Home / ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ 2010 / ΤΟΥΡΚΙΑ-Η.Π.Α.: Για την κορυφή του κόσμου!

ΤΟΥΡΚΙΑ-Η.Π.Α.: Για την κορυφή του κόσμου!

Τουρκία και Η.Π.Α. συγκρούονται την Κυριακή για το χρυσό και την κορυφή του κόσμου, στον μεγάλο τελικό (21:30) του Μουντομπάσκετ. Οι δύο ομάδες είναι αήττητες με 8-0 ως τώρα και κατάφεραν να αποκλείσουν κάθε εμπόδιο που στάθηκε στο δρόμο τους. Όμως, τη νύχτα της Κυριακής ένας μόνο θα χαμογελάσει, μόνο ένας θα φορέσει το χρυσό στο στήθος του και θα γράψει ιστορία.

Τα δύο μεγάλα φαβορί, όπως φάνηκε μετά τη φάση των ομίλων, επιβεβαίωσαν τον τίτλο τους και βρίσκονται στον τελικό. Η Τουρκία του Τούρκογλου και οι Η.Π.Α. του Ντουράντ υπόσχονται έναν μεγάλο τελικό και ένα φινάλε αξέχαστο στο Μουντομπάσκετ. Ας δούμε τα σημεία του τελικού:

Με νούμερα

Τα νούμερα λένε ότι συγκρούεται η καλύτερη άμυνα και με την καλύτερη επίθεση. Οι Τούρκοι έχουν… διαβολική επίθεση (συνολικά… 666 πόντους) με 83.3 πόντους μέσο όρο, ενώ εξακολουθούν να έχουν την καλύτερη άμυνα του τουρνουά επιτρέποντας 64.0 κατά μέσο όρο στους αντιπάλους τους. Οι Η.Π.Α. έχουν την καλύτερη επίθεση του τουρνουά με 94.3 πόντους ανά αγώνα, ενώ δέχονται 68.8 σε κάθε ματς.

Στα ποσοστά, οι Αμερικάνοι έχουν μικρό προβάδισμα στα δίποντα (57% έναντι 56%), μεγάλο προβάδισμα ελέω Ασίκ στις βολές (74% έναντι 60%), με τους Τούρκους να είναι καλύτεροι στα τρίποντα (43% έναντι 39%).

Στις άλλες κατηγορίες, οι Αμερικάνοι προηγούνται ξεκάθαρα σε ριμπάουντ (41.6 έναντι 36.5) και κλεψίματα (11.1 έναντι 8.6), ενώ έχουν μικρό προβάδισμα και σε ασίστ (18.5 έναντι 17.5), τάπες (4.1 έναντι 3.6). Βέβαια, όλα τα νούμερα είναι σχετικά και εξαρτώνται και από τους αντιπάλους της κάθε ομάδας ως τώρα.

Face to Face

– Ο ηγέτης
Ο Χέντο Τούρκογλου είναι ο ηγέτης των Τούρκων. Ξεκίνησε απλώς καλά στα ματς των ομίλων για να ανεβάσει στροφές στα νοκ άουτ. Από τους «16» είναι ο καλύτερος των Τούρκων σε κάθε ματς και αυτός που τους οδηγεί ως τώρα προς το χρυσό. Μεγάλος παίκτης, πλέον απίστευτα ώριμος, λαϊκός ήρωας στην Τουρκία.
Ο Κέβιν Ντουράντ είναι το αστέρι των Η.Π.Α.. Μετά από μια υπέροχη χρονιά στο NBA, έναν καλό πρώτο γύρο στη διοργάνωση, ο Ντουράντ τα κάνει όλα στα νοκ άουτ και έχει πείσει ακόμη και τους πιο… δύσκολους. Τεράστιο αστέρι, παιχταράς, ο καλύτερος Αμερικανός της νέας γενιάς, με τεράστια διαφορά από… κάποιους άλλους (λίγο μεγαλύτερους) ότι παίζει με το μπασκετικό ταλέντο που έχει και όχι με το κορμί.

– Οι ψηλοί
Τουρκία: Ερντέν, Γκονλούμ, Ασίκ και Σαβάς αποτελούν μια καταπληκτική φροντλάιν, η οποία ενισχύεται με την ύπαρξη των Τούρκογλου και Ιλιασόβα, που ως «πασπαρτού» παίζουν από το «2» ως το «4». Η μεγάλη δύναμη των Τούρκων, εκεί που θα χτυπήσουν το παιχνίδι, εκεί που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να το πάρουν. Ψηλοί με ταλέντο και καλές κινήσεις, που ξέρουν να τελειώνουν τις φάσεις, καλοί αμυντικοί και υπάκουοι, βοηθούν πάντα την ομάδα.
Η.Π.Α.: Όντομ, Λοβ, Τσάντλερ, ίσως Γκρέιντζερ (που δεν παίζει καν), αναγκαστικά Ντουράντ ή Ιγκουοντάλα, λίγο Γκέι, γενικά… κατάθλιψη. Μοναδικός καθαρός ψηλός που βγάζει ασπροπρόσωπη την ομάδα είναι ο Όντομ, όμως με τους Τούρκους θα περάσουν αρκετό χρόνο στο παρκέ και οι Λοβ, Τσάντλερ, ιδίως αν αρχίσουν τα προβλήματα με φάουλ. Οι υπόλοιποι είναι περιφερειακοί και εξαρτάται από το σχήμα των Τούρκων το αν θα μπορέσουν να σταθούν στη ρακέτα.

– Οι κοντοί
Τουρκία: «Αδύναμο» σημείο για την Τουρκία η έλλειψη αθλητικών και ψηλών «ασόδυων». Τουντζερί, Αρσλάν και Ονάν είναι βραχύσωμοι, αλλά καλύπτουν το μειονέκτημα αυτό με τη μεγάλη εμπειρία τους και τα αμυντικά τρικ του Τάνιεβις. Οι πλέι μέικερ των Τούρκων δεν είναι του υψηλότερου επίπεδου, αλλά ως τώρα πάντα βοηθούν και παίζουν τόσο σωστά ώστε ως σύνολο να αποτελούν δύναμη για την ομάδα. Ο Ονάν είναι τρομερός σκόρερ και πλέον έχει την εμπειρία να μην κάνει κατάχρηση. Μεγάλο συν στην περιφέρεια η παρουσία του Γκιουλέρ, ο οποίος είναι ο πιο αθλητικός παίκτης των Τούρκων, αλλά λόγω της σκληρής άμυνας που παίζει, συχνά φορτώνεται με φάουλ. Στην εξίσωση μπαίνουν και οι Τούρκογλου-Ιλιασόβα (είπαμε, είναι πασπαρτού), που ξεκινούν σχεδόν πάντα απ’ έξω τις προσπάθειές τους.
Η.Π.Α.: Με οδηγό τον Μπίλαπς και συνοδηγό τον Ρόουζ, το ασόδυο των Η.Π.Α. συνδυάζει την εμπειρία και την ωριμότητα με την εκρηκτικότητα και την ενέργεια. Οι δυο τους είναι ένα επίπεδο πάνω από τους υπόλοιπους και οι Κάρι, Ουέστμπρουκ έχουν συμπληρωματικό ρόλο. Βέβαια, ο δεύτερος όταν δεν παρασύρεται, βοηθάει με την ταχύτητά του και την άμυνα που παίζει. Ο Γκόρντον έχει πολύ καλό σουτ και αποτελεί κίνδυνο για τους αντιπάλους, σε αντίθεση με τον Ιγκουοντάλα που μπορεί να σκοράρει μόνο με ντράιβ ουσιαστικά. Ο Ντουράντ είναι στην κατηγορία… Τούρκογλου-Ιλιασόβα, καθώς κινείται στην περιφέρεια ασχέτως θέσης στην πεντάδα, ενώ οι υπόλοιποι βοηθούν μόνο υπό προϋποθέσεις.

– Ο πάγκος
Τουρκία: Δυνατός πάγκος, πλήρης, επιτρέπει στον Τάνιεβιτς να μη φοβάται τις αλλαγές ανάλογα με την εξέλιξη και τη μορφή κάθε αγώνα. Έχει παίκτες που ταιριάζουν στα περισσότερα συστήματα και μπορεί να «ματσάρει» καλά κάθε ομάδα.
Η.Π.Α.: Μέτριος πάγκος, ο Σιζέφσκι το δείχνει ξεκάθαρα με τον τρόπο που χρησιμοποιεί τους παίκτες του. Ντουράντ, Μπίλαπς, Όντομ, Ρόουζ δεν βγαίνουν ιδιαίτερα, οι υπόλοιποι είναι συμπληρωματικοί και στο χρόνο και στις προσπάθειες που παίρνουν με ειδικό ρόλο. Βέβαια, είναι παίκτες (οι περισσότεροι) που θα σκοράρουν ελεύθεροι και θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην αντίπαλη ομάδα αν τους υποτιμήσει.

– X-Factor
Τουρκία: Ο Σινάν Γκιουλέρ δεν παίζει σταθερά σε όλα τα ματς. Σε άλλα μένει πολλή ώρα στο παρκέ, σε άλλα κάνει φάουλ ή δείχνει εκτός μορφής αγώνα. Όμως, με την αθλητικότητα, την εκρηκτικότητα και την ενέργεια που βγάζει, μπορεί να αλλάξει τη ροή των αγώνων για την Τουρκία. Κλέβει μπάλες εύκολα (2.3 κλεψίματα ανά ματς), βγαίνει πολύ γρήγορα στον αιφνιδιασμό, ενώ το κορμί του του δίνει τη δυνατότητα να μαρκάρει όποιον περιφερειακό χρειαστεί.
Η.Π.Α.: Ο Ράσελ Ουέστμπρουκ ξεκίνησε πολύ μέτρια το τουρνουά, κάνοντας αρκετά λάθη. Όμως, στα νοκ άουτ έχει ανεβάσει απόδοση, βοηθάει πολύ στην άμυνα, δεν κάνει τόσα λάθη στον αιφνιδιασμό, τελειώνει καλύτερα τις φάσεις και βγάζει πολλή ενέργεια στο παρκέ όσο παίζει, αλλάζοντας την ταχύτητα των Η.Π.Α..

Η δύναμη

Τουρκία: Η άμυνα του Τάνιεβιτς έχει κάνει την Τουρκία φόβητρο. Όλοι οι αντίπαλοι σκοράρουν με το σταγονόμετρο (εκτός των Σέρβων), με τη ζώνη των Τούρκων να σπάει κόκαλα, να κλέβει μπάλες και να μοιάζει πιο πολύ με… «αιχμαλωσία» παρά με άμυνα. Η δύναμη της ομάδας σε έναν τομέα που οι Αμερικάνοι θα αντιμετωπίσουν μεγάλο πρόβλημα, αφού δυσκολεύονται στις σετ επιθέσεις.

Η.Π.Α.: Η γρήγορη επίθεση των Η.Π.Α., που παίρνουν πολλούς πόντους πριν προλάβει να οργανωθεί η αντίπαλη άμυνα. Πολλοί αιφνιδιασμοί, αλλά και επιθέσεις 5-10 δευτερολέπτων από τον Σιζέφσκι, που ξέροντας πόσο δυσκολεύεται η ομάδα του σε στημένες άμυνες, προσπαθεί να την κάνει να τρέχει πιο γρήγορα από τον ίσκιο της για να σκοράρει εύκολα πριν οι αντίπαλοι πάρουν θέσεις. Όσες φορές η άμυνα έχει στηθεί, οι Αμερικάνοι έχουν πρόβλημα: και την Κυριακή αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη πρόκληση απέναντι στην καλύτερη άμυνα του Μουντομπάσκετ.

Τα καλά νέα

Τουρκία: Φάνηκε σα να έβγαλε όλο το άγχος της στον ημιτελικό. Τα σουτ δεν έμπαιναν, τα χέρια έτρεμαν και οι Τούρκοι έμοιαζαν «θνητοί». Συνήθως, όταν η γηπεδούχος ομάδα είναι τόσο καλή, αν τη γλιτώσει στο ματς που θα της βγει το άγχος (και αυτό συνήθως είναι στον ημιτελικό), τότε μετά σηκώνει το τρόπαιο.

Η.Π.Α.: Ξεκίνησε το τουρνουά ως απλά μια καλή ομάδα, όμως όσο προχωράει η διοργάνωση χτίζει μομέντουμ και γίνεται καλύτερη. Βελτιώνεται από ματς σε ματς και αποκτά αυτοπεποίθηση. Ο Ντουράντ σε κάθε αγώνα είναι καλύτερος, το έχει πάρει πάνω του και δείχνει να θέλει πολύ να πάρει το χρυσό.

Τα κακά νέα

Τουρκία: Έπαιζαν νύχτα, έχουν 21 ώρες ξεκούρασης ως τον τελικό, τα έδωσαν όλα και κουράστηκαν πολύ στον ημιτελικό, καθώς έφτασαν στα όριά τους, ενώ έδειξαν για πρώτη φορά ότι μπορούν να χάσουν. Η ζώνη νικήθηκε για πρώτη φορά και αυτό ίσως τους επηρεάσει ψυχολογικά. Την Κυριακή θα πρέπει πνευματικά, ψυχολογικά και σωματικά να κάνουν την υπέρβαση. Πόσο θα τους επηρεάσει ο ημιτελικός;

Η.Π.Α.: Δεν έχει παίξει ως τώρα ματς με μια από τις πρωτοκλασάτες ομάδες. Έφτασε στον τελικό έχοντας σε κάθε γύρο νοκ άουτ τον ευκολότερο δυνατό αντίπαλο, ενώ και ο όμιλός της δεν ήταν τόσο δυνατός. Ανγκόλα, Ρωσία, Λιθουανία δεν συγκρίνονται με Γαλλία, Σλοβενία, Σερβία που είχαν οι Τούρκοι, ενώ οι Αμερικάνοι δεν δοκιμάστηκαν ούτε με κάποια από τις Ισπανία, Αργεντινή. Το μακράν πιο δύσκολο παιχνίδι τους θα είναι στον τελικό και κανείς δεν ξέρει αν θα είναι έτοιμοι για κάτι τέτοιο, αφού δεν έχουν δοκιμαστεί σε κάτι τέτοιο.

Μπόνους
Μπόνους υπάρχει μόνο για την Τουρκία και δεν είναι άλλο από τον κόσμο. Με 16.000 κόσμο στο πλευρό της η Τουρκία γιγαντώνεται σε κάθε αγώνα και ως τώρα ο κόσμος έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην πορεία της ομάδας. Θα αντέξουν οι Αμερικάνοι, με τους περισσότερους να μην έχουν ιδιαίτερη εμπειρία, για πρώτη φορά σε ξεκάθαρα εχθρικό κοινό;

Ο τελικός αναμένεται να τα έχει όλα και να μας κάνει να αγαπήσουμε ακόμα περισσότερο το μπάσκετ. Οι Τούρκοι, ίσως, μοιάζουν πιο έτοιμοι, πιο έμπειροι και πιο πλήρεις για το χρυσό, με τη συγκυρία επίσης να τους ευνοεί. Όμως, ποιος μπορεί να υποτιμήσει τις Η.Π.Α.; Ένα ανοιχτό παιχνίδι που σε κάθε περίπτωση μεγάλο νικητή θα έχει το ίδιο το μπάσκετ.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Οι καλύτερες φάσεις του Μουντομπάσκετ!

Το Age of Basketball αποχαιρετά το Μουντομπάσκετ της Τουρκίας με δύο βίντεο. Οι συντελεστές του …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *