Home / Α1 / Το αφεντικό της πόλης σε βραδιά αντιθέσεων

Το αφεντικό της πόλης σε βραδιά αντιθέσεων

Αρκετά ήταν τα ενδιαφέροντα αποτελέσματα της 3ης αγωνιστικής στην Α1 και ακόμη περισσότεροι οι αγώνες που μας κράτησαν σε αγωνία (εκκρεμεί η αναμέτρηση του Αμαρουσίου με τον Ίκαρο που θα γίνει τη Δευτέρα). Τρεις από αυτούς κρίθηκαν στις λεπτομέρειες, με τον Ολυμπιακό, τον Ηρακλή και τον Πανελλήνιο να παίρνουν σημαντικά ροζ φύλλα στο τέλος των αγώνων τους. Μεγάλη νίκη για τον Άρη στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, καθάρισαν εύκολα Παναθηναϊκός και Καβάλα.

Ο κακός Παναθηναϊκός μεταμορφώθηκε προς το καλύτερο, ο υπερηχητικός Ολυμπιακός του ΣΕΦ ήταν «φάντασμα» του εαυτού του στη Νέα Σμύρνη, ενώ αρκετές ανατροπές μέσα στη διάρκεια των αγώνων είδαμε στο Ελληνικό και το Ιβανώφειο.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 70-77
Στη Νέα Σμύρνη εμφανίστηκε ο Ολυμπιακός… της Γερμανίας. Για περισσότερα από 25 λεπτά δεν μπορούσε να επιβάλλει το ρυθμό του στο ματς και ο Πανιώνιος ήλεγχε την εξέλιξη της αναμέτρησης. Ο Ολυμπιακός ουσιαστικά πέρασε μπροστά στο 27ο λεπτό και το 47-48 (στο 42-43 έχασε αμέσως πάλι το προβάδισμα). Ως τότε είχε προσπεράσει 3 φορές στην 1η περίοδο, αλλά όχι πειστικά και όχι για πολύ.

Έφτασε να χάνει και με 12 πόντους (31-19), αλλά στη συνέχεια βελτίωσε την άμυνά του. Σε 7 λεπτά ανάγκασε τον Πανιώνιο σε μόλις 2 καλάθια (καλύτερος στην άμυνα ο Λούκας) και μείωσε ως και στον 1 πόντο (33-32). Κάπου εκεί το παιχνίδι έγινε κλειστό και η διαφορά δεν άνοιξε πάλι. Με τον Παπαλουκά να αλλάζει την εικόνα του Ολυμπιακού και τον Πελεκάνο να κάνει καλή δουλειά, ο Ολυμπιακός μπόρεσε να πάρει το προβάδισμα πριν φύγει η τρίτη περίοδος.

Όμως και πάλι δεν έδειξε καλό πρόσωπο. Το 8-0 του Πανιωνίου που ακολούθησε για το 51-55 είναι απαράδεκτο για ομάδα του επιπέδου του Ολυμπιακού. Απ’ την άλλη, ο Πανιώνιος έπαιζε πολύ λογικά, εκμεταλλεύτηκε πλήρως την κακή ημέρα του Ολυμπιακού και με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να προσπαθεί να βραχυκυκλώσει τον αντίπαλο με την άμυνα, είχε βάσιμες ελπίδες για τη νίκη.

Μέχρι το 35ο λεπτό και τη βολή του Μπάρλου για το 64-65 ελάχιστα χώριζαν τις δύο ομάδες, όμως, μετά μίλησαν οι προσωπικότητες στο πιο κρίσιμο σημείο. Ένα λέι απ του Παπαλουκά κι ένα τρίποντο του Σπανούλη ήταν αυτά που ουσιαστικά έκριναν τον αγώνα. Ο Ολυμπιακός ξέφυγε με 6 πόντους, έβγαλε και την επόμενη άμυνα, οπότε ουσιαστικά δεν ανησύχησε στο τελευταίο δίλεπτο του ματς.

Πάντως, προβλημάτισε ιδιαίτερα με την απόδοσή του, έδειξε ότι είναι τελείως ασταθής ακόμα και δεν μπορεί να εμπνεύσει σιγουριά προς το παρόν. Ο Πανιώνιος ήταν μεταμορφωμένος προς το καλύτερο, περισσότερο για ψυχολογικούς λόγους, αφού ο Μπαρτζώκας είναι ελάχιστες μέρες στην ομάδα, όμως έδειξε στοιχεία από το μέλλον, που θα τον κάνουν ανταγωνιστικό και καλύτερο. Μπορεί να έχασε και να βρίσκεται στο 0-3, αλλά αν το σκεφτούμε ρεαλιστικά το ματς με τον Ολυμπιακό ήρθε την καλύτερη δυνατή στιγμή. Είναι μια ήττα εντός προγράμματος, που δεν κόστισε ουσιαστικά και ο Πανιώνιος έχει μια βδομάδα για να αρχίσει αν δουλεύει σε νέες βάσεις.

Ο Ίβκοβιτς έμοιασε για ακόμα μία φορά «χαμένος» στη διαχείριση του ρόστερ του, μην τολμώντας αλλαγές και κινήσεις ανανέωσης μέσα στο ματς. Έτσι, 2 από τους 12 δεν έπαιξαν καθόλου, ο Κέσελι 3 λεπτά, ο Πελεκάνος 4 και ο Παπανικολάου (μετά το καλύτερο ματς της καριέρας του) 8. Ουσιαστικά ο Ολυμπιακός έβγαλε το ματς με 7 παίκτες…

ΑΕΚ-ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ 69-74
Στο Ελληνικό η ΑΕΚ πλήρωσε ουσιαστικά το άθλιο ξεκίνημά της και όχι το άστοχο σουτ στο φινάλε. Ο Πανελλήνιος μπήκε αποφασισμένος να κάνει την πρώτη του νίκη στο πρωτάθλημα, ενώ η «Ένωση» στην αρχή του αγώνα ξεκάθαρα δεν έδειχνε μέσα στην ψυχολογία του ματς. Άτονη, άτολμη, νωθρή, πολύ γρήγορα βρέθηκε να κυνηγάει διψήφια διαφορά.

Για 4 λεπτά το ματς απλώς ήταν κακό και για τις δύο πλευρές, αλλά ξαφνικά η ΑΕΚ «στέρεψε» μετά το 6-5. Στα επόμενα 7 λεπτά είχε 2/11 εντός παιδιάς και 3 λάθη, ανεβάζοντας αρκετά τον εκνευρισμό των παικτών της, που έβλεπαν ότι τίποτα δεν τους «έβγαινε». Πάντως, και ο Πανελλήνιος δεν είχε… κυριαρχήσει στο παρκέ με το μπάσκετ που έπαιζε, παρά το 15-31. Η διαφορά ανέβηκε ακόμη περισσότερο για το +20 του Πανελληνίου (21-41), που όμως δεν μπόρεσε να την κρατήσει και να τελειώσει από νωρίς το ματς.

Με απίστευτο πλουραλισμό (τα έχουμε πει για το ρόστερ της ΑΕΚ) η ΑΕΚ μέσα σε 3,5 λεπτά είχε ρίξει τη διαφορά στο μισό (35-45) με 5 παίκτες της να σκοράρουν (Γκράντι, Νικολαΐδης, Μακ, Μελς, Δορκοφίκης) στο διάστημα αυτό. Σταδιακά το ματς έπαιρνε το χαρακτήρα ντέρμπι με τη διαφορά να πέφτει στο 27ο λεπτό για πρώτη φορά κάτω από τους 10 πόντους. Όταν Μακ και Μελς σκόραραν στον αιφνιδιασμό από αντίστοιχα αμυντικά ριμπάουντ του Καλλινικίδη για το 61-61, ο Πανελλήνιος είχε δεχτεί σερί 26-8 από το 35-53. Βασικός λόγος για την εικόνα αυτή ήταν η «κοντή» πεντάδα του Γκέκου, με τις αμυντικές προσπάθειες των Καλλινικίδη, Γκράντι, Καστλ, Μελς και Δορκοφίκη.

Η ΑΕΚ έδειξε (δικαιολογημένα) σημάδια κόπωσης στη συνέχεια, με αποτέλεσμα να κυνηγάει στα τελευταία λεπτά. Το τρίποντο του Καλλινικίδη στην εκπνοή που θα έστελνε το ματς στην παράταση δεν βρήκε στόχο και ο Πανελλήνιο πήρε την πρώτη του νίκη.

Ο Πανελλήνιος έδειξε σημάδια βελτίωσης, αλλά θα πρέπει να προβληματιστεί για το πόσο εύκολα και γρήγορα έχασε τη διαφορά, ενώ από την ΑΕΚ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο Δήμος Ντικούδης δεν έπαιξε ούτε δευτερόλεπτο στο δεύτερο ημίχρονο, παρότι ήταν καλός στο πρώτο.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 89-66
Με αρκετές αλλαγές σε σχέση με τη Λιουμπλιάνα παρουσιάστηκε ο Παναθηναϊκός στο ματς με το Περιστέρι, με τον Ομπράντοβιτς να προσπαθεί να ξεκουράσει εκείνους που έπαιξαν περισσότερο μεσοβδόμαδα (Σάτο και Διαμαντίδη, κυρίως, αλλά και τους Μπατίστ, Τσαρτσαρή, Φώτση, αφού κανείς τους δεν έπαιξε πάνω από 14 λεπτά). Οι αναπληρωματικοί του, μετά την κατσάδα της Πέμπτης, τα πήγαν περίφημα και ο Παναθηναϊκός δεν δυσκολεύτηκε καθόλου να διαλύσει το Περιστέρι.

Ο Τέπιτς και ο Καλάθης άρπαξαν την ευκαιρία από τα μαλλιά, έδειξαν στον προπονητή τους ότι «πειράχτηκαν» από τα όσα τους είπε (ή πείσμωσαν, όπως το δει κανείς) και «απαίτησαν» περισσότερες ευκαιρίες. Ο Τέπιτς έπαιξε 29 λεπτά και είχε 24 πόντους, 3 ριμπάουντ και 4 ασίστ, ενώ ο Καλάθης έπαιξε 27 λεπτά και είχε 11 πόντους, 11 ριμπάουντ (!) και 2 ασίστ.

Ο Παναθηναϊκός έχτισε σταδιακά διψήφια διαφορά (23-12) στο πρώτο ημίχρονο και δεν κοίταξε ξανά πίσω. Η πεντάδα των Βουγιούκα, Τσαρτσαρή, Περπέρογλου, Διαμαντίδη (πρώτη φορά στο ματς) και Τέπιτς, που ξεκίνησε το δεύτερο ημίχρονο, ήταν εκείνη που άνοιξε την ψαλίδα στο σκορ με το σκορ να πηγαίνει στο 55-35 μέσα σε ένα πεντάλεπτο. Εκεί το Περιστέρι παραδόθηκε πλήρως και η συνέχεια ήταν τυπική διαδικασία. Ο Διαμαντίδης έπαιξε 9,5 λεπτά και η διαφορά μεγάλωσε στο διάστημα αυτό κατά 15 πόντους για τον Παναθηναϊκό. Για το Περιστέρι, ο Αργύρης Πεδουλάκης κρατάει την αξιοπρεπή εμφάνιση του Β. Μάντζαρη απέναντι σε μια ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός, αλλά πέραν αυτού όχι πολλά περισσότερα. Τα επόμενα ματς θα έχουν μεγαλύτερη σημασία για το Περιστέρι.

ΑΡΗΣ-ΠΑΟΚ 81-68
Παράσταση για έναν ρόλο
ήταν ουσιαστικά το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης. Ο Άρης κυριάρχησε στον αγώνα και κέρδισε αρκετά εύκολα τον ΠΑΟΚ, που εμφανίστηκε κατώτερος των προσδοκιών και των απαιτήσεων. Η διαφορά έφτασε ως και τους 22 πόντους για τον Άρη (78-56) και το τελικό σκορ μάλλον είναι τιμητικό για τον «δικέφαλο του Βορρά».

Ένα από τα σημεία στα οποία κρίθηκε το ματς ήταν η λανθασμένη αντιμετώπιση του Χρήστου Ταπούτου από τον ΠΑΟΚ, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξαν και τα αρκετά αμυντικά λάθη του ΠΑΟΚ στην 3η περίοδο, που ουσιαστικά έδωσαν την ευκαιρία στον Άρη να χτίσει τη μεγάλη διαφορά. Ο Ταπούτος εκμεταλλεύτηκε τον τρόπο που τον προσέγγιζαν αμυντικά οι αντίπαλοί του και είχε 7/9 εντός παιδιάς. Δίπλα του ο Τάκερ σκόραρε κι αυτός κατά βούληση και φαινόταν ξεκάθαρα ότι το αμυντικό ροτέισον του ΠΑΟΚ δυσκολευόταν αρκετά να αντιμετωπίσει αυτό το δίδυμο. Ο Άρης έκανε μόλις 9 λάθη, είχε τα διπλάσια κλεψίματα και είδε τους δύο καλύτερούς του παίκτες να είναι αλάνθαστοι.

Ο ΠΑΟΚ σίγουρα θα χρειαστεί χρόνο για να ενσωματώσει τον Ντόζιερ (που ήδη ήταν πολύ καλός) στο ροτέισον, παίκτης που θα τον βοηθήσει αρκετά και στη ρακέτα, αλλά και στο ματσάρισμα με τους αντίπαλους φόργουορντ. Εκεί που ατύχησε ήταν ο τρόπος που τροφοδότησε τον Παπαδόπουλο. Ενώ κάθε φορά που η μπάλα έφτανε σε αυτόν ο Λάζος έμοιαζε κυρίαρχος (είχε 3/5 δίποντα και 8 κερδισμένα φάουλ) οι συμπαίκτες του του έδωσαν μόνο 5 σουτ σε όλο το ματς υπονομεύοντας ουσιαστικά το πιο δυνατό τους όπλο.

ΚΑΒΑΛΑ-ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟΔΟΥ 79-64
Κατώτερος των περιστάσεων ήταν ο Κολοσσός στην Καβάλα, με την τοπική ομάδα να κερδίζει χωρίς να αγχωθεί καθόλου στην 4η περίοδο. Ο Κολοσσός αντιμετώπισε για ακόμα ένα ματς επιθετικό πρόβλημα και φαινόταν ξεκάθαρα ότι δεν είχε λύσεις και παίκτες να αποτελούν μόνιμη απειλή για το αντίπαλο καλάθι. Έτσι, μοιραία, κάποια στιγμή στέρεψε και έμεινε αρκετά πίσω.

Στα τρία πρώτα δεκάλεπτα, με τους πόντους να μπαίνουν και από τις δύο πλευρές με μικρή συχνότητα και το σκορ να είναι μόλις στο 58-52, ο Κολοσσός είχε καταφέρει να παρακολουθεί την αντίπαλό του, παρότι μετά το 29-34 ήταν φανερό ότι δυσκολευόταν πολύ να σκοράρει με συνέπεια (εξ ου και το 49-39 λίγο αργότερα με σερί 20-5 για την Καβάλα).

Στην 4η περίοδο η Καβάλα έκανε δεύτερο ξέσπασμα και μέσα στα 3 πρώτα λεπτά καθάρισε τον αγώνα, για να μην ανησυχήσει στο υπόλοιπο της βραδιάς. Ο Πρίφτης είδε τους ξένους του, Παλάσιο, Γιόροβιτς, Σίμονς και τον Στεφανίδη να κάνουν μόνο 3 λάθη σε 118 αθροιστικά λεπτά συμμετοχής και να πετυχαίνουν μαζί 68 από τους 79 πόντους της ομάδας τους.

Απ’ την άλλη, ο Κολοσσός είδε τους 4 ξένους του (Τζορνταν, Φορντ, Πίτερσον, Ιβάνοβιτς) να πετυχαίνουν μαζί όλους κι όλους 14 πόντους με μόλις 5/13 σουτ σε 77 λεπτά συμμετοχής. Ο Σφαιρόπουλος θα πρέπει να σκεφτεί πολύ αν χρειαστεί να κάνει κάποια αλλαγή ή αν μπορεί να βγάλει τον καλό εαυτό των παικτών που έχει επιλέξει τώρα. Πάντως, χωρίς σκορ από τους ξένους του ο Κολοσσός θα περάσει πολλές βραδιές κάτω από τους 70 πόντους.

ΗΡΑΚΛΗΣ-ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ 82-79 παρ.
Νίκη-χρυσάφι για τον Ηρακλή
, ιδίως δεδομένων των συνθηκών, αφού μετά τη βλακεία των οπαδών του, αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει τον Ηλυσιακό χωρίς κόσμο στο γήπεδο. Ο Ηλυσιακός είχε μια σημαντική ευκαιρία για νίκη, αλλά δεν μπόρεσε να την εκμεταλλευτεί, παρότι έφτασε αρκετά κοντά πηγαίνοντας το ματς ως την παράταση.

Προφανώς, το παιχνίδι κρίθηκε στις λεπτομέρειες, οι οποίες για ακόμη μία φορά έβγαλαν τον Ηρακλή «στον αφρό» (παράταση είχε πάει και το ματς της πρεμιέρας με τον Πανελλήνιο). Ουσιαστικά, το παιχνίδι χωρίζεται σε δύο μέρη. Μέχρι το 14ο λεπτό και μετά από αυτό. Στα πρώτα 14 λεπτά, οι δύο ομάδες «ψάχνονταν». Ο Ηρακλής μπήκε πιο δυνατά και ξέφυγε με 24-12, για να δεχτεί αμέσως μετά ένα 0-10 από τον Ηλυσιακό. Μετά το 24-22 το παιχνίδι ήταν πιο κλειστό και παρά τη μικρή διαφορά που μπόρεσε να χτίσει ο Ηρακλής (57-48) ήταν φανερό ότι δεν θα ξέφευγε εύκολα.

Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Κυρίτση και τον Καρύδα να τον ακολουθεί, ο Ηλυσιακός μείωσε και προσπέρασε με 68-70, για να έρθει ο Εϊτουταβίτσιους να στείλει το ματς στην παράταση. Εκεί ο Βλάντο Πέτροβιτς έκανε τη διαφορά και χάρισε τη νίκη στην ομάδα του.

Ο Ηρακλής είχε 8 παίκτες από 7 έως 15 πόντους, με τον Έβερετ να κάνει απίστευτο παιχνίδι, έχοντας 15 πόντους, 5 ριμπάουντ, 8 ασίστ, 6 κλεψίματα σε 41 λεπτά. Εξίσου καλός ήταν ο Καρύδας απ’ την άλλη πλευρά, με τον Κυρίτση να παίρνει την ομάδα πάνω του στην επιστροφή της 4ης περιόδου. Ο Ηρακλής έφτασε τις 2 νίκες, ενώ ο Ηλυσιακός, παρότι έχει 0-3, δεν απογοητεύτηκε πλήρως, καθώς ηττήθηκε μόλις με 3 πόντους διαφορά.

Νίκος Κουσούλης
Νώντας Κρεμαστής

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *