Home / ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ / Ευρωμπάσκετ 2007: Στις οθόνες σας τώρα

Ευρωμπάσκετ 2007: Στις οθόνες σας τώρα

Δημοσιεύτηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2007

Επιτέλους αρχίζει! Σε λίγες ώρες από τώρα θα έχουμε το πρώτο τζάμπολ του 35ου Ευρωμπάσκετ και το Age of Basketball θα κάνει μία μικρή παρουσίαση των 16 ομάδων που συνθέτουν τη διοργάνωση, προσφέροντάς σας όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε προτού οι πρωταγωνιστές μπουν στις 4 γραμμές του γηπέδου.

Όπως θα δείτε και στα άλλα άρθρα, πριν από το πρώτο παιχνίδι υπάρχουν και κάποια γενικά σχόλια για όλες τις ομάδες, οπότε για να μην γινόμαστε κουραστικοί δεν θα τα επαναλάβουμε. Εδώ, η ανάλυσή μας θα είναι λίγο πιο παρασκηνιακή…

Πριν αρχίσουμε θα τονίσω 2 πράγματα που έχουν την πιο μεγάλη σημασία στο Ευρωμπάσκετ. Σύμφωνα με το σύστημα, 2 από τις Ιταλία, Γαλλία, Σλοβενία, Γερμανία, Λιθουανία και Τουρκία θα μείνουν εκτός οκτάδας και 1 από τις Ελλάδα, Ρωσία, Σερβία, Ισπανία, Κροατία θα μείνει εκτός οκτάδας. Αυτό σημαίνει ότι 3 από τις λεγόμενες ισχυρές ομάδες, θα αποτύχουν ολοκληρωτικά. Επίσης, οι ομάδες μεταφέρουν αποτελέσματα από τον πρώτο στον δεύτερο γύρο. Έχοντας αυτό στο μυαλό, ας αρχίσουμε κατά όμιλο:

Α΄ όμιλος

Ελλάδα: Η τροπαιούχος είναι… άΦωτση, αλλά όχι και άφωτη! Στόχος το χρυσό, ακόμη κι αν οι περισσότεροι διστάζουν να το πουν. Έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αντιδράσουν στο ματς με τους Ισπανούς στους ομίλους του δευτέρου γύρου. Μην εκπλαγείτε αν χάσουμε σχετικά εύκολα. Η Ελλάδα έχει ως στόχο την εκδίκηση και η εκδίκηση έρχεται μόνο στον τελικό. Δεν ξέρω αν οι διεθνείς θα τα δώσουν όλα στο ματς του ομίλου, το οποίο είναι ούτως ή άλλως αδιάφορο. Η οκτάδα είναι σίγουρη, εκεί θα διασταυρωθεί με έναν από τους 6 που γράψαμε πιο πάνω ότι θα έχουν 2 απώλειες. Μοναδικές περιπτώσεις να διασταυρωθούμε με τους Ισπανούς στα ημιτελικά είναι στον δεύτερο γύρο να βγουν οι δύο ομάδες 1η-3η ή 2η-4η. Και κάτι από ακόμα πιο βαθιά: Ο Γιαννάκης πέρσι μίλαγε για νικητές και πρότυπα μετά τη 2η θέση, αλλά δεν θα αντέξει να ξαναχάσει από τον Ερνάντεθ.

Σερβία: Πληγωμένη. Η Σερβία πέρασε μία γενιά χρυσών επιτυχιών, με τους παίκτες της να διψούν εν μέσω πολέμου για καταξίωση και για να δώσουν απάντηση σε όσους τους απαξίωναν (για να το πω διακριτικά) σε πολιτικό επίπεδο. Η επόμενη γενιά (2003-06) χάθηκε και τώρα βγαίνει ουσιαστικά η πρώτη «μεταπολεμική» γενιά της χώρας. Θέλουν οκτάδα και προσωπικά νομίζω ότι θα φτάσουν γιατί είναι διψασμένοι και… Σέρβοι. Προσωπικό στοίχημα του Μόκα (Σλάβνιτς) να αποδείξει ότι μπορεί και χωρίς τους αστέρες της ομάδας, ώστε να κάνει αυτούς να τον παρακαλάνε του χρόνου.

Ρωσία: Ο Πάντιους δήλωσε ότι θέλει τελικό και μάλλον κατέγραψε την ατυχέστερη δήλωση του Ευρωμπάσκετ. Οι Ρώσοι έχουν κακό ρόστερ με λίγο ταλέντο, στο οποίο ο Κιριλένκο δεν μπορεί να δώσει περισσότερη ζωή από τον όμιλο του δεύτερου γύρου πιθανότατα. Έκπληξη αν μπουν οκτάδα, θα κριθεί μάλλον τη Δευτέρα στο ματς με τους Σέρβους. Η μισή ομάδα είναι ήδη «πλακωμένη» και δεν μιλιέται πριν καν αρχίσουν οι αγώνες…

Ισραήλ: Έχει πετύχει απόλυτα, έφτασε στο Ευρωμπάσκετ μετά από τον «μαραθώνιο Βασιλακόπουλου». Δεν μπορεί να πάει πιο πέρα, αν και θα παίξει την πρόκρισή του στο ματς με τους Ρώσους. Άτυχο γιατί την πρεμιέρα που θα είναι πιο έτοιμο αντιμετωπίζει την πρωταθλήτρια Ευρώπης. Μετά θα βγει η κούραση.

Β΄ Όμιλος

Ισπανία: Πρωταθλητές κόσμου και σίγουροι πρωταθλητές Ευρώπης (!!;;). Έτσι νιώθουν οι Ισπανοί, έχουν τη διαιτησία να τους χαμογελάει προκλητικά εδώ και τρία χρόνια και δεν φοβούνται τίποτα. Ο κόσμος παραληρεί, η επιστροφή Γκαρμπαχόσα ήταν από πλευράς μάρκετινγκ το μεγαλύτερο κόλπο μία μέρα πριν την έναρξη (ενώ είχε ξεκαθαρίσει από την Παρασκευή), όλοι είναι χαρούμενοι. Ας περιμένουμε μέχρι την πρώτη σφαλιάρα. Θα έρθει. Το θέμα είναι πότε. Αν έρθει νωρίς, θα επιβιώσουν. Αν όχι… Επίσης, οι Ισπανοί έχουν αποδείξει ότι δεν αντέχουν την πίεση του κόσμου τους όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά. Ο Ερνάντεθ το θεωρεί λυμένο αυτό μετά το περσινό χρυσό…

Κροατία: Μπορεί να μην τολμούν καν να το πουν προς τα έξω, αλλά ζουν, αναπνέουν και… κατεβαίνουν στο φετινό Ευρωμπάσκετ για τον αγώνα της Τετάρτης 5 Σεπτεμβρίου. Ναι, καλά καταλάβατε… Ισπανία-Κροατία, στην επανάληψη του βιασμού του 2005. Μπορεί να λείπουν πολλοί, αλλά όσοι βρίσκονται εδώ ξέρουν ότι ένα ολόκληρο έθνος θέλει να ξεπλύνει την ντροπή και αφού δεν υπάρχει σερίφης να πάρει το νόμο στα χέρια του. Το ξέρουν και οι Ισπανοί, το ξέρει και η FIBA Europe. Θα έχει τουλάχιστον ενδιαφέρον η βραδιά, ενώ αν οι Κροάτες κερδίσουν, ανατρέπεται το όλο στήσιμο του Ευρωμπάσκετ…

Λετονία: Τυχερή και ουσιαστικά έχει προκριθεί στον επόμενο γύρο. Εκείνη κοιτάζει τρία ματς, Πορτογαλία, Κροατία και Ρωσία. Αν τα πάρει είναι οκτάδα. Δεν θα τα πάρει όμως και θα μείνει απ’ έξω. Δείτε τον Μπιέντρινς τώρα (που δεν θα τον δείτε γιατί η ΕΤ1 έχει μάλλον πάρει τα αποκλειστικά δικαιώματα του Ισραήλ στις μεταδόσεις, αλλιώς δεν εξηγείται τέτοια επιμονή) γιατί δύσκολα θα ξανακατέβει.

Πορτογαλία: Ωραία και τουρίστρια. Θέλει να παλέψει, αλλά δεν μπορεί. Αν κερδίσει τους Λετονούς, πάει στον δεύτερο γύρο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία της. Πάντως, κι έτσι, χαρούμενη είναι. Ομάδα, παρέα, χωρίς άγχος.

Γ΄ Όμιλος

Γερμανία: Νέα Ντιρκιάδα ή όχι; Ο παικταράς είπε «τελικό» και κανείς δεν τόλμησε να του απαντήσει ότι δεν μπορεί με το ρόστερ που έχει. Αν αντέξει, τώρα που είναι και ξεκούραστος, οι Γερμανοί μπορούν να κερδίσουν όλες τις ομάδες εκτός από την Ελλάδα. Αν βγουν τρίτοι ή τέταρτοι στη δεύτερη φάση πέφτουν μάλλον πάνω μας (ή στους Ισπανούς) στα προημιτελικά. Ο Ντιρκ μπορεί να μην το φωνάζει αλλά βλέπει πρώτη θέση στους δύο πρώτους γύρους, κάτι που σημαίνει Σερβία ή Κροατία στην οκτάδα και… τετράδα.

Λιθουανία: Ομαδάρα, ταλέντο όσο λίγες, αλλά από το Ακρόπολις ακόμη, πολλή γκρίνια. Όλοι αμφισβητούν τον Μπουτάουτας, από τους δημοσιογράφους που είναι μαζί της μέχρι τον φροντιστή. Και το κακό είναι ότι κανείς παίκτης δεν παίζει γι’ αυτόν. Με βάση ρόστερ θα είναι αποτυχία αν μείνει εκτός τετράδας, με βάση τα αποδυτήρια, μην εκπλαγείτε αν τη δείτε να μένει εκτός οκτάδας.

Τουρκία: Οι Τούρκοι είναι εδώ. Πέρσι βγήκαν 4οι στο Μουντομπάσκετ (ανάμεσα στις ευρωπαϊκές ομάδες), φέτος έχουν και βοήθεια από το NBA. Ο Τάνιεβιτς είναι ένα βήμα πιο μπροστά από τον Σλάβνιτς. Έκανε τους NBAερς να παρακαλάνε να κατέβουν. Το θέμα είναι αν θα μπορέσει να κρατήσει τα αποδυτήρια. Αν ναι, τότε ιδού η μία από τις τέσσερις της τετράδας. Αλλιώς, θα έχουμε πολύ γέλιο από τις ιστορίες που θα βγουν, πριν ξεσπάσει ο «πόλεμος».

Τσεχία: Η καλύτερη από τις μικρές, μάλλον θα βγει 13η, γιατί ήταν πιο άτυχη στην κλήρωση από τη Λετονία (και σε χαμηλότερο γκρουπ δυναμικότητας). Αν κάποιος μεγάλος την υποτιμήσει, θα έχει προβλήματα.

Δ΄ Όμιλος

Γαλλία: Εδώ αρχίζουν τα ωραία. Ο Μπερζό φέτος παίζει το κεφάλι του. Αλλά σε αντίθεση με άλλους (βλ. Μπουτάουτας), αυτός έχει σωματοφύλακες. Δεν είναι μυστικό ότι Πάρκερ και Ντιό παίζουν για τον προπονητή τους. Επίσης, δεν είναι μυστικό τι αν η Γαλλία αποτύχει, ο Μπερζό θα «κρεμαστεί» για τη φαεινή ιδέα που είχε, να κόψει τους Ζελαμπάλ και Μικαέλ Πιετρούς (ο καλός από τα δύο άμπαλα αδέρφια). Όμως, το ερώτημα είναι… πού ξεκινάει η αποτυχία (για τον Τύπο και την ομοσπονδία) για μια ομάδα που βγήκε 3η στο προηγούμενο Ευρωμπάσκετ και 3η ευρωπαϊκή ομάδα στο Μουντομπάσκετ; Κάτι μου είπε ένα πουλάκι για τετράδα ή ακόμη και τελικό… Θα δούμε. Βάλτε στο παιχνίδι και τον παράγοντα Πάρκερ, που μετά τη Λονγκόρια παντρεύτηκε και τον Μπερζό.

Σλοβενία: Τρεις κι ο κούκος και αν δεν υπήρχαν οι Σέρβοι που θα μπορούσαν να κατεβάσουν και Σερβία Β (από αυτούς που αποφάσισαν να μην κατέβουν) θα μιλούσαμε για την ομάδα με τις πιο σημαντικές απουσίες. Στα συν η πολύ καλή ατμόσφαιρα στα αποδυτήρια, η αμοιβαία εκτίμηση που τρέφουν ο ένας για τον άλλο τα αστέρια (Λάκοβιτς, Σμόντις, Νεστέροβιτς, Γιαγκότνικ). Στα πλην, η μετριότητα του Πίπαν, τα νεύρα του Νεστέροβιτς που στα περισσότερα ματς περιφέρεται ασκόπως χωρίς να τροφοδοτείται και η διάθεση ηττοπάθειας.

Ιταλία: Πολύ ταλέντο και πολλή ατυχία. Όμως, η Ιταλία έχει έναν βράχο στον πάγκο. Τον Ρεκαλκάτι. Όσο υπάρχει εκείνος οι διαγωνισμοί τριπόντων των Μπαζίλε, Μπελινέλι, Μπουλέρι, Μορντέντε και Σοράνια σε κάθε ματς δεν θα έχουν άσχημη εξέλιξη και οι ψηλοί δεν θα γκρινιάζουν (μιλάμε για τα επίσημα). Περιμένετε μια μεταμόρφωση σε σχέση με τα φιλικά. Ασυλία έχουν όλοι όταν σουτάρουν, αλλά ο Μπαρνιάνι… λίγο περισσότερη. Μπορεί να κλείσει πολλά σπίτια, ακόμα και μερικά που κανείς δεν περιμένει. Ο Ρεκαλκάτι λέει Ολυμπιάδα, αλλά εννοεί τετράδα.

Πολωνία: Μόνο και μόνο το γεγονός ότι ο Βόιτσικ στα 37 του εξακολουθεί να είναι ο καλύτερός της παίκτης φτάνει για να μη συνεχίσω την ανάλυση. Αν σημειώσουμε κάτι, θα είναι η καλή ατμόσφαιρα και η γνώση των μικρών δυνατοτήτων της, κάτι που μπορεί να της βγει σε καλό. Οι Πολωνοί ονειρεύονται δεύτερο γύρο και στοχεύουν στο ματς της Τρίτης με τους Σλοβένους.

Θα τολμήσω να προχωρήσω την ανάλυση ένα βήμα πιο κάτω, φτάνοντας στις 3 ομάδες που θα μείνουν εκτός οκτάδας. Στους δύο πρώτους ομίλους συμφωνώ με τον BEN και κοιτάμε αμφότεροι προς την πλευρά της Ρωσίας (από την πεντάδα που αναφέραμε στην αρχή). Στους δύο τελευταίους, ο BEN «βλέπει» Σλοβενία και Γαλλία ως τις αποτυχίες του τουρνουά, ενώ εγώ θα προτιμήσω Σλοβενία και Λιθουανία (από την εξάδα που γράψαμε στην αρχή). Τους λόγους θα τους αναλύσουμε άλλη στιγμή. Το σίγουρο είναι ότι φέτος μέχρι και ο αγώνας για τις θέσεις 7-8 θα «μυρίζει αίμα», καθώς ο νικητής θα πηγαίνει στο προολυμπιακό.

About nikolask11

Check Also

Προς Ρίο ή Αντίρριο;

Καθώς η Εθνική έχει πατήσει στο Τορίνο και πραγματοποιεί την τελευταία της προπόνηση πριν την …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *