Home / NBA / Μια συμφωνία πρωτοποριακή

Μια συμφωνία πρωτοποριακή

Το NBA ανακοίνωσε τη Δευτέρα τη συμφωνία του με τον όμιλο BBVA, που πλέον θα είναι η επίσημη τράπεζα του NBA, WNBA και NBDL στις Η.Π.Α., την Ισπανία και το Πουέρτο Ρίκο. Αυτή δεν είναι η πρώτη αθλητική συμφωνία της BBVA, αφού είναι ο χορηγός και του ισπανικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

Το θέμα δεν είναι αδιάφορο, καθώς μιλάμε για δύο κολοσσούς, το μεγαλύτερο πρωτάθλημα στον κόσμο (ανεξαρτήτως αθλήματος το NBA είναι συνολικά το πιο προβαλλόμενο παγκοσμίως πρωτάθλημα) και μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο (η BBVA θεωρείται η 7η μεγαλύτερη τράπεζα του δυτικού κόσμου).

Η BBVA έχει περισσότερους από 48 εκατομμύρια πελάτες, 7.600 καταστήματα και περίπου 105.000 εργαζόμενους σε 30 χώρες. Στις Η.Π.Α. υπάρχει ως BBVA Compass, ενώ επεκτάθηκε στην εκεί αγορά αγοράζοντας τις Valley Bank (2004), Laredo National Bank (2005), Texas State Bank (2006), State National Bank (2007), Compass Bank (2007) και την Guaranty Bank (2009), συγχωνεύοντάς τις όλες στην BBVA Compass, που πια είναι από τις μεγαλύτερες τράπεζες στις Η.Π.Α..

Μέσα από τα 700 (και περισσότερα) καταστήματά της στη χώρα, η BBVA Compass θα προμοτάρει προϊόντα του NBA κυρίως τις περιόδους γύρω από σημαντικά γεγονότα του πρωταθλήματος, ενώ θα έχει και σχετικές προσφορές και προγράμματα. Απ’ την άλλη, το NBA θα τη διαφημίζει μέσω των ABC, ESPN, TNT, αλλά και στα NBA TV και NBA.com. Η τράπεζα θα είναι χορηγός σε αρκετά τουρ του NBA στις Η.Π.Α., ενώ θα υποστηρίζει και το κοινωνικό πρόσωπο της λίγκας, το NBA Cares. Το τελευταίο θα το κάνει δημιουργώντας κέντρα «ζω, μαθαίνω και παίζω» όπου της υποδείξει το NBA, ενώ θα βοηθά και στην NBA All-Star Day of Service που γίνεται κάθε χρόνο στο πλαίσιο του all-star game.

Στο WNBA, μάλιστα, η BBVA θα έχει διαφήμιση στη φανέλα και των δύο ομάδων του τελικού (Ατλάντα Ντριμ και Σιάτλ Στορμ). Θα είναι η πρώτη φορά που ένας χορηγός του NBA θα έχει τέτοια προβολή, καθώς ποτέ ως τώρα στην ιστορία της λίγκας δεν προβλήθηκε ο ίδιος χορηγός στις φανέλες και των δύο ομάδων των τελικών (NBA ή WNBA) με κεντρική εντολή από τη λίγκα (εξαιρείται βεβαίως η εταιρεία που έχει συμφωνία με το NBA για να… φτιάχνει τις φανέλες). Ως τώρα οι ομάδες έκαναν τις δικές τους συμφωνίες για χορηγούς στη φανέλα, χωρίς κεντρική διαχείριση.

Η BBVA θα αρχίσει επίσημα τη συνεργασία της με το NBA και στην Ευρώπη, κατά τη διάρκεια του NBA Europe Live και συγκεκριμένα στον αγώνα των Λέικερς με την Μπαρτσελόνα. Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό μέσα στη σεζόν η τράπεζα να προσλάβει έναν παίκτη του NBA για δημόσιο πρόσωπο της καμπάνιας της (τι κάνει νιάου-νιάου… Παού Γκασόλ;).

Η συμφωνία έρχεται σε δύσκολη οικονομικά συγκυρία και δείχνει ξεκάθαρα πόσο οργανωμένο πρωτάθλημα είναι το NBA και γιατί βρίσκεται έτη φωτός μπροστά από κάθε άλλο. Ο Στερν κατάφερε τεράστια συμφωνία σε χρόνο που είδε τα έσοδα της λίγκας να μειώνονται και σε χρονιά που αναμένεται να έχει σκληρή κόντρα με τους παίκτες για τη νέα συλλογική σύμβαση με ενδεχόμενο λοκ-άουτ (για το 2011-12) να κρέμεται ως απειλή πάνω από κάθε συζήτηση.

Πρόσφατα, το NBA άνοιξε το πρώτο γραφείο του στην Αφρική (τον Μάιο) και συγκεκριμένα στο Γιοχάνεσμπουργκ. Το NBA θέλει να χτίσει παρουσία στην Αφρική και να γνωρίσει στην ήπειρο το άθλημα, να το κάνει προσβάσιμο στον κόσμο της Αφρικής. Μέχρι τώρα το ποδόσφαιρο μονοπωλεί το ενδιαφέρον στην Αφρική, ενώ το μπάσκετ δεν είναι διαθέσιμο. Στόχος του NBA είναι να το αλλάξει, να φέρει το μπάσκετ στα παιδιά της Αφρικής, δημιουργώντας μελλοντικούς παίκτες και αστέρες, αλλά και μελλοντικούς θεατές και έσοδα.

Το NBA προνοεί και θέλει να διευρύνει το διεθνές προφίλ του και ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια του Μουντομπάσκετ τη δημιουργία ενός γραφείο στη Μόσχα (το κεντρικό ευρωπαϊκό γραφείο του NBA είναι στο Παρίσι). Πλέον, το γραφείο της Μόσχας θα είναι το κεντρικό γραφείο για τη Ρωσία και όλη την Ανατολική Ευρώπη και θα αναζητά νέες συνεργασίες και διευρυμένη κάλυψη του NBA στη Ρωσία.

Ο Μιχάιλ Προκχόροφ, ιδιοκτήτης πλέον των Νετς, πιέζει αρκετά το NBA για επέκταση στη Ρωσία (το έκανε και πριν την ανακοίνωση για το γραφείο). Οι Νετς πρόκειται να ταξιδέψουν στην Κίνα για δύο φιλικά, αλλά ο Προκχόροφ θέλει πρώτα η ομάδα να σταματήσει στη Μόσχα, όπου θα κάνει ανοικτή προπόνηση και μετά ένα μονοήμερο καμπ για 3.000 παιδιά.

Φέτος το NBA έκανε μεγάλη επένδυση-επέκταση στην Κίνα, ενώ θα παίξει αρκετά παιχνίδια προετοιμασίας στην Ισπανία και την Κίνα. Επίσης, οι ομάδες του NBA θα δώσουν παιχνίδια κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος στο Λονδίνο στο πλαίσιο της συμφωνίας της λίγκας με την επιτροπή του «Λονδίνο 2012» για προώθηση του μπάσκετ στη χώρα.

Το NBA δεν αφήνει τίποτα στην τύχη και προσπαθεί να γιγαντωθεί ακόμη περισσότερο βλέποντας ευνοϊκές συγκυρίες σε μια δύσκολη περίοδο. Τα μεγέθη είναι τελείως διαφορετικά, αλλά όταν θες να φτιάξεις κάτι καλό θα πρέπει να προσπαθείς να μιμηθείς τους καλύτερους και να τους αντιγράψεις. Έστω και στο μέτρο των δυνατοτήτων σου. Αλλά η κατάσταση στην Ελλάδα για ακόμη μια χρονιά προκαλεί μελαγχολία. Η κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων είναι για γέλια (και ισχύει… για όσους δεν έχουν βρει μόνοι τους τηλεοπτική στέγη), η επιδίωξη συμφωνίας με τον ΟΠΑΠ μόνο ως επαιτεία μπορεί να χαρακτηριστεί («το αγαπάμε το ποδόσφαιρο, αλλά ο ΟΠΑΠ θα πρέπει να δίνει λεφτά και στο μπάσκετ») και γενικά η λίγκα δεν έχει καν άτομα που να ασχολούνται με την προώθηση και επέκτασή της σοβαρά και με πλάνο.

Οι ομάδες είναι συνυπεύθυνες, βεβαίως. Όλες ψήφισαν ξανά τον ίδιο πρόεδρο, αφού έμειναν απόλυτα ικανοποιημένες προφανώς με το ως τώρα έργο του και την προσπάθεια που γίνεται να βελτιωθεί το ελληνικό μπάσκετ και να φύγει από την κλειστή κλίκα ντροπής στην οποία βρίσκεται και η οποία το εμποδίζει να αποκτήσει οντότητα σύγχρονη και μαζική…

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *