Home / ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ 2010 / ΣΕΡΒΙΑ-ΚΡΟΑΤΙΑ: Bigger than the game…

ΣΕΡΒΙΑ-ΚΡΟΑΤΙΑ: Bigger than the game…

Ο πρώτος αγώνας της φάσης των «16» είναι ένα ματς με τεράστιο βάρος. Μπορεί στο παρκέ να υπάρχει ισχυρό φαβορί, αλλά από πίσω του υπάρχει τεράστιος εγωισμός και θέληση για νίκη, που ξεφεύγουν κατά πολύ από τα μπασκετικά όρια. Σερβία και Κροατία μάχονται στις 18:00 το Σάββατο για μια θέση στα προημιτελικά και αναμένεται να προσφέρουν στιγμές έντασης, πάθους και απίστευτης προσπάθειας σε όσους παρακολουθήσουν το ματς.

Με δυο λόγια: Η Σερβία μπήκε στο τουρνουά ως η 2η του περσινού Ευρωμπάσκετ, ένα χρόνο ωριμότερη, ένα χρόνο πιο έτοιμη. Η Κροατία ψάχνει εδώ και αρκετά χρόνια τη χαμένη της χλιδή, τη χαμένη της αυτοπεποίθηση και το να βρει έναν αντίπαλο που να την κοιτάξει ξανά στα μάτια με φόβο. Οι Σέρβοι θέλουν φέτος να φτάσουν ως το χρυσό μετάλλιο και είναι το φαβορί της αναμέτρησης. Όμως, οι Κροάτες δεν θα παραδοθούν χωρίς μάχη.

Ως τώρα: Η Σερβία ξεκίνησε το Μουντομπάσκετ με 2 απώλειες, τους Τεόντοσιτς και Κρστιτς (για 2 και 3 αγώνες αντίστοιχα). Αποτέλεσμα αυτού ήταν η ήττα από τους Γερμανούς, αλλά πέραν αυτής καμία άλλη. Και όταν ήταν πλήρεις κέρδισαν και την Αργεντινή, δείχνοντας πανέτοιμοι. Οι Κροάτες, απ’ την άλλη, δεν μπόρεσαν να κάνουν αίσθηση. Ξεπέρασαν χωρίς να ιδρώσουν τα εμπόδια του Ιράν και της Τυνησίας, αλλά δεν μπόρεσαν ούτε κατά διάνοια να γίνουν ανταγωνιστικοί σε Η.Π.Α. και Βραζιλία, ενώ ηττήθηκαν και στο ντέρμπι με τη Σλοβενία, στο οποίο τα έδωσαν όλα.

Ματιά στα στατιστικά: Οι Σέρβοι είναι καλύτεροι σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες, σχεδόν, αφού προηγούνται σε ποσοστό ευστοχίας στα δίποντα (57% έναντι 51%) και τις βολές (79% έναντι 63%), παίρνουν περισσότερα ριμπάουντ (42.0 έναντι 34.0), μοιράζουν πιο πολλές ασίστ (19.0 έναντι 12.6), κλέβουν πιο πολλές μπάλες (6.6 έναντι 6.0) και κάνουν πιο πολλές τάπες (3.0 έναντι 1.4) σε κάθε ματς. Οι Κροάτες είναι καλύτεροι μόνο στο τρίποντο, αλλά κι εκεί με μικρή διαφορά, 39% έναντι 38%.

Εσύ μας οδηγείς: Ο Μίλος Τεόντοσιτς είναι ο ηγέτης των Σέρβων. Όσο έλειψε η ομάδα του είχε προβλήματα στην περιφέρεια, ενώ από τη στιγμή που επέστρεψε από την τιμωρία, είναι εκείνος που άλλαξε την εικόνα των Σέρβων. Πρωταγωνιστής σε όλες τις μεγάλες νίκες τους στον όμιλο, ο Τεόντοσιτς κάνει ξανά ένα πολύ καλό τουρνουά με την εθνική ομάδα, σουτάροντας με 89% στα δίποντα και 36% στα τρίποντα και όντας μακράν ο 1ος πασέρ της ομάδας του, 2ος σκόρερ και 1ος «κλέφτης». Ο Μάρκο Πόποβιτς είναι 1ος σκόρερ της Κροατίας, 4ος πασέρ, 4ος κλέφτης, 4ος ριμπάουντ και πιο εύστοχος σε δίποντα και τρίποντα απ’ όλους τους συμπαίκτες του με 91% και 52% αντίστοιχα. Είναι αυτός που οδηγεί την Κροατία, κι ας μην παίζει τους χρόνους του Ούκιτς ή του Τόμας. Είναι εκείνος που αλλάζει το ρυθμό της ομάδας, που την αναζωογονεί, εκείνος που μπορεί να σκοράρει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

And the winner is… Σερβία, λέει η λογική. Οι Σέρβοι είναι καλύτεροι σε όλα, ενώ ως ομάδα έχουν και περισσότερο ταλέντο από τους Κροάτες. Όμως, αυτού του είδους τα ντέρμπι είναι ιδιόμορφα και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Αν οι Κροάτες υπερβάλλουν εαυτούς, αν οι περιφερειακοί τους μπλοκάρουν τον Τεόντοσιτς και οργανώνουν με συνέπεια και στα 40 λεπτά, τότε έχουν τύχη στο ματς.

About nikolask11

Check Also

Οι καλύτερες φάσεις του Μουντομπάσκετ!

Το Age of Basketball αποχαιρετά το Μουντομπάσκετ της Τουρκίας με δύο βίντεο. Οι συντελεστές του …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *