Home / ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ 2010 / Η.Π.Α.: Εύκολος δρόμος ως τα ημιτελικά, αλλά μετά τι;

Η.Π.Α.: Εύκολος δρόμος ως τα ημιτελικά, αλλά μετά τι;

Ο Καρλ Μπέρμαν του Netscouts Basketball αναλύει για το Age of Basketball την πορεία των Η.Π.Α. ως τώρα στο τουρνουά, αλλά και τα όσα θα δούμε από εδώ και στο εξής από την αμερικάνικη ομάδα στην Τουρκία, στο μπλογκ του στο AoB. (The original article in English can be found here)

“Όταν επιλέχθηκε η φετινή ομάδα των Η.Π.Α. όλοι κατάλαβαν ότι αυτή δεν ήταν η καλύτερη ομάδα που θα μπορούσε να εκπροσωπήσει τις Η.Π.Α. στο Μουντομπάσκετ. Ο ΛεΜπρον Τζέιμς, ο Ντουέιν Ουέιντ, ο Ντουάιτ Χάουαρντ και πολλοί άλλοι αστέρες του NBA επέλεξαν να μη συμμετάσχουν. Από την αρχική αντίδραση της σύστασης της ομάδας πιστέψαμε ότι οι Η.Π.Α. ίσως έχουν μια ελπίδα να κατακτήσουν το Μουντομπάσκετ αλλά δεν θα ήταν τα φαβορί, και ότι τα πράγματα θα έπρεπε να τους έρθουν ευνοϊκά για να έχουν ελπίδα.

Όμως, ο κόουτς Μάικ Σιζέφσκι έχει φτιάξει μια ομάδα, μέσα σε τρεις βδομάδες, που έχει δείξει την ικανότητα να παίζει σαν σύνολο και να δίνει έμφαση στις ιδιαίτερες δυνάμεις κάθε παίκτη στο ρόστερ. Νομίζαμε ότι αυτή θα ήταν κυρίως η ομάδα του Κέβιν Ντουράντ στο παρκέ και ακόμη αυτό πιστεύουμε. Όμως, όλη η ομάδα συνεισφέρει. Ο Ντέρικ Ρόουζ έχει παίξει πολύ καλά στον άσο και έχει δείξει ότι οι περισσότεροι αντίπαλοι γκαρντς δεν μπορούν να τον μαρκάρουν στο ένας εναντίον ενός. Ο Τσόνσι Μπίλαπς είναι πολύ καλός στο ρόλο του σούτινγκ γκαρντ. Ο Έρικ Γκόρντον σουτάρει με συνέπεια από το τρίποντο και η δύναμή του δυσκολεύει πολύ τους αντίπαλους παίκτες στο να τον μαρκάρουν. Οι Η.Π.Α. είναι ιδιαίτερα αθλητικές σε όλες τις θέσεις τους και αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να παίζουν πιεστικές άμυνες και να προσπαθούν να ωθήσουν τον αντίπαλο σε λάθη για να βγουν σε επίθεση τρανζίσιον και να σκοράρουν εύκολα καλάθια.

Στη φάση των ομίλων, η Βραζιλία ήταν η μόνη ομάδα που περιόρισε τις Η.Π.Α. σε σετ παιχνίδι στο μισό γήπεδο και ταυτόχρονα έκανε λίγα λάθη. Αυτό το στιλ παιχνιδιού είναι αναγκαίο για κάθε ομάδα που θα θελήσει να κερδίσει τους Αμερικάνους. Οι Η.Π.Α. δεν θα χάσουν σε γρήγορο τέμπο παιχνιδιού. Όπως βγήκαν τα διασταυρώματα οι Αμερικάνοι θα πρέπει να φτάσουν στα ημιτελικά χωρίς να έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα. Η Ανγκόλα δεν έχει καμία ελπίδα, ενώ και η Ρωσία δεν πρόκειται να πετύχει πολλά επίσης. Τα πραγματικά τεστ για τους Αμερικάνους έρχονται στον ημιτελικό, όπου θα αντιμετωπίσουν μια από τις Λιθουανία, Βραζιλία ή Αργεντινή και μετά πιθανώς στον τελικό εναντίον της Ισπανίας, της Σερβίας ή της Τουρκίας. Όλες αυτές οι ομάδες έχουν καλό περιφερειακό παιχνίδι ώστε να προστατεύσουν την μπάλα και να περιορίσουν τα λάθη τους. Έχουν επίσης τους κατάλληλους ψηλούς για να εκμεταλλευτούν την αδυναμία των Αμερικανών, που είναι προφανώς η έλλειψη ύψους και παρουσίας στη ρακέτα. Θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον να δούμε έναν τελικό Η.Π.Α.-Τουρκία μπροστά σε ένα σχεδόν ολοκληρωτικά τουρκικό κοινό. Ένας άλλος τελικός που θα ήταν «θρίλερ» θα ήταν εκείνος με τους Ισπανούς, καθώς οι Ισπανοί θα φέρουν το καλύτερό τους παιχνίδι στον αγώνα με τις Η.Π.Α..

Στη φάση των ομίλων, ο Κέβιν Ντουράντ ήταν ο πρώτος σκόρερ των Αμερικανών με 17.8 πόντους μέσο όρο και είναι 2ος ριμπάουντερ με 6.2 ανά αγώνα. Ο Έρικ Γκόρντον ήταν η πιο αποτελεσματική απειλή από το τρίποντο για την ομάδα, σουτάροντας με 45.8% πίσω από τη γραμμή, σκοράροντας 10.2 πόντους. Το σκοράρισμα μοιράστηκε ισομερώς στην υπόλοιπη ομάδα, κάτι που ήταν αποτέλεσμα εύκολων νικών και περιορισμένης συμμετοχής για τους βασικούς εξαιτίας αυτών. Ο Ντέρικ Ρόουζ και ο Ράσελ Ουέστμπρουκ ήταν εξίσου αποτελεσματικοί στον άσο, σουτάροντας και οι δύο περισσότερο από 58% και έχοντας πολύ καλή αναλογία ασίστ/λαθών. Νομίζαμε ότι ο Κέβιν Λοβ θα έχει έναν διευρυμένο ρόλο και αποδείχτηκε ότι είχαμε δίκιο. Ο Λοβ είναι καταχωρημένος ως 2.08μ. αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι ούτε 2.03μ., όμως έχει μεγάλο κορμί και ξέρει να το χρησιμοποιεί. Είναι ο καλύτερος ριμπάουντερ στην ομάδα και ανοίγει την επίθεση των Αμερικανών με τις πάσες του μετά το ριμπάουντ. Με περιορισμένη συμμετοχή, ο Λοβ είναι ο 1ος ριμπάουντερ των Η.Π.Α. με 6.6 μέσο όρο σε μόλις 10.4 λεπτά ανά αγώνα. Ο Λοβ έχει, επίσης, διπλάσια επιθετικά ριμπάουντ από οποιονδήποτε άλλο στην ομάδα. Περιμένετε να τον δείτε περισσότερο, ιδίως όταν οι Αμερικάνοι προκριθούν και παίξουν με κάποια από τις ομάδες που έχουν καλούς και ικανούς ψηλούς.

Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε με ποιον θα παίξουν τελικά οι Η.Π.Α. στα ημιτελικά και, πιθανώς, στον τελικό. Όποιες ομάδες σχηματίσουν την τετράδα, θα έχουμε μεγάλες μάχες για το τρόπαιο, και κάθε μία από τις τέσσερις αυτές ομάδες θα μπορεί να κατακτήσει τη νίκη και το χρυσό. “

Καρλ Μπέρμαν

Ο Καρλ Μπέρμαν είναι Managing Partner του NetScouts Basketball. Το Netscouts Basketball είναι η μεγαλύτερη διεθνής και Αμερικάνική κολεγιακή υπηρεσία σκάουτινγκ. Πληροφορίες για το NetScouts Basketball και την International Recruiting Service τους, μπορείτε να βρείτε στο www.netscoutsbasketball.com.

About nikolask11

Check Also

Οι καλύτερες φάσεις του Μουντομπάσκετ!

Το Age of Basketball αποχαιρετά το Μουντομπάσκετ της Τουρκίας με δύο βίντεο. Οι συντελεστές του …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *