Home / ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ 2010 / Πλουραλισμός, ευστοχία και… λιθουανική τετράδα!

Πλουραλισμός, ευστοχία και… λιθουανική τετράδα!

Η Λιθουανία είναι η 4η ομάδα που συμπληρώνει την τετράδα του Μουντομπάσκετ, μετά τη θεαματική νίκη της με 104-85 επί της Αργεντινής. Ο Κεστούτις Κεμτζούρα είχε διαβάσει καταπληκτικά το ματς και έστησε την ομάδα του υπέροχα. Τα 8/8 τρίποντα του ξεκινήματος βοήθησαν τη Λιθουανία να ξεφύγει και μετά ήταν εκ των πραγμάτων δύσκολο για μια ομάδα με περιορισμένες λύσεις στον πάγκο (Αργεντινή) να «γυρίσει» το ματς, ιδίως με τον Σκόλα σε κακή μέρα. Νωρίτερα είχαν προκριθεί και οι Η.Π.Α..

Ο Ρομπέρτας Γιαφτόκας έπαιξε καταπληκτική άμυνα στον Σκόλα και έγινε ο πρώτος παίκτης στη διοργάνωση που καταφέρνει να κλείσει τον Αργεντινό παιχταρά, ενώ οι βοήθειες του Κλέιζα ήταν πολύ καλές. Εκμεταλλευόμενος το κορμί του ο Γιαφτόκας έβγαλε τον Σκόλα εκτός αγώνα το πρώτο 15λεπτο, ενώ όταν ο σέντερ της Αργεντινής αποφάσισε να παίξει έξυπνα για να φθείρει με φάουλ τον Γιαφτόκας (και όχι να πάει στα ίσα για να του σκοράρει) ήταν πια αργά με τη διαφορά πάνω από τους 20 πόντους.

Η Λιθουανία έκανε πάρα πολλές αλλαγές στους 9 παίκτες που χρησιμοποίησε (παρότι από μετάδοσης ακούσαμε ότι έπαιξαν… 10 ήδη στο πρώτο δεκάλεπτο), πίεσε πολύ στην περιφέρεια των Αργεντινών και κατάφερε να εκμεταλλευτεί πλήρως τις συνθήκες του αγώνα. Αυτές έλεγαν 8/8 τρίποντα για τη Λιθουανία και 0/7 για την Αργεντινή στο 18ο λεπτό του αγώνα. Αυτή ήταν η διαφορά των δύο ομάδων στο πρώτο μέρος, μαζί με τα ανεξήγητα λάθη του Πριτζιόνι, που πιέστηκε πολύ, αλλά και ξεκούραστος ήταν (είχε παίξει λίγο λόγω φάουλ στο προηγούμενο ματς) και έμπειρος είναι για να αντεπεξέλθει στην πίεση, οπότε δεν έχει δικαιολογία για το άθλιο πρώτο ημίχρονο που έκανε.

Εκεί είχε κριθεί το ματς, γιατί εκτός από τα 0/7 τρίποντα, ήρθε και το 3/12 δίποντα του Σκόλα ως «ταφόπλακα» στα όνειρα των Αργεντινών στο παιχνίδι. Η συνέχεια ήταν τυπική με τους Λιθουανούς να ανεβάζουν τη διαφορά στους 30 πόντους (66-36) εκμεταλλευόμενοι την απογοήτευση των βασικών της Αργεντινής και τον Ντελφίνο σχεδόν μόνος του να την κατεβάζει στους 19 στο τέλος του ματς. Παρά τις πάρα πολλές υπερβολές που ακούστηκαν από μετάδοσης στη διάρκεια του αγώνα (και που ξεκάθαρα είχαν στόχο την… Τουρκία, για την οποία το κόμπλεξ των σχολιαστών δεν τους επέτρεψε να πουν λέξη) η Λιθουανία έπαιξε καλά, ήταν πολύ εύστοχη, αλλά δεν… ξαναδίδαξε το μπάσκετ (όπως θεωρώ στα πλαίσια της υπερβολής ότι έκανε η Τουρκία με τη Σλοβενία), παρά το θεαματικό τελικό σκορ.

Οι φάσεις που βγήκαν μέσα στη ρακέτα ήταν σχετικά λίγες, οι περισσότερες επιθέσεις όσο παιζόταν το παιχνίδι κατέληγαν σε τρίποντο, αλλά αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να πιστωθεί στον Κεμτζούρα και τους παίκτες του είναι η ενέργεια που έβγαζαν στην άμυνα και η συνεχής κίνηση μπρος και πίσω απ’ το κέντρο.

Εκτός από την άμυνα του Γιαφτόκας που ήταν ιδανική, ο Κλέιζα καθάριζε στη ρακέτα, ο Γιασάιτις εκτελούσε από την περιφέρεια, ο Ντελινινκάιτις βρήκε χώρους να κάνει το καλύτερό του ματς, ο Πότσιους και ο Μασιούλις έβγαλαν τρομερή ενέργεια στο «2»-«3» και ο Γιανκούνας με τον Καλνιέτις είχαν πληθωρική παρουσία. Ουσιαστικά από τους 9 που πάτησαν παρκέ για τη Λιθουανία υστέρησε μόνο ο Σεϊμπούτις, χωρίς να είναι αρνητικός. Από τους 9 που έπαιξαν όσοι σκόραραν είχαν διψήφιο αριθμό πόντων και ο Σεϊμπούτις ήταν άποντος (και ο Γιαφτόκας, αλλά έκανε τη διαφορά με την άμυνά του).

Από τους Αργεντινούς διασώθηκε ουσιαστικά μόνο ο Ντελφίνο, που βέβαια άρχισε να σκοράρει μετά που είχε κριθεί το ματς και απλώς περιόρισε τη διαφορά. Κακός ο Σκόλα, κάκιστος ο Πριτζιόνι, μέτριος ο Χάσεν. Και σίγουρα, μεγάλο μερίδιο ευθύνης χρεώνεται στον Σέρχιο Ερνάντεθ που δεν μπόρεσε να προστατεύσει την ομάδα του στο ξεκίνημα όταν είδε ότι δεν έβαζε τρίποντο ούτε με αίτηση.

Λιθουανία (Κεμτζούρα): Σεϊμπούτις, Καλνιέτις 12 (2/3τρ. 5ρ. 5ασ.), Μασιούλις 12 (1/3τρ.), Πότσιους 16 (2/5τρ. 4ρ.), Ντελινινκάιτις 16 (2/2τρ.), Γιασάιτις 19 (4/7τρ.), Κλέιζα 17 (1/3τρ. 9ρ.), Γιανκούνας 12 (7ρ. 5ασ.), Γιαφτόκας.

Αργεντινή (Ερνάντεθ): Σκόλα 13 (5/16δ. 4ρ.), Πριτζιόνι 7 (1/4τρ. 6ασ.), Ομπέρτο 4 (5ρ.), Χ. Γκουτιέρεζ 4, Σεκέιρα 6, Ντελφίνο 25 (1/6τρ. 8/12δ. 4ρ.), Κιντέρος 6, Λ. Γκουτιέρεζ 7 (1/5τρ.), Μάτα 2, Χάσεν 11 (1/4τρ. 5ρ.).

Υ.Γ.: Το Age of Basketball θα ανανεωθεί και με θέμα εκτός Μουντομπάσκετ απόψε, ένα αφιέρωμα στο ιατρικό πρόβλημα ενός από τους παίκτες που θα ήταν νέο αστέρι στη φετινή Ευρωλίγκα.

About nikolask11

Check Also

Οι καλύτερες φάσεις του Μουντομπάσκετ!

Το Age of Basketball αποχαιρετά το Μουντομπάσκετ της Τουρκίας με δύο βίντεο. Οι συντελεστές του …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *