύτερος στην άμυνα και έχει πνεύμα πολεμιστή. Μπακ-απ στο «2» και το «3» είναι ο Φίλιπ Σβέτχελμ, που πέρσι το καλοκαίρι ήταν τραυματίας. Άλλο ένα μέλλος του πολύ δυνατού γκρουπ του ’89 που θα παίξει σε παγκόσμιο επίπεδο. Το πλεονέκτημά του είναι ότι μπορεί να παίξει σε τουλάχιστον δύο θέσεις. Συνήθως καλός σουτέρ, κάποιες φορές του λείπει η ταχύτητα στην άμυνα.

Σμολ φόργουορντς
Ο Ρόμπιν Μπένζινχ αναμένεται να ξεκινάει στο «3» μετά από μία προετοιμασία με σκαμπανεβάσματα. Έδειξε το ξεχωριστό ταλέντο του στην επίθεση ας πούμε στα ματς με Ρωσία (20 πόντοι) και Πουέρτο Ρίκο (16 πόντοι), αλλά χρειάστηκε να αντιμετωπίσει τις φυσικές του αδυναμίες. Με ύψος 2.08μ. μπορεί να σουτάρει πάνω από οποιονδήποτε πίσω από το τρίποντο, αλλά δεν είναι πολύ καλός ριμπάουντερ. Αν μπορέσει να πάρει μερικά κιλά στα σωστά σημεία του σώματός του, τότε πιθανότατα έχει το πιο λαμπρό μέλλον απ’ όλους τους Γερμανούς παίκτες. Συμπαίκτης του σε κάθε «μικρή» εθνική ομάδα και τώρα στους άντρες είναι ο Ελίας Χάρις, που βελτιώθηκε πολύ κατά τη διάρκεια της τελευταίας χρονιάς στο Πανεπιστήμιο Gonzaga. Έχει απίστευτες αθλητικές ικανότητες που τον κάνουν ιδιαίτερα ελκυστικό στο να τον παρακολουθεί κάποιος. Είναι στη διαδικασία να μετεξελιχθεί σε τριάρι ή δυάρι από τεσσάρι που έπαιζε τα τελευταία χρόνια. Μπορεί να σουτάρει καλά στην καλή του μέρα, αλλά πρέπει να βελτιώσει τη σταθερότητά του.

Πάουερ φόργουορντς
Ο Γιαν-Χέντρικ Γιάγκλα εξελίσσεται στον καλύτερο Γερμανό παίκτη αυτό το καλοκαίρι. Καταλαβαίνει το νέο του ρόλο ως ηγέτη της ομάδας και παίζει με περισσότερη υπομονή απ’ ότι τα περασμένα χρόνια. Έχει βελτιώσει την πάσα του πάρα πολύ και είναι καλός αμυντικός ριμπάουντερ. Ο Γιάγκλα μπορεί να κρίνει αγώνες και στις δύο πλευρές του παρκέ με τα τρίποντά του, αλλά και με την άμυνά του. Αν μπορέσει να ελέγξει τα νεύρα του θα είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες του Μουντομπάσκετ. Ο Τιμ Όλμπερχτ έχει πιθανότατα κάνει τα μεγαλύτερα βήματα βελτίωσης αυτή τη χρονιά. Παίζοντας και στο «5» είναι επικίνδυνος για τον αντίπαλο από πολλά σημεία του παρκέ. Σούταρε 65% από το τρίποντο (17/26) και 78% μέσα από τη ρακέτα (14/18) είναι ως τώρα ένα πραγματικό επιθετικό όπλο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι κάνει εύκολα φάουλ και βγαίνει από τους αγώνες πολύ συχνά.

Σέντερς
Μόνο 20 χρονών, ο Τίμπορ Πλάις θα είναι ο βασικός σέντερ στο «5». Παίζοντας πολύ λίγα λεπτά στο περσινό Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας, ο σέντερ των 2.15μ. έπαιξε καταπληκτικά τη σεζόν που τελείωσε στην πρωταθλήτρια Μπαμπέργκ παίρνοντας τη θέση του βασικού από τον βετεράνο Αμερικανό σέντερ Έλτον Μπράουν και ενθουσιάζοντας το κοινό της ομάδας με το ελεύθερο παιχνίδι του. Ο Πλάις είναι ακόμη ένα ακατέργαστο ταλέντο με πάρα πολλές δυνατότητες. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα μπορέσει να παίξει απέναντι στους άλλους ψηλούς σε παγκόσμιο επίπεδο. Έχει γρήγορα πόδια και χέρια και γλυκό σουτ, αλλά το σώμα του πρέπει να δέσει αρκετά τα επόμενα χρόνια. Ο αναπληρωματικός σέντερ, Κρίστοφερ ΜακΝότον, είχε μια πολύ καλή σεζόν με την Γκέτιγκεν στο γερμανικό πρωτάθλημα, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, όπου κέρδισε το FIBA EuroChallenge με την ομάδα του. Τη θέση στην ομάδα την κέρδισε με τη σκληρή δουλειά και δίνοντας κάποια καλά λεπτά συμμετοχής στην ομάδα σε κάθε παιχνίδι. Έχει καλό ένστικτο στο ριμπάουντ και καλές κινήσεις στο ποστ.

Ο βασικός στόχος της γερμανικής εθνικής ομάδα είναι να μαζέψει όση περισσότερο διεθνή εμπειρία μπορεί. Η ομάδα πιστεύει ότι μπορεί να προκριθεί στους «16» καθώς οι νίκες επί της Ανγκόλας και της Ιορδανίας είναι καθήκον. «Αλλά θέλουμε να κλέψουμε και ένα από τα πρώτα τρία παιχνίδια με Αργεντινή, Σερβία και Αυστραλία. Αυτό θα σήμαινε ότι δεν θα παίζαμε με τους Αμερικάνους στους ‘16’. Δεν είναι ακατόρθωτο», επιβεβαίωσε ο κόουτς Ντιρκ Μπάουερμαν.

Κρίστοφ Μπούκερ

Ο Κρίστοφ Μπούκερ είναι επικεφαλής επικοινωνίας και τύπου στη Γερμανική Ομοσπονδία Καλαθόσφαιρας (Deutscher Basketball Bund e.V. – www.basketball-bund.de)

Το ρόστερ

About nikolask11

Check Also

Οι καλύτερες φάσεις του Μουντομπάσκετ!

Το Age of Basketball αποχαιρετά το Μουντομπάσκετ της Τουρκίας με δύο βίντεο. Οι συντελεστές του …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *