Home / NBA / NBA on AoB: Δύση

NBA on AoB: Δύση

Στα λημέρια της Δύσης παραμονεύει ο πρωταθλητής του NBA. Όποιος πλησιάσει για να τον αμφισβητήσει είναι βέβαιο ότι θα πρέπει να είναι έτοιμος να παλέψει μέχρι τελικής πτώσης γιατί οι Λος Άντζελες Λέικερς δεν είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν το στέμμα τους. Από κοντά Μάβερικς και Σπερς ζητούν να γίνουν «χαλίφης στη θέση του χαλίφη», ενώ οι μνηστήρες της πρωτιάς δεν είναι λίγοι…

Ας δούμε την ανάλυση των ομάδων της Δύσης:

NBA on AoB: Ανατολή

ΔΥΣΗ

Northwest

ΓΙΟΥΤΑ ΤΖΑΖ
Νέα χρονιά και όνειρα για περισσότερα στη χώρα των Μορμόνων. Όμως, πόσο ρεαλιστικά είναι όλα αυτά για μια ομάδα που έχει 4 συνεχόμενες παρουσίες στα πλέι οφς, 3 συνεχόμενους αποκλεισμούς από τους Λέικερς και μόλις έχασε τον καλύτερό της παίκτη;

Ο Μπούζερ είναι πλέον στο Σικάγο και η Γιούτα βρίσκεται σε μεταβατική σεζόν. Ο Ντερόν Ουίλιαμς είναι το αστέρι της ομάδας, με αρκετούς καλούς παίκτες κοντά του, όπως τον Αλ Τζέφερσον, τον Αντρέι Κιριλένκο, τους Σι Τζέι Μάιλς, Κιρίλο Φεσένκο, Πολ Μίλσαπ, Μεχμέτ Οκούρ, Ρέιτζα Μπελ, Ερλ Ουάτσον, Τζέρεμι Εβανς και, βεβαίως, τον Γκόρντον Χέιγουορντ, ρούκι, αποκάλυψη του περσινού τουρνουά του NCAA. Φτάνουν αυτοί, όμως;

Πρόβλεψη: Ξεκάθαρα… όχι. Οι Τζαζ θα παλέψουν για τα πλέι οφς φέτος και ο Τζέρι Σλόαν το ξέρει. Τα δόντια τους δεν είναι για παραπάνω και θα είναι επιτυχημένοι αν φτάσουν στα πλέι οφς. Αλλά αυτό μόνο εύκολο δεν είναι.

ΝΤΕΝΒΕΡ ΝΑΓΚΕΤΣ
Θα μείνει ο Καρμέλο, δεν θα μείνει ο Καρμέλο, θα μείνει ο Καρμέλο, δεν θα μείνει ο Καρμέλο και… περισσεύει κι ένα. Στους Νάγκετς εδώ και καιρό μαδούν τη μαργαρίτα και το αποτέλεσμα δεν μοιάζει ότι θα είναι καλό. Το μισό NBA θέλει τον Άντονι και οι Νάγκετς κάνουν ό,τι μπορούν για να τον πείσουν να μείνει. Αλλά δεν είναι στο χέρι τους. Απ’ την άλλη, ο Τζορτζ Καρλ νιώθει καλύτερα, επέστρεψε και θέλει νέα πολυετή συμφωνία με την ομάδα.

Ο Καρμέλο Άντονι παραμένει (μέχρι να φύγει) το μεγαλύτερο αστέρι της ομάδας κι ένα από τα μεγαλύτερα στο πρωτάθλημα, αλλά οι Νάγκετς έχουν δυνατό ρόστερ και πέρα από αυτόν. Τσόνσι Μπίλαπς, Κένιον Μάρτιν, Νενέ, Τζ. Ρ. Σμιθ, Κρις Άντερσεν, Άρον Αφλάλο, Τάι Λόσον, Σέλντεν Ουίλιαμς, Γκάρι Φορμπς, Ρενάλντο Μπαλκμαν. Κάθε χρόνο νιώθουν δυνατοί, μέχρι που αρχίζουν τα δύσκολα. Εκεί δεν τα καταφέρνουν, καθώς είναι μαλωμένοι με τη λέξη «άμυνα» όταν η ένταση ανεβαίνει.

Πρόβλεψη: Επτά συνεχόμενες σεζόν στα πλέι οφς, 7 συνεχόμενες σεζόν πάνω από 40 νίκες. Αν ο Άντονι μείνει ως το επόμενο καλοκαίρι, μην περιμένετε να αλλάξει κάτι. Θα είναι πάλι στα πλέι οφς. Όμως, από εκεί και πέρα δεν φαίνεται ως ομάδα να έχουν το μέταλλο που χρειάζεται για να φτάσουν ως τον τίτλο. Έξι από τις 7 σεζόν αποκλείστηκαν στον 1ο γύρο.

ΟΚΛΑΧΟΜΑ ΣΙΤΙ ΘΑΝΤΕΡ
Η… νέα μόδα στο NBA. Ο Κέβιν Ντουράντ είναι ο… αντιΛεΜπρον. Ήρεμος, ήσυχος, μετριόφρων, καλός σουτέρ, έχει όλα όσα δεν έχει ο Τζέιμς. Και κερδίζει και τους αντίστοιχους οπαδούς. Είναι ο «Βασιλιάς» του καλοκαιριού, αφού οι Η.Π.Α. σε αυτόν χρωστούν το χρυσό στο Μουντομπάσκετ. Πλέον, έφτασε στο σημείο να πάρει μεγαλύτερο ποσοστό σε ψηφοφορία για το αν θα είναι αυτός ο MVP ή αν ο Τζέιμς (και οι Χιτ) πάρουν το πρωτάθλημα.

Οι Θάντερ είναι δυνατή ομάδα, ο Σκοτ Μπρουκς πιστεύει ότι μπορεί να τους κάνει ακόμα καλύτερη, αλλά δεν είναι και… Θάντερκατς. Εκτός του Ντουράντ, υπάρχουν ο Νενάντ Κρστιτς, ο Νικ Κόλισον, ο Μορίς Πίτερσον, ο Ράσελ Ουέστμπρουκ, ο Τζεφ Γκριν, ο Σέρτζι Ιμπάκα, ο Έρικ Μέινορ, ο Νικ Κόλισον, ο Ρόγιαλ Άιβι. Φρέσκοι και άφθαρτοι ακόμα, αλλά επίσης άπειροι, με 10 από τους 15 του ρόστερ να έχουν το πολύ 3 χρόνια στη λίγκα.

Πρόβλεψη: Πέρσι έφτασαν στα πλέι οφς ως 8οι σε μια απίστευτα δυνατή Δύση. Θέλουν να το κάνουν και φέτος και αν το καταφέρουν θα είναι επιτυχημένοι. Με το υπάρχον ρόστερ είναι δύσκολο να προχωρήσουν ως το τέλος, όσο καλύτερος κι αν είναι ο Ντουράντ φέτος. Μάλλον θέλει λίγα ακόμη χρόνια και λίγη ακόμη βοήθεια.

ΠΟΡΤΛΑΝΤ ΤΡΕΪΛ ΜΠΛΕΪΖΕΡΣ
Μετά από δύο συνεχόμενες 50+ χρονιές, οι Μπλέιζερς του Νέιτ ΜακΜίλαν θέλουν να χτίσουν πάνω σε αυτό για να προχωρήσουν πέρα από τον πρώτο γύρο των πλέι οφς. Επίσης, δεν θα τους… χάλαγε αν φέτος ο Όντεν έβγαζε όλη τη χρονιά υγιής, για να φανεί αν έχει ακόμα μπάσκετ μέσα του ή αν οι τραυματισμοί τον έχουν φέρει τόσο πίσω. Ο Όντεν ξεκίνησε προπονήσεις τη Δευτέρα (προχτές) 10,5 μήνες μετά τον πιο πρόσφατο τραυματισμό του και επιμένει: «Είμαι βέβαιος ότι μπορώ να παίξω καλά σε αυτό το πρωτάθλημα». Αρκεί επιτέλους τα εύθραυστα πόδια του να τον αφήσουν να το κάνει.

Μέχρι να μπει ο Όντεν στο ροτέισον, οι Μπλέιζερς θα στηριχτούν στον ΛαΜάρκους Όλντριτζ, τον Ουέσλι Μάθιους, τον Μπράντον Ρόι, τον Ρούντι Φερνάντεθ που όλο φεύγει και ακόμα εδώ είναι, τον Νικολά Μπατούμ, τον Ντάντε Κάνινχαμ, τον Αντρέ Μίλερ, τον Τζολ Πρζίμπιλα (επίσης ξεκινά τραυματίας), τον Φαμπρίτσιο Ομπέρτο, και τον Μάρκους Κάμπι, βεβαίως, ιδίως στα ριμπάουντ. Σίγουρα ομάδα με δυνατότητες, καλοστημένη και σοβαρή, το έχει άλλωστε δείξει τα τελευταία δύο χρόνια.

Πρόβλεψη: Πέρσι μπήκαν πλέι οφς, φέτος θα κυνηγήσουν το ίδιο. Αν τα καταφέρουν θα είναι επιτυχημένοι, αλλά οι ισορροπίες στη Δύση είναι λεπτές με 10 περίπου ομάδες να παλεύουν στα ίσια και δεν μπορούν όλοι να φτάσουν στα πλέι οφς. Πάντως, οι Μπλέιζερς ξεκινούν ως ένα από τα φαβορί για την πρώτη οκτάδα, αφού τα έχουν καταφέρει τις τελευταίες χρονιές και φέτος (υγιείς) μοιάζουν πιο δυνατοί.

ΜΙΝΕΣΟΤΑ ΤΙΜΠΕΡΓΟΥΛΒΣ
Η ομάδα που θα παρακολουθούν με μεγαλύτεροι συμπάθεια οι περισσότεροι Έλληνες. Εδώ αγωνίζονται ο Νίκολα Πέκοβιτς και ο Κώστας Κουφός, δίνοντας στη Μινεσότα «ελληνικό» χρώμα. Δυστυχώς, αυτό μάλλον είναι και το μόνο της χρώμα, καθώς κατά τα άλλα πρόκειται για μια τελείως… άχρωμη ομάδα.

Ο Κουφός πήρε ευκαιρίες στην preseason, αλλά ως τώρα είναι ξεκάθαρα πίσω από τους Ντάρκο Μίλισιτς και Νίκολα Πέκοβιτς στο ροτέισον. Αστέρι της ομάδας είναι ο Κέβιν Λοβ και με όση περισσότερη καλή διάθεση μπορώ να έχω, αυτό δεν χωνεύεται! Ο Λοβ είναι χρήσιμος, αλλά όταν ένας παίκτης μέτριος (έστω και άνω του μετρίου, καλός ρολίστας) βαφτίζεται αστέρι, τότε μιλάμε για… άδειο ρόστερ. Ο Μάικλ Μπίσλι, ο Κόρι Μπρούερ, ο Σεμπάστιαν Τελφέρ, ο Λουκ Ρίντνουρ, ο Μορίς Άγκερ, ο Μάρτελ Ουέμπστερ, Ουέιν Έλινγκτον, Άντονι Τόλιβερ, και γενικά… μελαγχολία. Ακριβώς το συναίσθημα που θα νιώθει ο Κερτ Ράμπις στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν.

Πρόβλεψη: Αν έπαιρνα στα σοβαρά οποιαδήποτε σκέψη για πρόκριση στα πλέι οφς θα σας κορόιδευα. Δεν πάνε πουθενά εν ολίγοις, ίσως λίγο καλύτερα από το τραγικό 15-67 πέρσι. Ίσως…

Pacific


ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ ΛΕΪΚΕΡΣ
Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει. Και δεν άλλαξε. Δύο συνεχόμενες χρονιές πρωταθλητές, τρεις συνεχόμενες χρονιές στους τελικούς, κάτι πρέπει να κάνουν σωστά οι Λέικερς. Δεν υπήρχε λόγος να αλλάξει κάτι και ο Φιλ Τζάκσον έμεινε για το 4ο three-peat της καριέρας του. Έτσι του αρέσει… τρία τρία μαζεμένα κάθε φορά. Ποιος θα κάνει τον «έξυπνο» να τον αμφισβητήσει;

Το ρόστερ των πρωταθλητών είναι γνωστό: Κόμπι Μπράιαντ, Παού Γκασόλ, Ρον Αρτέστ, Λαμάρ Όντομ, Ντέρεκ Φίσερ και από εκεί και πέρα Άντριου Μπάινουμ, Σάνον Μπράουν, Σάσα Βούγιατσιτς, Θίο Ράτλιφ, Στιβ Μπλέικ, Λουκ Ουόλτον, Ματ Μπαρνς. Με πρώτη ματιά δεν φαίνεται να τους λείπει κάτι. Έχουν τον καλύτερο Αμερικανό παίκτη, έναν από τους καλύτερους αμυντικούς στο NBA, έναν από τους καλύτερους σέντερ στον κόσμο, συν δύο ρολίστες πολυτελείας, χωρίς καν να ασχοληθούμε με τον πάγκο της ομάδας. Πάγκο στον οποίο βασιλεύει η μορφή του Φιλ Τζάκσον, ενός θρύλου της προπονητικής. Τι κι αν δεν μπορεί να… σκύψει από τους πόνους στη μέση, τι κι αν κάθεται σαν να έχει καταπιεί σκουπόξυλο, τι κι αν καθισμένος στο σκαμνί του μοιάζει σαν να είναι σε μπαράκι έτοιμος να παραγγείλει σφηνάκια για όλους; Είναι μέγιστος και το φαβορί να παραγγείλει… σαμπάνιες στο τέλος της χρονιάς.

Πρόβλεψη: Ένα από τα τρία μεγάλα φαβορί (με Σέλτικς και Χιτ) για τον τίτλο. Όμως, οι πρωταθλητές ξεκινούν από την πιο ψηλή θέση. Έχουν πλήρη ομάδα, αστέρες και προπονητή του υψηλότερου επιπέδου και έχουν αποδείξει ότι ξέρουν τι χρειάζεται να κάνουν για να κερδίσουν. Ανεξαρτήτως αν θα πάρουν τον τίτλο είναι και φέτος η ομάδα που πρέπει οι άλλοι να κερδίσουν για να αναδειχτούν πρωταθλητές.

ΦΙΝΙΞ ΣΑΝΣ
Αυτομάτως με την απόκτηση του Τζος Τσίλντρες έγιναν η πιο… καλτ ομάδα του NBA, χωρίς καν να βάλω τον Στιβ Νας στο κόλπο, του οποίου η κώμη είναι μια κατηγορία μόνη της. Ο Άλβιν Γκέντρι, πάντως, χαμογελάει κι ας έχασε τον Στανταμάιρ. Έχει τον καλύτερο πλέι μέικερ στον κόσμο (με χαώδη διαφορά από τον δεύτερο) και έχει κάνει κινήσεις για να στήσει την ομάδα του.

Εκτός από τον καταπληκτικό Στιβ Νας και τον Τζος Τσίλντρες, που αποφάσισε να αφήσει πίσω του τα αλώνια της Ελλάδας για τα σαλόνια του NBA, υπάρχει ο Χέντο Τούρκογλου, που γκρίνιαξε όσο μπορούσε (και ακόμη περισσότερο) στο Τορόντο, μέχρι που κατάφερε να φύγει. Βεβαίως υπάρχουν και οι Τζέισον Ρίτσαρντσον, Γκόραν Ντράγκιτς, Γκραντ Χιλ, Ρόμπιν Λόπεζ, Χακίμ Ουόρικ, Τζάρεντ Ντάντλεϊ, Τσάνινγκ Φράι και τους ρούκι. Ομάδα πλήρης που αν παίξει σωστά μπορεί να σταθεί πολύ καλά. Ερωτηματικό είναι η χημεία Νας-Τούρκογλου, αλλά και η έλλειψη ψηλών, αφού αντί του Στανταμάιρ δεν ήρθε… σέντερ-δυναμίτης.

Πρόβλεψη: Πέρσι έφτασαν ως τους τελικούς Δύσης και φέτος θέλουν να δείξουν ότι η απώλεια του Στανταμάιρ δεν τους επηρέασε τόσο. Ιδίως Τούρκογλου και Τσίλντρες έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς αφήσει στη μέση. Με τη Δύση να έχει τόσες καλές ομάδες, η πρόκριση στα πλέι οφς θα είναι μάχη, αλλά ξεκινούν ως ένα από τα φαβορί για να τα καταφέρουν.

ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΣΤΕΪΤ ΟΥΟΡΙΟΡΣ
Περίοδος ισχνών αγελάδων. Ο Ντον Νέλσον αποφάσισε τον Σεπτέμβρη να αποσυρθεί (μέχρι αποδείξεως του εναντίου βεβαίως) στα 70 του και οι Ουόριορς έχαναν το μοναδικό λόγο που κάποιος θα ασχολιόταν μαζί τους. Βέβαια, έκαναν κάποιες κινήσεις το καλοκαίρι, αλλά δεν φαίνονται ικανοί να ξεφύγουν κατά πολύ από τα περσινά στάνταρ (26 νίκες). Ίσως λίγο καλύτερα.

Στην πόλη ήρθε ο Ντέιβιντ Λι, πολύ χρήσιμος παίκτης που κάνει όλες τις δουλειές στο γήπεδο, αλλά θα πρέπει να ξεφύγει πολύ από το… «job description» του για να σταθούν όρθιοι οι Ουόριορς. Εκεί θα βρει τον Στέφεν Κάρι, τον Μόντα Έλις, τον Άντρις Μπιέντρινς, και τους Ρέτζι Ουίλιαμς, Μπρέινταν Ράιτ, Ρόντνεϊ Κάρνι, Βλάντιμιρ Ραντμάνοβιτς, Λου Αμούντσον, Τσάρλι Μπελ, Νταν Γκάτζουριτς, Ντορέλ Ράιτ. Ο Κιθ Σμαρτ είναι ουσιαστικά στην πρώτη του σεζόν ως πρώτος προπονητής (είχε κάνει άλλα 30-40 ματς πριν 7-8 χρόνια ως πρώτος) και αυτό είναι ερωτηματικό. Αρκετοί καλοί ρολίστες, αλλά λείπει το κάτι παραπάνω.

Πρόβλεψη: Πολύ δύσκολα θα φτάσει στο σημείο να γίνει ανταγωνιστικό για τα πλέι οφς. Το πιο πιθανό είναι να μείνει κοντά στις 30 νίκες. Μην ξεχνάμε ότι οι Ουόριορς έχασαν 3 από τους πρώτους 6 σκόρερ τους το καλοκαίρι.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ ΚΙΝΓΚΣ
Καταδικασμένοι στη μετριότητα, με ένα ρόστερ που δεν έχει, μάλλον τίποτα το εξαιρετικό. Ο Πολ Ουέστφαλ δεν πρόκειται να χαρεί πολλές φορές μέσα στη χρονιά και μάλλον το σημαντικότερο θέμα συζήτησης και φέτος θα είναι αν οι ακροδεξιοί της πόλης θα ξαναζωγραφίσουν τη σβάστικα στο μέτωπο του Κάσπι στα γκράφιτι που στολίζουν τους τοίχους του Σακραμέντο.

Ο Ταϊρίκ Έβανς ηγείται μιας ομάδας που έχει τον ρούκι ΝτεΜάρκους Κάζινς και τους Καρλ Λάντρι, Μπένο Ούντριχ, Ομρί Κάσπι, Σάμουελ Ντάλεμπερτ, Φρανσίσκο Γκαρσία, Λούθερ Χεντ, Αντουάν Ράιτ, Ντόντε Γκριν, Νταρνέλ Τζάκσον. Τίποτα το ιδιαίτερο δηλαδή, καταδικασμένη στη μετριότητα.

Πρόβλεψη: Δύσκολα θα αλλάξουν τη μοίρα τους, θα είναι μια από τις χειρότερες ομάδες της λίγκας. Αν ξεπεράσουν τις 30 νίκες είναι επιτυχημένοι, αλλά το πιο πιθανό είναι να μην φτάσουν καν σε απόσταση… αναπνοής.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ ΚΛΙΠΕΡΣ
Οι φετινοί Κλίπερς είναι η ομάδα του Μπλέικ Γκρίφιν. Όχι γιατί δεν έχουν κάτι το ιδιαίτερο στο ρόστερ τους και πρέπει να φτάσουμε στον ρούκι για να το βρούμε, αλλά γιατί ο Γκρίφιν έχει γεννήσει μεγάλες προσδοκίες. Έχοντας ήδη χάσει την πρώτη του χρονιά ολόκληρη λόγω τραυματισμού, ο Γκρίφιν ελπίζει να μη γίνει «νέος Όντεν» και οι Κλίπερς ελπίζουν να τον δουν να παίζει.

Ήδη κυριαρχεί στα φιλικά και ο Βίνι Ντελ Νέγκρο δείχνει να του έχει βρει ρόλο στην ομάδα. Μαζί με τους Κρις Κάμαν, Έρικ Γκόρντον, Μπαρόν Ντέιβις, Ράντι Φόι, Ρασουάλ Μπάτλερ, Ράιαν Γκόμες, συνθέτουν μια αρκετά καλή μαγιά, που συμπληρώνεται από τους Τζαρόν Κόλινς, ΝτεΆντρε Τζόρνταν, Κρεγκ Σμιθ, Μπράιαν Κουκ.

Πρόβλεψη: Καταδικασμένοι να είναι ο «φτωχός συγγενής» της πόλης που φιλοξενεί μια από τις δύο πιο λαμπερές ομάδες στην ιστορία του NBA. Ούτε φέτος θα ξεφύγουν από τη σκιά των Λέικερς, αλλά ίσως φέτος ξεπεράσουν τις 30 νίκες. Έχουν το ρόστερ για να το κάνουν, αλλά ακόμα πρέπει να αποδείξουν ότι οφείλουμε να ασχοληθούμε σοβαρά μαζί τους. Δεν φαίνονται έτοιμοι για τα πλέι οφς.

 

Southwest

ΝΤΑΛΑΣ ΜΑΒΕΡΙΚΣ
Η ομάδα του μεγάλου Ντιρκ Νοβίτσκι. Η ομάδα που κάθε χρόνο βελτιώνεται αλλά κάθε χρόνο μοιάζει κάτι να της λείπει. Η ομάδα που έχει 10 συνεχόμενες σεζόν με 50+ νίκες (φτάνοντας ως τις 67 το 2006-07) και 10 συνεχόμενες σεζόν στα πλέι οφς αλλά κανέναν τίτλο σε αυτά τα χρόνια. Η απόλυτη… ομάδα εξιλέωσης της λίγκας. Κάθε χρόνο προσπαθεί να εξιλεωθεί για τον προηγούμενο. Ο Νοβίτσκι τους έκανε ναζάκια το καλοκαίρι, αλλά η σχέση αγάπης με τον Κιούμπαν δεν ράγισε. Θα είναι μαζί ως το τέλος. Τώρα αν αυτό θα είναι ένας τίτλος, μένει να το δούμε.

Από το ρόστερ των Μάβερικς δεν φαίνεται να λείπει τίποτα. Ο Ρικ Καρλάιλ το ξέρει αυτό και, έχοντας δύο χρονιές για να περάσει τη φιλοσοφία του, δεν έχει πια δικαιολογίες. Εκτός από τον υπερπαίκτη Νοβίτσκι η ρακέτα είναι σαφώς βελτιωμένη με τους Τάισον Τσάντλερ, Μπρένταν Χέιγουντ, Αλέξις Αζινσά, Ιάν Μαϊνμί, αλλά και τους Σον Μάριον (όταν βοηθάει) και Στιβ Νόβακ. Στην περιφέρεια υπάρχει ο αειθαλής Τζέισον Κιντ, που είναι σαν το παλιό κρασί, ο Τζέισον Τέρι, το νέο αίμα με τους Ροντριγκ Μπουμπουά και Τζέι Τζέι Μπαρέα, ο Μάριον, που εκεί θα κινείται κατά κύριο λόγο, ο Καρόν Μπάτλερ, ο ΝτεΣον Στίβενσον και ο ρούκι Ντομινίκ Τζόουνς. Μπορεί να είναι και το πιο πλήρες ρόστερ στο NBA.

Πρόβλεψη: Θα πρωταγωνιστήσουν. Τα πλέι οφς είναι σίγουρα και εννοείται ότι δεν τίθεται θέμα συζήτησης για το αν θα πρέπει να φτάσουν ως εκεί. Πιθανότατα είναι η μία από τις δύο ομάδες που μπορεί να κερδίσει την τριάδα Λέικερς-Σέλτικς-Χιτ στα νοκ άουτ των πλέι οφς. Εκτός κι αν βρει κάποιο τρόπο να αυτοκαταστραφεί πάλι. Το πιο σημαντικό είναι ότι για πρώτη φορά μοιάζει θωρακισμένη εκεί που πονούσε, έχοντας κορμιά στο «5» ώστε να απελευθερωθεί ο Νοβίτσκι και να μην αναλώνεται στο να σπρώχνει σέντερ στην άμυνα. Αυτό μπορεί να αποδειχτεί το κλειδί.

ΣΑΝ ΑΝΤΟΝΙΟ ΣΠΕΡΣ
Οι «γέροι» που ξανάνιωσαν.
Τότε πώς γίνεται όλοι να λένε ότι φέτος ίσως είναι η τελευταία τους ευκαιρία στο άμεσο μέλλον για ένα πρωτάθλημα; Οι Σπερς είναι αποφασισμένοι φέτος να τα δώσουν όλα. Ο λόγος είναι ότι ο Τιμ Ντάνκαν έχει πει ότι αντέχει 1-2 χρόνια ακόμα. Άρα, η ώρα είναι τώρα. Θέλουν να μείνουν υγιείς και για τα άλλα… ξέρουν τον τρόπο.

Ο Γκρεγκ Πόποβιτς έχτισε μια αυτοκρατορία από το 1998, μια σκληρή ομάδα που όλοι ζήλευαν. Μπορεί τα τελευταία τρία χρόνια οι Σπερς να μην πήραν τίτλο, αλλά δεν έπαψαν να είναι ομάδα 50+ νικών. Με τον Τιμ Ντάνκαν στο τιμόνι, τον Μανού Τζινόμπιλι σε όλες τις δουλειές από… ταμείο στο κυλικείο, μέχρι καλύτερο παίκτη, τον Τόνι Πάρκερ σε καλή ηλικία (28) και με αδιαμφισβήτητες ικανότητες, τον Ρίτσαρντ Τζέφερον να έχει δέσει με το σύνολο, τον ΝτεΧουάν Μπλερ να προσφέρει αρκετά, τον Αντόνιο ΜακΝτάις για την εμπειρία, τον Ματ Μπόνερ να προσφέρει την απαραίτητη… τρέλα του τύπου πάει να γίνει Καναδός, τον Γκάρι Νιλ, τον Τζορτζ Χιλ και, βεβαίως, τον τρομερό Τιάγκο Σπλίτερ να συστήνεται φέτος στο NBA κι αν το κάνει σωστά το όνομά του θα τους μείνει καρφωμένο στο μυαλό.

Πρόβλεψη: Τα έχουν όλα. Προπονητή, αστέρες, ρόστερ, πάγκο, εμπειρία, μέταλλο πρωταθλητή. Δεν τους λείπει τίποτα. Ξεχάστε την περσινή μέτρια σεζόν. Αν μείνουν υγιείς θα πρωταγωνιστήσουν. Κανείς δεν θα τους κερδίσει εύκολα όταν έρθει η ώρα των πλέι οφς και παρότι δεν είναι το φαβορί, είναι μια από τις καλύτερες 3 ομάδες της Δύσης. Δίκαια σκέφτονται τίτλο.

ΧΙΟΥΣΤΟΝ ΡΟΚΕΤΣ
Ο ΜακΓκρέιντι έφυγε κλείνοντας έναν κύκλο για τους Ρόκετς. Πολλοί θα πουν «ευτυχώς» καθώς ο T-Mac ήταν απλώς ένα πρόβλημα τα τελευταία χρόνια. Όμως, οι φετινοί Ρόκετς θα κληθούν να αποδείξουν ότι αξίζουν της προσοχής μας. Ο Γιάο επέστρεψε, αλλά φέτος θα παίζει ως 24 λεπτά, εγείροντας ερωτήματα για το πόσο μακριά μπορούν οι Ρόκετς να πάνε.

Ο Ρικ Έιντελμαν, πάντως, βλέπει τον τρομερό Λουίς Σκόλα να είναι στην καλύτερη κατάσταση της καριέρας του, τον Μινγκ Γιάο να παίζει ξανά έστω και μισό ματς τη φορά, και το ρόστερ του να έχει τους Κέβιν Μάρτιν, Άαρον Μπρουκς, Σέιν Μπατίερ, Τζάρεντ Τζέφρις, Μπραντ Μίλερ, Τσέις Μπάντινγκερ, Τζόρνταν Χιλ, Τσακ Χέιζ, Κάιλ Λόουρι και ξέρει ότι έχει έναν κορμό να δουλέψει. Αν το κάνει καλά, οι Ρόκετς μπορούν να φτάσουν στα πλέι οφς. Αν ως τότε ο Γιάο μείνει υγιής, τότε μάλλον θα σταματήσει το «ως 24 λεπτά ανά ματς», οπότε θα ανέβουν επίπεδο. Όλα αυτά μόνο εύκολα δεν είναι βέβαια.

Πρόβλεψη: Πολλά τα «αν» και τα ερωτηματικά. Κατ’ αρχήν, θα πρέπει το όπλο που λέγεται Λουίς Σκόλα να προσεχτεί όσο πρέπει και όχι να κάνει 6-7 σουτ ανά αγώνα, όπως πέρσι. Ο Έιντελμαν έχει σκληρή δουλειά. Οι Ρόκετς θα παλέψουν για τα πλέι οφς, αλλά είναι πιθανό για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά να μην τα καταφέρουν. Φαβορί δεν είναι, αλλά είναι υπολογίσιμο αουτσάιντερ.

ΝΙΟΥ ΟΡΛΙΝ ΧΟΡΝΕΤΣ
Ο Κρις Πολ έχει πλέον λάβει τον άτυπο τίτλο του καλύτερου Αμερικανού πλέι μέικερ. Ο Κιντ μεγάλωσε, ο Νας τους έβγαλε όλους από το πρόβλημα όντας Καναδός, άρα ο Πολ είναι το «φως». Δεν είναι έτσι ακριβώς, αλλά ο Πολ ξεκινάει μια σεζόν στοχεύοντας ψηλά. Αν δεν τα καταφέρει, ίσως του χρόνου να αρχίσει τις γκρίνιες και να έχουμε νέο σίριαλ μετεγγραφολογίας.

Ο Μόντι Ουίλιαμς τα ξέρει αυτά και θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων στην πρώτη του σεζόν ως πρώτος προπονητής σε πάγκο ομάδας του NBA. Δεν θα είναι εύκολο. Το ρόστερ των Χόρνετς απαρτίζεται από αρκετούς έμπειρους και καλούς παίκτες, πλην του Πολ. Ο «δικός μας» Πέτζα Στογιάκοβιτς, ίσως στην τελευταία του σεζόν στο NBA, ο Μάρκο Μπελινέλι, που φέτος θα έχει ξεκάθαρα αναβαθμισμένο και βασικό ρόλο, ο χρήσιμος Τρέβορ Αρίσα, ο Ντέιβιντ Ουέστ που μπορεί να είναι και ο πρώτος σκόρερ της ομάδας, ο Εμέκα Οκαφόρ που θα βοηθήσει στη ρακέτα, ο Ποπς Μένσα-Μπόνσου που θα έχει την ευκαιρία του στο NBA φέτος, ο Τζέισον Σμιθ, ο Άαρον Γκρέι και ο συμπαθής Ντι Τζέι Μπένγκα-Ιλούνγκα (πρωταθλητής πέρσι ο παιχταράς, μην το ξεχνάμε) που είναι η λατρεία όλων των οπαδών όπου κι αν παίζει. Επίσης, υπάρχουν ο Ουίλι Γκριν, ο Τζο Αλεξάντερ και ο Μάρκους Θόρντον.

Πρόβλεψη: Οι Χόρνετς προέρχονται από μια σεζόν με λιγότερες από 40 νίκες και φέτος θα προσπαθήσουν να ανέβουν και πάλι πάνω από το 50%. Δεν θα είναι εύκολο, τα πλέι οφς είναι ακόμη πιο δύσκολα, καθώς οι «ελεύθερες» θέσεις στη Δύση είναι ελάχιστες, αλλά πάντως θα είναι αντίπαλος που κανείς δεν πρέπει να υποτιμήσει. Το πιθανότερο, όμως, να μείνουν εκτός πλέι οφς σχετικά εύκολα.

ΜΕΜΦΙΣ ΓΚΡΙΖΛΙΣ
Τρεις φορές στην ιστορία τους έχουν περάσει το 50% ποσοστό νικών και φέτος ελπίζουν να είναι η 4η. Πέρσι έφτασαν στα όρια (40-42) και θέλουν να χτίσουν πάνω σε αυτό. Σίγουρα δεν είναι ομάδα που θα μας κάνει να τρελαθούμε (πέραν ότι υπάρχουν κάποιοι παλαβοί στο Μέμφις που θεωρούν ότι έχουν τον καλό από τους δύο Γκασόλ και όχι τον άμπαλο), αλλά έχουν φτάσει στο επίπεδο του να είναι αξιοπρεπείς.

Ο Ρούντι Γκέι είναι ο ηγέτης τους, με τον Ο. Τζ. Μάγιο να ακολουθεί και τον… Μαρκ Γκασόλ να είναι η δύναμη στα καλάθια. Ο Μαρκ έχει εκμεταλλευτεί τη λειψανδρία ψηλών στο NBA, έχει δουλέψει σκληρά και έχει φτάσει στο σημείο να είναι χρήσιμος ρολίστας, παρά τις πάρα πολλές αδυναμίες στο παιχνίδι του (που είναι ακόμα αισθητές). Κατόρθωμα σίγουρα, όπως κατόρθωμα είναι και το γεγονός ότι ο, σχετικά άπειρος ως πρώτος προπονητής, Λάιονελ Χόλινς μπορεί και τον εκμεταλλεύεται. Ο Μάικ Κόνλεϊ, ο Σαμ Γιανγκ, ο Ντάρελ Άρθουρ, βεβαίως ο Ζακ Ράντολφ, ο Εξέιβιερ Χένρι, ο Έισι Λο, ο Τόνι Άλεν και οι πανύψηλοι Χασίμ Θαμπίτ και Χαμέντ Χαντάντι συνθέτουν το ρόστερ των Γκρίζλις.

Πρόβλεψη: Θα παλέψουν για το 50%, αλλά δύσκολα θα φτάσουν στο σημείο να παλέψουν για τα πλέι οφς. Το πιθανότερο είναι να κινηθούν στη μετριότητα.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *