Home / ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ 2010 / Λιθουανία: Νεανική, αλλά και ταλαντούχα;

Λιθουανία: Νεανική, αλλά και ταλαντούχα;

Η Λιθουανική ομάδα μπάσκετ πηγαίνει στην Τουρκία σκεπτόμενη το μέλλον, σκεπτόμενη το Ευρωμπάσκετ του 2011, που θα λάβει χώρα στη Λιθουανία. Η ομάδα του Μέλλοντος – παρότι υπάρχουν πολλές αντιρρήσεις σχετικά με αυτό. Όμως, είναι αυτό η αλήθεια; Είναι αυτή η ομάδα του 2011; Θα τα πούμε παρακάτω γι’ αυτό.

Η Λιθουανική Ομοσπονδία Καλαθόσφαιρας (LKF) παρουσίασε αυτή την ομάδα σαν μια μελλοντική ομάδα, οπότε η ίδια η Ομοσπονδία έθεσε χαμηλούς στόχους – να φτάσει ως τις 8 καλύτερες ομάδες του τουρνουά. Πιθανότατα τόσο χαμηλούς στόχους η ομάδα μας δεν είχε ποτέ, τουλάχιστον εγώ δεν θυμάμαι κάτι αντίστοιχο.

Βεβαίως, αυτή η λιθουανική εθνική ομάδα δεν είναι η dream-team. Dream-team που μπορεί να είχε η Λιθουανία με παίκτες όπως ο Σισκάουσκας, ο Καουκένας, οι δίδυμοι Λαβρίνοβιτς, ο Σονγκάιλα και ο Ιλγκάουσκας. Σας ακούγονται καλά αυτά τα ονόματα, ε; Η ομάδα μας, λοιπόν, είναι νεανική. Η ομάδα αυτή δεν τρομάζει κανέναν (αλλά απ’ την άλλη πλευρά πολλές ομάδες για τον έναν ή τον άλλο λόγο δεν θα έχουν τους ηγέτες τους, τους αστέρες τους στην Τουρκία). Η Λιθουανία πηγαίνει για να κερδίσει. Αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Έτσι είναι τα νιάτα – έχουν λόγο, έχουν κίνητρο. Όμως, τι γίνεται με το ταλέντο;

Η λιθουανική ομάδα έχει ορισμένα προβλήματα σχετικά με το υπάρχον ρόστερ. Είμαστε πάρα πολύ δυνατοί στις θέσεις του σμολ και του πάουερ φόργουορντ, όπου υπάρχει ο αστέρας και ηγέτης της ομάδας (αυτό επιβεβαιώθηκε από τον προπονητή Κεστούτις Κεμτζούρα), Λίνας Κλέιζα, ο Παούλιους Γιανκούνας, ο Τάντας Κλιμαβίτσιους (είχε πολύ καλή σεζόν με τη Ζαλγκίρις), ο Γιόνας Μασιούλις, που είναι πολύ καλός και εκρηκτικός, ο Ρενάλντας Σεϊμπούτις, που μπορεί να παίξει στο «2» και το «3» και είναι καλός επιθετικά. Ο Σίμας Γιασάιτις μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνος. Οπότε, η μέση της ομάδας είναι ΚΑΛΗ. Ας μιλήσουμε για τη θέση «5». Εκεί έχουμε δύο παίκτες – τον Ρομπέρτας Γιαφτόκας και τον Μαρτίνας Αντριουσκεβίτσιους. Δηλαδή, έχουμε 1,5 παίκτη στη θέση αυτή. Ο Αντριουσκεβίτσιους δεν είναι ιδιαίτερα δυνατός κάτω από την μπασκέτα, μοιάζει ακόμα με λουκάνικο από άποψη σωματικής διάπλασης. Ας μιλήσουμε για τη θέση «1». Εκεί έχουμε έναν πραγματικό πλέι μέικερ (Μάντας Καλνιέτις) και 2-3 παίκτες (Ντελινινκάιτις, Τζεσεβίτσιους και Σεϊμπούτις), που μπορούν να κατεβάσουν την μπάλα κατά τη διάρκεια του αγώνα, αλλά όλοι τους νιώθουν καλύτερα στη θέση του σούτινγκ γκαρντ.

Ίσως τα προβλήματα αυτά να μην είναι τόσο μεγάλα, όταν η Λιθουανία θα παίξει με το Λίβανο ή τη Νέα Ζηλανδία, αλλά με αντιπάλους υψηλότερου επιπέδου αυτά τα προβλήματα γίνονται ξεκάθαρα. Οι Λιθουανοί προπονητές είχαν μεγάλο πονοκέφαλο ως προς το ποιους παίκτες να πάρουν στην ομάδα, ο Κεμτζούρα έκανε δοκιμές με το ρόστερ στο τελευταίο σοβαρό παιχνίδι προετοιμασίας, και εξαιτίας αυτού δέχτηκε μεγάλη κριτική.

Η Ομοσπονδία λέει ότι ο Κεμτζούρα είναι πολύ καλός προπονητής. Στην Ομοσπονδία αρέσει ο τρόπος που δουλεύει, αλλά και η επικοινωνία που έχει με την ίδια την Ομοσπονδία, αλλά και η αφοσίωσή του. Μίλησα με ορισμένους προπονητές ομάδων της λιθουανικής λίγκας (LKL) και είπαν ότι παρότι ο Κεμτζούρα είναι πολύ καλός σε θεωρητικό επίπεδο, πρέπει ακόμη να αποδείξει ότι μπορεί να μετουσιώσει τις θεωρίες του σε πράξη μέσα στο παρκέ. Θα δούμε σχετικά με αυτό στην Τουρκία.

«Θα είμαι πολύ δημοφιλής όταν επιστρέψουμε», είπε ο Κεμτζούρα στην τελευταία του συνέντευξη. «Θα είσαι σε κάθε περίπτωση» του απάντησε ένας δημοσιογράφος.

Πέραν όλων όσων αναλύσαμε, η Λιθουανία θέλει νίκες. Αν η ομάδα του Κεμτζούρα φέρει άσχημα αποτελέσματα, τότε θα είναι πολύ δύσκολο γι’ αυτόν να επιστρέψει στη χώρα. Ακόμη και με την ισχυρή υποστήριξη της Ομοσπονδίας.

Αρκετοί φίλαθλοι πιστεύουν ότι η ομάδα μας μπορεί να παλέψει για τις θέσεις 5-6, κάτι ιδιαίτερα αισιόδοξο, ενώ οι περισσότεροι λένε ότι η ομάδα μπορεί να φτάσει ως την οκτάδα. Οι ειδικοί λένε ότι η ομάδα θα φτάσει ως του «16», πάντως.

Πριν κλείσουμε θα ήθελα να συνεχίσω τα όσα έλεγα στην αρχή για το μέλλον της ομάδας.

Πολλοί από τους αστέρες μας (όπως ο Γιασικεβίτσιους, ο Καουκένας, οι δίδυμοι Λαβρίνοβιτς, ίσως ακόμη και ο Σονγκάιλα και ιδανικά ο Ιλγκάουσκας) είπαν ότι θέλουν να επιστρέψουν το 2011 στην εθνική. Θα ήθελαν να παίξουν στην πατρίδα μπροστά στον κόσμο μας. Θέλουν να ευχαριστήσουν τους φιλάθλους, καθώς αυτή θα είναι η τελευταία τους ευκαιρία. Οπότε…

– αν αυτή η νεανική εθνική ομάδα αποτύχει φέτος, δεν θα είναι δύσκολο για τους προπονητές να στραφούν προς τους αστέρες.

– αν, όμως, η νεανική αυτή ομάδα δείξει κάτι εκπληκτικό, τότε πώς θα το κάνουν; Θα έχουν οι προπονητές το κουράγιο να αλλάξουν τα νιάτα με την εμπειρία, όταν η τελευταία προτίμησε να ξεκουραστεί για ένα χρόνο ή και παραπάνω;

Ας Περιμένουμε την απάντηση. Καλή τύχη στη Λιθουανία.

Ραμίντα Καμινσκάιτε

Η Ραμίντα Καμινσκάιτε είναι επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του λιθουανικού πρωταθλήματος (www.lkl.lt)

Φωτογραφίες από τον Ιρμάντας Σινταρεβίτσιους

About nikolask11

Check Also

Οι καλύτερες φάσεις του Μουντομπάσκετ!

Το Age of Basketball αποχαιρετά το Μουντομπάσκετ της Τουρκίας με δύο βίντεο. Οι συντελεστές του …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *