Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Διστημικός περίπατος σε ισπανικό φόντο!

Διστημικός περίπατος σε ισπανικό φόντο!

Απίστευτο μπάσκετ έπαιξε ο Ολυμπιακός εναντίον της Μάλαγα, την οποία διέλυσε με 93-66 την Τετάρτη, πρώτη μέρα των ματς της 3ης αγωνιστικής της Ευρωλίγκας. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν άφησαν κανένα περιθώριο στους Ισπανούς από το πρώτο δευτερόλεπτο του ματς, ενώ, ακόμα και όταν η Μάλαγα έκανε μικρό ξέσπασμα, η απάντηση του Ολυμπιακού ήταν ακόμα πιο εκκωφαντική.

Σίγουρα, η απόδοση του Ολυμπιακού στο ματς ήταν ιδανική. Απ’ την άλλη, έρχεται μόλις μία εβδομάδα μετά την ήττα στη Γερμανία, πράγμα που δείχνει και την αστάθεια στην απόδοση των «ερυθρολεύκων». Πάντως, αν θεωρήσουμε «καμπανάκι» αφύπνισης το ματς με την Μπαμπέργκ, τότε ο Ολυμπιακός τα πήγε περίφημα μετά, δείχνοντας εξαιρετικά αντανακλαστικά, αφού κέρδισε τα δύο επόμενα ματς με συνολική διαφορά 59 πόντων.

Η βραδιά με τη Μάλαγα από την αρχή έδειχνε ότι η ισπανική ομάδα δεν έχει τύχη. Παρότι ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να αποφύγει τα πάρα πολλά λάθη (22 συνολικά), ούτε κατάφερε να κυριαρχήσει στα ριμπάουντ απέναντι σε μια ιδιαίτερα άστοχη ομάδα, εντούτοις η διαφορά των δύο αντιπάλων στο παρκέ ήταν χαώδης.

Βασικότερη αιτία γι’ αυτό ήταν η άμυνα του Ολυμπιακού, που ήταν ιδιαίτερα επιθετική, κυνηγώντας συνεχώς το κλέψιμο (16 συνολικά έκανε ο Ολυμπιακός). Πέραν αυτού, Τεόντοσιτς, Σπανούλης και Παπαλουκάς (κατά δεύτερο λόγο) ήταν εκπληκτικοί στο μοίρασμα του παιχνιδιού και έδωσαν 20 ασίστ μόνο οι τρεις τους (23 συνολικά ο Ολυμπιακός)!

Την ώρα που ο Ολυμπιακός έβρισκε εύκολα καλάθια στον αιφνιδιασμό, σκόραρε από τη ρακέτα και ήταν εύστοχος από το τρίποντο, η Μάλαγα δεινοπαθούσε να πετύχει πόντο εντός παιδιάς. Οι ψηλοί της στο πρώτο δεκάλεπτο δεν μπορούσαν να σκοράρουν με τίποτα (εκτός του Πρίντεζη), ενώ η περιφέρειά της κινήθηκε συνολικά στη μετριότητα, παρασυρόμενη από έναν κακό ΜακΙντάιρ και έναν ακόμη χειρότερο Μπέρνι.

Στο πρώτο πεντάλεπτο του ματς η Μάλαγα είχε πετύχει όλους κι όλους 2 πόντους με ένα καλάθι του Πρίντεζη ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά το τζάμπολ. Ως τη βολή του Χιμένεθ 5 λεπτά αργότερα η Μάλαγα είχε 0/7 εντός παιδιάς 0/3 βολές και 3 λάθη. Η κατάσταση δεν άλλαξε στη συνέχεια με τη Μάλαγα να έχει 8 πόντους στα πρώτα 9 λεπτά του ματς. Κι ενώ ασφυκτιούσε επιθετικά ήταν ξεκάθαρο ότι αμυντικά δεν μπορούσε να ελέγξει τον αντίπαλό της με τίποτα, με αποτέλεσμα να δεχτεί 27 πόντους στην πρώτη περίοδο.

Μετά από 12 λεπτά αγώνα η διαφορά είχε πάει στους 20 πόντους (31-11) και η Μάλαγα έμοιαζε απλώς να περιμένει να τελειώσει ο αγώνας. Το 47-25 του ημιχρόνου δεν έδινε πολλά περιθώρια, αλλά ο Ρενέσες προσπάθησε να αναστήσει την ομάδα του. Έτσι, η Μάλαγα μπήκε μεταμορφωμένη στην επανάληψη και στο πρώτο πεντάλεπτο της 3ης περιόδου η κατάσταση ήταν τελείως διαφορετική.

Κάτι η χαλαρότητα του Ολυμπιακού, κάτι η αποφασιστικότητα όλων των παικτών της ισπανικής ομάδας, η Μάλαγα «έτρεξε» ένα σερί 5-18 για να μειώσει στους 9 πόντους, 52-43. Όσοι ήλπισαν ή φοβήθηκαν (ανάλογα με την οπτική γωνία απ’ την οποία έβλεπαν το ματς) ότι η εικόνα θα άλλαζε και το παιχνίδι θα γινόταν ντέρμπι, έπεσαν τελείως έξω.

Ο Ολυμπιακός στα επόμενα 5 λεπτά ως το τέλος (σχεδόν) της τρίτης περιόδου ποδοπάτησε τη Μάλαγα, τρέχοντας ένα 16-0 για το 68-43. Η Μάλαγα στο διάστημα αυτό έκανε 7 λάθη και είχε 0/6 σουτ εντός παιδιάς. Μάλιστα, 6 από αυτά τα 7 λάθη ήταν κλεψίματα του Ολυμπιακού, ενώ το 7ο επιθετικό φάουλ της Μάλαγα.

Η επικράτηση του Ολυμπιακού ήταν καθολική και θεαματική, στηριζόμενη στην καταπληκτική άμυνα πάνω στην μπάλα, αλλά στις ιδιαίτερα καλές και προσεκτικές επιλογές στην επίθεση. Ο Ολυμπιακός είχε 29/42 δίποντα, δηλαδή σχεδόν 70%, και 7/13 τρίποντα (54%). Όλοι όσοι έπαιξαν ήταν αρκετά καλοί, με τον Τεόντοσιτς, τον Σπανούλη και τον Μπουρούση να ξεχωρίζουν και τον Παπανικολάου να κάνει τον καλύτερο αγώνα της (μικρής) ως τώρα καριέρας του.

Μοναδικό σημείο το οποίο προκάλεσε ερωτηματικά στη βραδιά είναι η αντιμετώπιση που είχαν ο Μιχάλης Πελεκάνος και ο Γιοτάμ Χαλπερίν από τον Ίβκοβιτς. Σίγουρα και οι δύο άξιζαν καλύτερης μεταχείρισης. Εφόσον είναι στο ρόστερ θα πρέπει να τους δίνονται ευκαιρίες. Ιδίως σε τέτοια παιχνίδια.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *