Home / ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ 2010 / Προημιτελικά: Ψυχρός Πόλεμος!

Προημιτελικά: Ψυχρός Πόλεμος!

Μια αναμέτρηση με τόνους ιστορίας και παρελθόντος πίσω της μας επιφυλάσσουν οι προημιτελικοί της Πέμπτης. Οι Η.Π.Α. αναμετρώνται με τη Ρωσία και ήδη στα δύο στρατόπεδα ξυπνά ο… ψυχροπολεμικός πυρετός με (ευτυχώς μόνο… χαριτωμένα ως τώρα) σχόλια περί “σύγκρουσης δύο κόσμων, Ανατολής και Δύσης”. Στο άλλο, επίσης ενδιαφέρον ματς, οι δύο βομβαρδιστές της διοργάνωσης συγκρούονται, με την Αργεντινή του Σκόλα να αντιμετωπίζει τη Λιθουανία του Κλέιζα.

 
Οι Αμερικάνοι είναι το φαβορί του μπασκετικού «Ψυχρού Πολέμου», αλλά ο Σιζέφσκι προσπαθεί να προλάβει ενδεχόμενη… ψυχρολουσία προειδοποιώντας τους παίκτες του για το πόσο σκληρά παίζει η Ρωσία: «Στο πρώτο φιλικό μας στην Ευρώπη, η Λιθουανία μας έπαιξε πολύ σκληρά, μας εκνεύρισε και μας έκανε να χάσουμε την αυτοσυγκέντρωσή μας. Η Ρωσία παίζει πολύ σκληρά επίσης. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε να πάθουμε και τώρα το ίδιο». Βέβαια, όποιος νομίζει ότι η Ρωσία θα παίξει τόσο… χαλαρά τους Αμερικάνους όσο τους έπαιξε η Λιθουανία στο φιλικό μάλλον δεν έχει δει πώς παίζει άμυνα η ομάδα του Μπλατ. Ο Μπλατ ξέρει ότι η ομάδα του έχει σοβαρό μειονέκτημα σε ταλέντο και σίγουρα ετοιμάζει δυσάρεστες εκπλήξεις στους Αμερικάνους, που θα πρέπει να «καταστρέψουν» τα γκαρντ των Ρώσων για να κερδίσουν εύκολα. Δεν μπήκατε… ήδη στο κλίμα του “πολέμου”;

ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑ

Η στιγμή των «16»
Όλο το πρώτο δεκάλεπτο με την Ανγκόλα. Πολύ γρήγορο μπάσκετ, 9 ασίστ, ασφυκτική πίεση στην άμυνα και, κυρίως, πάθος και διάθεση. Οι Αφρικανοί αναγκάστηκαν να πουν «αντίο» πολύ νωρίς.
Η τρίτη περίοδος ήθελε 6 λεπτά για να λήξει. Το ματς κλειστό και η διαφορά στους 3 πόντους. Τα επόμενα 5 λεπτά, όμως, είναι μια άλλη ιστορία. Άμυνα-γρανίτης και σωστές επιλογές. Η Ρωσία «γράφει» 13-0 και δεν κοιτάει ξανά πίσω.

Ματιά στα νούμερα
Οι Η.Π.Α. σκοράρουν 96.0 πόντους ανά αγώνα και δέχονται 66.2, έχοντας πολύ καλύτερη επίθεση από τους Ρώσους που βάζουν 73.8 πόντους και οριακά καλύτερη άμυνα, καθώς οι Ρώσοι επιτρέπουν 67.0 πόντους ανά ματς (έχοντας παίξει με καλύτερους αντιπάλους ως τώρα). Οι Ρώσοι είναι πιο εύστοχοι στις βολές (78% έναντι 73%), αλλά σε δίποντα (59% έναντι 52%) και τρίποντα (41% έναντι 33%) οι Αμερικάνοι σουτάρουν καλύτερα. Στις υπόλοιπες στατιστικές κατηγορίες, οι Αμερικάνοι είναι αρκετά καλύτεροι ως τώρα, καθώς παίρνουν περισσότερα ριμπάουντ (41.8 έναντι 36.0), μοιράζουν πιο πολλές ασίστ (19.3 έναντι 16.5) και κλέβουν περισσότερες μπάλες (10.8 έναντι 5.8). Οι Ρώσοι κάνουν περισσότερες τάπες (4.2 έναντι 3.8) από τους αντιπάλους τους.

Δε μας αρέσει
Τα λάθη των Αμερικανών. Εκεί που πάνε να μας πείσουν ότι μπορούν να παίξουν καλό μπάσκετ, στην πίεση «κολλάνε», στους αιφνιδιασμούς ενθουσιάζονται και καταλήγουν σε πολλά εύκολα λάθη. Στο πιο δύσκολο ματς με τη Βραζιλία, μέτρησαν 22.
Η έλλειψη λύσεων της Ρωσίας. Ενώ κάποιοι παίκτες αποδίδουν καλά σε κάποια ματς και «τραβούν» την ομάδα, οι ματιές του Μπλατ στον πάγκο προκαλούν απογοήτευση.

Θα κριθεί στη μεγάλη στιγμή του…
Κέβιν Ντουράντ. Θα δοκιμάσει την πιεστική άμυνα και το «ξύλο» των Ρώσων. Αν μπορέσει και έτσι να σκοράρει με τη γνωστή του συνέπεια, τότε ο Σιζέφσκι μπορεί να νιώθει πιο ήσυχος και για το ματς και για τη συνέχεια.
Βίκτορ Χριάπα. Ναι, σωστά διαβάσατε. Αν ο Χριάπα είναι καλά και η ΤΣΣΚΑ δώσει το ΟΚ, τότε ο Ντουράντ θα βρει απέναντί του τον καλύτερο Ευρωπαίο αμυντικό και μάλιστα να παίζει στη θέση του, ενώ η Ρωσία θα βάλει στο παρκέ τον πιο ταλαντούχο παίκτη της.

And the winner is… ΗΠΑ. Ο απόλυτος προημιτελικός που έχει φαβορί και αουτσάιντερ. Οι Ρώσοι, όμως, θα μπουν για να κάνουν το παιχνίδι τους και ό,τι προκύψει…

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ-ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

Η στιγμή των «16»
Πικ-εν-ρολ του Πριτζιόνι με τον Σκόλα στο τρίποντο
. Μια μικρή διείσδυση του Πριτζιόνι και η πάσα στο συμπαίκτη του. Ο Σκόλα σηκώνεται από τα 5,5 μέτρα. Είναι η 8η ασίστ του Πριτζιόνι και ο 35ος πόντος του Σκόλα. 89-84, 24 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη.
4 λεπτά στην τρίτη περίοδο ήταν αρκετά για να γράψουν την ιστορία του αγώνα. Αφού το 48-48 έγινε 59-48 οι Κινέζοι δεν μπόρεσαν ποτέ να επιστρέψουν ξανά με αξιώσεις.

Ματιά στα νούμερα
Οι Αργεντινοί έχουν καλύτερη επίθεση με 84.3 πόντους (78.2 οι Λιθουανοί), αλλά οι Λιθουανοί καλύτερη άμυνα δεχόμενοι μόλις 68.0 πόντους (78.0 δέχονται οι Αργεντινοί). Οι Αργεντινοί είναι πιο εύστοχοι σε όλες τις κατηγορίες, δίποντα (56% έναντι 53%), τρίποντα (38% έναντι 33%) και βολές (75% έναντι 70%). Στις υπόλοιπες στατιστικές κατηγορίες τα πράγματα είναι μοιρασμένα, με τους Λιθουανούς να προηγούνται σε ριμπάουντ (39.2 έναντι 33.8) και τάπες (2.8 έναντι 1.5), ενώ οι Αργεντινοί μοιράζουν πιο πολλές ασίστ (16.2 έναντι 14.0) και κάνουν περισσότερα κλεψίματα (7.3 έναντι 5.5).

Δε μας αρέσει
Οι εναλλακτικές λύσεις των Αργεντίνων. Η βασική πεντάδα κυριολεκτικά ξεθεώνεται και η φυσική τους κατάσταση αποτελεί το μεγαλύτερο ερωτηματικό για την πορεία τους.
Η έλλειψη εμπειρίας των Λιθουανών. Μέχρι τώρα εντυπωσιάζουν και κλείνουν τα στόματα των αμφισβητιών. Στα πιο δύσκολα, όμως, θα μπορέσουν να δείξουν τον απαιτούμενο χαρακτήρα;

Θα κριθεί στη μεγάλη στιγμή του…
Λουίς Σκόλα. Ο μεγάλος πρωταγωνιστής του Μουντομπάσκετ. Ο «δράκος» της ρακέτας πετάει φλόγες και αφήνει πίσω του τη στάχτη κάθε αντιπάλου. Θα αντέξει μέχρι το τέλος;
Λίνας Κλέιζα. Ό,τι πιο κοντινό στο να αμφισβητήσει το Σκόλα σε αυτό το Μουντομπάσκετ. Ο Κλέιζα μοιράζει απλόχερα πόντους και είναι ο αδιαμφισβήτητος, ασυναγώνιστος ηγέτης αυτής της Λιθουανίας. Στις δικές του μεγάλες βραδιές κανείς αντίπαλος δε νιώθει καλά…

And the winner is… Αργεντινή. Έχουν μεγαλύτερη κλάση στις βασικές τους μονάδες και την εμπειρία για να κερδίσουν αυτά τα παιχνίδια. Το ματς πιθανότατα θα είναι ντέρμπι, αλλά οι Λατίνοι λογικά θα κάνουν αυτά που πρέπει στο τέλος. Εκτός αν οι Λιθουανοί δείξουν ότι επιφυλάσσουν και άλλες εκπλήξεις.

About nikolask11

Check Also

Οι καλύτερες φάσεις του Μουντομπάσκετ!

Το Age of Basketball αποχαιρετά το Μουντομπάσκετ της Τουρκίας με δύο βίντεο. Οι συντελεστές του …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *