Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Ο νόμος της έδρας με σερίφη την Ολίμπια!

Ο νόμος της έδρας με σερίφη την Ολίμπια!

Ξεκίνησαν οι εκπλήξεις ήδη από την πρώτη μέρα της Ευρωλίγκας. Η Ολίμπια μπόρεσε μετά από 2 παρατάσεις να κερδίσει στη Λιουμπλιάνα την Εφές Πίλσεν με 95-90 και να κάνει άνω κάτω τον όμιλο του Παναθηναϊκού από τον πρώτο αγώνα. Συνολικά 4 γηπεδούχοι πήραν ροζ φύλλα (5 με τον Ολυμπιακό ως τώρα).

Διαβάστε την ανάλυση του Age of Basketball για τους ομίλους της Ευρωλίγκας:

Όμιλος Α                  Όμιλος Β                  Όμιλος Γ                  Όμιλος Δ

Ολίμπια Λιουμπλιάνας-Εφές Πίλσεν 95-90παρ. (30-29, 71-71καν.αγ., 79-79απαρ.)
Γιαγκόντνικ 21, Πίνκνι 23π. 6ρ., Γκρέγκορι 16π. 6ρ., Ιλιέφσκι 16, Σερμαντίνι 11 // Ρακόσεβιτς 23π. 4ρ., Θόρντον 13π. 6ρ., Γκονλούμ 12π. 9ρ., Τουντζερί 15π. 3ρ. 3ασ. 4κλ.
Για ακόμη μία χρονιά η Εφές ξεκίνησε απογοητευτικά την Ευρωλίγκα. Σε έναν όμιλο όπου το παραμικρό παραπάτημα μπορεί να την πετάξει ακόμη και εκτός τετράδας, η τουρκική ομάδα έχασε (έστω και εκτός έδρας) από την πιο αδύναμη αντίπαλο. Η Ολίμπια ήταν παθιασμένη και ήξερε τι ζητούσε στο παρκέ. Στηριζόμενη στους Αμερικανούς Γκρέγκορι και Πίνκνι, μαζί με τον καταπληκτικό και αειθαλή Γκόραν Γιαγκόντνικ, η Ολίμπια έριξε από την πρώτη αγωνιστική στο καναβάτσο την Εφές.

Ο κόσμος στις εξέδρες ήταν παθιασμένος, η Ολίμπι μπήκε δυνατά και έπαιρνε δύναμη όσο περνούσε η ώρα. Είδαμε τον Γκιόργκι Σερμαντίνι να πετυχαίνει 11 πόντους σε καθοριστικά σημεία και να δείχνει ότι μπορεί να βοηθήσει, ενώ είδαμε τον Βέλιμιρ Περάσοβιτς να «χάνει» τελείως τον αγώνα. Μέτριο ροτέισον όσων έπαιξαν, σίγουρα κρίνεται για τα 3 λεπτά του Αρσλάν και τα μηδέν του Σινάν Γκιουλέρ, που θα μπορούσε (και καλάθι να μην έβαζε) να είχε περιορίσει τον Γκρέγκορι.

Ο Ζντοβτς επιβεβαίωσε τα όσα λέγαμε στην ανάλυση του ομίλου από το πρώτο ματς. Έχει φτιάξει μια ομάδα καλύτερη ως σύνολο από το άθροισμα των επιμέρους στοιχείων της και όποιος την υποτιμήσει θα χάσει στη Λιουμπλιάνα. Σίγουρα απέχουμε πολύ ακόμα από το να θεωρήσουμε ότι η Ολίμπια έχει ελπίδες πρόκρισης, αλλά η νίκη της αυτή έφερε ανάποδα τον όμιλο (ιδίως αν στραβώσει για τον Παναθηναϊκό το παιχνίδι στην Ισπανία). Η Εφές θα πρέπει να μαζέψει γρήγορα τα κομμάτια της και να συνέλθει, καθώς με δύο εντός έδρας παιχνίδια στη συνέχεια μπορεί να αντιστρέψει την εικόνα που παίρνει ο όμιλος. Όμως, μία ακόμα ήττα μπορεί να αποβεί και μοιραία από τόσο νωρίς.

Φενέρμπαχτσε-Λιέτουβος Ρίτας 86-69 (40-27)
Ντ. Λαβρίνοβιτς 21, Βίντμαρ 17π. 5ρ., Πεκέρ 2π. 11ρ., Ούκιτς 11π. 7ασ. // Μ. Μπιέλιτσα 15, Βαλανσιούνας 10π. 10ρ., Νιούλι 15
Το απόλυτο αφεντικό του δικούς της αγώνα ήταν η άλλη τουρκική ομάδα της Ευρωλίγκας. Η Φενέρμπαχτσε ξεπέρασε πολύ εύκολα το εμπόδιο της Λιέτουβος Ρίτας, κερδίζοντας με 17 πόντους, ενώ από πολύ νωρίς η διαφορά ήταν διψήφια. Η Λιέτουβος περιορίστηκε σε ρόλο κομπάρσου και η Φενέρ είχε μια ιδανική πρεμιέρα στην Ευρωλίγκα, την οποία ευχαριστήθηκε διπλά… μετά την ήττα της Εφές.

Ο Σπάχια φαίνεται να μπορεί να εκμεταλλευτεί τον Λαβρίνοβιτς και τον Βίντμαρ, ενώ χειρίζεται αρκετά καλά το ρόστερ του. Βέβαια, Τουρκσάν, Γκριρ, Πρέλντζιτς έπαιξαν λίγο, αλλά υπάρχει χρόνος για να διορθωθεί αυτό. Εξάλλου από ένα παιχνίδι δεν βγαίνουν ασφαλή συμπεράσματα. Το σημαντικότερο ίσως στοιχείο του παιχνιδιού της Φενέρ ήταν τα μόλις 9 τρίποντα σε όλο το ματς. Ο Σπάχια επεδίωκε η μπάλα να πηγαίνει κοντά στο καλάθι και η Φενέρ ήταν αρκετά αποτελεσματική. Απ’ την άλλη, ο Βαλανσιούνας έκανε καλό ντεμπούτο στην Ευρωλίγκα παρά τα 5 φάουλ που φορτώθηκε. Είχε 10 πόντους και 10 ριμπάουντ με 3/3 δίποντα και 4/4 βολές, δικαιώνοντας τα όσα σπεύσαμε να γράψουμε γι’ αυτόν στην ανάλυση της ομάδας του.

Χίμκι-Ασέκο Προκόμ 82-76 (37-35)
Λάνγκφορντ 17π. 6ρ., Φριτζόν 13, Πλάνινιτς 12, Έζε 11π. 5ρ. // Γκίντενς 20π. 10ρ., Γιούιν 18π. 3ασ. 4κλ., Βάρντα 17
Καλή αλλά άτυχη η Προκόμ, που πάλεψε στη Ρωσία και έδειξε ότι μόνο ήσυχο δεν θα είναι το πέρασμά της από τη φετινή Ευρωλίγκα. Απέναντι σε μια αρκετά δυνατή Χίμκι έφτασε το ματς στο 40ο λεπτό για να κριθεί, αφού τότε έχανε μόλις με 2 πόντους. Η ατυχία της Προκόμ ήταν περισσότερο… βλακεία του Μπόμπι Μπράουν, ο οποίος κατάφερε να αποβληθεί από το ματς στο πρώτο ημίχρονο έχοντας υποπέσει σε δύο αντιαθλητικά φάουλ.

Παρότι χωρίς τον βασικό της πλέι μέικερ η Προκόμ έμεινε κοντά, δεν άφησε τη Χίμκι να ξεφύγει και με το εκπληκτικό ροτέισον του Πατσέσας έμεινε φρέσκια ως το φινάλε. Όμως, στις λεπτομέρειες έχασε και αυτό μένει από το ματς (μαζί με το σπάνιο σφύριγμα εναντίον του Μπράουν). Η Χίμκι άρχισε με νίκη, είχε 6 παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων, αλλά δεν ικανοποίησε με την απόδοσή της (βέβαια είναι νωρίς στη σεζόν).

Ρόμα-Μπαμπέργκ 83-65 (39-36)
Ντάσιτς 10π. 7ρ. 3κλ., Ουάσινγκτον 13π. 3ρ. 5ασ., Σμιθ 16π. 4ρ. // Χάινς 20π. 7ρ., Ρόμπερτς 14, Τζέικομπσεν 12
Τον έλεγχο του αγώνα είχε από την αρχή η Ρόμα, που ουσιαστικά είχε να φοβηθεί μόνο τον εαυτό της. Παρότι ξέφυγε με διψήφια διαφορά στη δεύτερη περίοδο επέτρεψε στους Γερμανούς να επιστρέψουν και να πλησιάσουν στο ημίχρονο σε απόσταση ενός σουτ.

Βέβαια, αυτό ήταν παροδικό, καθότι πολύ γρήγορα στο δεύτερο μέρος οι ισορροπίες αποκαταστάθηκαν και η Ρόμα είχε ένα ευχάριστο και χαλαρό βράδυ. Ο Ντάσιτς έχει κλείσει σχεδόν βδομάδα στη Ρώμη, αλλά πρόλαβε να είναι για δεύτερο ματς ο καλύτερος παίκτης της ομάδας του, με τον Ουάσινγκτον, τον Σμιθ και τον Βιτάλι να ακολουθούν. Η φετινή Ρόμα μοιάζει να έχει μεγάλες δυνατότητες και μόνο ερωτηματικό παραμένει το κατά πόσο θα τις επιβεβαιώσει.

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *