Home / ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ / Το έκτρωμα του FIBA Europe

Το έκτρωμα του FIBA Europe

 
 
Δημοσιεύτηκε στις 27 Ιουλίου 2007
 
Το Eurobasket 2007 στην Ισπανία θα αρχίσει σε 38 μόλις ημέρες και πια μπορούμε να κάνουμε τα πρώτα προγνωστικά μας (άκρως αισιόδοξα για την Ελλάδα) γνωρίζοντας όλες τις ομάδες του τουρνουά. Όλες; Όχι. Υπάρχει μία ακόμη που αντιστέκεται… ή μάλλον παλεύει να προκριθεί. Προφανώς θα το ξέρετε ήδη ότι ο όμιλος της εθνικής μας ομάδας είναι ακόμη λειψός, αφού έχει μόνο 3 ομάδες (Ελλάδα, Ρωσία, Σερβία) και περιμένει την 4η. Μέχρι πότε; Μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Αλλά ας δούμε από την αρχή πώς φτάσαμε ως εδώ. Ο περισσότερος κόσμος (ακόμη και οι περισσότεροι δημοσιογράφοι, τουλάχιστον μέχρι πριν από ένα-δυο μήνες) δεν ξέρει το νέο… δημιούργημα του Βασιλακόπουλου. Θα προσπαθήσω να σας το παρουσιάσω όσο πιο απλά γίνεται, ώστε να μη σας κουράσω, αλλά και να σας βοηθήσω να αποκτήσετε άποψη επί του θέματος.
Λοιπόν, ο FIBA Europe αποφάσισε ότι οι ομάδες που μάχονται για ένα εισιτήριο για το Ευρωμπάσκετ είναι πλέον πάρα πολλές και τα προκριματικά θα είναι δύσκολο (;) να στηθούν. Οπότε, οι μισές πια περνούν στο Ευρωμπάσκετ χωρίς αγώνες. Αλλά προς το παρόν ας τις αφήσουμε αυτές και το κατά πόσο είναι σωστό το συγκεκριμένο μέρος του συστήματος.
Πάμε στα… υπόλοιπα, που αποτελούν και την… πεμπτουσία του νέου συστήματος. Αρχίζω λέγοντας ότι η Ευρώπη χωρίζεται σε δύο κατηγορίες. Α΄ Κατηγορία και Β΄ Κατηγορία, κάτι σαν την Α1 και την Α2 φανταστείτε το, αλλά σε επίπεδο εθνικών ομάδων.
Στην Α΄ Κατηγορία οι ομάδες σχημάτισαν 4 ομίλους των 4 ομάδων, έδωσαν τους αγώνες τους με αποτέλεσμα η 1η ομάδα κάθε ομίλου και οι 2 καλύτερες 2ες να προκριθούν στο Ευρωμπάσκετ (Ρωσία, Τσεχία, Πορτογαλία, Λετονία, Κροατία, Πολωνία). Μετά από αυτό έχουμε δώσει εισιτήριο σε 15 ομάδες, αν υπολογίσουμε και τις 8 που προκρίθηκαν αυτομάτως και τη γηπεδούχο (Ελλάδα, Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία, Σλοβενία, Σερβία, Λιθουανία, Τουρκία και Ιταλία).
Άρα μένει ακόμα μία! Κι εδώ αρχίζει να διαφαίνεται το πόσο αρρωστημένο πρέπει να ήταν το μυαλό που έφτιαξε το σύστημα αυτό.
Οι ομάδες που αποκλείστηκαν από τον προκριματικό γύρο (από τους 4 ομίλους των 4 ομάδων), δηλαδή εν προκειμένω φέτος οι Βοσνία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Σουηδία, Εσθονία, Π.Γ.Δ.Μ., Ουκρανία, Δανία, Ισραήλ και Βέλγιο, σχηματίζουν 3 νέους ομίλους (3+3+4 ομάδες με τη σειρά που τις έχω γράψει) και παίζουν μεταξύ τους για να δούμε ποια θα προκριθεί! Πότε; Οι αγώνες των ομίλων του λεγόμενου “Additional Qualifying Round” θα ξεκινήσουν στις 8 Αυγούστου και θα ολοκληρωθούν στις 25 του ίδιου μήνα.
Από αυτούς τους αγώνες θα βγει η 1η ομάδα κάθε ομίλου δηλαδή το σύνολο 3 ομάδες. Αυτές θα παίξουν μεταξύ τους στις 29-31 Αυγούστου 2007 στο λεγόμενο “Additional Qualifying Tournament” για να βγει 3 ημέρες πριν το Ευρωμπάσκετ (!!!) η 16η ομάδα που θα συμμετάσχει σε αυτό, η οποία βέβαια θα έχει τραβήξει πριν από τη διοργάνωση έναν Γολγοθά ενός μήνα με συνεχείς αγώνες κάθε δυο μέρες για να προκριθεί εν τέλει εξαντλημένη σε αυτό (καθότι προφανώς οι 10 ομάδες που παίζουν ακόμη προκριματικά έχουν ξεκινήσει προετοιμασία 1 μήνα νωρίτερα από εκείνες που έχουν ήδη προκριθεί) και καταδικασμένη να αποτύχει (τι σκάουτινγκ θα έχει κάνει ας πούμε;).
Όσο για τις 3 τελευταίες των 3 ομίλων του “Additional Qualifying Round” θα παίξουν στις 29-31 Αυγούστου “Relegation Tournament”, δηλαδή θα αγωνιστούν μεταξύ τους και οι 2 χειρότερες θα υποβιβαστούν στην Β΄ Κατηγορία!
Όμως, προφανώς δεν τελειώσαμε. Σας είπαμε ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες. Στη Β΄ Κατηγορία αυτή τη στιγμή βρίσκονται οι Ρουμανία, Ελβετία, Ιρλανδία, Κύπρος, Ολλανδία, Λευκορωσία, Μεγάλη Βρετανία, Σλοβακία, Αλβανία, Φινλανδία, Γεωργία, Αυστρία, Ισλανδία και Λουξεμβούργο. Έχουν σχηματίσει 3 ομίλους (4+5+5 ομάδες με τη σειρά που τις έγραψα) και παίζουν (Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2006 και 2007) για… 2 θέσεις στον ήλιο. Η νικήτρια ομάδα του κάθε ομίλου (δηλαδή 3 ομάδες) και η καλύτερη 2η όλων των ομίλων, προκρίνονται στα ημιτελικά, παίζουν χιαστί διπλές αναμετρήσεις με βάση τη βαθμολογία που έχουν συγκεντρώσει (απαγορεύεται όμως να παίξουν ομάδες του ίδιου ομίλου μεταξύ τους) και οι 2 ομάδες που θα κερδίσουν στη διαφορά πόντων, ανεβαίνουν στην Α΄ Κατηγορία για να έχουν δικαίωμα να παίξουν στα προκριματικά για το Ευρωμπάσκετ του 2009!
Αυτό σημαίνει ότι αν μια ομάδα, ας πούμε η Κύπρος, βγάλει μια καλή φουρνιά αθλητών το 2008, θα αναγκαστεί να παίξει στη Β΄ Κατηγορία το 2009 και να διεκδικήσει την άνοδό της για να έχει δικαίωμα να αγωνιστεί στα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ του 2011! Προφανώς καταλαβαίνετε ότι δεν είναι σοβαρό πράγμα να «χάνουν» ουσιαστικά 3 χρόνια διεθνούς καριέρας οι παίκτες επειδή ο Βασιλακόπουλος ήθελε να… πρωτοτυπήσει. Ας πούμε πόσοι ξέρατε ότι ο Ζάζα Πατσούλια των 12.2 πόντων και 6.9 ριμπάουντ στους Ατλάντα Χοκς αγωνίστηκε πέρσι τον Αύγουστο στους αγώνες της Γεωργίας στη Β΄ Κατηγορία και ήταν 1ος σκόρερ (22.0 πόντους) και 4ος ριμπάουντερ (9.3 ριμπάουντ) του τουρνουά; Και αν το ξέρατε, πόσοι τον είδατε να παίζει;
Το νέο σύστημα είναι λάθος από κάθε άποψη, καθώς απ’ τη μία κουράζει άσκοπα καλοκαιριάτικα τους παίκτες 23ων ομάδων που δε θα παίξουν στο Ευρωμπάσκετ, εξουθενώνει τους παίκτες της 1 που θα παίξει, δεν αφήνει τουλάχιστον 3 (αυτές που έχουν κληρωθεί μαζί της) να κάνουν σωστό σκάουτινγκ, αφού μέχρι και 3 μέρες πριν το Ευρωμπάσκετ δε θα ξέρουν με ποια παίζουν αλλά κυρίως: δημιουργεί Ευρώπη 2 ταχυτήτων, περιθωριοποιεί και απαξιώνει ακόμη περισσότερο τις θεωρητικά πιο αδύναμες ομάδες της Ευρώπης, αλλά και μειώνει το ενδιαφέρον του κόσμου για το μπάσκετ στις χώρες αυτές, αφού δεν υπάρχει η προσμονή για μία έκρηξη, μία έκπληξη, ένα θαύμα, μία νίκη απέναντι στους καλύτερους, αλλά ούτε καν… οι καλύτεροι, αφού πια οι ομάδες αυτές δεν έχουν την ευκαιρία να παίξουν με τις παραδοσιακές ομάδες του αθλήματος με το νέο φοβερό σύστημα. Πόσοι ντόπιοι φίλοι του μπάσκετ θα δουν το καλοκαίρι το Κύπρος-Ρουμανία με προοπτική η Κύπρος αν κερδίσει αυτόν και άλλους 4 αγώνες (πράγμα πια αδύνατο) να… παίξει στα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ 2009 και πόσοι θα έβλεπαν το Κύπρος-Ρωσία με τον νικητή να παίρνει εισιτήριο για το Ευρωμπάσκετ; Αδόκιμο το παράδειγμα, αλλά καταλαβαίνετε τι εννοώ. Τέλος, με αυτό το σύστημα, αν η Γερμανία το 1997 έπεφτε στη Β΄ Κατηγορία, οι φίλοι του μπάσκετ θα έβλεπαν για πρώτη φορά τον Ντιρκ Νοβίτσκι το 2001 ή το 2003!
Μήπως είναι ώρα να πάει σπίτι του ο FIBA Europe; Λέω εγώ τώρα…
 

About nikolask11

Check Also

Ομαδική… εμπλοκή σε απίστευτη φάση!

Αδιανόητες σκηνές εκτυλίχτηκαν στο παιχνίδι της Σλοβακίας με το Μεξικό για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U17 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *