Home / ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ 2010 / 1η αγωνιστική με συγκινήσεις!

1η αγωνιστική με συγκινήσεις!

Η πρώτη αγωνιστική του Μουντομπάσκετ τελείωσε και οι 24 ομάδες πάλεψαν για πρώτη φορά, αρχίζοντας να σκιαγραφούν τις ισορροπίες της διοργάνωσης. Πέρα από το 89-81 της Ελλάδας, το Age of Basketball σας παρουσιάζει τα υπόλοιπα 11 παιχνίδια, προσπαθώντας να τονίσει με ξεχωριστό τρόπο κάποια κύρια σημεία τους και με λίγα λόγια να δώσει την εικόνα κάθε αγώνα.

Ξεχωρίζει μακράν η ήττα των Ισπανών από τους Γάλλους, ενώ στα πιο σημαντικά αποτελέσματα βρίσκονται η νίκη του Λιβάνου του τρομερού Ελ Χατίμπ επί των Καναδών και της Ρωσίας επί του Πουέρτο Ρίκο. Ας τα δούμε ανά όμιλο:

 
Όμιλος Α

Μπόγκατ; Ποιος Μπόγκατ;
Αυστραλία-Ιορδανία 76-75
(Άντερσεν 22π. 9ρ., Μάριτς 23π. 9ρ. // Αμπάας 20π. 10ρ., Ντάγκλας 7π. 6ρ. 9ασ.)
Οι Αυστραλοί έπαιξαν με τη φωτιά στο πρώτο τους ματς, αλλά τελικά κατάφεραν να μην καούν. Οι Ιορδανοί έδειξαν ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί, περισσότερο του αναμενομένου, και οι χαλαροί Αυστραλοί παραλίγο να την… πατήσουν. Τελικά, πήραν μια νίκη που μάλλον δεν τους άξιζε. Συνολικά στο παιχνίδι οι Αυστραλοί προηγήθηκαν από το 56-55 μέχρι το 64-64 και μετά ξανά στο τελικό σκορ. Με 1:14 για το τέλος, οι Ιορδανοί ήταν αντιμέτωποι με την έκπληξη, κερδίζοντας με 70-75, όμως κατάφεραν να μην ξανασκοράρουν, αλλά και να χάσουν χωρίς να παίξουν καν άμυνα στην τελευταία επίθεση, αφού στο 74-75 αστόχησαν και έκαναν φάουλ στον Άντερσεν στη διεκδίκηση του ριμπάουντ. Μέσα οι δύο βολές από τον Άντερσεν και μετά οι Ιορδανοί είχαν 13 δευτερόλεπτα για να κλέψουν τη νίκη. Ο Αμπάας, όμως, ακόμη χάνει λέι απ… Άντερσεν και Μάριτς έκαναν επίδειξη δύναμης με 45 πόντους και 18 ριμπάουντ στον αγώνα.

Φεράρι τα… Yugo!
Ανγκόλα-Σερβία 44-94
(Ράσιτς 22π. με 6/7τρ. // Τσιπριάνο 10)
Οι Σέρβοι σκόρπισαν την Ανγκόλα δείχνοντας ότι έχουν άγριες διαθέσεις. Παρά τις δύο απουσίες, οι Σέρβοι δεν είχαν όρεξη για… παιχνίδια και μετά από 5,5 λεπτά η διαφορά είχε ήδη ξεπεράσει τους 10 πόντους (6-17), ενώ στα 15,5 λεπτά είχε φτάσει τους 20. Μέχρι την τρίτη περίοδο έτσι συνεχίστηκε το ματς, για να σηκώσουν χειρόφρενο οι Σέρβοι στο τελευταίο δεκάλεπτο. Ο Ίβκοβιτς επέδειξε την… επιτομή του ροτέισον, με 10 παίκτες να παίζουν από 16 ως 22 λεπτά, τα ριμπάουντ ήταν 49-25, οι ασίστ 26-5, τα λάθη 8-17 και η Ανγκόλα ακόμη δεν ξέρει τι τη χτύπησε! Ως πιο κοντή ομάδα του τουρνουά, με δύο παίκτες πάνω από 2 μέτρα, θα περάσει κι άλλες τέτοιες βραδιές…

Έμειναν στο… αχ!
Γερμανία-Αργεντινή 74-78
(Γκριν 20, Γιάγκλα 8π. 10ρ. // Σκόλα 20, Ντελφίνο 27π. 8ρ.)
Οι Γερμανοί έπαιξαν έξυπνα και καλά κι έφτασαν την Αργεντινή στα όριά της, αλλά τελικά έχασαν στην πρεμιέρα του ομίλου. Η ομάδα του Ντιρκ Μπάουερμαν έδειξε παροιμιώδη ηρεμία και ωριμότητα όταν έμεινε πίσω με 14 πόντους, όταν όλα στέρεψαν και έμοιαζε να πελαγοδρομεί, όταν το 46-41 έγινε 49-63. Συνέχιζε να πιέζει και να παίζει λογικά στην επίθεση και όταν οι Αργεντινοί κουράστηκαν, μπόρεσε να ισοφαρίσει σε 71-71 και 74-74. Όμως, μετά έλειπε ο… Ντιρκ. Σε 3 ευκαιρίες να πάρει το προβάδισμα μετά το 74-75 η Γερμανία τα θαλάσσωσε και στις 3 με τους έμπειρους Αργεντινούς να κερδίζουν στο φινάλε, χάρη στους Ντελφίνο και Σκόλα.

Όμιλος Β

Περίπατος στην Πόλη!
Τυνησία-Σλοβενία 56-80
(Σλιμάνε 11π. 5ρ. // Ντράγκιτς 16π. 5ρ. 8ασ., Βίντμαρ 15π. 7ρ.)
Οι Σλοβένοι είχαν μια μέρα παραπάνω για να… χαζέψουν τα αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης, μιας και η Τυνησία δεν μπόρεσε να φανεί ανταγωνιστική. Στο ημίχρονο η διαφορά ήταν διψήφια και στην 3η περίοδο διπλασιάστηκε. Η Τυνησία είχε τεράστιο πρόβλημα κυκλοφορίας και μάλλον έκανε… προπόνηση για όσα θα ακολουθήσουν την Κυριακή με τη Βραζιλία. Οι Σλοβένοι έκανα ξεμούδιασμα και ετοιμάζονται για το ματς με τους Αμερικάνους.

Κόμπλεξ με… χρονοκαθυστέρηση!
Η.Π.Α.-Κροατία 106-78
(Ντουράντ 14π.-8ρ., Γκόρντον 16 // Μπογκντάνοβιτς 17, Πόποβιτς 16)
Οι Κροάτες μπήκαν δυνατά στο ματς με τους Αμερικάνους, έπαιξαν πολύ σωστά για ένα δεκάλεπτο τροφοδοτώντας τους ψηλούς τους έφτασαν στο 10ο λεπτό με το σκορ στο 22-20 και μετά ικανοποιημένοι από τους εαυτούς τους, είδαν τη φανέλα του αντιπάλου, κόμπλαραν και… αποχώρησαν. Η δεύτερη περίοδος τελείωσε 26-6 με τους Αμερικάνους να τρέχουν ένα 12-0 και τον Βράνκοβιτς να κοιτάζει από τον πάγκο την ομάδα του να κάνει το ένα παιδαριώδες λάθος μετά το άλλο. Στη συνέχεια, το ματς… ισορρόπησε και ως το τέλος κινήθηκε από τους 25 ως τους 35 πόντους διαφοράς. Μπογκντάνοβιτς και Πόποβιτς είχαν 8/13 τρίποντα και όλη η υπόλοιπη Κροατία 0/11, ενώ οι Αμερικάνοι έχασαν τα ριμπάουντ, αλλά οι ασίστ ήταν 22-9 και έκαναν μόλις 7 λάθη. Απογοητευτική η Κροατία, ψήλωσαν πόντους οι Η.Π.Α. ενόψει του ματς με τους Σλοβένους, που όμως θα είναι… άλλη υπόθεση.

Χλιαρό προς… κρύο!
Ιράν-Βραζιλία 65-81
(Χαντάντι 16π. 9ρ. // Τζοβανόνι 17, Σπλίτερ 13π. 4ρ.)
Οι Βραζιλιάνοι σκέφτονταν περισσότερο τον Βαρεζάο και το να προφυλαχθούν για τη συνέχεια του τουρνουά, οι Ιρανοί ήταν φιλότιμοι αλλά ως εκεί, κάπως έτσι το ματς εξελίχθηκε σε ζεστό καρπούζι το κατακαλόκαιρο και όσοι το παρακολούθησαν πρέπει να ομολογήσουν ότι έφτασαν στα πρόθυρα του γλυκού ύπνου. Η Βραζιλία πήρε διψήφια διαφορά από την πρώτη περίοδο και μετά έκανε συντήρηση δυνάμεων, ενώ το Ιράν εκμεταλλεύτηκε το γεγονός και περιόρισε την ήττα του. Ο Χαντάντι κέρδισε τις εντυπώσεις από τον (ψιλο)χαλαρό Σπλίτερ και όλοι έφυγαν με κάτι ευχαριστημένοι.

Όμιλος Γ

Άγαλμα στον Μπλατ… τώρα!
Ρωσία-Πουέρτο Ρίκο 75-66
(Πονκρασόφ 10π. 11ασ., Μόνια 16π. 7ρ. 4 ασ., Καούν 13π. 8ρ. // Μπαρέα 25π. 4ρ. 4ασ., Ράμος 15π. 9ρ.)
Η Ρωσία έδειξε για ακόμη μία φορά ότι είναι η ομάδα του Μπλατ και όταν οι παίκτες του τηρούν κατά γράμμα όσα τους λέει, μπορούν να κάνουν τα πάντα. Χωρίς τον Χριάπα, οι Ρώσοι έδειχναν τουλάχιστον… χλωμοί στο ματς, που ξεκίνησε πολύ νευρικά και κλειστά. Ο Μπλατ χαμογελούσε στο 14-8 της πρώτης περιόδου, αλλά και στο 36-34 του ημιχρόνου γιατί είχε φέρει το ματς εκεί που το ήθελε. Το Πουέρτο Ρίκο έδειξε να βρίσκει ρυθμό στην τρίτη περίοδο με τον Μπαρέα και τον Ράμος, αλλά μετά τα έμπλεξε. Οι Ρώσοι έπαιζαν ήρεμα καθοδηγούμενοι από το απίστευτα ώριμο παιχνίδι του Πονκρασόφ (απίστευτο για… Πονκρασόφ), ο Μόνια τους ξελάσπωνε σε κάθε δύσκολη στιγμή, ο Καούν έβαζε μέχρι και τις βολές και το 41-48 έγινε 50-48 με τους Πορτορικάνους να χάνουν μια τεράστια ευκαιρία για να πλησιάσουν την πρόκριση. Αν η Κίνα είναι όσο δυνατή έδειξε στην πρεμιέρα (και όχι μόνο η Ελλάδα να έκανε άθλιο ματς, το Πουέρτο Ρίκο κινδυνεύει και με αποκλεισμό πια).

Από άλλο… πλανήτη!
Ακτή Ελεφαντοστού-Τουρκία 47-86
(Καλέ 10π. 9ρ. // Ιλιασόβα 17π. 8ρ., Ονάν 18, Τούρκογλου 6π. 7ρ. 7ασ. 4κλ., Ασίκ 8π. 12ρ.)
Αν η Τουρκία ήταν από τον πλανήτη που λέγεται «μπάσκετ», τότε η Ακτή Ελεφαντοστού ήταν από κάποιον… άλλο. Οι Αφρικανοί πρέπει να έκαναν ρεκόρ έρμπολ και αβίαστων λαθών στο ματς, με μπάλες να τους φεύγουν μέσα από τα χέρια και τους παίκτες τους να αστοχούν κατά… βούληση πίσω από τα 4 μέτρα. Η Τουρκία μπήκε δυνατά, πήρε εύκολα διαφορά 20 πόντων ως το ημίχρονο, χαλάρωσε στην τρίτη περίοδο, άκουσε την γκρίνια του κοινού και «σκόρπισε» την αντίπαλό της στο τελευταίο δεκάλεπτο. Οι Αφρικανοί έβαλαν 17 στα 61 σουτ στο ματς (27%) και ο «χάρτης των σουτ» τους έξω από τη ρακέτα μοιάζει με παιδί που έχει ιλαρά! Πραγματικά χρειάζεται να ματώσουν σε κάθε φάση για να σκοράρουν, αφού δεν έχουν κανένα σχεδόν τρόπο να το κάνουν (ήταν στραβό το κλίμα… χτύπησε κι ο Αμαγκού πριν το τζάμπολ). Οι Τούρκο μπήκαν δυνατά, έστειλαν μήνυμα και ζεσταίνουν τον κόσμο τους για τη συνέχεια.

Όμιλος Δ

Μια από… αυτές τις βραδιές!
Νέα Ζηλανδία-Λιθουανία 79-92
(Πένι 37, Βούκονα 19π. 9ρ. // Κλέιζα 27π. 8ρ., Γιανκούνας 15)
Πράγματι, ήταν μια απ’ αυτές τις βραδιές στο ματς που άνοιξε τον 4ο όμιλο, καθώς Πένι και Κλέιζα επιβεβαίωσαν τα προγνωστικά. Ο Πένι άγγιξε τους 40 πόντους χωρίς να σταυρώνει τρίποντο και ο Κλέιζα ήταν στη ζώνη του λυκόφωτος και απ’ όπου σηκωνόταν «έγραφε» (εμείς οι Έλληνες τις θυμόμαστε και από την περσινή Ευρωλίγκα… αυτές τις βραδιές). Η λογική λέει ότι σε τέτοιο βράδυ, οι Λιθουανοί έχουν το πλεονέκτημα και πράγματι το είχαν, παρά τον τραυματισμό του Γιαφτόκας στο 4ο λεπτό και ο Αντριουσκεβίτσιους δεν πάτησε ούτε δευτερόλεπτο το παρκέ. Πήραν διαφορά στη 2η περίοδο και παρότι στο τέλος οι Νεοζηλανδοί προσπάθησαν, η ομάδα του Κεμτζούρα κράτησε με άνεση τη νίκη. Ο Κλέιζα είχε 11/15 σουτ, ο Πένι είχε 9/11 δίποντα, 1/9 τρίποντα και 16/20 βολές (έβγαλε με 5 φάουλ) και όσοι είδαν το ματς έμειναν ενθουσιασμένοι με την παράσταση και των δύο.

Προσκύνημα στον θρύλο!
Καναδάς-Λίβανος 71-81
(Άντονι 17π. 6ρ., Κένταλ 6π. 11ρ. // Ελ Χατίμπ 31π. 8ρ., Ρούστομ 17, Φρίτζι 12)
Μην πείτε ότι δεν σας προειδοποιήσαμε. Ο Ελ Χατίμπ στην πρεμιέρα του Μουντομπάσκετ απέδειξε γιατί είναι θρύλος, κάνοντας ένα απίστευτο παιχνίδι απέναντι στον Καναδά. Σκόραρε από παντού και στην τέταρτη περίοδο έπαιζε κάτω από το καλάθι στην άμυνα για να «καθαρίζει» τα αμυντικά ριμπάουντ και μέχρι και πλέι μέικερ στην επίθεση. Μεγάλη παράσταση από έναν μοναδικό παίκτη. Οι Καναδοί θεωρητικά ήταν το φαβορί, αλλά όσοι είχαν δει το Λίβανο, ήξεραν ότι δεν ήταν ακριβώς έτσι τα πράγματα. Ο Λίβανος έμενε κοντά στο σκορ σε όλο το ματς και στην 4η περίοδο πήρε κεφάλι και δεν κοίταξε ποτέ πίσω. Πλέον, σκέφτεται την πρόκριση στην επόμενη φάση και κοιτάζει να δει πιο άλλο ματς μπορεί να αρπάξει. Για να τον δούμε και στα δύο επόμενα. Ο Ελ Χατίμπ φρόντισε ώστε ο Καναδάς να φύγει με σκυμμένα κεφάλια και ο Ράουτινς να διαψευστεί οικτρά για τα όσα έλεγε περί καλής και ταλαντούχας ομάδας πριν το Μουντομπάσκετ. Οι Λιβανέζοι υποκλίνονται στον θρύλο τους, ζουν το όνειρό τους και… μην τους ξυπνάει κανείς. Ως τώρα είναι η μόνη ομάδα από Αφρική και Ασία που έχει κερδίσει στο Μουντομπάσκετ.

Allez, Allez, Allez! Allez, Ola, Collet!
Γαλλία-Ισπανία 72-66
(Αλμπισί 13π. 3ρ., Μπατούμ 14, Ζελαμπάλ 16π. 6ρ. // Ναβάρο 17, Ρούντι 13π. 4ρ.)
Τα ίδια Παντελάκη μου… για τους Ισπανούς, που ξεκίνησαν το Μουντομπάσκετ όπως και το περσινό Ευρωμπάσκετ, με ήττα. Μόνο που τώρα δεν υπάρχει Γκασόλ για να τους σώσει στη συνέχεια. Ή, μάλλον, υπάρχει, αλλά μόνο ο… βυσματίας από τους δύο. Οι Γάλλοι και ο Κολέ έκαναν ματ στον Σκαριόλο, που είδε την ομάδα του να μένει κάτω από τους 70 πόντους, είδε τους άσους του χωρίς τον Καλντερόν να γίνονται εύκολη λεία και να μπλέκουν τα… μπούτια τους στην τελευταία περίοδο (ο Λόπεθ έχει ελαφρυντικά καθώς ήρθε από τις… παραλίες, οι άλλοι όχι), είδε τους Ρόυντι και Ναβάρο να είναι οι καλύτεροι αλλά με 8/23 σουτ και 4 λάθη και επέμενε να αφήνει στον πάγκο τους Σαν Εμετέριο και Κλαβέρ. Είδε τον Ρούμπιο να μην μπορεί να χαλάσει το ρυθμό του υπέροχου πιτσιρικά Αλμπισί, αλλά άφηνε τον Λιουλ εκτός και είδε τον Μαρκ Γκασόλ στο πρώτο επίσημο να επανέρχεται στα γνωστά του στάνταρ με 3/7 σουτ και 2/6 βολές. Η Ισπανία έμοιαζε θνητή από την αρχή, παρά το καλό της ξεκίνημα και όσο οι Γάλλοι έβλεπαν ότι οι αντίπαλοί τους δεν ξέφευγαν, τόσο το πίστευαν και περισσότερο. Μετά το ημίχρονο το ματς τους ανήκε ολοκληρωτικά με τους Αλμπισί, Μπατούμ, Ζελαμπάλ να κάνουν την πλάκα τους στην περιφέρεια των Ισπανών και να δίνουν τη νίκη στην ομάδα τους και τον Κολέ να στήνει πανέξυπνα τους παίκτες του. Στο τέλος η Ισπανία κυνηγούσε, αλλά ο 19χρονος Αλμπισί έκανε μόλις 1 λάθος και δεν της έδωσε καν το δικαίωμα. Πλέον, η Ισπανία εξαρτάται από αποτελέσματα άλλων για να πάρει την πρωτιά στον όμιλο, ενώ η 2η θέση τη στέλνει αντιμέτωπη με 1η ομίλου ήδη από τους «8».

About nikolask11

Check Also

Οι καλύτερες φάσεις του Μουντομπάσκετ!

Το Age of Basketball αποχαιρετά το Μουντομπάσκετ της Τουρκίας με δύο βίντεο. Οι συντελεστές του …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *