Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Κρύο βράδυ χωρίς πίεση

Κρύο βράδυ χωρίς πίεση

Με νίκη ξεκίνησε για τις ελληνικές ομάδες η 4η αγωνιστική της Ευρωλίγκας, αφού ο Ολυμπιακός κέρδισε στο ΣΕΦ τη Σαρλερουά με 86-78 σε ένα παιχνίδι που μάλλον θα θέλει να ξεχάσει γρήγορα, αφού δεν του πρόσφερε και πολλά. Κατά διαστήματα ο Ολυμπιακός ήταν αρκετά καλός, αλλά στο τέλος χαλάρωσε περισσότερο απ’ όσο έπρεπε και χάλασε την καλή εικόνα με την οποία θα μπορούσε να κλείσει το ματς.

 
Μεγαλύτερη απογοήτευση όλων η παρουσία του κόσμου του, με το ΣΕΦ να μένει μισοάδειο, παρότι ο Ολυμπιακός παίζει κεκλεισμένων των θυρών στο πρωτάθλημα και μόνο στην Ευρώπη μπορούν να τον δουν από κοντά οι οπαδοί του. Δυστυχώς, το ελληνικό μπάσκετ αιμορραγεί από παντού.

Στο ξεκίνημα ο Ολυμπιακός μπήκε ιδανικά στο ματς. Μετά το αρχικό 6-6 οι «ερυθρόλευκοι» έτρεξαν ένα σερί 17-2 για να εκτοξεύσουν τη διαφορά στο 23-8. Στο διάστημα αυτό εγκλώβισαν τελείως τη Σαρλερουά (3 λάθη και 0/4 σουτ στο διάστημα αυτό), έπαιξαν καλή άμυνα και με τον Σπανούλη πρωταγωνιστή, είχαν σωστές επιλογές στην επίθεση, που κατέληγαν σε εύκολα καλάθια. Ως εκεί, μάλιστα, ο Ολυμπιακός ήταν αλάνθαστος στον αγώνα, δείγμα της καλής επιθετικής λειτουργίας της ομάδας.

Όμως, αντί να συνεχίσει πιο δυνατά και να «τελειώσει» το ματς με διαφορά άνω των 20 πόντων από νωρίς, απογοητεύοντας τους Βέλγους και δείχνοντάς τους ότι δεν έχει νόημα να προσπαθήσουν, στη συνέχεια χαλάρωσε και παρουσίασε το άσχημό του πρόσωπο. Ήταν περίπου η στιγμή που η ομάδα έχει συνηθίσει να βλέπει τον Θοδωρή Παπαλουκά στο παρκέ να έρχεται από τον πάγκο και είτε να αλλάζει τη μορφή του ματς, είτε με την εμπειρία του να κρατάει τις διαφορές που έχει πάρει η βασική πεντάδα. Ο Παπαλουκάς έλειπε και η Σαρλερουά έτρεξε σερί 0-8 για να κλείσει το δεκάλεπτο στο 23-16.

Ουσιαστικά η κατάσταση αυτή συνεχίστηκε ως το ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου (για περισσότερο από ένα δεκάλεπτο δηλαδή). Οι ομάδες πήγαν στο 42-37 χωρίς να μπορεί ο Ολυμπιακός να επιβληθεί ξανά και με τους Βέλγους να αναθαρρούν. Μετά ακολούθησε ένα 15-4 του Ολυμπιακού σε διάστημα 4 λεπτών (για το 57-41), με τους Βέλγους πάλι να μην μπορούν να φτάσουν στο καλάθι (1/6 και 1 λάθος στο διάστημα αυτό) και τον Ολυμπιακό να παίρνει 10 πόντους μέσα από τη ρακέτα με 3 ασίστ του Βασίλη Σπανούλη, αποδίδοντας πολύ ωραίο μπάσκετ.

Κι ενώ το ματς έμοιαζε ότι θα ανοίξει τελείως με τη διαφορά στο ξεκίνημα της 4ης περιόδου να φτάνει στους 19 πόντους (69-50), ο Ολυμπιακός έδωσε δικαιώματα στην αντίπαλό του. Χαλάρωσε, η άμυνά του περιορίστηκε στα τυπικά, στην επίθεση άρχισαν τα λάθη και οι κακές επιλογές και η Σαρλερουά ξαφνικά κοιτούσε το χρονόμετρο για να δει αν προλαβαίνει να ολοκληρώσει την αντεπίθεσή της. Το +19 είχε γίνει +7 για τον Ολυμπιακό (72-65) με σερί 3-15 για τους Βέλγους που στο διάστημα αυτό δεν ανέβασαν την απόδοσή τους κατακόρυφα, απλώς εκμεταλλεύτηκαν την απίστευτη χαλάρωση των «ερυθρολεύκων».

Ο Ίβκοβιτς γκρίνιαζε και φώναζε, αλλά οι παίκτες του είχαν χάσει τελείως το ρυθμό τους, κάτι που ξεκάθαρα θα πρέπει να προβληματίσει τους πάντες, καθώς έγινε στο διάστημα 32-37, ιδιαίτερα κρίσιμο στους αγώνες, αφού τα ματς έχουν μπει στην τελική τους ευθεία. Όλοι στον Ολυμπιακό μίλησαν για την απουσία του Παπαλουκά, που θα τους έδινε εμπειρία και καθαρό μυαλό στην 4η περίοδο, δικαιολογία που σίγουρα στέκει, αλλά δεν καλύπτει παίκτες τέτοιας αξίας και ομάδα τέτοιου επιπέδου. Πάντως, η διαφορά των δύο ομάδων ήταν μεγάλη και η Σαρλερουά προσπάθησε αλλά δεν μπόρεσε να πλησιάσει σε τέτοιο σημείο που να απειλήσει πραγματικά. Η διαφορά ανέβηκε ξανά πάνω από τους 10 πόντους στο 84-73 και το ματς τελείωσε και τυπικά λίγο αργότερα.

Για ακόμα ένα ματς ο Ολυμπιακός μοιάζει να έχει πρόβλημα στο ροτέισον. Ο Ίβκοβιτς έδειξε ξανά ότι ξεκάθαρα δεν υπολογίζει τον Γλυνιαδάκη και τον Χαλπερίν, πράγμα τουλάχιστον ακατανόητο, ιδίως στην περίπτωση του δεύτερου. Με τον Παπαλουκά να απουσιάζει, τον Πελεκάνο να μένει άποντος σε 6,5 λεπτά, τον Κέσελι να είναι κακός στα 12,5 λεπτά που έπαιξε (τυπική παρουσία απλώς) και τον Τεόντοσιτς να είναι απλώς μέτριος, είναι σίγουρο ότι ο Ισραηλινός θα μπορούσε να βοηθήσει αν είχε μπει στο ροτέισον της ομάδας. Προφανώς, ο Ίβκοβιτς προσπαθεί να του δείξει με κάθε τρόπο ότι δεν τον υπολογίζει, αλλά είναι πιθανό αυτή του την επιμονή να τη βρει μπροστά του στη συνέχεια της σεζόν και όχι με καλό τρόπο. Σε τελική ανάλυση, αφού αποφασίζει να τον παίρνει στη δωδεκάδα σε κάθε ματς, ας τον βάλει να παίξει, αλλιώς ας προωθήσει ένα από τα νεαρά παιδιά της ομάδας. Δεν νοείται να έχει σε αχρηστία έναν τόσο καλό παίκτη.

Τα στατιστικά λένε ότι ο Ολυμπιακός θα έπρεπε να έχει παίξει πιο σκληρή άμυνα (οι 78 πόντοι είναι οι περισσότεροι που έχει δεχτεί φέτος, αλλά, πιο σημαντικό, η Σαρλερουά έκανε μόλις 10 λάθη σε όλο το ματς και ο Ολυμπιακός μόλις 6 κλεψίματα), ενώ σε ατομικό επίπεδο ο Ράσο Νεστέροβιτς ήταν εκπληκτικός επιθετικά με 8/8 και ο Βασίλης Σπανούλης ξεχώρισε στην οργάνωση με 8 ασίστ, ενώ κέρδισε και 7 φάουλ, τα περισσότερα για βολές (εκτέλεσε 10). Καλοί ήταν και ο Μαυροκεφαλίδης με τον Παπανικολάου, ο Τεόντοσιτς για μεγάλο διάστημα απλώς περιφερόταν πάνω κάτω στο παρκέ, ενώ ο Τζαμόν Λούκας έδωσε μεγάλη ενέργεια στην άμυνα και την επίθεση, σε μια βραδιά που οι συμπαίκτες του δεν ακολούθησαν.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *