Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Εκπλήξεις και τελικοί κόλαση στα final-8!

Εκπλήξεις και τελικοί κόλαση στα final-8!

Η πρώτη μέρα των δύο final-8 της Ευρωλίγκας δεν είχαν εκπλήξεις, αλλά στους ημιτελικούς… έγινε χαμός! Το μεγαλύτερο, στα χαρτιά, φαβορί για πρόκριση στους ομίλους της Ευρωλίγκας, Χίμκι, έμεινε εκτός από τη Νίμπουργκ, ενώ και η Άλμπα Βερολίνου θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον άλλον ένα χρόνο για να επιστρέψει στην κορυφαία διοργάνωση, καθώς η Σαρλερουά εκμεταλλεύτηκε πλήρως την έδρα της. Ανοιχτός ο τελικός, μετά τον αποκλεισμό της Χίμκι, με τη Σαρλερουά να έχει τρομερή ευκαιρία μπροστά της. Νίκες για Λιέτουβος και Γαλατασαράι, που θα κονταροχτυπηθούν στον τελικό, στο Βίλνιους.

ΒΙΛΝΙΟΥΣ – Ημιτελικά

Η Λιέτουβος Ρίτας κέρδισε με 88-71 την Τσιμπόνα, ανεβάζοντας στροφές στο δεύτερο ημίχρονο στο οποίο κέρδισε κατά κράτος την αντίπαλό της, μπροστά σε περίπου 6.000 οπαδούς της που είχαν δημιουργήσει πολύ καλή ατμόσφαιρα. Στο πρώτο ημίχρονο η Τσιμπόνα κατάφερε να αντισταθεί, κυρίως λόγω της πολύ καλής της απόδοσης στη δεύτερη περίοδο. Εκεί σκόραρε 24 πόντους για να πάνε οι δύο ομάδες ισόπαλες με 41-41 στο ημίχρονο. Η Τσιμπόνα έτρεξε ένα 1-12 ως το 25-29 αλλά στο δεύτερο ημίχρονο δεν άντεξε. Το 41-41 έγινε 60-51 και 65-54 για την πρώτη διψήφια διαφορά της Λιέτουβος, που δεν ξανακοίταξε πίσω της. Τα λιθουανικά τρίποντα έπεφταν βροχή μετά και η Τσιμπόνα μετά από 20 συνεχόμενες σεζόν με παρουσία στην κορυφαία διοργάνωση δεν θα είναι στην Ευρωλίγκα τη χρονιά που έρχεται. Ο Ράις είχε 19 πόντους και 7 ασίστ για τη Λιέτουβος, ο Σεϊμπούτις 13 πόντους και 7 ριμπάουντ, ο Κατελίνας 13 πόντους και 6 ριμπάουντ και ο Γιομάντας 9 πόντους και 3 ριμπάουντ.

Η Γαλατασαράι επιβεβαίωσε τη λογική και τα προγνωστικά κερδίζοντας με 93-83 τη Βιλερμπάν και στέλνοντας τους Γάλλους στο Eurocup. Οι Τούρκοι ήταν καλύτεροι σε όλο το ματς, αλλά δεν κέρδισαν εύκολα, παρότι έβαλαν 28 πόντους στην πρώτη περίοδο. Τόσους δέχτηκαν στη δεύτερη, όπου έμειναν πίσω με 43-47, αλλά επέστρεψαν με αποτέλεσμα το σκορ στην ανάπαυλα να είναι 52-51 για τους νικητές. Μοιρασμένη και η τρίτη περίοδος, με τη Γαλατά να ξεφεύγει με καλάθια των Λάκοβιτς και Γκόρντον με 79-69 στην 4η. Η Βιλερμπάν μείωσε στους 6, αλλά ως εκεί, καθώς οι Τούρκοι κράτησαν την ψυχραιμία τους και πήραν το εισιτήριο για τον τελικό της Κυριακής. Ο Σονγκάιλα είχε 18 πόντους και 5 ριμπάουντ, ο Λάκοβιτς 22 πόντους, ο Σιπ 11 και 8 ριμπάουντ και ο Οζέρ 12 πόντους.

Τελικός – 2/10
19:00, Λιέτουβος Ρίτας – Γαλατασαράι

ΣΑΡΛΕΡΟΥΑ – Ημιτελικά

Τεράστια πρόκριση για τη Σαρλερουά που, μπροστά σε 3000 οπαδούς της, κέρδισε με 74-63 την Άλμπα Βερολίνου, στέλνοντάς την στο Eurocup, απογοητευμένη και φέτος. Τα «η Άλμπα αξίζει να παίζει στην Ευρωλίγκα» που έλεγαν οι παίκτες της μετά τον προημιτελικό γρήγορα ξεχάστηκαν και θα μπουν στο ντουλάπι για τουλάχιστον ένα χρόνο. Η Σαρλερουά είχε τον έλεγχο από το πρώτο δεκάλεπτο, στο οποίο έβαλε 24 πόντους. Εφόσον είχε βρει ρυθμό ήταν δύσκολο να τη σταματήσει η Άλμπα στη συνέχεια, αλλά παρόλα αυτά την κράτησε στους 12 πόντους ως το ημίχρονο, για το 36-32. Η διαφορά όμως δεν έκλεισε περισσότερο στην 3η περίοδο και οι Βέλγοι στο 4ο δεκάλεπτο μπήκαν με 6-0 σερί από τον Γίρι Βελς για το 59-46 και το «αντίο» στις ελπίδες της Άλμπα. Ο Βελς είχε 9 πόντους και 5 ριμπάουντ, ο Μπρόιλς 15 πόντους, ο Γκριν 11 πόντους και 6 ριμπάουντ και ο Μαλέ 10 πόντους και 7 ασίστ.

Όμως, η μεγαλύτερη έκπληξη της ημέρας ήρθε στο τελευταίο παιχνίδι της βραδιάς. Παρότι τα 2/3 του κόσμου είχαν αποχωρήσει, η ατμόσφαιρα στο ματς της Νίμπουργκ με τη Χίμκι ήταν πυρετώδης. Και σε αυτό βοήθησαν οι με 86-79 νικητές της βραδιάς. Η Νίμπουργκ έπιασε τη Χίμκι στον ύπνο και προηγήθηκε με 21-5 στο πρώτο δεκάλεπτο. Όσο προσπαθούσαν οι Ρώσοι να αντιδράσουν στη δεύτερη περίοδο, τόσο τα έκαναν χειρότερα, είχαν πάρα πολύ άγχος, έκαναν πάρα πολλά λάθη και βρέθηκαν να χάνουν με 49-22 στο ημίχρονο, δηλαδή με 27 πόντους διαφορά! Εκεί που το ματς έμοιαζε χαμένο, ο Λόντσαρ και ο Κουίν αποφάσισαν να μας… τρελάνουν και μόνοι παραλΊγο να γυρίσουν το ματς. Είχαν 50 πόντους και 16 ριμπάουντ (12 ο Λόντσαρ) με 18/27 δίποντα και 11/12 βολές (συν 1/4 τρίποντα)! Η Χίμκι ήταν καταιγιστική στην 3η περίοδο, έπαιξε καλή άμυνα, ανάγκασε τη Νίμπουργκ σε αμέτρητα λάθη, και μείωσε σε 58-50, μετά από ένα τρομερό 9-28 στο δεκάλεπτο, που έδειξε τις δυνατότητές της! Όμως, παρόλα αυτά, στην 4η περίοδο δεν μπόρεσε να μπλοκάρει ξανά την αντίπαλό της, με τις δύο ομάδες να ανταλλάσουν καλάθια στο μεγαλύτερο διάστημα, κάτι που δείχνει και το 28-29 του δεκαλέπτου. Σίμονς και Πούμπρλα ανέλαβαν δράση για τη Νίμπουργκ, που έκανε τη μεγαλύτερη έκπληξη και των δύο final-8. Ο Σίμονς είχε 26 πόντους, 6 ριμπάουντ και 3 ασίστ, ο Πούμπρλα 20 πόντους, 5 ριμπάουντ και 3 ασίστ για τους νικητές. Και η Χίμκι μένει πια με τον «φτωχό» στόχο της κατάκτησης του Eurocup.

Τελικός – 2/10
20:00, Σαρλερουά – Νίμπουργκ

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *