Home / ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ 2010 / «Ντρέπομαι για την Ελλάδα. Εσείς δεν ντρέπεστε;»…

«Ντρέπομαι για την Ελλάδα. Εσείς δεν ντρέπεστε;»…

Το Σάββατο αρχίζουν τα νοκ άουτ παιχνίδια του Μουντομπάσκετ, το πραγματικό Μουντομπάσκετ όπως αρέσκονται να το λένε στην ΕΡΤ. Η Ελλάδα, μιας και δεν φρόντισε στο… φανταστικό Μουντομπάσκετ (φάση ομίλων) να βοηθήσει τον εαυτό της, θα κληθεί να αντιμετωπίσει την Ισπανία στους «16» και θα έχει την ευκαιρία να αλλάξει την ως τώρα εικόνα της και να σβήσει από το μυαλό μας τα όσα υποτιμητικά για την αξία της ομάδας έχει κάνει ως τώρα.

Μετά τους «16», η λογική λέει ότι θα πρέπει να περάσει από Σερβία στην οκτάδα και Τουρκία στα ημιτελικά αν θέλει να παίξει στον τελικό. Όμως, ως τότε υπάρχει πολύς δρόμος, ανηφορικός και δύσβατος. Σε μια 5η αγωνιστική γεμάτη συναισθήματα, η Ελλάδα κατάφερε να ξευτιλιστεί με τον τρόπο που έπαιξε στην ήττα με 69-73 επί των Ρώσων και να πικράνει ή τουλάχιστον να ξενίσει όλους όσοι την πίστεψαν και την πιστεύουν. Η ήττα αυτή δεν είναι χωρίς συνέπειες, ενώ και εκτός παρκέ έγινε δεκτή απ’ όλο τον κόσμο με χλεύη και σκεπτικισμό (που όμως υποδηλώνει σεβασμό στην Ελλάδα, κάτι που όσοι αποτελούν την ομάδα δεν έδειξαν προς αυτή).

Ο Ντέιβιντ Μπλατ στη συνέντευξη τύπου μίλησε με πολύ σκληρά λόγια για την κατάντια της Ελλάδας, λόγια όμως, που μόνη της η ομάδα προκάλεσε: «Ντρέπομαι. Ήταν τόσο προφανές ότι η Ελλάδα ήθελε να χάσει σήμερα, που ήταν απίστευτο! Ντρέπομαι για λογαριασμό της Ελλάδας και είμαι υπερήφανος για τους παίκτες μου. Εσείς δεν ντρέπεστε; Αυτό που είδα ήταν κωμωδία, όχι μπάσκετ. Ουσιαστικά, οι Έλληνες σούταραν για να αστοχήσουν».

Επειδή ως γνήσιοι Έλληνάρες έχουμε την αίσθηση ότι σε εμάς επιτρέπονται τα πάντα και μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε, αλλά κανείς ξένος δεν έχει δικαίωμα να τα σχολιάζει, οι περισσότεροι Έλληνες δημοσιογράφοι του επιτέθηκαν. Όμως, δυστυχώς, δεν είπε τίποτα λανθασμένο ή ψευδές. Εκείνος είναι προπονητής μιας μέτριας ομάδας (και… βγάλε) και όμως πάλεψε για τη νίκη. Η περίφημη Ελλάδα (ένα από τα 3 πρώτα φαβορί του Μουντομπάσκετ σε όλα τα στοιχηματικά πρακτορεία) έπαιξε για να χάσει. Οι ξένοι (και εν προκειμένω ο Μπλατ) δεν μας φταίνε σε τίποτα.

Ο Μπόγκνταν Τάνιεβιτς μίλησε στον Μπουρούση την ώρα που ο δεύτερος έφευγε για τα αποδυτήρια μετά το ματς με τη Ρωσία λέγοντας: «Συγχαρητήρια για την προσπάθεια. Δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που το κάνετε» ως κάτι μεταξύ αστείου και trash-talking. Ο Μπουρούσης αρπάχτηκε και (για ακόμη μία φορά) πήγε να του επιτεθεί αγριεμένος, κλοτσώντας μπουκάλια και αρχίζοντας να βρίζει. Όμως, δεν έχασε ο Τάνιεβιτς από τους Ρώσους, ούτε ο Τάνιεβιτς ήταν τραγικός. Ο Μπουρούσης έχασε. Αν τον ενοχλούσε τόσο αυτό που είπε ο Τάνιεβιτς, ας μην το είχε κάνει. Όχι να μην προσπαθείς καν και μετά να το παίζεις θιγμένος όταν ο άλλος στο επισημαίνει. Εγώ ξέρω ότι ειρωνείες και μαγκιές κάνεις όταν είσαι από πάνω, όχι όταν έχεις τη φωλιά σου λερωμένη. Για να μην σχολιάσω το τι επίπεδο πρέπει να έχεις για να κινηθείς απειλητικά εναντίον ενός ανθρώπου 63 χρονών με καρκίνο.

Τα ξένα μέσα κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος. Η «As» έχει τίτλο: «Η Ελλάδα προσπαθεί να αποφύγει την Ισπανία, χάνει από τη Ρωσία, αλλά το ‘παιχνίδι’ τους στράβωσε» και «Οι Έλληνες απέφυγαν τη συνάντηση με τις Η.Π.Α. αλλά δεν είχαν υπολογίσει τη νίκη των Νεοζηλανδών».

Η “Marca” είναι πιο ειρωνική στην παρουσίαση της ελληνικής ομάδας: «Αυτή είναι η Ελλάδα που επέλεξε να χάσει… και δεν την παλεύει από το τρίποντο». Αναφέρει το περιστατικό του Τάνιεβιτς με τον Μπουρούση και λέει: «Έπαιξε για να χάσει, ώστε να αποφύγει τις Η.Π.Α.. Όμως, το ‘παιχνίδι’ της δεν έπιασε, καθώς μπροστά της θα βρει την Ισπανία: τον κακό της δαίμονα συγκεκριμένα».

Η ACB δεν διαφέρει, λέγοντας: «Κανείς δεν πιστεύει ότι αυτή είναι η Ελλάδα» καταφέρνοντας μέσα σε μια πρόταση να ειρωνευτεί την Ελλάδα, αλλά και να δείξει τον σεβασμό των Ισπανών προς αυτή.

Βέβαια, οι Ισπανοί δεν μας φταίνε σε τίποτα. Τα όσα ακολούθησαν στη συνέντευξη τύπου από ελληνικής πλευράς, μόνο ως τραγελαφικά μπορούν να χαρακτηριστούν, αν θελήσω να μην χοντρύνω τον χαρακτηρισμό.

Μετά την εμφάνιση με τους Ρώσους, όλοι έκαναν αναφορά για επιλογή αντιπάλου και ηθελημένη ήττα, αλλά ο Γιόνας Καζλάουσκας «θύμωσε», κάνοντας τη γελοιότητα της Ελλάδας ακόμη μεγαλύτερη: «Κάναμε ένα κακό παιχνίδι. Είχαμε αστοχία στα τρίποντα και αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα στην αντιμετώπιση του pick ‘n’ roll. Τι πάει να πει ότι δεν σεβόμαστε τον κόσμο; Είμαι απογοητευμένος με τον τρόπο που έπαιξε η ομάδα μου. Ψάχνετε να βρείτε κάτι που δεν υπάρχει. Όλα τα άλλα είναι αηδίες. Δεν καταλαβαίνω τι ήθελε να πει ο κ. Μπλατ. ΟΚ, δεν παίξαμε καλά και δεν είμαι ικανοποιημένος από το πώς παίξαμε, αλλά είναι μαλακία να λέει κάποιος οτι ντροπιάζουμε το θεσμό. Οι παίκτες μου μπορεί να μη θέλουν να παίξουν με κάποιον αντίπαλο, αλλά ξεχνάτε ότι δεν επιλέξαμε αντίπαλο. Δεν μπορούσαμε να επιλέξουμε αντίπαλο» για να συνεχίσει στο μέγιστο βαθμό παραλογισμού: «Δεν καταλαβαίνω ειλικρινά γιατί μίλησε έτσι ο προπονητής της Ρωσίας. Μήπως ήθελε να χάσει και δεν τα κατάφερε; Αν ήταν έτσι, ας ερχόταν πριν τον αγώνα, να μας πει ότι θέλει να χάσει».

Πήγαμε να… βγούμε και από πάνω κιόλας, δηλαδή, ενώ όλοι είχαν δει τι κάναμε αμέσως πριν, στο ματς. Που μάλιστα δεν το κάναμε καν διακριτικά, αλλά ξεδιάντροπα και αδιαφορώντας για όλους όσοι νοιάζονται για την ομάδα και θέλουν να τη βλέπουν να παίζει όπως της αξίζει.

Μετά το Νέα Ζηλανδία-Γαλλία, ο Καζλάουσκας ένιωσε και… δικαιωμένος, οπότε βγήκε για δεύτερο γύρο δηλώσεων: «Μας έκαναν αυτή την απαράδεκτη επίθεση και τελικά αποδείχθηκε ότι εμείς παίζουμε με την Ισπανία και η Ρωσία με τη Νέα Ζηλανδία. Οπότε ποιος είχε δίκιο με όλο αυτό το σκηνικό που δημιουργήθηκε στο γήπεδο μετά τον αγώνα;». Επειδή, δηλαδή, η Γαλλία είναι τόσο κακή ομάδα που δεν μπορούσε να ελέγξει τη διαφορά στο ματς με τη Νέα Ζηλανδία, αυτομάτως δικαιώθηκε η μη προσπάθεια της Ελλάδας. Αυτή τη δήλωση μόνο με τη λέξη «θράσος» μπορώ να τη σχολιάσω, καθώς ο Καζλάουσκας μάλλον μας θεωρεί όλους τους άλλους χαζούς και τον εαυτό του έξυπνο. Πάντως, μέχρι σήμερα δεν έχει δείξει καμία ανάλογη πυγμή στις δηλώσεις του και στις πράξεις του, όταν πρόκειται για πιο σοβαρά θέματα (το θέμα Παπαλουκά ας πούμε όπου λειτούργησε ως φερέφωνο της Ομοσπονδίας).

Η Ελλάδα επέλεξε να χάσει, επέλεξε να κοντύνει και να μοιάσει με μικρή ομάδα. Μετά θα έπρεπε οι άνθρωποι της δικής μας ομάδας τουλάχιστον να μιλήσουν ντόμπρα στους Έλληνες οπαδούς ή να κοιτάξουν να μην προκαλέσουν. Οι ξένοι που λένε ότι η Ελλάδα έχασε επίτηδες, δείχνουν σεβασμό, γιατί τη θεωρούν πολύ καλή ομάδα για να χάσει στα ίσια από τη Ρωσία. Άλλοι δεν σεβάστηκαν την εθνική την Πέμπτη. Ο Καζλάουσκας με τη στάση του και τις δηλώσεις του, αλλά και οι παίκτες με την παρουσία τους στο ματς μίκρυναν πάρα πολύ την Ελλάδα, κάτι που δεν αξίζει σε αυτή την ομάδα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Διαμαντίδης, που είπε ότι μας μειώνουν οι ξένοι που λένε ότι χάσαμε επίτηδες, ενώ η αλήθεια είναι ότι χάσαμε επειδή… δεν μπορούσαμε: «Έχουμε κάνει τρομερή προσπάθεια και θέλουμε να κατακτήσουμε κάτι. Δεν μπορούν να μας μειώνουν έτσι. Ο κόουτς Μπλατ κάνει λάθος». Το θέμα, Δημήτρη, είναι ότι δεν μας μειώνουν οι άλλοι. Μόνοι μας το καταφέραμε και πάλι να μειώσουμε τους εαυτούς μας…

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Οι καλύτερες φάσεις του Μουντομπάσκετ!

Το Age of Basketball αποχαιρετά το Μουντομπάσκετ της Τουρκίας με δύο βίντεο. Οι συντελεστές του …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *