Home / ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ 2010 / Προημιτελικά: Ευρωπαϊκό ξεκαθάρισμα!

Προημιτελικά: Ευρωπαϊκό ξεκαθάρισμα!

Η φάση των «16» τελείωσε και πλέον κάθε ματς σημαίνει μάχη, πόλεμο. Τα προημιτελικά ξεκινούν και η αγωνία κορυφώνεται. Την Τετάρτη, η Ευρώπη «φλέγεται» και θα γίνει το πρώτο μεγάλο ξεκαθάρισμα. Οι τρεις από τις τέσσερις πρώτες του περσινού Ευρωμπάσκετ μαζί με τη γηπεδούχο της φετινής διοργάνωσης μάχονται για δύο θέσεις στην τετράδα του Μουντομπάσκετ. Τουρκία-Σλοβενία (21:00), Ισπανία-Σερβία (18:00) και όποιος είναι από πιο σκληρό μέταλλο θα επιβιώσει.

ΙΣΠΑΝΙΑ-ΣΕΡΒΙΑ

Η στιγμή των «16»
Ο Ναβάρο σηκώνεται για τρεις. Το χέρι του είναι αλάνθαστο. Η διαφορά για πρώτη φορά στο διψήφιο, με 100 δευτερόλεπτα η Ελλάδα δεν μπορεί πια να επιστρέψει.
Με λιγότερα από 5 δευτερόλεπτα να απομένουν ο Ράσιτς επιχειρεί διείσδυση νίκης και στηρίζοντας το σώμα του πάνω στον Κους κερδίζει το φάουλ και τις βολές της πρόκρισης.

Ματιά στα νούμερα
Και οι Σέρβοι και οι Ισπανοί δέχονται 71.3 πόντους σε κάθε αγώνα τους, με τους Σέρβους να έχουν καλύτερη επίθεση, αφού σκοράρουν 89.7 πόντους ανά αγώνα, ενώ οι Ισπανοί πετυχαίνουν 83.3 πόντους σε κάθε ματς τους ως τώρα. Μοιρασμένα είναι και τα ποσοστά ευστοχίας, με τους Ισπανούς να είναι καλύτεροι στα δίποντα (59% έναντι 56%), τους Σέρβους στις βολές (77% έναντι 68%) και τις δύο ομάδες να σουτάρουν περίπου το ίδιο από το τρίποντο (38% οι Σέρβοι και 37% οι Ισπανοί). Οι Σέρβοι είναι καλύτεροι στα ριμπάουντ (39.8 έναντι 36.3), οι δύο ομάδες δίνουν τις ίδιες ασίστ (18.5 ανά ματς), ενώ σε κλεψίματα (8.0 έναντι 7.0) και τάπες (4.0 έναντι 2.5) οι Ισπανοί έχουν τον πρώτο λόγο.

Δε μας αρέσει
Το μομέντουμ της Ισπανίας. Δεν αποδίδει στους ρυθμούς και την ταχύτητα που μας έχει συνηθίσει. Σε όλο το τουρνουά μοιάζει σαν κάτι να της λείπει και σα να την… περιμένει στη γωνία ο κατάλληλος αντίπαλος για να την αποκλείσει.
Η παρουσία του Τεόντοσιτς. Κάτι η τιμωρία, κάτι ο τραυματισμός, ο ηγέτης της περιφέρειας της Σερβίας δεν αποδίδει στα αναμενόμενα στάνταρ και αυτό είναι πολύ πιθανό να αποβεί καθοριστικό για την ομάδα του.

Θα κριθεί στη μεγάλη στιγμή του…
Χουάν Κάρλος Ναβάρο. Ο «λα μπόμπα» είναι ο κατεξοχήν αστέρας που ξέρει να δείχνει χαρακτήρα στα μεγάλα ματς. Θα μπει ξανά για να πάρει όλα τα μεγάλα σουτ.
Μίλος Τεόντοσιτς. Αν μπορέσει να συνέλθει και δείξει τη στόφα του αστέρα που έδειξε στο περσινό Ευρωμπάσκετ, τότε ίσως φέτος οι Σέρβοι να μη φύγουν με σκυμμένα τα κεφάλια απέναντι στην Ισπανία.

And the winner is… Σερβία. Τα στατιστικά δεν καταδεικνύουν σημαντική διαφορά. Ωστόσο, οι Σέρβοι κέρδισαν στα δύο ντέρμπι του (την Αργεντινή και την Κροατία με πρόβλημα τραυματισμού του Τεόντοσιτς), αντίθετα, οι Ισπανοί δε μοιάζουν να πείθουν ότι φέτος έχουν το χαρακτήρα να πάρουν όλα τα μεγάλα ματς. Βέβαια, συνήθως οι Ίβηρες δείχνουν το καλό τους πρόσωπο στις τελικές φάσεις. Για να δούμε…

ΤΟΥΡΚΙΑ-ΣΛΟΒΕΝΙΑ

Η στιγμή των «16»
Ο σωστός πρωταγωνιστής αναδεικνύεται την κατάλληλη στιγμή. Είναι δυο τρίποντα του Τούρκογλου στην αρχή του αγώνα που δίνουν το ρυθμό στον κόσμο. Είναι ξανά δύο δικά του τρίποντα στην αρχή του δευτέρου ημιχρόνου που τελειώνουν την αναμέτρηση.
Το χρονόμετρο δείχνει 3.30 για τη λήξη της πρώτης περιόδου. Το σκορ 12-0. Το ματς τελείωσε σχεδόν πριν αρχίσει. Ο χαρακτήρας της μεγάλης ομάδα που μπαίνει για να αποδείξει την κυριαρχία της.

Ματιά στα νούμερα
Οι Τούρκοι έχουν ακόμη μακράν την καλύτερη άμυνα στο τουρνουά, καθώς δέχονται μόλις 60.3 πόντους σε κάθε αγώνα, ενώ οι Σλοβένοι επιτρέπουν στους αντιπάλους τους 72.3 πόντους ως τώρα. Στην επίθεση, οι Τούρκοι σκοράρουν 81.3 πόντους ανά αγώνα, ενώ οι Σλοβένοι σκοράρουν 80.0 πόντους σε κάθε τους ματς. Στα ποσοστά ευστοχίας οι Σλοβένοι έχουν το πάνω χέρι, αφού προηγούνται σε δίποντα και βολές, όπου σουτάρουν με 59% και 71% αντίστοιχα, ενώ στα τρίποντα έχουν 37%. Οι Τούρκοι πίσω από τα 6.25 σουτάρουν με 42%, ενώ σε δίποντα και βολές έχουν 54% και 58%. Σε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες η Τουρκία είναι ξεκάθαρα καλύτερη, αφού προηγείται σε ριμπάουντ (38.0 έναντι 35.2), ασίστ (17.7 έναντι 13.7), κλεψίματα (8.5 έναντι 6.7) και τάπες (3.8 έναντι 1.8).

Δε μας αρέσει
Οι βολές του Ασίκ (30%). Χωρίς τις δικές του, η Τουρκία έχει ομαδικό ποσοστό 67%. Υπολογίζοντας και αυτές, αυτό πέφτει στο 57%. Έχει σουτάρει τις περισσότερες από όλους και αυτό βάζει έναν αστερίσκο στην ξέφρενη πορεία των γηπεδούχων.
Η με κάτω τα χέρια ήττα της Σλοβενίας στο πιο δύσκολο παιχνίδι της. Άφησε το ματς με τις ΗΠΑ ή δεν μπόρεσε να ακολουθήσει έναν πραγματικά δύσκολο αντίπαλο;

Θα κριθεί στη μεγάλη στιγμή του…
… διδύμου Τούρκογλου-Ιλιασόβα. Αυτοί έχουν γείρει την πλάστιγγα στις πιο σημαντικές νίκες της Τουρκίας. Αυτοί ξεχωρίζουν και βάζουν τους πιο δύσκολους αμυντικούς γρίφους στον αντίπαλο.
… διδύμου Λάκοβιτς-Ντράγκιτς. Η πληθωρικότητα και το σκορ τους γεμίζουν το παιχνίδι της Σλοβενίας. Αν παίξουν με τη δέουσα ωριμότητα και είναι εύστοχοι, τότε η Σλοβενία γίνεται ένας πολύ δύσκολος αντίπαλος για να νικηθεί.

And the winner is… Τουρκία. Όλο το τουρνουά φωνάζει ότι οι γηπεδούχοι μπορούν να πάνε all the way. Έχουν το μομέντουμ και τον κόσμο και κυρίως κάνουν όλα όσα πρέπει πάνω στο παρκέ. Ενίοτε «κολλάνε» πάνω στο πιο κρίσιμο. Ήρθε φέτος η ώρα να το ξεπεράσουν;

About nikolask11

Check Also

Οι καλύτερες φάσεις του Μουντομπάσκετ!

Το Age of Basketball αποχαιρετά το Μουντομπάσκετ της Τουρκίας με δύο βίντεο. Οι συντελεστές του …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *